Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

De ce creste presiunea in centrala termica: cauze si solutii

Actualizat: 11.03.2024 / Publicat: 27.07.2022 / Timp lectură: 3 min

Cresterea presiunii apei este una dintre cele mai frecvente defectiuni ale centralei termice. Fie ca este alimentata electric, cu gaz ori combustibil solid, centrala cu circuit inchis este prevazuta cu un manometru de control sau un afisaj digital care indica valoarea presiunii.

Iti explicam in continuare cauzele principale pentru cresterea presiunii in centrala si presiunea normala a unei centrale termice. De asemenea, iti explicam cum sa reglezi presiunea in circuitul centralei si cat de des trebuie s-o verifici.

Cuprins

Care este presiunea normala in circuitul de incalzire al centralei termice?

Valoarea presiunii centralei termice se exprima in bari, iar pentru functionarea corecta a echipamentului aceasta trebuie sa fie cuprinsa intre 1 bar si 2 bari. Este bine ca apa din interiorul sistemului de incalzire sa aiba o presiune in limitele mentionate, valoarea optima fiind de 1.5 bari.

Daca senzorul instalatiei indica scaderea presiunii in circuitul de incalzire al centralei sub 0.8 bari, sistemul va intra in avarie pentru a nu functiona fara apa. Deseori se intampla ca presiunea sa treaca de 3 bari, iar atunci supapa de siguranta se va deschide, eliminandu-se astfel surplusul de apa sau, in cazul unor centrale, aceasta intra in avarie si se opreste.

Cat de des trebuie verificata presiunea?

Atunci cand detii o centrala termica, presiunea apei trebuie verificata periodic prin citirea afisajului digital sau a manometrului de control de pe panoul frontal. Fa aceasta verificare cel putin o data pe luna pentru a te asigura ca presiunea nu e nici prea mare, nici prea mica. Este recomandat sa verifici presiunea si dupa ce aerisesti caloriferele, deoarece aceasta poate scadea.

Citeste in acest ghid cum alegi centrala termica potrivita pentru nevoile tale.

indicator presiune centrala termica​​​​​​​

De ce creste presiunea in cirucuitul de incalzire al centralei termice: Cauze principale si solutii

  • Membrana vasului de expansiune se sparge

Vasul de expansiune este un rezervor mic ce reprezinta elementul de siguranta al centralei termice. Acesta are rolul de a prelua variațiile de presiune, ce pot aparea in circuitul hidraulic al unui sistem inchis, protejand astfel partile componente ale sistemului.

Atunci cand instalatia functioneaza, apa incalzita isi mareste volumul cu aproximativ 4% de la 0 la 100 de grade Celsius. Vasul de expansiune preia diferenta de presiune, ceea ce contribuie la functionarea corecta a sistemului. Vasul lucreaza precum o perna de aer, stabilizand presiunea in circuit. Daca nu sunt identificate alte cauze, presiunea din sistem crescuta in timpul functionarii este un simptom care indica vasul de expansiune defect al centralei termice.

Rezervorul inchis este impartit in doua incaperi: una este umpluta cu aer, iar cealalta cu apa, ele fiind despartite de o membrana flexibila. Atunci cand volumul apei creste, membrana isi modifica forma in sensul cresterii volumului, regland in acest fel presiunea din instalatie. Daca membrana se sparge, dilatarea apei din sistem nu mai poate fi preluata. De regula, vasul de expansiune functioneaza optim daca presiunea lichidului este stabilizata la valoarea de 1 bar, atat atunci cand centrala functioneaza, cat si atunci cand este in repaus.

  • Exista aer in instalatie

Daca valoarea presiunii afisat de centrala termica depaseste 2.5 bari, este posibil ca in circuitul de incalzire sa fie aer. In aceasta situatie, este recomandata folosirea unui aerisitor pentru scaderea presiunii sau, daca instalatia este prevazuta cu un robinet pentru presiunea centralei, golirea circuitului pana cand valoarea ajunge la 1.5 bari.
afisaj si butoane centrala termica

  • Surplus de apa in sistem

Presiunea crescuta poate avea ca si cauza un surplus de apa in sistem. Apa intra in echipament printr-un robinet de umplere instalat pe una din tevile de tur sau retur ori in partea de jos a sistemului. Atunci cand apa se introduce in circuitul centralei, este recomandat sa se verifice manometrul sau afisajul digital pentru ca presiunea sa nu depaseasca 2 bari. 

Valoarea presiunii poate creste in urma unei umpleri neglijente dupa defectarea robinetului sau dupa o scadere de presiune. Un alt motiv poate fi si uitarea robinetului de umplere deschis - in acest caz, presiunea poate fi scazuta prin robinetul de golire sau prin aerisirea caloriferelor.

Surplusul de apa in sistem apare, in cele mai multe cazuri, atunci cand nu se ia in considerare aerul din instalatie sau cand centrala nu a fost folosita o perioada indelungata de timp.

butoane centrala termica

Speram ca informatiile din acest articol iti sunt de folos si te asteptam in magazinul nostru online, unde gasesti o gama larga de materiale, scule si unelte pentru construit, renovat si reparat. Plaseaza o comanda pe site si te bucuri de transport specializat: iti livram produsele in conditii optime, la orice adresa din Romania. 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Mascarea caloriferelor din locuinta reprezinta o solutie convenabila pentru probleme privind: estetica - respecta unitatea stilului de amenajare a intregului spatiu; eficienta - creeaza spatii noi pentru depozitare sau asezarea unor articole cu rol decorativ; protectia - joaca rol de bariera intre cei mici si elementii fierbinti sau muchiile acestora. In loc de a achizitiona masti de calorifere gata facute, multe persoane prefera sa le realizeze in regim DIY. Nu ai nevoie de multe materiale, costurile sunt mici si nici nu trebuie sa fii mester profesionist pentru un astfel de proiect. In acest ghid, iti explicam care sunt motivele pentru care sa faci un grilaj pentru mascarea caloriferului si etapele realizarii sale.
Tevile din PVC se gasesc usor si au un pret accesibil. Pe langa intrebuintarile lor principale (instalatii de diferite tipuri), aceste tevi pot fi folosite si pentru realizarea unor diferite obiecte si sisteme utile in gospodarie. In acest articol, iti prezentam cateva proiecte DIY practice pe care le poti realiza folosind tevi PVC.
Amenajarea sau renovarea baii reprezinta de multe ori o provocare, dat fiind spatiul restrans, cum este cazul multor apartamente vechi. Daca te afli in plin proces de refacere a baii, indiferent ca este mica sau mare, cel mai probabil iti doresti sa beneficieze de ultimele tendinte din piata. Vasul de toaleta suspendat inlocuieste cu succes vechiul model cu picior pe podea. Acesta dintai creeaza un aspect modern, datorita designului minimalist, in plus ocupa mult mai putin spatiu (nu are picior pe sol, iar rezervorul este incastrat in perete). Astfel, ofera incaperii un spatiu aerat, fiind ideal pentru baile mici sau pentru amenajarile moderne. Daca si tu te-ai decis asupra unui vas de toaleta suspendat, mai mult decat atat, ti-ai propus ca instalarea lui sa fie urmatorul tau proiect DIY, noi iti venim in ajutor. Mai jos iti prezentam 5 pasi simpli ca sa montezi un vas de WC suspendat.
Un sistem de canalizare este realizat dintr-un ansamblu de conducte subterane, avand rolul de a colecta apele menajere si cele reziduale dintr-un imobil. Iata care sunt principialele tipuri de canalizare, cum se proiecteaza, ce pasi trebuie sa urmezi pentru instalare si care sunt materialele de care ai nevoie!