Care este presiunea normala in circuitul de incalzire al centralei termice?
Valoarea presiunii centralei termice se exprima in bari, iar pentru functionarea corecta a echipamentului aceasta trebuie sa fie cuprinsa intre 1 bar si 2 bari. Este bine ca apa din interiorul sistemului de incalzire sa aiba o presiune in limitele mentionate, valoarea optima fiind de 1.5 bari.
Daca senzorul instalatiei indica scaderea presiunii in circuitul de incalzire al centralei sub 0.8 bari, sistemul va intra in avarie pentru a nu functiona fara apa. Deseori se intampla ca presiunea sa treaca de 3 bari, iar atunci supapa de siguranta se va deschide, eliminandu-se astfel surplusul de apa sau, in cazul unor centrale, aceasta intra in avarie si se opreste.
Cat de des trebuie verificata presiunea?
Atunci cand detii o centrala termica, presiunea apei trebuie verificata periodic prin citirea afisajului digital sau a manometrului de control de pe panoul frontal. Fa aceasta verificare cel putin o data pe luna pentru a te asigura ca presiunea nu e nici prea mare, nici prea mica. Este recomandat sa verifici presiunea si dupa ce aerisesti caloriferele, deoarece aceasta poate scadea.
Citeste in acest ghid cum alegi centrala termica potrivita pentru nevoile tale.
De ce creste presiunea in cirucuitul de incalzire al centralei termice: Cauze principale si solutii
Membrana vasului de expansiune se sparge
Vasul de expansiune este un rezervor mic ce reprezinta elementul de siguranta al centralei termice. Acesta are rolul de a prelua variațiile de presiune, ce pot aparea in circuitul hidraulic al unui sistem inchis, protejand astfel partile componente ale sistemului.
Atunci cand instalatia functioneaza, apa incalzita isi mareste volumul cu aproximativ 4% de la 0 la 100 de grade Celsius. Vasul de expansiune preia diferenta de presiune, ceea ce contribuie la functionarea corecta a sistemului. Vasul lucreaza precum o perna de aer, stabilizand presiunea in circuit. Daca nu sunt identificate alte cauze, presiunea din sistem crescuta in timpul functionarii este un simptom care indica vasul de expansiune defect al centralei termice.
Rezervorul inchis este impartit in doua incaperi: una este umpluta cu aer, iar cealalta cu apa, ele fiind despartite de o membrana flexibila. Atunci cand volumul apei creste, membrana isi modifica forma in sensul cresterii volumului, regland in acest fel presiunea din instalatie. Daca membrana se sparge, dilatarea apei din sistem nu mai poate fi preluata. De regula, vasul de expansiune functioneaza optim daca presiunea lichidului este stabilizata la valoarea de 1 bar, atat atunci cand centrala functioneaza, cat si atunci cand este in repaus.
Exista aer in instalatie
Daca valoarea presiunii afisat de centrala termica depaseste 2.5 bari, este posibil ca in circuitul de incalzire sa fie aer. In aceasta situatie, este recomandata folosirea unui aerisitor pentru scaderea presiunii sau, daca instalatia este prevazuta cu un robinet pentru presiunea centralei, golirea circuitului pana cand valoarea ajunge la 1.5 bari.
Surplus de apa in sistem
Presiunea crescuta poate avea ca si cauza un surplus de apa in sistem. Apa intra in echipament printr-un robinet de umplere instalat pe una din tevile de tur sau retur ori in partea de jos a sistemului. Atunci cand apa se introduce in circuitul centralei, este recomandat sa se verifice manometrul sau afisajul digital pentru ca presiunea sa nu depaseasca 2 bari.
Valoarea presiunii poate creste in urma unei umpleri neglijente dupa defectarea robinetului sau dupa o scadere de presiune. Un alt motiv poate fi si uitarea robinetului de umplere deschis - in acest caz, presiunea poate fi scazuta prin robinetul de golire sau prin aerisirea caloriferelor.
Surplusul de apa in sistem apare, in cele mai multe cazuri, atunci cand nu se ia in considerare aerul din instalatie sau cand centrala nu a fost folosita o perioada indelungata de timp.
Speram ca informatiile din acest articol iti sunt de folos si te asteptam in magazinul nostru online, unde gasesti o gama larga de materiale, scule si unelte pentru construit, renovat si reparat. Plaseaza o comanda pe site si te bucuri de transport specializat: iti livram produsele in conditii optime, la orice adresa din Romania.