Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum se scoate gresia: echipament, scule si etapele demontarii placilor

Actualizat: 12.08.2021 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 4 min
https://blog.mathaus.ro/wp-content/uploads/2018/11/shutterstock_169403786-800x534.jpg
Schimbarea gresiei nu este o lucrare pe care sa o faci an de an. Poate ai cateva placi care s-au spart, poate renovezi un apartament mai vechi sau, pur si simplu, vrei sa inlocuiesti gresia cu piatra, parchet sau alt material, in functie de gusturi sau de nevoile locuintei tale. Primul lucru pe care trebuie sa il faci este indepartarea gresiei vechi. Nu este nevoie de o echipa intreaga, nici de experienta, nici de studii ca sa stii cum se scoate gresia. Iti trebuie doar rabdare, precautie, un ciocan si o dalta. Nu sunt insa singurele unelte necesare: iata o lista cu tot ceea ce trebuie sa ai inainte sa te apuci de lucru, dar si care sunt etapele de lucru.

Cuprins

Echipament si scule necesare

Chiar daca este o operatiune simpla, scoaterea gresiei nu se poate face cu mainile goale. Ai nevoie de cateva unelte, dar si de echipament de protectie:

  • Dalta
  • Ciocan
  • Cleste de gresie
  • Masina de gaurit (pentru cazurile extreme in care gresia a fost cimentata si nu poate fi demontata cu usurinta)
  • Ochelari de protectie
  • Manusi de protectie
  • Genunchiere (pentru ca o sa petreci mai mult timp in genunchi)
  • Masca de protectie

Pregatiri inainte de demontarea gresiei

Inainte sa incepi efectiv demontarea gresiei, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa golesti camera de lucrurile care te pot impiedica sa-ti faci treaba. In bucatarie, de exemplu, asta inseamna sa muti frigiderul, masa si scaunele intr-o alta incapere, apoi sa demontezi corpurile de mobilier si sa le duci intr-un spatiu temporar de depozitare. La fel si in baie, cu diferenta ca aici nu trebuie sa scoti si chiuveta sau toaleta decat daca au fost montate incorect, pe placile de gresie.

De asemenea, foloseste banda adeziva sau alt material protector - ziare sau carpe, de exemplu - pentru a feri obiectele ramase in urma de eventualele accidente in urma carora pot ramane cu zgarieturi, crapaturi sau chiar stricaciuni mai mari.

Nu uita sa te echipezi corespunzator, cu ochelari de protectie, manusi si genunchiere, pentru ca vei petrece mult timp in genunchi si suprafata ramasa in urma demontarii gresiei nu este plana. Un alt lucru important de care trebuie sa tii cont este purtarea unei masti de fata, pentru a nu inhala praful ramas in urma dezlipirii placilor de gresie, mai ales daca vei folosi o masina de gaurit.

gresie si faianta

Demontarea gresiei, pas cu pas

Prima placa de gresie este, de obicei, cel mai dificil de demontat. Daca suprafata acoperita cu gresie are o latura descoperita (in dreptul usii, de exemplu, atunci cand suprafata placata cu gresie este mai ridicata decat restul incaperilor), care lasa la vedere marginea unei dale de gresie, poti incepe de aici.

Pasul 1. Gaseste o placa de gresie crapata sau slabita

Verifica toate placile de gresie pana gasesti una crapata, slabita sau un loc unde chitul de rostuire s-a desprins si a lasat un spatiu gol intre dale. In cazul in care nu gasesti placa de gresie potrivita, foloseste un ciocan. Bate usor placile pana descoperi una care suna a gol: inseamna ca nu a fost bine fixata de podea. Elimina chitul de rosturi din jurul ei cu ajutorul daltei sau al unui polizor (poti face asta mult mai usor daca il echipezi cu un disc diamantat).
Daca nu gasesti nicio dala de gresie slabita, iata ce trebuie sa faci:

  • fixeaza in masina de gaurit un burghiu pe care ai marcat grosimea aparenta a placii de gresie, pentru a nu depasi nivelul acesteia si a afecta sapa;

  • acopera una dintre dale cu banda adeziva, pentru a elimina riscul spargerii si proiectarii bucatilor de gresie in toate partile;

  • da trei-patru gauri in mijlocul placii cu ajutorul masinii de gaurit.

Alternativ, poti folosi dalta si ciocanul pentru a sparge una dintre placile de la marginea suprafetei. Pentru asta trebuie sa plasezi dalta vertical, in mijlocul placii de gresie, si sa o lovesti cu ciocanul cu suficienta forta incat sa sparga gresia. Nu trebuie sa fortezi lucrurile, altfel risti sa ajungi cu dalta in sapa.

Pasul 2. Scoate prima placa de gresie

Pentru a scoate prima placa de gresie, e suficient sa fixezi dalta intr-o fisura sau in rostul dintre dale, la un unghi de cel mult 300, si sa lovesti capatul opus cu ciocanul. Foloseste suficienta forta incat dalta sa intre sub placa de gresie, dar ai grija sa nu te ranesti.
E de preferat sa lovesti de mai multe ori cu ciocanul si sa ridici progresiv dalta impreuna cu placa, in timp ce adezivul de prindere cedeaza. Daca placa de gresie se sparge in mai multe bucati, foloseste dalta pentru a le desprinde pe rand. 

Pasul 3. Continua demontarea gresiei

​​​​​​​Odata ce ai scos prima placa de gresie, repeta procedura de mai sus pentru fiecare dala in parte. In cazul in care procedura dureaza prea mult, poti folosi un ciocan rotopercutor cu functie de daltuire. Daca vrei sa refolosesti gresia, nu te grabi si nu forta dalele, altfel risti sa le spargi sau sa le deteriorezi.

Curatarea podelei

Dupa ce ai scos toata gresia din incapere, foloseste dalta in acelasi mod ca mai sus pentru a elimina adezivul uscat ramas pe sapa. Procedura in sine poate dura mai mult chiar decat desfacerea gresiei, asa ca poti folosi o dalta cu un cap mai lat. Aceasta operatiune este necesara mai ales daca vrei sa montezi un rand nou de gresie, pentru ca ai nevoie de o suprafata curata, fara denivelari.

Citeste si: Cum se monteaza gresia

Pentru a finaliza lucrarea, foloseste o matura sau un aspirator pentru a elimina praful si reziduurile fine. Daca placa nu este uniforma, aplica un strat foarte subtire de sapa. 

Asadar, demontarea gresiei este o procedura simpla, dar de durata, care pregateste terenul pentru urmatorul set de gresie sau pentru alt tip de podea. Daca urmezi sfaturile de mai sus si ai grija sa te protejezi de eventualele accidente, vei termina lucrarea repede si in siguranta.

Te-ar putea interesa și:

Amenajarea unei locuinte noi, sau redecorarea celei in care traiesti deja incep cu alegerea culorilor pentru pereti. Variantele sunt nenumarate, de la culori pale la nuante intense, de la culori reci la tonuri calde, de la nuante luminoase la vopsele intunecate si sobre. Tendintele nu fac altceva decat sa te deruteze si mai mult: gasirea nuantelor feng shui sau conform efectelor dovedite stiintific pe care le au culorile asupra noastra in lista de culori ale anului ar putea fi o misiune dificila si pentru un profesionist. Din fericire, exista o cale mai usoara, care nu exclude urmarea regulilor de design interior: alegerea culorilor care iti plac si te inspira, respectiv excluderea celor care nu te incanta. Odata ce ai facut asta, urmarirea tendintelor si a normelor estetice va deveni floare la ureche.
Lambriul reprezinta o imbracaminte de marmura, de lemn sau de stuc, cu care se acopera total sau partial peretii unei incaperi, in scop decorativ sau pentru protectie. Astazi, cele mai utilizate materiale sunt lemnul, PVC-ul sau MDF-ul. In continuare, vei afla mai multe informatii, care te vor ajuta sa alegi lambriurile.
Cat de greu poate fi sa montezi tapetul, de unul singur? Nimic mai simplu, daca urmezi pasii si recomandarile de mai jos.
Cea mai buna lavabila implica timpi redusi de aplicare si costuri minime de mentenanta. Se curata usor de pete si alte murdarii, iar puterea culorii aplicate ramane aproape neschimbata, pentru o perioada lunga de timp. Iata care sunt cei mai importanti factori de care sa tii cont in alegerea unei vopsele lavabile de calitate.