Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 25 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum alegi tencuiala pentru fatada casei: Idei de finisare si culori recomandate

Actualizat: 23.11.2021 / Publicat: 07.02.2019 / Timp lectură: 6 min
Aspectul exterior al casei este insasi cartea de vizita a acesteia. Textura si culorile acesteia trebuie alese cu grija, astfel incat rolul de protectie sa se imbine perfect cu cel estetic. Alegerile pot fi dificile, insa odata ce ai la indemana toate informatiile despre tipurile de tencuieli decorative pentru care poti opta si cand stii care sunt avantajele si dezavantajele acestora, lucrurile se simplifica substantial. In plus, aici vei gasi si idei menite sa te inspire in alegerile tale.

Cuprins

Care este rolul tencuielii decorative?

Tencuiala decorativa pentru exterior se gaseste in diverse culori si este ultimul finisaj exterior aplicat peste fatada casei. Totodata, joaca un rol important pentru designul exterior.

Rolul tencuielii decorative este unul estetic. Aceasta va fi “imbracamintea” casei tale, ceea ce se vede din exterior, asadar este un element important de design.

Descopera in acest articol numeroase idei si modele de amenajare a curtii si gradinii casei.​​​​​​​

​​​​​​​Tipuri de tencuieli decorative

  • ​​​​​​​​Tencuielile decorative minerale au in componenta ciment alb, var hidratat, agregate naturale si aditivi. Acestea sunt permeabile si se pot aplica pe suporturi minerale, beton, ipsos, ciment, sisteme termoizolate si var-ciment. Acest tip de vopsea se obtine doar in culoarea alba, daca doresti sa o colorezi integral sau in portiuni, recomandarea noastra este sa o faci aplicand o vopsea siliconica de exterior. Aceasta tehnica sporeste rezistenta la umiditate, iar tencuiala este mult mai usor de curatat. 

  • Tencuielile decorative siliconice sunt realizate din rasini siliconice, agregate minerale, pigmenti acrilici, stabilizatori, aditivi si apa. Sunt flexibile, permeabile si rezistente la murdarie. Sunt recomandate pentru zonele foarte umede cu o clima agresiva cum avem la munte sau la mare. De asemenea, au o aderenta buna pe termosisteme.

  • Tencuielile decorative silicate au in componenta silicat de potasiu, ingrediente minerale, microfibre, pigmenti acrilici, aditivi si apa. Sunt ignifuge, rezistente la apa si murdarie si foarte permeabile, permitand peretilor sa respire. Aceasta este tencuiala decorativa potrivita pentru termosistemul cu  vata bazaltica.
  • Tencuielile decorative acrilice au in compozitie rasini acrilice, agregate naturale si aditivi. Acestea sunt cele mai populare tencuieli, au o aderenta buna.
  • Tencuielile decorative mozaicate sunt compuse din rasini sintetice (lianti acrilici), nisipuri minerale, adaosuri si apa. Sunt foarte rezistente la socuri mecanice si sunt adesea folosite pentru finisarea gardurilor sau a soclurilor.​​​​​​​​​​​​​

​​​​​​​Cum se obtine culoarea tencuielii decorative?​​​​​​​​​​​​​​

​​​​​​​Este foarte important ca inainte de aplicarea tencuielii decorative sa se aplice un strat de fond (amorsa), menit sa creasca aderenta, in aceeasi nuanta ca cea a tencuielii. Grundul trebuie lasat sa se usuce complet, conform instructiunilor, inainte de aplicarea stratului final.

tencuiala decoratva albastra

Ce trebuie sa stii despre granulatia tencuielii decorative?

Granulatia tencuielii decorative este la fel de importanta pentru aspectul final al lucrarii cat este si culoarea. Finisarea in functie de granulatie este de doar 3 tipuri:

Tencuiala decorativa driscuita sau periata

  • Tencuiala striata sau zgariata arata precum coaja de copac si are o granulatie intre 1,5  pana la 3 mm. Pentru ca prezinta striatii, se aplica peste un strat de grund in aceeasi nuanta, dupa ce acesta s-a uscat complet. Aplicarea poate fi verticala, orizontala sau circulara, in functie de aspectul pe care doresti sa il aiba striatiile.

Tencuiala striata sau zgariata

Sfaturi pentru alegerea culorii tencuielii decorative

Culoarea tencuielii de exterior este o alegere dificila, pentru care trebuie sa tii cont de designul casei, de preferintele personale, de specificul locului unde este construita casa si, nu in ultimul rand, de rezistenta culorii in fata murdariei, a intemperiilor, a decolorarii solare.

Exista cateva reguli universal valabile in acest sens. Una dintre ele este cea conform careia nuantele deschise dau iluzia unui spatiu mai mare, iar cele inchise micsoreaza. Culorile deschise au insa si dezavantajul vizibilitatii petelor si a urmelor de praf. O alta regula este aceea ca nu se combina prea multe culori, mai ales daca sunt stridente.

Trebuie sa mai stii si ca nuantele intense se pot decolora; in plus, acestea absorb mai multa caldura si pot ameninta, in timp, integritatea termoizolatiei.

Alegerea culorii in functie de peisaj, relief sau regulile din cartier

Relieful joaca un rol important in alegerea modelului de tencuiala decorativa pentru fatada casei; daca pentru casele de la munte sunt potrivite tencuielile in nuante pamantii sau inchise, vopseaua decorativa pentru exterior fiind potrivita pentru o casa pe malul marii poate avea o nuanta neutra sau una marina.

Daca vorbim despre casele din orase, e important sa tii cont si de arhitectura urbana atunci cand alegi culoarea. Chiar daca legislatia din Romania este mai mult decat permisiva in acest sens, trebuie sa recunosti ca o casa cu exteriorul mov intr-un cartier de constructii bej ar fi excentrica intr-un mod negativ.

Alegerea culorii fatadei in functie de stilul casei si de preferintele personale

​​​​​​​Fatadele caselor moderne sunt in perfecta armonie cu interiorul acestora. Zugravelile decorative exterioare nu trebuie sa fie in aceleasi nuante cu cromatica interioara, ci sa se potriveasca cu acestea.

Un interior decorat in stil mediteranean, de exemplu, nu s-ar potrivi prea bine cu un exterior rosiatic, ci cu nuante de alb, ivoriu, albastru sau turcoaz. Nu poti “imbraca” o locuinta amenajata in stil vintage intr-o nuanta industriala cum este griul ciment.

Desigur, preferintele tale au intaietate, cu atat mai mult cu cat te vei bucura atat de interior, cat si de exteriorul casei. Singura regula pe care trebuie sa o urmezi este mentinerea omogenitatii si a echilibrului.

Culori inchise sau deschise, puternice sau pale?

Desi este populara convingerea ca nuantele deschise sunt mai rezistente la razele UV, adevarul este ca nu culoarea, ci indicele de reflexie determina aceasta rezistenta.

Avantajul vopselelor decorative de culoare inchisa este acela ca murdaria si praful nu sunt foarte vizibile. Pe de alta parte, decolorarea acestora este mai vizibila decat in cazul nuantelor deschise.

Culorile pale sunt cele mai rezistente din punct de vedere estetic, deoarece decolorarea lor nu este vizibila; din paleta cunoscuta, nuantele de bej si gri sunt cele care reusesc sa ascunda destul de bine praful asternut peste fatada.

De asemenea in portofoliul multor producatori poti gasi tencuilei decorative premium pentru placarea fatadei casei, tencuieli care pot rezista pentru o perioada mai lunga la intemperii, raze UV si praf indiferent de culoarea lor.

Folosirea a doua sau mai multe culori de tencuiala pentru o casa

​​​​​​​Tencuielile exterioare policromatice sunt destul de pretentioase; exista o linie foarte fina intre finisarea usor excentrica, dar de bun gust si transformarea casei intr-un loc de joaca vesel, dar strident si neplacut colorat.

Daca iti doresti o astfel de tencuiala, cel mai bine ar fi sa ceri sfatul unui arhitect in privinta alegerii culorilor. In orice caz, este preferabil sa te indrepti catre culori complementare si sa te rezumi la un numar limitat de nuante.

Cum se aplica corect tencuiala decorativa: Ghid pas cu pas

Tencuiala decorativa este simplu de aplicat, procesul fiind similar aplicarii gletului, insa mai usor.

Pasul 1: Pregatirea fatadei

Fatada trebuie sa fie plana, nivelata si uscata. Peste placajul de polistiren se recomanda sa se aplice macar un strat de adeziv, insa cel mai bine este aplicarea a doua straturi.

Pasul 2: Aplicarea amorsei

Amorsa trebuie sa aiba culoarea pe care o are si tencuiala decorativa. Se va aplica folosind un trafalet si se va lasa cel putin o zi (24 de ore) sa se usuce.

Pasul 3: Izolarea suprafetelor ce nu trebuie atinse de tencuiala

Este bine sa se foloseasca folie si banda de hartie pentru izolarea tuturor suprafetelor ce nu se vor a fi atinse de tencuiala decorativa, deoarece dupa ce se intareste, aceasta nu se va mai desprinde.

Pasul 4: Urmarirea conditiilor climatice

Este important ca atunci cand se aplica tencuiala decorativa temperatura exterioara sa nu fie foarte mare, cum sunt zilele de canicula. Ideal este fie un vant puternic, iar peretele sa fie puternic expus soarelui.

Verifica starea vremii inainte sa te apuci de lucrare si asigura-te ca in urmatoarele ore dupa aplicare nu va incepe ploaia

Pasul 5: Aplicarea tencuielii decorative exterioare

Se va desface o galeata de tencuiala si se va amesteca folosind un mixer la turatie mica. Se poate adauga putina apa in compozitie, in functie de indicatiile producatorului. Cu o gletiera, materialul se va aplica prin miscari regulate - gletiera trebuie sa fie din inox daca se aplica tencuiala structurata. 

Pe masura ce tencuiala structurata este aplicata, fie in urma primului mester va veni un al doilea pentru a driscui cu o gletierea din plastic tencuiala. Al doilea procedeu este sa o aplici pe suprafete mici, din aproape in aproape, pentru a avea suficient timp sa o driscui inainte ca materialul sa se intareasca. 

Modele de fatade cu tencuiala decorativa

Primele lucruri la care te gandesti atunci cand esti pe cale sa alegi modelul de tencuiala decorativa sunt aspectul acesteia - culoare si textura, rezistenta sa si capacitatea de a proteja structura casei si termoizolatia, longevitatea si mentinerea in timp a aspectului si a proprietatilor. Pretul unui sac de tencuiala decorativa variaza si el in functie de producator, de granulatie, de pigmenti, de caracteristici.

Iata cateva modele de tencuiala decorativa exterioara pentru fatada casei, modele ce te vor inspira si iti vor usura misiunea de a alege produsul potrivit pentru propriul cuib.

modele de tencuiala decorativa exterioara pentru fatada casei

tencuiala decorativa

tencuiala decorativa​​​​​​​

drisca tencuiala decorativa​​​​​​​

Speram ca informatiile din acest ghid ti-au fost de ajutor. Te asteptam pe site-ul MatHaus.ro cu o gama variata de materiale si scule pentru orice fel de lucrare. Comanda online, iar noi iti trimitem produsele la orice adresa din tara. 

Iti oferim livrare specializata cu flota proprie de camioane prevazute cu brat de descarcare sau prin companiile partenere de curierat.

Te-ar putea interesa și:

Gresia este populara in amenajarile interioare, in special ca optiune pentru bai si bucatarii. In cazul in care vrei o schimbare si iti doresti alta varianta de podea, trebuie sa stii ca ai optiuni din care sa alegi. Cateva alternative pentru placile de gresie iti sunt prezentate in continuare.
Astazi, o alegere tot mai populara pentru podea o reprezinta parchetul laminat, care se regaseste de multe ori nu doar in living, ci in aproape toate camerele, inclusiv bucatarie. Ofera spatiului un aspect cald si primitor, iar din dorinta de a-i pastra aspectul de nou cat mai mult timp, apare intrebarea cum poate fi menajat si intretinut.
Jaluzelele exterioare au rolul de a spori intimitatea si securitatea locuintei in timp ce blocheaza razele puternice ale soarelui. In plus, protejeaza ferestrele de ploi si ninsori si reduc cu pana la 50% zgomotul de afara. Un alt beneficiu al rulourilor pentru geamuri este imbunatatirea izolatiei termice, contribuind astfel la buna functionare a sistemelor de incalzire si racire si implicit la reducerea facturilor de energie electrica si gaz. Jaluzelele exterioare pot monta la ferestrele blocurilor, cladirilor de birouri, caselor, vilelor, ori spatiilor comerciale. Iti prezentam in continuare un ghid care te va ajuta sa alegi rulourile potrivite nevoilor tale.
Eleganta si frumusetea pardoselei din lemn este de necontestat. In acelasi timp este cunoscut faptul ca parchetul din lemn masiv este costisitor si pretentios in ceea ce priveste intretinerea. Desi o varianta mai accesibila este parchetul laminat, exista tentatia de a iti dori un material cat se poate de practic, pentru care sa nu iti faci griji, fie ca cel mic testeaza noua masinuta teleghidata, fie ca ai hotarat sa ii cumperi un caine. Asadar, daca iti place aspectul elegant oferit de parchet, dar nu ai timp pentru a-l intretine corespunzator si iti doresti ca suprafata sa isi pastreze frumusetea initiala, in ciuda traficului intens de zi cu zi, poti opta pentru un model de gresie tip parchet. Iti prezentam 9 motive pentru a face aceasta alegere.