Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

25 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum se face impamantarea instalatiei electrice?

Actualizat: 09.02.2024 / Publicat: 10.09.2021 / Timp lectură: 7 min
/medias/sys_master/root/h9b/h65/h00/9249604599838/impamantarea-instalatiei-electrice.jpg
Sistemul electric are nevoie de un circuit de impamantare sigur si durabil. Citeste in continuare cum se face impamantarea, de ce este necesara, care sunt metodele prin care poate fi impamantata instalatia electrica si materialele de care ai nevoie.

Cuprins

Aspecte generale despre impamantare

Realizarea corecta a unui sistem de impamantare implica cunoasterea unor aspecte tehnice si de siguranta:

1. rezistenta specifica a solului este un factor esential in determinarea eficacitatii sistemului de impamantare; inainte de a instala tarusii, efectueaza un test de rezistivitate a solului; informatiile rezultate te vor ajuta sa proiectezi si sa instalezi un sistem de impamantare eficient si sigur; pe baza rezultatelor testului de rezistivitate, poti calcula numarul optim de tarusi si distanta corecta intre acestia; daca solul are o rezistivitate crescuta, inseamna ca acesta ofera o rezistenta mai mare la trecerea curentului electric; acest lucru ar putea duce la o impamantare ineficienta; astfel, poate fi nevoie sa adaugi substante conductive, sa cresti numarul de tarusi sau sa-i amplasezi la distanta mai mica, pentru ca impamantarea sa fie adecvata;

2. exista mai multe tipuri de impamantare printre care:

  • impamantare cu tarusi (electrozi de impamantare) -  implica utilizarea mai multor tarusi conectati la o bucla de impamantare; aceasta metoda este potrivita acolo unde solul are rezistivitate redusa, adica conduce mai bine curentul electric;
  • impamantare cu tevi metalice - tevile din otel galvanizat sunt ingropate in sol pentru a servi drept electrozi de pamant;
  • impamantarea cu placi metalice - se foloseste o platbanda ingropata in sol, care este conectata la sistemul electric; se recomanda pentru zonele cu un sol slab conductor de energie electrica, astfel placa de metal ofera o suprafata de contact mai mare cu pamantul;
  • exista si impamantarea verticala, care presupune introducerea in sol a tarusului la o adancime mare; se foloseste frecvent in locuri unde spatiul este limitat sau solul este stancos, ceea ce face dificila realizarea unei impamantari orizontale;

3. integrarea unei prize de pamant in sistemul de impamantare general al unei case sau cladiri este o etapa esentiala pentru a oferi siguranta sistemului electric; priza de pamant trebuie conectata la panoul de distributie prin intermediul unui conductor, care ar trebui sa fie suficient de gros pentru a putea transporta curentul maxim posibil in caz de defectiune;

4. tarusii ii intalnesti si cu numele de electrozi de impamantare; lungimea unuia este de aproximativ 1,5 - 3 metri, avand un diametru de 16 - 25 milimetri;

amplasarea tarusilor de impamantare este o etapa importanta, deoarece poate influenta eficacitatea sistemului; in general, tarusii ar trebui sa fie asezati la o distanta suficienta fata de cladire sau diverse structuri, pentru a evita interferentele cu alte sisteme electrice; conditiile terenului, precum tipul de sol si umiditatea acestuia, trebuie si ele luate in considerare;
distanta intre tarusii de impamantare este un alt aspect esential; distanta optima poate varia in functie de numerosi factori; regula generala, spune insa ca, electrozii de impamantare ar trebui sa fie amplasati la o distanta de cel putin doua ori lungimea tarusului.

Nota: impamantarea la o casa noua in constructie, cu sol care ofera rezistenta scazuta la trecerea curentului electric se poate face cu tarusi. Daca renovezi o casa veche, situata pe un teren cu sol uscat, cu rezistivitate mare, impamantarea cu placi metalice ar putea fi mai potrivita. Afla mai multe despre metodele de executie in continuarea articolului!

Ce este impamantarea?

Impamantarea este procesul prin care circuitele electrice si elementele conductoare se conecteaza la sol. Acesta se realizeaza prin impamantarea partilor metalice ce nu transporta tensiune electrica. 

Efectuarea acesteia este necesara, deoarece rolul partilor metalice se poate schimba in functie de diferiti factori, lucru ce poate cauza aparitia unor defectiuni in retea, precum deteriorarea izolatiei conductorilor la masinile de spalat, la aerul conditionat sau frigider.

Ce scop are impamantarea instalatiei electrice?

Ce scop are impamantarea instalatiei electrice

Principalul scop al procesului de impamantare a firelor este acela de a face spatiul respectiv sigur. Acesta elimina riscul electrocutarii prin declansarea sigurantei.

Totodata, impamantarea electrica protejeaza aparatele casnice sau industriale si instalatia electrica impotriva fluctuatiilor de curent, nefiind supuse la riscul de a se strica sau chiar de a provoca incendii. Procesul de impamantare se recomanda sa fie realizat intr-un loc ferit, precum spatele cladirii.

Protectie la suprasarcina
Suprasarcina electrica inseamna o sarcina suplimentara, nerecomandata, fata de parametrii normali pe care ii are de suportat sistemul de curent. Aceasta poate pune in pericol siguranta persoanelor si buna functionare a aparatelor.

Descarcarile electrice accidentale, contactul neintentionat cu liniile de tensiune inalte si medii sau fenomenele meteorologice, precum trasnetul, sunt evenimente ce au un grad de voltaj ridicat. 

Impamantarea este o solutie care raspunde la suprasarcinile de curent sau la descarcarile accidentale, reducand semnificativ riscurile.

Stabilizarea tensiunii
Intr-o locuinta, intr-o cladire industriala, de birouri sau comerciala exista foarte multe surse de electricitate. Fiecare transformator electric este considerat o sursa independenta. Impamantarea este nodul comun, de referinta, ce leaga toate aceste surse pentru ca tensiunea sa poata fi stabila.

Elementele instalatiei de impamantare

Instalatia electrica de impamantare are nevoie de mai multe elemente pentru a putea fi realizata in mod corespunzator. Echipamentul tehnic necesar pentru a crea legatura dintre aparatura electrica si sol sunt:
●    priza de pamant;
●    reteaua generala;
●    legaturile dintre priza si retea.

Tipurile de instalatie de impamantare
●    Naturala. Instalatia naturala are electrozii in contact direct cu pamantul, fiind prinsi de armatura metalica a fundatiei si a altor produse metalice din instalatia electrica sau de rezistenta constructiei.
●    Artificiala. Electrozii sunt montati separat de structura principala a cladirii, pentru ca electricitatea sa poata fi distribuita corespunzator in sol.

Priza de pamant
Priza de pamant poate fi naturala sau artificiala. Ea trebuie intretinuta periodic pentru evitarea oricarui incident. Prizele cu impamantare si cu protectie ridicata vor oferi cladirii un plus de siguranta pe termen lung.

Exista mai multe scheme de legatura intre prize si reteaua generala:
●    Priza naturala. Electrozii sunt conectati direct in armatura metalica. Se foloseste priza trifazica si sistemul de legare in serie.

  • Prizele de pamant naturale au numeroase avantaje; printre acestea se numara: durabilitatea, rezistenta la coroziune si la solicitari mecanice si chimice si un flux optim al curentului.

●    Priza artificiala. Aceasta se conecteaza la priza naturala a cladirii, iar electrozii sunt montati sintetic, doar in cazul in care rezistenta celei naturale este mai mare de 4 ohmi.

Asemeni prizelor, pentru corpurile de iluminat si pentru alte echipamente, unele intrerupatoare dintr-o cladire pot avea impamantarea realizata, iar altele nu.

Reteaua de legare la pamant
Reteaua generala de legatura cu pamantul este formata dintr-un conductor metalic amplasat in interiorul cladirii. Acest conductor leaga partile metalice pentru a se evita scenariul in care ele ajung sub tensiune; fapt ce poate declansa diferite defectiuni la nivelul integritatii aparatelor sau pot pune viata oamenilor in pericol.

Legaturile dintre priza si retea
Legaturile dintre priza si reteaua generala de pamant se realizeaza prin cabluri conductoare din otel, avand grosimea minima de 4 mm. Ramificatiile se realizeaza pe traseul cel mai scurt dintre masa metalica a unui receptor si reteaua generala. Legatura nu se face din cabluri de PVC.

Cablurile si ramificatiile conducatoare de la panoul electric la restul elementelor trebuie sa aiba sctiunile de minim de 10 mmp in cazul in care sunt din otel sau cupru, iar daca sunt din aluminiu au nevoie de un minim de 25 mmp. 

Intotdeauna este necesara crearea unei legaturi intre nulul de lucru si impamantare. 
Nulul si faza de lucru pentru prizele dintr-o locuinta nu sunt suficiente. Acestea necesita un al 3-lea cablu, cel de impamantare. Datorita lui, prizele vor oferi o siguranta sporita casei.

Metode folosite pentru impamantare instalatiei electrice

Metode pentru impamantare instalatiei electrice​​​​​​​

Inainte de a incepe proiectul propriu-zis al sistemului de impamantare se recomanda sa apelezi la o echipa de experti.

Exista doua metode de executie folosite pentru impamantare: 
●    placi metalice;
●    tevi.

Impamantare cu placa metalica
Placile metalice sunt realizate din fier galvanizat sau cupru. Ele sunt ingropate la 3,5 m adancime, in pozitie verticala.

Pentru a putea fi instalate corect, trebuie sa alegi un loc din exterior pentru a plasa tijele metalice. Se recomanda ca acestea sa fie plasate in apropierea tabloului electric. 

Tijele trebuie instalate la distante egale, apoi prinse cu suruburi galvanizate de platbanda. Astuparea gropii se face prin straturi de carbune si sare.

Impamantare cu teava
Teava pentru proiectul de impamantare trebuie sa fie galvanizata cu diametrul minim de 75mm, fiind sudate din 3 in 3 metri cu platbanda. Pamantul va fi acoperit de straturi de carbune si nisip.

Materialele necesare pentru realizarea impamantarii

Pentru ca instalarea sistemului electric de impamantare sa se realizeze corect, se vor folosi urmatoarele materiale:
●    electrodul.Electrozii sunt borne infipte in pamant. Ei sunt folositi in special pentru impamantarea artificiala. Pot fi din otel inoxidabil, din cupru sau otel zincat. Cantitatea necesara de electrozi depinde de tipul solului si de rezistenta dorita;
●    teava. Teava zincata inlocuieste placile metalice;
●    platbanda zincata. Platbanda este o traversa orizontala care face legatura dintre electrozi; 
●    accesorii de prindere. Accesoriile de prindere sunt folosite pentru completarea sistemului de impamantare:

  1. suport de prindere pentru platbanda;
  2. suport fixare platbanda;
  3. cutie de separatie cu impamantare;
  4. cruce platbanda. 

Impamantarea pentru sistemul electric din cladiri protejeaza persoanele si echipamentul existent impotriva suprasolicitarii de curent. Totodata, stabilizeaza nivelurile de tensiune si previne deteriorarea aparatelor casnice si industriale, eliminand eventualele pericole ale unei retele fara protectie in sol.

Verificam intotdeauna cu specialistii MatHaus pentru a-ti prezenta cele mai bune si concrete informatii in articolele noastre. Mai mult, daca ai in desfasurare un proiect similar sau te pregatesti sa incepi unul, nu uita ca poti oricand sa comanzi produsele necesare online.

Astfel, economisesti timpul petrecut in trafic si in magazine. Noi putem livra orice tip de material la tine acasa sau direct pe santier. Indiferent de greutatea sau cantitatea comenzii, asiguram transportul fie prin flota noastra de camioane specializate si dotate cu brat mecanizat pentru descarcat sau prin curierii parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Mascarea caloriferelor din locuinta reprezinta o solutie convenabila pentru probleme privind: estetica - respecta unitatea stilului de amenajare a intregului spatiu; eficienta - creeaza spatii noi pentru depozitare sau asezarea unor articole cu rol decorativ; protectia - joaca rol de bariera intre cei mici si elementii fierbinti sau muchiile acestora. In loc de a achizitiona masti de calorifere gata facute, multe persoane prefera sa le realizeze in regim DIY. Nu ai nevoie de multe materiale, costurile sunt mici si nici nu trebuie sa fii mester profesionist pentru un astfel de proiect. In acest ghid, iti explicam care sunt motivele pentru care sa faci un grilaj pentru mascarea caloriferului si etapele realizarii sale.
Tevile din PVC se gasesc usor si au un pret accesibil. Pe langa intrebuintarile lor principale (instalatii de diferite tipuri), aceste tevi pot fi folosite si pentru realizarea unor diferite obiecte si sisteme utile in gospodarie. In acest articol, iti prezentam cateva proiecte DIY practice pe care le poti realiza folosind tevi PVC.
Amenajarea sau renovarea baii reprezinta de multe ori o provocare, dat fiind spatiul restrans, cum este cazul multor apartamente vechi. Daca te afli in plin proces de refacere a baii, indiferent ca este mica sau mare, cel mai probabil iti doresti sa beneficieze de ultimele tendinte din piata. Vasul de toaleta suspendat inlocuieste cu succes vechiul model cu picior pe podea. Acesta dintai creeaza un aspect modern, datorita designului minimalist, in plus ocupa mult mai putin spatiu (nu are picior pe sol, iar rezervorul este incastrat in perete). Astfel, ofera incaperii un spatiu aerat, fiind ideal pentru baile mici sau pentru amenajarile moderne. Daca si tu te-ai decis asupra unui vas de toaleta suspendat, mai mult decat atat, ti-ai propus ca instalarea lui sa fie urmatorul tau proiect DIY, noi iti venim in ajutor. Mai jos iti prezentam 5 pasi simpli ca sa montezi un vas de WC suspendat.
Un sistem de canalizare este realizat dintr-un ansamblu de conducte subterane, avand rolul de a colecta apele menajere si cele reziduale dintr-un imobil. Iata care sunt principialele tipuri de canalizare, cum se proiecteaza, ce pasi trebuie sa urmezi pentru instalare si care sunt materialele de care ai nevoie!