Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 43 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum se calculeaza metrul cub si ce se masoara in metri cubi?

Actualizat: 14.02.2024 / Publicat: 25.11.2022 / Timp lectură: 6 min

In societatea noastra, suntem nevoiti sa definim mediul inconjurator in mod clar pentru a naviga in lumea noastra cotidiana. Acest lucru implica si masurarea diferitelor obiecte. In contrast cu masuratorile obisnuite din viata de zi cu zi, care se bazeaza pe comparatii simple de tipul mai mic - mai mare, masurarea stiintifica implica utilizarea unui sistem standardizat de unitati de masura si instrumente adecvate pentru realizarea masuratorilor. Putem masura distante, inaltimi, cote sau latimi, greutati sau viteze, insa o parte cruciala o reprezinta masurarea volumelor.

Volumul este o masura tridimensionala si, prin urmare, necesita o abordare specifica. In articolul de fata, vei afla mai multe informatii referitoare la masurarea metrului cub.  Lemnele de foc, betonul, BCA-ul, caramida sau alte materiale de constructii se pot masura in metri cubi. Iata cum se calculeaza m³, care este formula utilizata cel mai des si cum se poate transforma in litri! Ce este metrul cub?

In Sistemul international de unitati (SI), metrul cub este unitatea de masura pentru volum, cu simbolul m³. Pentru a-ti da mai usor seama ce inseamna, imagineaza-ti un cub cu laturile de 1 metru si volumul pe care acesta il ocupa. Mai jos vom discuta despre cum se calculeaza si cand iti este utila aceasta unitate de masura.

Cuprins

Cum se calculeaza metrul cub?

cum se calculeaza metrul cub

Valorile masurate in metri cubi pot fi transformate in multipli si submultipli. Totodata, daca in descrierea produsului sau a unei retete pentru beton, spre exemplu, ai alte unitati de masura mai mari sau mai mici decat m³, este usor sa faci calcule. Tine cont de urmatoarele relatii:

  • 1 m³ = 1.000 de dm³ (decimetri cubi) = 1.000.000 de cm³ (centimetri cubi) = 1.000.000.000 mm³ (milimetri cubi);
  • 1 dam³ (decametru cub) = 1.000 m³;
  • 1 hm³ (hectometru cub) = 1.000.000 m³;
  • 1 km³ (kilometru cub) = 1.000.000.000 m³.

Metru cub formula

Daca vrei sa afli ce volum are un palet de lemne sau de BCA ori de cati m³ de beton ai nevoie pentru fundatie, poti folosi formula: L (lungime) x l (latime) x h (inaltime). Masoara fiecare dintre cele trei laturi in metri si inmulteste valorile. 

Pentru a fi mai usor de inteles, iti vom da un exemplu. Sa presupunem ca, dupa finalizarea constructiei, ti-a ramas un palet mai mic de caramida sau un alt material pentru zidarie si vrei sa afli cati metri cubi sunt:

  • Lungimea = 1 m;
  • Latimea = 0,7 m;
  • Inaltimea = 0,5 m;
  • Volumul paletului = 1 x 0,7 x 0,5 = 0,35 m³.

De asemenea, daca ai sapat fundatia pentru gard si vrei sa afli cati metri cubi de beton trebuie sa prepari sau sa comanzi, masoara lungimea, latimea si inaltimea santului:

  • Lungime = 10 m;
  • Latime = 0,5 m;
  • Inaltime = 0,75 m;
  • Volumul de beton turnat in pamant = 10 x 0,5 x 0,75 = 3,75 m³.

Cat inseamna un litru in metri cubi?

Transformarea litrilor in metri cubi te poate ajuta in situatii precum prepararea betonului. Astfel, 1 litru = 0.001 metri cubi. O galeata de 10 litri/10 kilograme cu apa are 0.01 m³.

Iti recomandam si: Ghid complet pentru prepararea betonului. Retete de beton si sfaturi practice

Cati litri are un metru cub?

Daca in reteta de beton, cantitatea de apa este trecuta in metri cubi, o poti transforma in litri, pentru a-ti usura procesul de preparare. Un metru cub = 1000 de litri. In cazul in care in reteta ai 1,3 m³ de apa, pregateste 1.300 de litri, ceea ce inseamna 130 de galeti de 10 litri.  

Ce se masoara in metri cubi?

Unele materiale de constructii se masoara in metri cubi, insa putem vorbi si despre alte categorii de produse, cum ar fi lemnele de foc. Iata principalele marfuri calculate in m³.

Lemne de foc si produse din lemne pentru constructii

produse din lemne pentru constructii
Lemnele de foc se masoara in metri cubi sau steri. Cand achizitionezi un palet, trebuie sa acorzi atentie modului de asezare. Cu cat sunt mai ordonate, cu atat spatiul ocupat este mai mic si tu beneficiezi de o cantitate mai mare de lemn pe m³. Produsele din lemn pentru constructii pot fi comandate fie la bucata, fie la palet in metri cubi, ceea ce faciliteaza achizitia in cazul santierelor ample. 

Cat inseamna un metru cub de lemne?

Tipul lemnului, densitatea, dar si alti factori sunt aspecte de care depinde greutatea lemnului. Lemnul uscat, utilizat pe post de combustibil, este mai usor decat cel verde, prin urmare, trebuie sa tii cont de acest lucru. Pentru a estima cu aproximatie greutatea unui metru cub de lemne, poti folosi formula: greutatea (kg) = densitatea (kg/mc) x volumul (mc)

Formula calcul metru cub lemn rotund 

Pentru a calcula volumul unui metru cub de lemn rotund, avand in vedere forma cilindrica a materialului, te vei ajuta de forumla: π⋅r patrat x h (h = lungimea trunchiului, iar r reprezinta raza la patrat). Raza va fi jumatate din diametru, ca atare, daca stii diametrul, imparti diametrul la 2 si vei afla raza. 

Consideram ca iti va fi mai usor o formula decat sa vezi un tabel calcul metru cub lemn. Prin urmare, o mai lasam inca o data:  π⋅r patrat x h

Pentru a afla cati metri cubi se afla intr-o cantitate anume de scandura, se tine cont de urmatorul calcul metru cub scandura: L x l x grosime. De exemplu, pentru o scandura ce are o lungime de 4 m, o latime de 20 cm si o grosime de 2.5 cm, valorile se vor transforma astfel: 

4 m raman in metri

20 cm latime = 0.2 m

2.5 cm grosime = 0.025 m

Luand exemplu acesta, va rezulta un volum de 0.02 metri cubi per un model de scandura ce are dimensiunile de mai sus.

Pe internet vei regasi si calculator metru cub lemn, care te poate ajuta sa obtii rapid informatia dorita. De asemenea, poti afla si un calcul scandura metru cub. 

Materiale pentru zidarie

Materiale pentru zidarieBlocurile de BCA sunt ambalate in paleti si, in fisa tehnica, pot fi trecute: numarul de bucati si consumul de produse la metru patrat/metru cub de zidarie. Astfel, poate fi stabilit usor necesarul de materiale si cantitatea de blocuri de BCA de care ai nevoie pentru proiectul tau. Pentru a calcula cati metri patrati are un metru cub de produse pentru zidarie, trebuie sa cunosti lungimea, inaltimea si grosimea unei bucati. Caramizile sunt ambalate similar si se masoara in acelasi fel. 

Cum se calculeaza un metru cub de BCA?

Inainte de a calcula dupa formula, trebuie sa stii cate blocuri de BCA formeaza un metru cub. Pentru acest pas, volumul se calculeaza per bloc BCA. Formula de calcul pentru a afla metrul cub de BCA este: L x l x h, unde L reprezinta lungimea exprimata in metri, l este latimea, exprimata tot in metri, iar h este inaltimea, exprimata si aceasta in metri. 

Afla mai multe: Cati metri patrati are un metru cub de BCA?

Beton

betoniera in lucru 

Betonul se masoara in m³, iar in retetele pentru prepararea acestuia cimentul, nisipul, pietrisul si apa pot fi trecute in kilograme sau litri pe metru cub de beton. In general, nisipul si pietrisul se achizitioneaza in mc. Cimentul, fiind o componenta de baza in prepararea betonului, cantitatea de ciment va fi dictata de tipul betonului, de rezistenta sa si de clasa. Astfel, cantitatea de ciment care intra intr-un metru cub de beton difera in functie de cele trei aspecte anterior mentionate (tip, rezistenta, clasa). Trebuie sa stii faptul ca o astfel de cantitate variaza intre 250-300 kg la mc.

Cat cantareste un metru cub de beton?

Greutatea unui metru cub de beton se poate afla in functie de tipul si de cantitatea de ciment, dar si in functie de tipul utilajelor. Cu toate acestea, cantitatea poate varia intre 1,8 si 2,5 tone. Utilajele usoare pot modifica greutatea, ca atare, betonul pentru fundatii sau sape va fi mai greu decat cel folosit pentru tencuieli, de exemplu.

Si gazul se masoara in metri cubi

gaz in metri cubi

La baza functionarii aragazelor si a centralelor termice se afla o resursa naturala: gazul. Acesta se masoara in metri cubi, iar un metru cub de gaz va fi o cantitate fixa de gaz, ce va avea valori standard pentru umiditate, temperatura si presiune. Masurarea unui metru cub de gaz se face tinandu-se cont de unele conditii standardizate: temperatura si presiunea. Aceste doua valori vor influenta greutatea. Daca vrei sa calculezi cati metri cubi are o cantitate de gaz, trebuie sa cunosti temperatura, presiunea si numarul de moli de gaz.

Daca nu reusesti sa calculezi necesarul de materiale de constructii disponibile pe MatHaus.ro, consultantii nostri te pot ajuta. Comanda online sau din magazinele fizice si beneficiezi de transport oriunde in tara! 

Te-ar putea interesa și:

Fierul forjat este un material elegant si durabil, intalnit in casele noastre fie la mobilierul de gradina, la garduri si balustrade, fie la obiecte decorative, ca de exemplu un sfesnic, un suport pentru sticla de vin ori rama unei oglinzi. Este important sa nu neglijezi intretinerea obiectelor din fier forjat, dat fiind faptul ca este un material predispus la rugina. Prin urmare, daca te bucuri acasa de prezenta fierului forjat si vrei sa ii asiguri o durata cat mai mare de viata si un aspect estetic, afla cum se curata si cum se pastreaza in conditii optime acest material.
Daca nu mai esti multumit de cum arata caloriferul cel vechi si vrei sa-l demontezi sau te afli in proces de renovare la etapa de instalare a radiatoarelor, atunci ghidul de fata este pentru tine. In acest articol iti spunem pas cu pas cum se demonteaza caloriferul cel vechi si cum il instalezi pe cel nou cumparat.
Montarea corecta a mochetei - sfaturi pentru pregatirile necesare, lipire si fixare Mocheta este recomandata pentru spatii ale casei precum livingul sau dormitoarele, oferind o senzatie placuta, atunci cand se paseste pe suprafata sa. Pentru ca pot fi gasite intr-o gama variata de nuante si modele, mocheta este usor de integrat in decorul oricarui spatiu al casei. Montarea corecta a unei mochete trebuie sa tina cont atat de dimensiunile spatiului respectiv, cat si de usurinta cu care aceasta poate fi scoasa, in eventualitatea unei renovari.
Rulourile exterioare sunt o solutie eficienta pentru controlul luminii si al temperaturii din interior, simplu de implementat atat la casa, cat si la bloc. Aceste sisteme pentru siguranta spatiilor interioare pot inlocui cu succes obloanele din lemn, material greu de intretinut si cu o rezistenta scazuta in fata factorilor meteorologici. In prezent, rulourile exterioare din aluminiu sau PVC reprezinta cea mai buna solutie pentru protejarea ferestrelor, fiind usor de curatat si oferind o serie intreaga de avantaje functionale: Asigura un confort termic sporit in lunile reci de iarna; Sporesc securitatea intregii locuinte; Protejeaza geamurile de diverse fenomene meteo - grindina, ninsori, furtuni; Pot reduce cu pana la 50% zgomotele de afara; Permit mai multa intimitate in spatiul casei; Ofera un aspect mult mai placut intregului imobil.