Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 34 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum montezi mocheta pe scarile interioare

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 26.08.2022 / Timp lectură: 3 min
Scarile interioare cu mocheta sunt antiderapante si calduroase, ofera confort si amortizeaza zgomotele de pasi sau de obiecte cazute. Mai mult, se intretin cu usurinta si dau senzatia unei amenajari primitoare si elegante.
Instalarea mochetei pe scari nu este un proces usor, insa poate fi realizata atat de profesionisti, cat si de mesteri pasionati, daca sunt respectate cu atentie etapele de montaj. Iata ce materiale si echipamente ai nevoie, precum si ce pasi trebuie sa urmezi pentru un proiect reusit. 

Cuprins

Materiale si echipamente necesare pentru montarea mochetei

Primul lucru de care ai nevoie este mocheta. Iti vom explica mai jos cum sa faci masuratorile, astfel incat sa determini necesarul de material. Mai intai, afla ce alte produse iti sunt de folos:
  • Cutter pentru mocheta, cutit sau foarfeca pentru covor;
  • Ruleta si creion de tamplarie;
  • Dreptare si echere reglabile pentru realiarea masuratorilor si montaj;
  • Adeziv pentru mocheta sau banda dublu adeziva - in cazul zonelor cu trafic intens, precum scarile interioare, este recomandata montarea cu adezivi;
  • Banda de mascare sau profile de trecere fie cu diferenta de nivel, fie fara;
  • Plinta pentru mocheta, masina de gaurit si de insurubat, precum si cuie sau suruburi;
  • Masina de slefuit pentru finisarea treptelor.
Afla mai multe: 4 criterii de alegere pentru un slefuitor bun
mocheta cutter ruleta creion​​​​​​​

Cum montezi mocheta pe scarile interioare: pas cu pas

Ai la dispozitie mai multe modalitati de a monta mocheta pe scarile interioare. Descopera o serie de recomandari generale si sfaturi practice pe care sa le adaptezi proiectului tau. 
Citeste si: Scara interioara, element de design: cum o construiesti si ce model alegi

Determina necesarul de material

Ai decis sa montezi mocheta pe scarile interioare, datorita beneficiilor pe care ti le aduce, precum confort sporit si estetica placuta. Cat material trebuie sa achizitionezi? Raspunsul difera in functie de modul in care optezi pentru amenajare: acoperirea integrala a scarilor si a plintei; instalarea unui covor la o distanta de 2-3 centimetri de perete si de balustrada; montarea unor bucati de mocheta doar pe treapta, nu si pe contratreapta s.a.

Dupa ce ai ales modalitatea de amenajare, poti incepe sa faci calculele. Daca scarile sunt drepte si egale, este usor sa determini necesarul de material: la lungimea unei scari adauga 1-2 centimetri marja de lucru; inmulteste valoarea cu latimea treptei - si a contratreptei, daca este cazul; inmulteste rezultatul obtinut cu numarul de trepte, tinand cont si de materialul pentru acoperirea plintei.

In cazul in care treptele sunt inegale sau circulare, calculeaza suprafata fiecarei trepte si contratrepte. Totodata, ia in considerare ca mocheta la metru are o latime standard si se taie la lungimea dorita de tine. Daca ai nevoie de ajutor pentru determinarea necesarului de material, contacteaza specialistii MatHaus.

Pregateste suprafata si mocheta

mocheta pe treapta 
Mocheta poate fi instalata pe scari din lemn, beton, finisate cu placi de ceramica si nu numai, atat timp cat folosesti metoda potrivita de montare si suprafata este plana. Finiseaza treptele cu un slefuitor si curata-le atent, inainte de a fixa mocheta, astfel incat sa obtii o suprafata fara denivelari, crapaturi si mizerie. Mai mult, traseaza pe spatele mochetei dimensiunile dorite si taie atent materialul. 

Aplica adezivul si fixeaza mocheta

aplicare adeziv pentru mocheta
Una dintre modalitatile de fixare a mochetei este cu ajutorul bandei dublu adezive, insa iti recomandam sa alegi un adeziv pentru mocheta special pentru zonele cu un trafic mediu spre mare. Astfel, materialul rezista mai bine in timp si nu se desprinde usor. Montarea mochetei se realizeaza, in general, de la treapta inferioara spre zona de la etaj.

Aplica adezivul in mod uniform cu o pensula sau cu un spaclu zimtat fie doar pe scari, fie si pe trepte, si pe spatele mochetei. Materialul poate fi lipit peste adezivul umed in maximum 5-15 minute, in functie de indicatiile de pe ambalaj. Din acest motiv, este indicat sa lucrezi la una-doua trepte, dupa care poti sa continui cu urmatoarele.

Pune presiune la aplicare si ruleaza mocheta, pentru evitarea formarii bulelor de aer si pentru intinderea uniforma. Ai la dispozitie un timp limitat pentru corectarea pozitiei. Tine cont ca nu trebuie sa calci pe scari 24-48 de la montaj.

Monteaza plinta si profilele de trecere

In locul in care se imbina doua bucati de mocheta sau materialul textil si parchetul, gresia ori alt tip de pardoseala, monteaza un profil de trecere. Aceasta poate fi la nivel sau cu diferenta de nivel. 

In plus, gasesti si pe piata din Romania plinta pentru mocheta cu canal pentru mascarea cablurilor. Aceste produse au rolul de a face o trecere placuta din punct de vedere estetic intre pardoseala si perete. Mai mult, au si un rol functional, pentru ca sunt prevazute cu un canal pentru ascunderea cablurilor electrice. Dupa montarea mochetei, fixeaza plintele in perete cu suruburi sau cuie.

Comanda toate materialele si echipamentele usor si rapid, dintr-un singur loc. MatHaus iti pune la dispozitie zeci de mii de produse pentru proiectele tale de constructii, renovari sau bricolaje. 

Te-ar putea interesa și:

Amenajarea unei locuinte noi, sau redecorarea celei in care traiesti deja incep cu alegerea culorilor pentru pereti. Variantele sunt nenumarate, de la culori pale la nuante intense, de la culori reci la tonuri calde, de la nuante luminoase la vopsele intunecate si sobre. Tendintele nu fac altceva decat sa te deruteze si mai mult: gasirea nuantelor feng shui sau conform efectelor dovedite stiintific pe care le au culorile asupra noastra in lista de culori ale anului ar putea fi o misiune dificila si pentru un profesionist. Din fericire, exista o cale mai usoara, care nu exclude urmarea regulilor de design interior: alegerea culorilor care iti plac si te inspira, respectiv excluderea celor care nu te incanta. Odata ce ai facut asta, urmarirea tendintelor si a normelor estetice va deveni floare la ureche.
Lambriul reprezinta o imbracaminte de marmura, de lemn sau de stuc, cu care se acopera total sau partial peretii unei incaperi, in scop decorativ sau pentru protectie. Astazi, cele mai utilizate materiale sunt lemnul, PVC-ul sau MDF-ul. Urmeaza acesti pasi si afla cum sa montezi lambriul din lemn sau PVC.
Cat de greu poate fi sa montezi tapetul, de unul singur? Nimic mai simplu, daca urmezi pasii si recomandarile de mai jos.
Cea mai buna lavabila implica timpi redusi de aplicare si costuri minime de mentenanta. Se curata usor de pete si alte murdarii, iar puterea culorii aplicate ramane aproape neschimbata, pentru o perioada lunga de timp. Iata care sunt cei mai importanti factori de care sa tii cont in alegerea unei vopsele lavabile de calitate.