Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 30 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum montez o priza modulara?

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 06.05.2021 / Timp lectură: 2 min

Daca te-ai mutat intr-un apartament in bloc vechi, atunci cel mai probabil prima etapa a renovarii a constat in refacerea instalatiei electrice, potrivit noilor cerinte de consum. Astfel, ai planificat pozitionarea prizelor si a intrerupatoarelor, iar apoi au urmat lucrarile necesare de reparatii. Daca ai incheiat si procesul de zugravire, peretii arata impecabil, inseamna ca te preocupi de instalarea prizelor. Ghidul de fata iti spune cum sa montezi o priza modulara.

Cuprins

Ce este o priza modulara?

Prizele modulare se compun din 2 sau mai multe module, 3, 4, 6, 8, in functie de necesitatile proprietarului. El alege numarul de module dorite si combinatia pe care o prefera, pentru ca prizele pot fi diferite, de curent, cu sau fara impamantare, de telefon, de internet, de cablu TV, USB s.a. Prin urmare, intr-o singura doza poti insera mai multe dispozitive.

De retinut:

  • Avantajul prizelor modulare este ca scapi de cablurile inestetice prezente in casa, dat fiind nenumaratele aparate electrocasnice care ne inconjoara. In plus, combini prizele (priza simpla, priza Schuko, priza TV, priza de internet) in functie de nevoile tale si ale familiei.
  • Doar un exemplu poate fi la blatul de bucatarie, unde o priza modulara cu 4 module poate face fata cu usurinta filtrului de cafea, telefonului pus la incarcat, prajitorului de paine, blenderului sau robotului de bucatarie.

Cum montez o priza modulara?

Priza perete

  1. Echipeaza-ti priza modulara. Pe rama suport vei monta prizele dorite de tine printr-o simpla apasare (prin click). Astfel, vei alinia una cate una prizele simple, prizele Schuko, priza TV sau de internet s.a., in ordinea dorita de tine;

Priza modulara compusa din 3 module:

o priza modulara Schuko si doua prize modulare simple

  1. Realizeaza conectarile intre faza, nul si impamantare. Intoarce priza modulara cu spatele si vei observa ca in fiecare doza trebuie sa intre trei conductoare: prindere pentru impamantare (galben/verde), prindere pentru faza (rosu sau maro), prindere pentru nul (albastru);
  • vei realiza niste punti cu cele 3 tipuri de conductoare (care permit ulterior legarea comoda a prizelor);
  • conductoarele diferentiate pe culori (impamantare, faza, nul) se izoleaza la capete si se taie potrivit lungimii necesare (cu un cleste de taiat cabluri);
  • in final bucatile de conductoare se introduc in zonele de prindere pe modulele de priza si se strang clemele cu surubelnita;
  1. Racordeaza priza la cablu. Intrerupe curentul de la tabloul electric, dezizoleaza capetele celor 3 cabluri care ies din doza din perete - faza, impamantarea si nulul, apoi monteaza-le prin insurubare in modulul prizei tale (in pozitiile ramase); foarte important, vei tine cont de borna care indica firul de impamantare specific;
  2. Fixeaza priza in perete. Insurubeaza rama prizei modulare in doza din perete, folosind o surubelnita. La final asaza capacul.

Chiar daca ai mai montat prize clasice, instalarea celor modulare poate parea mai dificila la inceput. Cu atentie, rabdare si o documentare prealabila vei putea duce singur proiectul la bun sfarsit. Spor!

Priza alba

Ne dorim să îți fim mereu de ajutor, fie cu sfaturi utile așa cum ai găsit in articolul de mai sus sau cu materialele necesare proiectelor tale de construit, renovat sau amenajat. 

Cu MatHaus poți construi o casă de la fundație și până la acoperiș. Alegand produsele direct din magazinul nostru online, economisești timp pentru alte activități. Tot ce trebuie sa faci este sa completezi adresa de livrare, să adaugi produsele în coș și de restul ne ocupăm noi. Avem posibilitatea să îți livrăm orice tip de material oriunde in țară prin flota noastră de camioane sau prin intermediul curierilor parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Renovarea unui apartament nou achizitionat implica in prima faza schimbarea instalatiei electrice. Blocurile vechi raspund unor nevoi de consum cu mult sub cele actuale, cand in bucatarie lucreaza si masina de spalat vase, hota, cuptorul electric, centrala termica si nu numai. Instalatia electrica inseamna parcurgerea unor etape bine definite, iar una dintre ele este cea a pozitionarii prizelor si a intrerupatoarelor. Prin urmare, daca te afli in acest stadiu, fie ca este vorba de casa sau apartament si iti doresti sa stii unde ar fi bine sa ai prizele si intrerupatoarele, tine cont de recomandarile prezentate in acest articol.
Tabloul electric este cea mai importanta componenta din sistemul electric al unui apartament. Acesta are rolul de a proteja aparatele electrocasnice, locuinta si chiar locuitorii imobilului respectiv, datorita sigurantelor automate, care „sar” si intrerup curentul. Afla mai multe informatii utile din acest articol.
Alegerea becului potrivit poate reduce semnificativ facturile la energie, insa achizitia acestuia poate fi o misiune de-a dreptul dificila, dat fiind numeroasele optiuni aflate la raft. Datorita progreselor tehnologice, becurile incandescente au fost inlocuite cu popularele becuri cu LED economice. Acestea din urma au o durata mult mai mare de viata, consuma considerabil mai putina energie, ofera o lumina calda placuta si pot avea o intensitate reglabila pentru a obtine ambianta potrivita.
Tehnologiile de iluminat s-au dezvoltat mult in ultimii ani si au adus schimbari majore optiunilor pe care ai la dispozitie. O directiva din 2009 a Consiliului European a interzis folosirea becurilor incandescente cu filament pentru uz casnic, iar din 2018 a intrat in vigoare o interdictie de producere si comercializare a becurilor cu halogen cu lumina non-directionala (becurile GLS, in forma de para), din cauza eficientei energetice scazute. Acestea din urma vor fi eliminate gradual din Uniunea Europeana. In prezent, daca vrei sau esti nevoit sa inlocuiesti becurile din casa, ai de ales intre urmatoarele becuri ecologice: Becuri cu halogen G4 si G9 (bulbi cu soclu cu 2 pini intre care exista o distanta de 4 mm si, respectiv, 9 mm; ) si R7 (tuburi liniare cu doua capete). Becuri compacte fluorescente (CFL - Compact Fluorescent Lamp) Becuri LED (Light Emitting Diodes) In acest articol vei afla cum functioneaza fiecare dintre aceste becuri ecologice, ce eficienta energetica au, care sunt avantajele si dezavantajele specifice, precum si criteriile de alegere de care trebuie sa tii cont. Toate aceste informatii sunt esentiale pentru ca tu sa achizitionezi produse sigure, care te ajuta sa economisesti bani si sa protejezi mediul inconjurator.