Găsește repede ce ai nevoie

Cum montez o polita in perete

Cu siguranta nu vrei sa aglomerezi locuinta in mod inutil si te gandesti la solutii avantajoase. O optiune ideala pentru carti si obiecte decorative o reprezinta politele. Din lemn masiv, PAL, MDF sau plastic, suspendate pe perete, acestea pot inlocui in mod fericit o mobila mare, greoaie. Cu suporti la vedere sau cu bolturi, care fac ascuns sistemul de prindere, politele pot fi asezate in oricare dintre camere, acolo unde este nevoie de ele. Daca te-ai hotarat sa montezi si tu o polita in perete, in acest articol iti vom prezenta pasii pe care ii ai de urmat.

Cum montez o polita in perete?

Este important sa acorzi atentie procesului de instalare. Politele pot servi pentru a tine obiecte grele (ca de exemplu un ghiveci cu flori), astfel ca o montare corecta va insemna o sustinere corespunzatoare.

Daca pentru garaj, camara, bucatarie, poti opta pentru polite care au consolele la vedere, cel mai probabil pentru living sau dormitor iti vei dori sa montezi polite cu prindere invizibila (console ascunse). Indiferent de optiune, iata pasii pe care ii vei avea de parcurs!

 • Stabileste locul in care vei instala polita. Inainte de a face vreo gaura in perete, asigura-te ca nu pui in pericol o conducta de apa, gaz sau un cablu de curent electric, cu ajutorul unui detector digital pentru pereti. Usor de folosit, nu va trebui decat sa il plimbi pe suprafata peretelui si te va anunta unde se afla pericolele.
 • Marcheaza pozitia politei. Traseaza cu un creion pe perete linia de montare a politei, ajutandu-te de un boloboc pentru a sti sigur ca este dreapta. Fixeaza si punctele in care vei da gaurile, marcandu-le cu o cruciulita.
 • Inaltimea de montare a politei se alege in functie de preferintele tale (ele pot fi pozitionate la diferite niveluri ale peretelui). Se va tine cont de inaltimea membrilor familiei pentru a ajunge cu lejeritate la o polita asezata sus pe perete. In cazul unei polite deasupra patului vei avea grija sa pastrezi o distanta corespunzatoare, astfel incat sa nu existe riscul ca atunci cand te trezesti sa te lovesti de ea, dar sa reusesti cu mana intinsa sa asezi cartea (daca polita are si rol de noptiera).
 • Foloseste bormasina pentru a da gauri. Alege un burghiu pentru zidarie care sa aiba acelasi diametru cu al diblurilor pe care ai ales sa le folosesti. Este important sa fixezi burghiul foarte bine in mandrina.
 • Se recomanda utilizarea bormasinii cu percutie, daca este o zidarie dura si densa. Pentru BCA sau zidarie cu goluri poate fi folosita si bormasina fara percutie.
 • Realizeaza o gaura cu o lungime mai mare decat cea a diblului, pentru o fixare cat mai rezistenta.
 • Insereaza diblurile in perete. Alege sa folosesti dibluri universale cu suruburi in set. Curata bine reziduurile din gaura (prin aspirare sau suflare) inainte de introducerea diblurilor.
 • Fixeaza consola in perete cu ajutorul suruburilor. Fie ca este consola ascunsa pentru a avea o polita suspendata al carei suport nu se vede, fie ca este o consola de tip L, la vedere, utilizeaza suruburi pentru fixare, pe care le vei strange cu o surubelnita.
 • In cazul in care este vorba de un set de suport ascuns pentru polite, vei insuruba direct tijele de prindere.
 • Instaleaza polita. Se va face in functie de model:
 • Daca este polita care se vinde la pachet cu suport de suspendare ascuns, inseamna ca dupa ce ai insurubat consola, nu iti ramane decat sa introduci placa politei pe tijele de suport. La final vei insuruba dedesubt polita de cele doua tije de sprijin.
 • Daca este o polita simpla pentru care ai achizitionat separat bolturi metalice pentru sustinere invizibila, inseamna ca va trebui sa gauresti polita, realizand doua gauri cu ajutorul bormasinii la o adancime corespunzatoare.
 • Daca este o polita cu sistem de sustinere la vedere, console in forma de L, va trebui sa insurubezi polita de consola.

        Polita este o idee salvatoare pentru asezarea diverselor obiecte, de la rame foto, carti si pana la borcane cu mirodenii in bucatarie. Multe obiecte care ar fi ramas ascunse sau ar fi ocupat spatiu in dulapuri pot fi asezate cu gust pe niste rafturi aspectuoase, cum sunt cele din lemn masiv (ofera incaperii eleganta si caldura). Montajul este simplu, prin urmare, du-ti la indeplinire proiectul de amenajare cu maxim de incredere.

Galerie

Te-ar putea interesa și: