Găsește repede ce ai nevoie

Ghidul incepatorului: Cum inlocuiesti singur placile de faianta sparte

O usa trantita puternic de peretele baii sau cateva corpuri de mobilier mutate cu neatentie dintr-un loc in altul, pot sparge cu usurinta placile de faianta. Daca vrei sa le schimbi rapid, iti explicam pas cu pas cum poti inlocui de unul singur aceste placi ceramice: Sumar: Gaseste cauza problemei Sparge placile de faianta deteriorate Indeparteaza placile de faianta sparte Curata suprafata din spatele faiantei scoase Aplica adeziv pentru montarea noilor placi Monteaza cu grija noile placi de faianta Aplica in final chit intre placile de faianta

Gaseste cauza problemei

Inainte de a incepe proiectul de inlocuire, identifica sursa care a dus la spargerea placii. Daca placile s-au spart accidental din cauza usii, poti rezolva situatia prin montarea unui opritor in dreptul usii.

In anumite situatii, poti fisura placa in timp ce muti diferite corpuri de mobilier voluminoase. La urmatoarea mutare pune o carpa groasa peste colturile mobilierului. Chiar daca dureaza mai mult, incearca sa demontezi mobilierul sau o parte pentru a evita astfel de intamplari.

 

Sparge placile de faianta deteriorate

Extrem de utile in acest punct al proiectului tau sunt o dalta si un ciocan, pentru a sparge resturile de placa deteriorata, lipite inca de perete. Lucreaza cu mare atentie, atunci cand spargi fragmentele inca lipite pe perete, pentru a nu avaria placile bune din jur. Aplica lovituri ferme de ciocan in dalta, pana cand resturile din acea placa de faianta incep sa se desprinda.

Indeparteaza placile de faianta sparte

Foloseste occhelari de protectie ca sa eviti riscul unei accidentari nedorite, atunci cand scoti fragmentele din placa de faianta sparta. Scoate cu grija fiecare fragment din placa ceramica respectiva, folosind aceeasi dalta si acelasi ciocan despre care vorbeam putin mai sus.  

Curata suprafata din spatele faiantei scoase

Dupa ce ai reusit sa scoti in intregime bucatile din placa de faianta, trebuie sa cureti cat mai bine suprafata ramasa acum descoperita. Pentru ca tot aici vei lipi noua placa de faianta, asigura-te ca acest spatiu este curatat de orice surplus de adeziv, apartinand vechilor placi ceramice. Poti folosi un ciocan si o spatula in acest pas al proiectului tau, pentru a nivela cat mai bine aceasta suprafata, astfel incat sa treci apoi mai departe, la aplicarea adezivului.

Aplica adeziv pentru montarea noilor placi

Foloseste o mistrie zimtata pentru a aplica adeziv special pe spatele noilor placi. Atentie: trebuie sa uniformizezi cantitatea aplicata de adeziv, pe intreaga suprafata de lucru. Daca ai pus prea mult, trebuie sa elimini excesul intr-o galeata pe care sa o tii mereu langa zona de lucru.

Monteaza cu grija noile placi de faianta

Dupa ce ai aplicat adeziv pe spatele noilor placi de faianta, trebuie acum sa o fixezi ferm pe perete. In prima faza, apasa cu fermitate placa pe perete, iar ulterior, poti folosi un ciocan de cauciuc, aplicand lovituri de o intensitate medie. Dupa ce noua placa s-a fixat pe perete, foloseste o nivela pentru ca a fi sigur ca nu exista diferente de nivel intre aceasta si restul placilor de faianta. Asteapta 24 de ore pentru ca adezivul sa lipeasca placa de perete, dupa care poti scoate distantierele, cu ajutorul unei surubelnite.

Aplica in final chit intre placile de faianta

Sterge cu o carpa umeda intreaga suprafata de lucru. Apoi, cu ajutorul unui aplicator din cauciuc, treci la aplicarea chitului intre noile placi de faianta. Acesta trebuie intins foarte bine si lasat sa se usuce complet. Dupa uscare, sterge din nou cu o carpa umeda placile de faianta proaspat montate.

Sa inlocuiesti singur placile de faianta sparte nu este chiar cel mai greu lucru din lume, atat timp cat ai la dispozitie un indrumar clar, pe pasi, precum si sculele potrivite pentru treaba ta. Chiar si cele mai bune placi ceramice pot suferi in timp deteriorari. Insa, asa cum ai putut vedea in randurile de mai sus, montarea unor placi de gresie si faianta noi reprezinta un proiect pe care il poti duce la bun sfarsit si singur, atat timp cat ai langa tine ustensilele si materialele potrivite. Verifica acum ofera noastra de solutii pentru schimbarea placilor ceramice, apoi comanda online toate produsele cu care poti duce la bun sfarsit un astfel de proiect!

Dacă ți s-a părut util articolul nostru, nu uita că la MatHaus poți oricand comanda online orice tip de material pentru construit, renovat, reparat sau decorat dar și unelte simple sau complexe pentru lucrările tale.
De transport nici nu trebuie să îți faci griji, putem ajunge oriunde fie prin flota noastră de camioane cu braț specializat pentru descărcat sau cu ajutorul curierilor din țară.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și: