Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cu ce se curata piatra naturala: 3 greseli de evitat

Publicat: 03.04.2023 / Timp lectură: 3 min

Placarile cu piatra naturala sunt placute si inedite din punct de vedere estetic, iar unul dintre pricipalele avantaje este durabilitatea. Acestea sunt potrivite atat pentru interiorul locuintei, cat si pentru terase, fatade sau alte spatii exterioare. Pe piata exista multe optiuni ideale pentru diferite stiluri de amenajare, de la travertin si ardezie la marmura. 

Piatra naturala necesita mai multa atentie in procesul de curatare si intretinere decat placarile obisnuite cu gresie si faianta. Totusi, aspectul placilor poate fi mentinut impecabil o perioada indelungata, daca sunt respectate cateva recomandari. Iata ce ar trebui sa faci si ce sa eviti!

Cuprins

Cu ce se curata piatra naturala? Metode practice

Beneficiile placarii cu piatra naturala sunt multiple: ofera un aspect estetic si modern amenajarilor, este practica si se potriveste tuturor preferitelor, rezista excelent in timp, daca este ingrijita corespunzator. Afla in cele ce urmeaza cu ce se curata marmura, granitul, piatra decorativa si alte materiale asemanatoare. 

Iti recomandam si: Piatra naturala in designul interior: avantaje si idei de amenajare
piatra naturala baie

Foloseste o substanta de curatare cu pH neutru

Pentru a mentine aspectul impecabil al pietrei naturale iti recomandam sa folosesti solutii pentru curatenie cu pH neutru, fara acizi sau hipoclorit de sodiu/clor. Daca vrei sa alegi un detergent universal, citeste cu atentie lista ingredientelor si indicatiile de utilizare ale producatorului. 

De asemenea, poti merge la sigur cu o solutie de curatare speciala pentru piatra naturala, blanda cu suprafetele. Pentru un efect intens, lasa produsul sa actioneze cateva minute inainte de a-l indeparta cu burete si apa calduta. 

Curata piatra naturala cu materiale moi

Chiar daca in urma placarii, piatra naturala a ramas cu urme de ciment, adeziv, chit sau alte resturi inestetice, acestea nu trebuie indepartate cu spaclu sau cu unelte ascutite. In schimb, foloseste articole pentru curatenie moi, cum ar fi o carpa sau un burete. 

Pentru a putea indeparta mai usor murdaria, pulverizeaza o solutie de curatenie care sa inmoaie bucatile intarite. In acelasi timp, asigura-te ca accesoriile aspiratorului, mopul, peria sau alte produse utilizate de tine pentru curatenie nu zgarie si nu deterioreaza in vreun alt fel suprafata pietrei naturale.

Protejeaza piatra naturala cu un strat de protectie

Dupa placarea peretilor sau pardoselilor, protejeaza suprafetele cu un lac pentru piatra, spray special sau solutie impermeabilizanta pentru materiale absorbante. Stratul astfel aplicat are rolul de a impiedica patarea si dezvoltarea muschiului, a respinge apa, umiditatea, uleiul si grasimile.

Pentru amenajarea spatiilor exterioare, stratul de protectie trebuie sa fie rezistent la intemperii si radiatii UV. Mai mult, alege un produs care nu inchide porii placilor, ca acestea sa poata „respira”. Daca te intrebi cu ce se curata lacul de pe piatra naturala, iti recomandam un detergent special pentru decapare. Acesta se utilizeaza inaninte de reimpermeabilizare. 

Curatarea pietrei naturale: 3 greseli de evitat

piatra naturala in bucatarie

Placarile cu marmura, travertin, ardezie, granit sau cu piatra decorativa sunt sensibile la umiditate si patare, iar folosirea unor produse neadecvate va deterioara suprafata. Iata cateva contrarecomandari de care sa tii cont. 

Nu folosi inalbitor sau substante acide

O greseala frecventa este curatarea pietrei naturale cu inalbitor sau alte substante acide. Chiar daca sunt diluate cu apa, acestea „ataca” suprafetele si stratul de protectie. Pe piata gasesti acid de spalat piatra, insa acesta provoaca o curatare agresiva. In schimb, iti recomandam sa optezi pentru solutii cu pH neutru si sa insisti cu un burete sau o carpa moale in zonele cu murdarie profunda. 

Nu sterge excesiv piatra naturala cu mopul umed 

In cazul suprafetelor orizontale placate cu piatra naturala sau a blaturilor de bucatarie din marmura, evita spalarea intr-un mod prea des sau cu apa din abundenta. Totusi, pentru a pastra curatenia, sterge zilnic zonele tranzitate cel mai mult cu o carpa sau cu un mop uscat. In acest fel, impiedici acumularea mizeriei si intretinerea placilor devine mai usoara.

Nu ignora petele proaspete 

Nu doar produsele de curatenie acide sunt contraindicate pentru piatra naturala, ci orice substanta cu pH acid: vin, otet, suc de portocale sau lamaie, cafea, galbenus de ou, gemuri si dulceturi, suc sau bulion de rosii etc. 

Blatul, pardoseala si suprafetele orizontale din bucatarie placate cu orice tip de piatra naturala sunt expuse mai des riscului de patare. Este important sa stergi imediat orice urma de murdarie cu o solutie de curatare speciala si cu un burete sau o carpa moale. Astfel, stratul de protectie nu va fi afectat si, prin urmare, nici piatra.

Citeste si: Ce material alegi pentru blatul de bucatarie? Avantaje si dezavantaje pal, lemn, marmura

Alege piatra naturala pentru a obtine amenajari moderne, elegante si inedite. Respecta recomandarile producatorului produsului ales de tine, pentru a realiza un montaj corect, a prelungi durata de viata a placarii si a te bucura de un aspect estetic, impecabil, al placarii.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Cum montez plinta pentru parchetul laminat? Alegerea parchetului laminat pentru pardoseala casei este o solutie avantajoasa devenita tot mai populara. In afara de aspectul elegant si designul modern, este usor de intretinut, in plus are un pret accesibil. Daca si tu ai decis sa te bucuri in confortul casei tale de o podea acoperita cu parchet laminat, atunci stii ca trebuie sa ii finisezi aspectul cu ajutorul plintelor. Iti recomandam si articolul nostru de blog: Plinta parchet - Cum faci cea mai buna alegere? Pentru ca proiectele DIY sunt intotdeauna o provocare pentru tine, afla in continuare cum sa-ti montezi singur plinta pentru parchetul laminat.
In procesul de renovare a noii tale case sunt cateva etape principale asupra carora iti indrepti atentia in mod prioritar, ca de exemplu instalatia electrica sau zugravitul. Cu toate acestea, apare si intrebarea ce faci cu usile, daca le pastrezi sau iei altele noi. Tendinta este inlocuirea tuturor finisajelor vechi din apartamentul fostului proprietar cu ce este nou si modern pe piata. Insa, este bine sa se faca o analiza amanuntita. Daca locuinta beneficiaza de usi de interior din lemn masiv, acestea aduc considerabil un plus de autenticitate, plus economifa facuta. Chiar daca starea lor nu este multumitoare, dat fiind anii care au trecut peste ele, afla ca poti reconditiona singur usile din lemn. Daca te-ai gandit sa reprezinte chiar urmatorul tau proiect DIY, din acest articol vei afla tot ce te intereaseaza pentru a obtine rezultatele dorite.
Fie ca te-ai hotarat sa iti montezi singur gresia si faianta, fie ca o va face un mester, achizitia materialelor reprezinta de foarte multe ori sarcina beneficiarului. Misiunea ta nu s-a incheiat odata cu alegerea placilor ceramice. Si pentru ca acest proiect de amenajare include in lista de cumparaturi si adezivul, apare inevitabil intrebarea pe care il alegi. Sacii diversi pe care ii gasesti la raft, cel mai probabil te pun si mai mult in dificultate, insa nu trebuie sa iti faci griji. Cu putina indrumare vei sti exact care este adezivul potrivit proiectului tau. In acest articol iti dezvaluim cum sa alegi adezivul pentru gresie si faianta, un material cu rol important, de care depinde rezultatul reusit al proiectului de amenajare cu placi ceramice.
Oglinda este un element nelipsit din baie si se alege la o dimensiune proportionala cu cea a chiuvetei. Dar mai poate fi prezenta in hol, living, dormitor, fie din dorinta de a face ca spatiul sa para mai incapator si luminos, fie ca vrei sa aduci un plus de farmec decorului si, bineinteles, ca sa te poti oglindi de fiecare data cand pleci de acasa. Cu rol decorativ sau functional, daca ai de montat o oglinda in baie sau pe oricare altul dintre peretii casei tale, in acest articol iti vom dezvalui pasii pe care ii ai de urmat.