Cu ce se curata piatra naturala? Metode practice
Beneficiile placarii cu piatra naturala sunt multiple: ofera un aspect estetic si modern amenajarilor, este practica si se potriveste tuturor preferitelor, rezista excelent in timp, daca este ingrijita corespunzator. Afla in cele ce urmeaza cu ce se curata marmura, granitul, piatra decorativa si alte materiale asemanatoare.
Iti recomandam si: Piatra naturala in designul interior: avantaje si idei de amenajare
Foloseste o substanta de curatare cu pH neutru
Pentru a mentine aspectul impecabil al pietrei naturale iti recomandam sa folosesti solutii pentru curatenie cu pH neutru, fara acizi sau hipoclorit de sodiu/clor. Daca vrei sa alegi un detergent universal, citeste cu atentie lista ingredientelor si indicatiile de utilizare ale producatorului.
De asemenea, poti merge la sigur cu o solutie de curatare speciala pentru piatra naturala, blanda cu suprafetele. Pentru un efect intens, lasa produsul sa actioneze cateva minute inainte de a-l indeparta cu burete si apa calduta.
Curata piatra naturala cu materiale moi
Chiar daca in urma placarii, piatra naturala a ramas cu urme de ciment, adeziv, chit sau alte resturi inestetice, acestea nu trebuie indepartate cu spaclu sau cu unelte ascutite. In schimb, foloseste articole pentru curatenie moi, cum ar fi o carpa sau un burete.
Pentru a putea indeparta mai usor murdaria, pulverizeaza o solutie de curatenie care sa inmoaie bucatile intarite. In acelasi timp, asigura-te ca accesoriile aspiratorului, mopul, peria sau alte produse utilizate de tine pentru curatenie nu zgarie si nu deterioreaza in vreun alt fel suprafata pietrei naturale.
Protejeaza piatra naturala cu un strat de protectie
Dupa placarea peretilor sau pardoselilor, protejeaza suprafetele cu un lac pentru piatra, spray special sau solutie impermeabilizanta pentru materiale absorbante. Stratul astfel aplicat are rolul de a impiedica patarea si dezvoltarea muschiului, a respinge apa, umiditatea, uleiul si grasimile.
Pentru amenajarea spatiilor exterioare, stratul de protectie trebuie sa fie rezistent la intemperii si radiatii UV. Mai mult, alege un produs care nu inchide porii placilor, ca acestea sa poata „respira”. Daca te intrebi cu ce se curata lacul de pe piatra naturala, iti recomandam un detergent special pentru decapare. Acesta se utilizeaza inaninte de reimpermeabilizare.
Curatarea pietrei naturale: 3 greseli de evitat
Placarile cu marmura, travertin, ardezie, granit sau cu piatra decorativa sunt sensibile la umiditate si patare, iar folosirea unor produse neadecvate va deterioara suprafata. Iata cateva contrarecomandari de care sa tii cont.
Nu folosi inalbitor sau substante acide
O greseala frecventa este curatarea pietrei naturale cu inalbitor sau alte substante acide. Chiar daca sunt diluate cu apa, acestea „ataca” suprafetele si stratul de protectie. Pe piata gasesti acid de spalat piatra, insa acesta provoaca o curatare agresiva. In schimb, iti recomandam sa optezi pentru solutii cu pH neutru si sa insisti cu un burete sau o carpa moale in zonele cu murdarie profunda.
Nu sterge excesiv piatra naturala cu mopul umed
In cazul suprafetelor orizontale placate cu piatra naturala sau a blaturilor de bucatarie din marmura, evita spalarea intr-un mod prea des sau cu apa din abundenta. Totusi, pentru a pastra curatenia, sterge zilnic zonele tranzitate cel mai mult cu o carpa sau cu un mop uscat. In acest fel, impiedici acumularea mizeriei si intretinerea placilor devine mai usoara.
Nu ignora petele proaspete
Nu doar produsele de curatenie acide sunt contraindicate pentru piatra naturala, ci orice substanta cu pH acid: vin, otet, suc de portocale sau lamaie, cafea, galbenus de ou, gemuri si dulceturi, suc sau bulion de rosii etc.
Blatul, pardoseala si suprafetele orizontale din bucatarie placate cu orice tip de piatra naturala sunt expuse mai des riscului de patare. Este important sa stergi imediat orice urma de murdarie cu o solutie de curatare speciala si cu un burete sau o carpa moale. Astfel, stratul de protectie nu va fi afectat si, prin urmare, nici piatra.
Citeste si: Ce material alegi pentru blatul de bucatarie? Avantaje si dezavantaje pal, lemn, marmura
Alege piatra naturala pentru a obtine amenajari moderne, elegante si inedite. Respecta recomandarile producatorului produsului ales de tine, pentru a realiza un montaj corect, a prelungi durata de viata a placarii si a te bucura de un aspect estetic, impecabil, al placarii.