Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Centralele pe peleti: Avantaje, dezavantaje, mod de functionare

Actualizat: 23.10.2023 / Publicat: 07.10.2022 / Timp lectură: 3 min
Daca esti in cautarea unei centrale termice, o alternativa buna la incalzirea pe gaz sau la cazanul clasic pe lemne este centrala pe peleti. Aceasta poate fi utilizata pentru a incalzi atat locuinta, complexul rezidential sau cel industrial, cat si apa calda menajera. 

Cuprins

Ce este centrala pe peleti si cum functioneaza?

Acest tip de centrala este automatizat: se aprinde sau se opreste in conformitate cu setarile facute de tine. Poate fi controlat electronic, printr-un termostat si un panou de comanda digital. In plus, unele modele pot avea mai multe programe pentru economie de combustibil.

Peletii se incarca intr-un buncar, de unde snecul (alimentatorul) ia cantitatea necesara pentru ardere. In functie de model, rezervorul extern poate fi alimentat cu peleti pentru una-doua zile, o saptamana sau chiar pentru o perioada mai indelungata. 

De asemenea, sunt disponibile variante de centrale pe peleti si lemne, cu utilizare rezidentiala sau industriala. Acestea sunt proiectate pentru a arde combustibili solizi (lemn, carbune, brichete, resturi lemnoase etc), cu optiunea de a folosi un arzator pe peleti. 

Ce sunt peletii si cum se depoziteaza?

Peletii se obtin prin compactarea deseurilor lemnoase, ce pot fi de mai multe feluri (lemn de esenta tare, rasinoase etc). Astfel, rumegusul sau reziduurile ramase in urma prelucrarii lemnului sunt comprimate la o presiune mare. Granulele rezultate au o densitate ridicata si o putere calorica foarte buna.

Acest tip de combustibil este certificat prin schema ENplus, valabila pentru tarile europene, precum si prin alte standarde de calitate. Peletii au un tipar cilindric, uniform, cu un diametru de sase milimetri (care poate varia in functie de producator), o lungime mai mica de 60 de milimetri si o densitate care variaza, de regula, intre 600 si 750 de kilograme pe metrul cub. 

In plus, peletii vin in saci de plastic cu o greutate de 10 sau 15 kilograme. Umiditatea lor nu trebuie sa depaseasca 8% si se depoziteaza intr-un spatiu uscat si ventilat, ferit de intemperii sau de contactul cu apa. 

peleti​​​​​​​

Costurile pentru incalzirea cu peleti

Pentru a stabili costurile lunare ale incalzirii cu peleti trebuie sa calculezi necesarul termic pentru centrala. Suma poate varia in functie de consumul centralei (puterea masurata in kW), gradul de izolare al casei, suprafata care trebuie incalzita, obiceiurile de consum, calitatea si producatorul de peleti etc.

Accesorii pentru centrala pe peleti

Ca orice tip de centrala care funtioneaza pe combustibili solizi, cea pe peleti are nevoie de un set de accesorii: termostat de siguranta si ambiental, supapa si alte dispozitive care asigura protectia. 

Centrale pe peleti: Avantaje si dezavantaje

Pentru a face o alegere inspirata, iata care sunt beneficiile si inconvenientele unei centrale pe peleti. In plus, descopera care ar fi criteriile de care sa tii cont atunci cand achizitionezi o centrala

Avantaje

  • Randament bun de ardere

Spre deosebire de combustibilul clasic, peletii au o densitate mare si un grad scazut de umiditate, ceea ce determina o ardere la temperaturi mai mari si in proportie de 90%, aproximativ, in functie de specificatiile centralei. Astfel, peletii ofera caldura ridicata si constanta pentru incalzirea locuintei sau a apei calde menajere.

  • Combustibil ecologic, standardizat si certificat 

Peletii sunt realizati prin comprimarea si deshidratarea deseurilor lemnoase, iar arderea lor produce o cantitate foarte mica de dioxid de carbon. Mai mult, cenusa care ramane in urma arderilor poate fi folosita ca ingrasamant pentru plante. 

  • Automatizare si autonomie ridicata

Centrala pe peleti functioneaza automatizat, pe baza unui microprocesor. Arderea este controlata electronic, astfel incat sa asigure confortul termic si parametrii doriti de tine. De asemenea, autonomia este ridicata, in functie de capacitatea rezervorului extern de peleti. 

  • Intretinere usoara

La doua-trei zile trebuie sa cureti cenusa fina rezultata in urma arderilor din cazanul de otel, pentru a asigura buna functionare. In plus, poti alege o centrala cu functie de autocuratare, daca vrei sa te bucuri si de mai mult confort.

peleti in sac​​​​​​​

Dezavantaje

  • Cost initial crescut

Investitia initiala este mai mare decat in cazul unei centrale obisnuite pentru combustibil solid. Totusi, costurile se amortizeaza in cateva sezoane. Un alt dezavantaj este cresterea de pret pentru sacii de peleti, comparativ cu anii trecuti. 

  • Se poate defecta daca sunt folositi peleti de calitate inferioara

Snecul (sistemul de alimentare) si arzatorul se pot infunda din cauza peletilor de o calitate mai slaba sau curatarii necorespunzatoare. Afla ce trebuie sa faci in cazul unor defectiuni la centrala termica

  • Necesita montarea intr-o camera tehnica si construirea unui cos de fum

Centrala pe peleti ocupa un spatiu destul de mare si necesita montarea intr-o camera tehnica. De asemenea, trebuie construit un cos de fum si achizitionate produse suplimentare, cum ar fi un generator automat. Totusi, acestea sunt necesare si pentru centralele termice obisnuite pe combustibili solizi. 

  • Peletii trebuie depozitati intr-un spatiu special

Pentru depozitarea peletilor este nevoie de o camera sau un buncar ferit de umiditate crescuta. Suprafata trebuie sa fie generoasa, daca vrei sa ai rezerve mai mari de peleti. Pe de alta parte, sunt disponibili saci de 10-15 kilograme, ce fac depozitarea peletilor facila.

Compara modul de functionare, costurile si beneficiile, precum si dezavantajele,  pentru a stabili daca centrala pe peleti este potrivita pentru tine. 

Te-ar putea interesa și:

Gresia este populara in amenajarile interioare, in special ca optiune pentru bai si bucatarii. In cazul in care vrei o schimbare si iti doresti alta varianta de podea, trebuie sa stii ca ai optiuni din care sa alegi. Cateva alternative pentru placile de gresie iti sunt prezentate in continuare.
Astazi, o alegere tot mai populara pentru podea o reprezinta parchetul laminat, care se regaseste de multe ori nu doar in living, ci in aproape toate camerele, inclusiv bucatarie. Ofera spatiului un aspect cald si primitor, iar din dorinta de a-i pastra aspectul de nou cat mai mult timp, apare intrebarea cum poate fi menajat si intretinut.
Jaluzelele exterioare au rolul de a spori intimitatea si securitatea locuintei in timp ce blocheaza razele puternice ale soarelui. In plus, protejeaza ferestrele de ploi si ninsori si reduc cu pana la 50% zgomotul de afara. Un alt beneficiu al rulourilor pentru geamuri este imbunatatirea izolatiei termice, contribuind astfel la buna functionare a sistemelor de incalzire si racire si implicit la reducerea facturilor de energie electrica si gaz. Jaluzelele exterioare pot monta la ferestrele blocurilor, cladirilor de birouri, caselor, vilelor, ori spatiilor comerciale. Iti prezentam in continuare un ghid care te va ajuta sa alegi rulourile potrivite nevoilor tale.
Eleganta si frumusetea pardoselei din lemn este de necontestat. In acelasi timp este cunoscut faptul ca parchetul din lemn masiv este costisitor si pretentios in ceea ce priveste intretinerea. Desi o varianta mai accesibila este parchetul laminat, exista tentatia de a iti dori un material cat se poate de practic, pentru care sa nu iti faci griji, fie ca cel mic testeaza noua masinuta teleghidata, fie ca ai hotarat sa ii cumperi un caine. Asadar, daca iti place aspectul elegant oferit de parchet, dar nu ai timp pentru a-l intretine corespunzator si iti doresti ca suprafata sa isi pastreze frumusetea initiala, in ciuda traficului intens de zi cu zi, poti opta pentru un model de gresie tip parchet. Iti prezentam 9 motive pentru a face aceasta alegere.