Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cat consuma o centrala pe peleti pe luna

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 23.05.2022 / Timp lectură: 3 min
/medias/sys_master/root/hc0/hbb/h00/9471200034846/Cat-consuma-o-centrala-pe-peleti-pe-luna.jpg

Centrala pe peleti este mai mult decat o solutie pentru cei care vor sa economiseasca la factura de gaze, deoarece pentru o parte buna din gospodariile din Romania pot reprezenta sursa principala de incalzire.  

Fie ca vrei sa-ti construiesti o casa la tara, iar zona nu este racordata la sistemul public de gaz, sau ca preferi o alternativa mai prietenoasa cu mediul, cu siguranta centrala pe peleti este o solutie pe care ai luat-o in considerare.

Printre curiozitatile principale in randul consumatorilor se numara cat consuma o centrala pe peleti pe zi, pe saptamana, sau pe luna. Deoarece informatiile acestea sunt parte din procesul de cautare a centralei potrivite nevoilor tale, ti-am pregatit o prezentare mai detaliata a informatiilor:

centrala pe peleti​​​​​​​

Cuprins

Ce este o centrala pe peleti?

Centrala pe peleti este un sistem de incalzire a spatiilor rezidentiale, comerciale si industriale care functioneaza pe baza de deseuri lemnoase, adica rumegusul rezultat in urma prelucrarii lemnului. Astfel se poate nota inca de la inceput sustenabilitatea si caracterul ecologic ale acestui mod de a incalzii o locuinta.

Arderea peletilor intr-o astfel de centrala genereaza mai putine emisii de dioxid de carbon, ba chiar pot fi reduse cu pana la 1,5 tone. Acest fapt se datoreaza eficientei energetice ridicate a centralei, dar si a timpului de ardere. In ceea ce priveste peletii, acestia nu implica folosirea materiei prime, decat a ramasitelor rezultate in urma prelucrarii.

Peletii au o putere calorica intre 4,8 - 5,2 kWh/kg, iar fabricarea acestora nu implica adaugarea unor lianti sau aditivi. Verifica acum oferta de peleti de vanzare si alege-i in functie de compozitie, standardul de calitate si cantitate.

Beneficiile oferite de folosirea peletilor

  • Emisii de dioxid de carbon reduse, ba chiar comparabile cu cele folosite de copaci in procesele naturale.
  • Cenusa rezultata in urma arderii poate fi folosita ca ingrasamant
  • Cost redus la energia termica produsa de centrala.
  • Nevoia unui spatiu mai mic de depozitare.
  • Achizitia unei centrale pe peleti poate fi finantata prin programul Casa Verde.
  • Autonomie ridicata.
  • Costurile pentru producerea peletilor sunt mult mai mici decat in cazul combustibililor fosili, la fel si amprenta asupra mediului in cadrul acestui proces.
  • Peletii ofera un randament mai mare decat lemnul.
  • Densitatea peletilor este mai mare cu aproape >1.000 kg/m3 decat cea a lemnului.
  • Confortul pe care il ofera produsul deja fabricat.

Descopera articolul nostru despre brichete din rumegus versus lemne si decide care este cea mai potrivita varianta pentru tine.
peleti versus lemne de foc​​​​​​​

Cat consuma o centrala pe peleti pe luna?

Exista o serie de variabile care influenteaza calculele exacte in functie de spatiu. De aceea putem discuta doar despre aproximari si scenarii care nu se aplica in cadrul oricarei locuinte, spatiu comercial sau fabrici.

Iata care sunt criteriile principale care joaca un rol esential in stabilirea consumului unei centrale pe peleti pe luna:

Suprafata incalzita

Aceasta reprezinta un punct forte si in procesul de alegere a centralei pe peleti potrivita. Principiul este unul simplu, care trebuie sa cuprinda dimensiunile fiecarei incaperi din spatiul care trebuie incalzit de centrala.

Un spatiu generos, precum unul comercial, nu se poate compara, in ceea ce priveste consumul, cu cel rezidential, insa este important de tinut minte ca in locuinte este nevoie de un anumit grad de confort, iar acesta difera in functie de persoane. Pentru a ajunge la un rezultat cat mai sigur, trebuie sa discuti cu o echipa de profesionisti care sa calculeze numarul de kw necesari la w/m2 m2.

Izolatia constructiei

Fara indoiala, cat consuma o centrala pe peleti pe luna este un aspect influentat intr-o mare masura de izolatia constructiei. In jur de 35% din cantitatea de caldura dintr-un spatiu se pierde prin pereti, daca acestia nu sunt izolati corespunzator.

Pentru a te asigura ca centrala pe peleti da randament si ca reusesti sa te bucuri de un consum zilnic bun, opteaza pentru izolarea peretilor cu vata minerala. In acest fel te vei bucura de confortul pe care ti-l doresti. Tine cont de faptul ca daca spatiul nu este izolat va trebui sa investesti si intr-o centrala pe peleti mai puternica si care poate face fata pierderilor de caldura din pereti, tavan si chiar pardoseala.

Puterea cazanului

Tipul de centrala pe peleti se alege in functie de suprafata si inaltimea incaperilor pentru a se calcula volumul de aer ce trebuie incalzit.  In functie de rezultatul de calcului se aproximeaza si numarul de radiatoare care urmeaza a fi montate pentru a incalzi casa si nevoile generale care exista in spatiul repsectiv.

Puterile cazanelor se incadreaza intre 18-50KW. Pentru a incalzi 1 m3 de aer intr-un spatiu intr-un imobil slab izolat va fi nevoie de o centrala cu puterea de 60W, in vreme ce pentru un spatiu foarte bine izolat poate fi suficienta o centrala pe peleti cu putere de 40W.

peleti de foc​​​​​​​

Care este formula de calcul pentru consumul unei centrale pe peleti?

Pentru a-ti face treaba mai usoara, iti prezentam formula de calcul pe care o poti folosi pentru a afla cat consuma o astfel de centrala:

C=P/(η*Hu) unde:

  • C= consumul combustibil kg/h;
  • P= puterea cazanului in kW;
  • η= randamentul cazanului in %;
  • Hu = putere calorica a combustibilului in kWh/kg.

Asadar, opteaza pentru centrala cu peleti daca iti doresti o alternativa sustenabila pentru incalzirea spatiului personal sau a celui comercial, dar si daca ai nevoie de o sursa principala de energie. 

Descopera mai multe despre procesul de amplasare si montare a unei centrale si ofera-ne o parere despre experienta ta personala cu diversele tipuri de materiale sau modele de centrale.

Te-ar putea interesa și:

Fierul forjat este un material elegant si durabil, intalnit in casele noastre fie la mobilierul de gradina, la garduri si balustrade, fie la obiecte decorative, ca de exemplu un sfesnic, un suport pentru sticla de vin ori rama unei oglinzi. Este important sa nu neglijezi intretinerea obiectelor din fier forjat, dat fiind faptul ca este un material predispus la rugina. Prin urmare, daca te bucuri acasa de prezenta fierului forjat si vrei sa ii asiguri o durata cat mai mare de viata si un aspect estetic, afla cum se curata si cum se pastreaza in conditii optime acest material.
Daca nu mai esti multumit de cum arata caloriferul cel vechi si vrei sa-l demontezi sau te afli in proces de renovare la etapa de instalare a radiatoarelor, atunci ghidul de fata este pentru tine. In acest articol iti spunem pas cu pas cum se demonteaza caloriferul cel vechi si cum il instalezi pe cel nou cumparat.
Rulourile exterioare sunt o solutie eficienta pentru controlul luminii si al temperaturii din interior, simplu de implementat atat la casa, cat si la bloc. Aceste sisteme pentru siguranta spatiilor interioare pot inlocui cu succes obloanele din lemn, material greu de intretinut si cu o rezistenta scazuta in fata factorilor meteorologici. In prezent, rulourile exterioare din aluminiu sau PVC reprezinta cea mai buna solutie pentru protejarea ferestrelor, fiind usor de curatat si oferind o serie intreaga de avantaje functionale: Asigura un confort termic sporit in lunile reci de iarna; Sporesc securitatea intregii locuinte; Protejeaza geamurile de diverse fenomene meteo - grindina, ninsori, furtuni; Pot reduce cu pana la 50% zgomotele de afara; Permit mai multa intimitate in spatiul casei; Ofera un aspect mult mai placut intregului imobil.
Mocheta este recomandata pentru spatii ale casei precum livingul sau dormitoarele, oferind o senzatie placuta, atunci cand se paseste pe suprafata sa. Pentru ca poate fi gasita intr-o gama variata de nuante si modele, este usor de integrat in decorul oricarui spatiu al casei. Montarea corecta a unei mochete trebuie sa tina cont atat de dimensiunile spatiului respectiv, cat si de usurinta cu care aceasta poate fi scoasa, in eventualitatea unei renovari.