Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Calculator mocheta

Actualizat: 14.11.2024 / Publicat: 13.11.2024 / Timp lectură: 6 min
https://cdn.mathaus.ro/medias/sys_master/images/h8c/he8/h00/9680864870430.jpg
Atunci cand vrei sa aduci un plus de confort si eleganta spatiului tau, dar nu esti sigur de cantitatea exacta de mocheta necesara, un calculator de mocheta devine instrumentul esential, care nu doar iti va oferi masuratorile precise, dar te va ajuta sa eviti risipa de materiale si sa optimizezi costurile. Mocheta se dovedeste a fi o alegere excelenta pentru incaperi precum livingul si dormitoarele, aducand un confort sporit.

Cuprins

Ce este un calculator de mocheta si de ce este util?

Un calculator de mocheta este un instrument digital, sau uneori o aplicatie online, creat special pentru a ajuta utilizatorii sa estimeze cat de multa mocheta au nevoie pentru a acoperi o anumita suprafata sau camera. Este extrem de util, menit sa faca procesul de achizitionare al mochetei mai simplu si eficient, evitand risipa de material sau situatiile in care o respectiva cantitate achizitionata este insuficienta. 

Utilizatorul trebuie sa introduca dimensiunile camerei (lungime si latime), iar in functie de aceste informatii, calculatorul va oferi o estimare a cantitatii necesare de mocheta. Astfel, se poate afla cu precizie cata mocheta trebuie sa comande. In prezent, exista mai multe exemple de calculatoare de mocheta disponibile online, dar iata cum poti calcula singur!

Cum se calculeaza necesarul de mocheta pentru o camera?

Cum se calculeaza necesarul de mocheta pentru o camera

Primul pas in calcularea necesarului de mocheta pentru o camera este masurarea spatiului. Trebuie sa cunosti exact dimensiunile camerei, sa masori lungimea si latimea incaperii pentru a obtine suprafata totala. Un alt aspect important in calcularea necesarului de mocheta este luarea in considerare a modelului mochetei. Unele modele, cum ar fi cele cu modele geometrice sau florale, pot necesita mai mult material pentru a se potrivi corect.  

Pentru a te asigura ca ai suficienta mocheta pentru proiectul tau, este recomandat sa adaugi un surplus la calculul tau, ce ar trebui sa fie de cel putin 10%. Astfel, vei acoperi orice erori de masurare si vei avea suficient material pentru a realiza ajustari in timpul instalarii.

Cum sa calculezi numarul de m2 necesar pentru camera ta?

Inmulteste latimea rolei de pardoseala (aici rola este de 4 m) cu lungimea camerei (rotunjita in sus). De exemplu, daca respectiva incapere masoara 3,9 m latime si 5,8 m lungime, rotunjesti masuratorile la urmatorul numar mai mare, adica 4 m si 6m.
Calculezi astfel: 4m x 6m = 24m².

Apoi, trebuie sa comanzi 24 m² de podea din PVC pentru camera ta de 3,9 m x 5,8 m.

Avantajele mochetelor

Mocheta retine mai bine caldura de la picioare, care in cazul podelelor netede s-ar disipa. Intr-o incapere mochetata, temperatura resimtita este cu 1 pana la 2 grade mai ridicata decat in cazul pardoselilor tari. Mocheta este un amortizor de sunet ideal, fiind alegerea evidenta in industria horeca, in sali de evenimente, restaurante sau hoteluri. 

Mochetele ofera beneficii acustice exceptionale si reduc zgomotul prin absorbtia sunetului, mai degraba decat reflectand-o asa cum o fac suprafetele dure. Acest tip de pardoseala se adapteaza oricarui eveniment sau spatiu, fiind disponibila intr-o paleta larga de modele si stiluri. Pentru a se evita decolorarea sau patarea, mochetele nu ar trebui expuse permanent luminii UV. 

Structura materialului mochetelor

Mochetele sunt alcatuite dintr-un strat de uzura si unul suport.

Stratul de uzura este stratul superior compus din fire. In functie de stratul de uzura mocheta poate fi:

  • cu tesatura buclata, atunci cand mocheta este alcatuita din bucle inchise din fire sau fibre;
  • mocheta tunsa - in acest caz buclele sunt taiate in partea de sus;
  • mocheta structurata combina firul buclat cu cel tuns.

Stratul suport poate fi :

  • pasla;
  • plasa;
  • rasina;
  • cauciuc.

O alta caracteristica de calitate a unei mochete o constituie greutatea - greutatea firelor. Acest indicator desemneaza greutatea firului per metru patrat .

Care sunt proprietatile la care sa te uiti, atunci cand alegi o mocheta?

Durabilitatea

Un avantaj major al mochetei, in special atunci cand vorbim despre o mocheta horeca sau o mocheta expozitionala, este durabilitatea. Impreuna cu gradul de pastrare al aspectului in timp, densitatea, grosimea firului si alte cateva criterii importante formeaza standardul de calitate EN 1307, pe care textilele pentru pardoseli il obtin in urma unor teste riguroase. In functie de rezultatele la aceste teste, mochetele sunt impartite in doua categorii: comerciale sau domestice, atribuindu-li-se o „clasa”.

Clasa de trafic

Clasele de trafic 21-23 sunt clase domestice. In clasa 21 se incadreaza acele covoare care pot fi folosite in spatii cu trafic foarte usor, precum dormitoare si sufragerii, iar 22 si 23 acopera covoarele care pot fi folosite in holuri, birouri cu trafic lejer sau intrari.

lasele de trafic 31-33 sunt clase comerciale. O mocheta cu clasa 31 este potrivita pentru camere de hotel, depozite sau sali de conferinte, in timp ce clasa 32 acopera spatii cu trafic intens precum sali de cinema, restaurante sau biblioteci. Pentru spatii cu trafic extrem, singura clasa recomandata este 33, care poate suporta trafic intens precum cel din aeroport, receptii de hotel, lift sau spatii care sunt predispuse murdariei dese, de exemplu intrari sau scoli.

Rezistenta la foc

Este un criteriu foarte important al covorului sau mochetei alese, care trebuie respectat pentru a fi in confromitate cu normele de siguranta la incendiu, in special in spatiile comerciale. Intrucat materialele din care sunt fabricate mochete sunt usor inflamabile, majoritatea produselor de acest tip sunt tratate cu substante ce inhiba raspandirea focului, asigurant astfel un timp de evacuare prelungit in caz de incendiu.

Rezistenta la lumina

Pentru a testa rezistenta la lumina a mochetei (gradul de degradare si decolorizare ale acestea), materialele sunt supuse unor teste la lumina artificiala puternica, ce stimuleaza lumina naturala. In urma acestor teste, produsele finite primesc grade de la 5 la 8. In cazul unor mochete de exterior sau a folosirii mochetei intr-un spatiu cu foarte multa lumina naturala, este indicat sa alegi o valoare mai ridicata a gradului de rezistenta la lumina.

De ce unelte ai nevoie si cum realizezi masuratorile?

Vei avea nevoie de o ruleta, un creion si o foaie sau un carnetel pentru notite. Incepe masuratorile dintr-un colt al camerei. Utilizeaza ruleta pentru a masura lungimea peretelui si noteaza dimensiunea. Apoi, masoara latimea camerei, intinzand ruleta pana la peretele opus si inregistreaza valoarea pe o foaie.

Pentru a calcula suprafata totala a camerei, inmulteste lungimea si latimea masurate anterior. Astfel, obtii suprafata exprimata in metri patrati, necesara pentru a achizitiona mocheta. Daca respectiva incapere are o forma neregulata sau are proeminente, masoara zonele separat si adauga-le la suprafata totala. Este important sa incepi masuratorile din punctul cel mai lung al camerei pentru a evita erorile.

Cum se monteaza mocheta?

cum se monteaza mocheta

Inainte de a monta mocheta, trebuie sa pregatesti incaperea prin scoaterea intregului mobilier si asigurarea unei temperaturi de aproximativ 15°C, cu umiditate sub 70%. Rolele de mocheta trebuie desfasurate si lasate in camera timp de 24 de ore pentru aclimatizare. Pregatirea suprafetei variaza in functie de tipul stratului suport: slefuire, grunduire si chituire pentru suprafetele neregulate; egalizare cu masa de spaclu autonivelanta pentru sape cu denivelari; slefuire si grunduire pentru sape anhidre noi; slefuire, grunduire si chituire pentru sape din asfalt; aplicarea grundului de aderenta pentru sape pe nisip; slefuire, grunduire si chituire pentru placi de gips sau fibra lemnoasa; si lipirea placilor desfacute pentru placi PVC sau ceramice.

Aici gasesti sape de egalizare.

Elimina mocheta veche si pregateste pardoseala

indepartare mocheta veche

Incepand cu scoaterea plintei, folosind un cutter pentru a cresta tapetul sau zugraveala de deasupra plintei, si un spaclu sau o dalta pentru a ridica plinta, avand grija sa scoti cuiele fara sa te accidentezi. Apoi, taie mocheta veche in fasii subtiri si indeparteaza urmele de adeziv cu un spaclu, curatand suprafata cu aspiratorul. Pregatirea pardoselii implica slefuirea temeinica, indepartarea prafului si a reziduurilor, verificarea planeitatii cu o nivela cu bula de aer, aplicarea grundului pe suprafetele-suport absorbante, chituirea si aplicarea masei de spaclu, urmata de grunduirea intregii suprafete.

Cum sa montezi corect mocheta?

Trebuie sa te asiguri ca toata mocheta provine din aceeasi rola pentru a evita diferentele de nuanta. In cazul unor incaperi late, foloseste benzi de mocheta, adaugand 20 cm la lungime, si deruleaza mocheta in directia firelor. Potriveste benzile pe pardoseala, eliminand denivelarile si taie materialul in exces cu un cutter, lasand mocheta sa se „odihneasca” 24 de ore.

Aplicarea adezivului implica utilizarea unui spaclu cu dinti pentru a-l uniformiza, verificarea uscarii adezivului, intinderea mochetei peste pardoseala si realizarea unei taieturi duble pentru suprapunerea benzilor. Procesul se repeta pentru cealalta jumatate de mocheta. In final, plinta se taie cu un fierastrau pentru metal si se fixeaza cu cuie, verificand daca in spatele ei exista cabluri. Benzile de mocheta se taie la inaltimea plintei si se lipesc, urmand directia firelor.

Cat ma costa sa imi monteze un profesionist mocheta?

Costul manoperei pentru montarea mochetelor poate varia in functie de mai multi factori, incluzand dimensiunea incaperii, complexitatea proiectului, tipul de mocheta, regiunea geografica si experienta montatorului. O incapere mai mare va necesita mai multa munca si timp, crescand astfel costul total.

Montarea mochetelor in camere cu forme neregulate, proeminente sau nise poate fi mai complexa si, prin urmare, mai costisitoare, aspect ce se datoreaza timpului suplimentar necesar pentru masuratori precise si taieturi complexe. Daca pardoseala necesita pregatiri extensive, cum ar fi slefuirea, chituirea sau aplicarea de grund, costul manoperei va fi mai mare. De asemenea, indepartarea unei mochete vechi poate adauga costuri suplimentare. Profesionistii care se ocupa cu montarea mochetei si care detin experienta vor percepe tarife mai mari datorita calitatii superioare a lucrarilor lor. 

Speram ca sfaturile noastre sa te ajute sa calculezi necesarul de mocheta, iar daca etapa ti se pare una dificila, poti apela la un calculator online. Acceseaza categoriile noastre de mochete si alege modelul preferat de pe Mathaus.ro!

cumpara mochete

Te-ar putea interesa și:

Linoleumul este un material pentru podea fabricat din elemente 100% naturale. Este alcatuit dintr-un amestec de ulei de in, calcar, faina de lemn, de pluta, rasini si pigmenti naturali. Linoleumul este produs din elemente organice pure si nu contine niciun fel de substante chimice. Este un material ecologic si foarte durabil, mai costisitor in comparatie cu un covor din PVC, cu care este adesea confundat, acesta din urma fiind realizat din policlorura de vinil.
Tipuri de adezivi pentru proiecte de bricolaj - utilizare, materiale destinate, accesorii necesare Vrei sa lipesti rapid un obiect din casa, dar nu stii cum sa alegi adezivul potrivit? Noi iti vom arata mai jos principalele tipuri de adezivi, in functie de materialul pe care trebuie sa il lipesti, modul de aplicare si accesoriile necesare pentru utilizarea acestora.
Daca ai devenit un mic fermier, te preocupa ingrijirea gradinii, a livezii, inseamna ca ai nevoie sa iti utilezi gospodaria cu o motosapa sau un motocultor pentru intretinerea pamantului. Tehnologia a evoluat si cu siguranta si tu vrei sa beneficiezi de avantajele ei pentru a-ti usura munca. Dar cum modelele de utilaje agricole sunt variate, cel mai probabil te intrebi ce diferente sunt intre motosapa si motocultor. Urmareste ghidul pe care ti-l punem la dispozitie pentru a face alegerea potrivita gospodariei tale.
In cazul in care ti-ai achizitionat o bormasina pentru a da gauri, fie ca ai de montat rafturi, polite in living, de asamblat mobilierul nou cumparat, fie de asezat un tablou pe perete, inseamna ca te afli in etapa de alegere a burghielor. Daca te afli in plin proces de amenajare sau esti un pasionat al proiectelor DIY, bormasina este instrumentul pe care il folosesti mai mult decat oricare altul. Varietatea aplicatiilor la care se utilizeaza se datoreaza burghielor atasate. Fiecare burghiu este potrivit pentru un anumit material sau o lucrare. In acest articol vei primi informatiile necesare pentru a sti de ce burghie ai nevoie pentru proiectul tau.