Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Bromelia: Sfaturi de plantare și îngrijire

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 18.08.2022 / Timp lectură: 4 min

Bromelia face parte din familia de plante cunoscută sub numele de Bromeliaceae, este specifica zonelor tropicale și există peste 1500 de specii cu aspect și nevoi diferite. Această plantă este deosebită în mod special pentru forma florii și culori, care pot varia de la verde, galben, la roz și roșu, adesea chiar cu degradeu special și vibrant. 

Îți prezentăm în rândurile următoare mai multe despre îngrijirea Bromeliei și alte sfaturi practice pentru a-ți decora locuința cu această plantă:

Cuprins

Ce este Bromelia?

Bromelia poate fi crescută cu ușurință în ghiveci, iar odată ce înfloresc, inflorescențele colorate pot să reziste pentru câteva luni. Frunzele bromeliei oferă un spectacol similar, deoarece sunt groase și pot avea patternuri în diverse nuanțe de verde, cu pete gri. Este important de ținut minte că bromelia înflorește doar o dată, dar planta poate fi înmulțită pentru a produce din nou inflorescența care o face remarcată.

bromelia​​​​​​​

Cum se plantează Bromelia?

Bromelia este o plantă tropicală, ceea ce presupune că are anumite nevoi specifice, indiferent de locul în care este plantată. Fie că este vorba de curte sau ghiveci în interior, se recomandă o zonă umedă, caldă, departe de razele directe ale soarelui. Dacă o plantezi în curte și grădină trebuie să îi poți asigura o temperatură de 22-27 grade Celsius. Iată ce pași să urmezi pentru plantarea Bromeliei:

Alege pământul potrivit

Înainte de a planta Bromelia în ghiveci, alege un pământ cu amestec de turbă și cărbune de lemn. Acesta trebuie să aibă un pH de 4-4,5 pentru ca planta să se dezvolte cât mai frumos și sănătos. De asemenea, adaugă îngrășământ încă din momentul plantării, dar ține minte că ritmul lent în care crește Bromelia nu cere o cantitate foarte mare de îngrășământ pentru întreținere, dar acesta sprijină procesul natural.

bromelia tulpina

Alege un ghiveci de dimensiuni potrivite

Bromelia nu are un sistem de rădăcini complicat sau foarte mare, dar dacă ghiveciul acesteia este de dimensiuni prea mici, riști să te confrunți cu putrezirea rădăcinii. Alege un ghiveci cu diametru de cel puțin 15 centimetri pentru a te asigura că planta are suficient spațiu pentru dezvoltare. Acesta trebuie să permită o drenare cât mai eficientă a apei. Dacă vrei să plantezi Bromelia afară, aceasta se va simți bine în orice tip de pământ, atâta timp cât acesta se drenează cât mai ușor.

Înmulțește Bromelia când planta mamă prezintă probleme

La fel ca orice plantă, Bromelia poate fi înmulțită fără mari bătăi de cap. Plantele exotice rezistente de apartament au un aspect tropical deosebit și fac față cu brio în interior, dacă le sunt oferite condițiile de care au nevoie. Bromelia poate fi înmulțită odată ce apare un pui de plantă lângă planta mamă astfel:
●    Poți alege un mix de pământ special pentru orhidee, deoarece acesta este mai aerisit și ajută Bromelia să crească în condiții optime.
●    Pregătește-ți unelte de grădină precum o pereche de mănuși, o foarfecă de grădinărit mică.
●    Scoate puiul de Bromelie din ghiveci și înlătură o parte din pământul vechi de pe rădăcină.
●    În funcție de dimensiunea pantei noi, poți alege un ghiveci cu un diametru de 10 centimetri.
●    Dacă este nevoie, folosește foarfeca pe care ai curățat-o în prealabil, pentru a separa puiul de tulpina sau rădăcina plantei mame.
●    Așază Bromelia în pământ până la baza frunzelor.

Nu uita că Bromelia înflorește doar o dată în ciclul său de viață, iar cu ajutorul unei fertilizări corecte, puiul nou plantat te poate surprinde în orice moment.
bromelia mov​​​​​​​

Îngrijirea Bromeliei: Sfaturi practice

Fiind o plantă tropicală, Bromelia are câteva nevoi specifice pentru a supraviețui în condiții de apartament sau în exterior în curte sau grădină. Iată câteva dintre lucrurile pe care trebuie să le iei în considerare pentru a-ți îngriji cu atenție planta:

Asigură-i cantitatea de lumină potrivită

Aspectul Bromeliei poate să te inducă în eroare și să crezi că aceasta are nevoie de soare direct pentru a înflori, de exemplu. Însă Bromelia este obișnuită în condiții de climat umed și umbros. Trebuie să te asiguri că razele soarelui nu lovesc direct frunzele și florile Bromeliei, dar că aceasta se bucură de suficientă lumină indirectă.

Nu o uda prea tare

Bromelia este una dintre plantele care are de suferit în urma udărilor excesive. Adesea oamenii interpretează îngălbenirea frunzelor ca proces de uscare al plantei și nevoia de apă. Este recomandat să uzi Bromelia doar atunci când pământul este uscat și să verifici mereu starea acestuia, pentru a nu ajunge la putrezirea rădăcinii. De asemenea, este absolut esențial ca ghiveciul pe care îl alegi să aibă găuri de scurgere pentru ca apa să fie drenată cât mai bine.

Asigură-i un mediu umed

Umiditatea este foarte importantă pentru Bromelia. Este recomandat să instalezi un mic umidificator în zona în care este așezat ghiveciul plantei sau să creezi un umidificator improvizat. Așază o mână de pietricele pe o tăviță și toarnă puțină apă peste acestea. Poți așeza ghiveciul cu Bromelia deasupra sau lângă tăvița care are constant apă peste pietricele.

Umiditatea poate fi asigurată și cu ajutorul unui recipient cu spray în care pui apă, dacă sprayezi planta regulat, atât pe frunze, cât și pe floare. De asemenea, așezarea în vecinătate a altor plante ajută la crearea unui proces natural care umidifică aerul din jurul acestora.
bromelia in ghiveci​​​​​​​

Cele mai importante lucruri de ținut minte despre îngrijirea Bromeliei

●    Asigură-i o temperatură constantă de 22-27 de grade Celcius;
●    Oferă-i un nivel ridicat de umiditate;
●    Nu o uda frecvent;
●    Plantează-o într-un ghiveci și mix de pământ care permit drenarea apei;
●    Nu o așeza în lumina directă a soarelui, deoarece frunzele se pot arde;
●    Folosește fertilizator solubil în apă;
●    Ține minte că Bromelia este o plantă care crește încet;
●    Nu lăsa apa să se adune în textura pământului din ghiveci.

bromelia inflorita​​​​​​​

Bromelia este o plantă care îți poate decora locuința atât în perioada în care înflorește, cât și odată ce inflorescența dispare și rămân doar frunzele. În acest moment Bromelia va lua aspectul unei plante de aloe vera, cu frunze groase, tăioase și cărnoase. În funcție de specie, acestea pot fi mai subțiri și moi, de un verde închis, fără degrade.

Chiar dacă este o plantă tropicală, cu grijă și atenție, Bromelia se va dezvolta și în interior, iar procesul de îngrijire va deveni o plăcere pentru toți cei pasionați de grădinărit și plante.

Te-ar putea interesa și:

Fierul forjat este un material elegant si durabil, intalnit in casele noastre fie la mobilierul de gradina, la garduri si balustrade, fie la obiecte decorative, ca de exemplu un sfesnic, un suport pentru sticla de vin ori rama unei oglinzi. Este important sa nu neglijezi intretinerea obiectelor din fier forjat, dat fiind faptul ca este un material predispus la rugina. Prin urmare, daca te bucuri acasa de prezenta fierului forjat si vrei sa ii asiguri o durata cat mai mare de viata si un aspect estetic, afla cum se curata si cum se pastreaza in conditii optime acest material.
Daca nu mai esti multumit de cum arata caloriferul cel vechi si vrei sa-l demontezi sau te afli in proces de renovare la etapa de instalare a radiatoarelor, atunci ghidul de fata este pentru tine. In acest articol iti spunem pas cu pas cum se demonteaza caloriferul cel vechi si cum il instalezi pe cel nou cumparat.
Montarea corecta a mochetei - sfaturi pentru pregatirile necesare, lipire si fixare Mocheta este recomandata pentru spatii ale casei precum livingul sau dormitoarele, oferind o senzatie placuta, atunci cand se paseste pe suprafata sa. Pentru ca pot fi gasite intr-o gama variata de nuante si modele, mocheta este usor de integrat in decorul oricarui spatiu al casei. Montarea corecta a unei mochete trebuie sa tina cont atat de dimensiunile spatiului respectiv, cat si de usurinta cu care aceasta poate fi scoasa, in eventualitatea unei renovari.
Rulourile exterioare sunt o solutie eficienta pentru controlul luminii si al temperaturii din interior, simplu de implementat atat la casa, cat si la bloc. Aceste sisteme pentru siguranta spatiilor interioare pot inlocui cu succes obloanele din lemn, material greu de intretinut si cu o rezistenta scazuta in fata factorilor meteorologici. In prezent, rulourile exterioare din aluminiu sau PVC reprezinta cea mai buna solutie pentru protejarea ferestrelor, fiind usor de curatat si oferind o serie intreaga de avantaje functionale: Asigura un confort termic sporit in lunile reci de iarna; Sporesc securitatea intregii locuinte; Protejeaza geamurile de diverse fenomene meteo - grindina, ninsori, furtuni; Pot reduce cu pana la 50% zgomotele de afara; Permit mai multa intimitate in spatiul casei; Ofera un aspect mult mai placut intregului imobil.