Setări personalizate Accept toate cookie-urile
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Baterii de dus cu termostat - utilitate, confort si facturi mai mici

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 10.12.2019 / Timp lectură: 3 min

In locuintele cu centrala termica proprie, temperatura apei poate suferi fluctuatii in timpul utilizarii.

Acest inconvenient, resimtit adesea in timpul unui dus, poate avea la baza urmatoarele scenarii:

Centrala termica este montata in bucatarie, iar presiunea apei reci din baie este mai mare decat presiunea de alimentare a centralei;

Apa calda este pornita simultan la o alta sursa din casa (de obicei, la chiuveta din bucatarie, pentru spalarea vaselor).

Pentru a elimina pe viitor aceste neplaceri din timpul dusului, iti recomandam montarea unei baterii de dus cu termostat, ce garanteaza:

  • Un consum mult mai mic de apa calda menajera;
  • O temperatura constanta a apei, in timpul dusului;
  • Evitarea contactului cu apa prea rece sau apa fierbinte;
  • Mai mult confort resimtit in timpul dusului.

Cuprins

Care este rolul bateriilor cu termostat?

Bateriile de dus cu termostat seteaza temperatura apei la un nivel constant, in functie de setarile facute, pe intreaga durata a dusului.

Pastrarea aceluiasi nivel termic al apei elimina nevoia de a actiona constant robinetii bateriei de dus, pentru stabilirea unui prag optim, atunci cand presiunea sau temperatura apei din retea variaza.

Mai mult decat atat, bateriile de dus cu termostat impiedica supraincalzirea suprafetei exterioare a bateriei de dus, evitandu-se astfel riscul unor arsuri ale pielii, cauzate de neatentie.

Cum functioneaza bateriile de dus cu termostat?

Cum functioneaza bateriile de dus cu termostat?

Pentru a intelege mai bine modul in care functioneaza bateriile de dus cu termostat, vom analiza principalele componente ale acestui sistem:

1. Termoelementul bateriei de dus cu termostat

  • Element ce amesteca apa calda din sistem cu cea rece, pana la obtinerea temperaturii presetate;
  • In functie de temperatura apei cu care intra in contact, termoelementul se dilata (presetarea unei valori mai mari (°)) sau se contracta (presetarea unei valori mai mici (°)), influentand astfel pozitia pistonului de care este atasat.

2. Pistonul bateriei de dus cu termostat

  • Pe masura ce termoelementul se dilata, ca urmare a incalzirii apei menajere, pistonul de care este atasat se va pozitiona in dreptul tevilor de scurgere pentru apa calda / apa rece, astfel incat debitul de apa calda sa fie mai mic decat debitul de apa rece.
  •  Astfel, temperatura apei va ramane constanta, conform setarilor stabilite in prealabil.

3. Arcul de retur al bateriei de dus cu termostat

  • Pe masura ce termoelementul se contracta, ca urmare a racirii apei menajere, arcul de retur va pozitiona pistonul in dreptul tevilor de scurgere pentru apa calda / apa rece, astfel incat debitul de apa rece sa fie mai mic decat debitul de apa calda.
  •  Astfel, temperatura apei va ramane constanta, conform setarilor stabilite in prealabil.

4. Termostatul propriu-zis

 Baterie de dus cu termostat

  • Aceasta componenta se afla pe bateria de dus, fiind gradata de obicei cu praguri de temperatura (°C);
  • Cand termostatul se misca in sens crescator gradelor Celsius, pistonul este mutat manual in dreptul tevilor de scurgere pentru apa calda / apa rece astfel incat debitul de apa calda sa fie mai mare decat debitul de apa rece;
  • Cand termostatul se misca in sens descrescator gradelor Celsius, pistonul este mutat manual in dreptul tevilor de scurgere pentru apa calda / apa rece, astfel incat debitul de apa rece sa fie mai mare decat debitul de apa calda.

Alte beneficii ale unei baterii de dus cu termostat

Beneficiile unei baterii de dus cu termostat

1. Bateriile cu termostat asigura un consum mai mic de apa

  • Temperatura apei este setata automat, cu un timp minim de intarziere;
  • Cu alte cuvinte, apa va ajunge aproape instant la pragul termic dorit, iar cantitatea consumata se va reduce simtitor, pentru ca se elimina astfel timpii de asteptare;
  • Astfel, se pot obtine economii atat la factura de curent, cat si cea de utilitati.

2. Bateriile cu termostat - gandite pentru siguranta celor mici

  • Cele mai multe baterii de dus cu termostat sunt prevazute cu sisteme ce blocheaza temperatura apei la pragul de 38°C;
  • Aceste sisteme sunt localizate de obicei pe capacul termostatului;
  • Celor mici le va fi greu sa deblocheze aceste butoane de siguranta termica, asadar, riscul de oparire este astfel eliminat;

3. Bateriile cu termostat impiedica schimbarile involuntare ale temperaturii apei

  • Bateriile de dus cu termostat functioneaza pe baza unui sistem securizat impotriva schimbarilor involuntare de temperatura;
  • In cazul in care se doreste o temperatura a apei calde mai mare de 38°C, trebuie deblocat acest sistem, adica butonul localizat de obicei pe capacul termostatului.

Te-ar putea interesa și:

In cazul in care ti-ai achizitionat o bormasina pentru a da gauri, fie ca ai de montat rafturi, polite in living, de asamblat mobilierul nou cumparat, fie de asezat un tablou pe perete, inseamna ca te afli in etapa de alegere a burghielor. Daca te afli in plin proces de amenajare sau esti un pasionat al proiectelor DIY, bormasina este instrumentul pe care il folosesti mai mult decat oricare altul. Varietatea aplicatiilor la care se utilizeaza se datoreaza burghielor atasate. Fiecare burghiu este potrivit pentru un anumit material sau o lucrare. In acest articol vei primi informatiile necesare pentru a sti de ce burghie ai nevoie pentru proiectul tau.
Linoleumul este un material pentru podea fabricat din elemente 100% naturale. Este alcatuit dintr-un amestec de ulei de in, calcar, faina de lemn, de pluta, rasini si pigmenti naturali. Linoleumul este produs din elemente organice pure si nu contine niciun fel de substante chimice. Este un material ecologic si foarte durabil, mai costisitor in comparatie cu un covor din PVC, cu care este adesea confundat, acesta din urma fiind realizat din policlorura de vinil.
Tipuri de adezivi pentru proiecte de bricolaj - utilizare, materiale destinate, accesorii necesare Vrei sa lipesti rapid un obiect din casa, dar nu stii cum sa alegi adezivul potrivit? Noi iti vom arata mai jos principalele tipuri de adezivi, in functie de materialul pe care trebuie sa il lipesti, modul de aplicare si accesoriile necesare pentru utilizarea acestora.
Daca ai devenit un mic fermier, te preocupa ingrijirea gradinii, a livezii, inseamna ca ai nevoie sa iti utilezi gospodaria cu o motosapa sau un motocultor pentru intretinerea pamantului. Tehnologia a evoluat si cu siguranta si tu vrei sa beneficiezi de avantajele ei pentru a-ti usura munca. Dar cum modelele de utilaje agricole sunt variate, cel mai probabil te intrebi ce diferente sunt intre motosapa si motocultor. Urmareste ghidul pe care ti-l punem la dispozitie pentru a face alegerea potrivita gospodariei tale.