Ce este bambusul?
Bambusul este numit și arborele de fier tocmai datorită rezistenței și rapidității cu care se dezvoltă și crește. Face parte din familia arborescentă perenă și este originar din China, dar în prezent se găsește într-o varietate de locuri din întreaga lume. Există peste 1500 de specii de bambus, iar duritatea tulpinii este comparabilă cu fierul.
Bambusul are tulpini lungi, iar la capătul acestora se regăsesc frunze subțiri, de un verde intens și bogate. Tocmai de aceea, bambusul poate fi folosit pentru a crea garduri vii sau pentru a defini o alee, prin așezarea ghivecelor cu bambus de o parte și de alta a acesteia.
Bambusul poate supraviețui în condiții diverse de temperatură și climat general, de aceea este o opțiune potrivită pentru amenajarea grădinii chiar și în țara noastră. Acesta este rezistent și la temperaturi de până la -25 de grade celsius, ceea ce înseamnă că îți va înfrumuseța curtea și grădina în timpul iernii de asemenea.
Soiuri de bambus
Soiurile de bambus sunt diverse, dar o parte dintre acestea sunt accesibile și ușor de plantat sau îngrijit în grădină, dar și în interior. Cea mai mare distincție se face după tipul de rizomi, care pot fi mai scurți sau mai înalți. Iată care sunt soiurile comune de bambus:
Bambusul Fargesia
Printre cele mai răspândite soiuri se numără Fargesia, care se caracterizează prin frunze stufoase, cu tulpini lungi. Frunzele se răspândesc pe toată suprafața tulpinilor, nu doar în capătul superior. Astfel, dacă este plantat în grădină, va crește asemănător unor tufișuri înalte și poate fi folosit pe post de gard viu. Ca înălțime, poate crește până la 6 metri, în funcție de soi. De asemenea, poate ține umbră pe o terasă sau un balcon, deoarece oferă un grad ridicat de opacitate. Pentru a-și păstra frunzele sănătoase și verzi cât mai mult timp, se recomandă aplicarea îngrășământului în mod regulat.
Bambus Phyllostachys
Bambusul Phyllostachys este un soi de bambus cu tulpini foarte lungi și frunze stufoase în partea superioară. Tulpinile au nuanțe de galben sau verde, iar înălțimea acestora poate fi de 3-5 metri. Dacă plantezi acest soi de bambus în grădină, îl poți folosi pe post de gard viu înalt.
Dracaena Sanderiana
Acest tip de bambus are un rol decorativ, tocmai datorită tulpinii deosebite, sub formă de spirală. Acesta nu crește la înălțimi notabile, ci la maximum 100 de centimetri. La capătul tulpinii, acesta dezvoltă frunze similare plantei Dracaena, chiar dacă bambusul este achiziționat fără frunze și păstrat în ghiveci. În grădina din curte, acest bambus poate fi lăsat în ghiveci și așezat într-o zonă precum terasa, pe suporturi speciale sau pe rafturi. De asemenea, se recomandă să folosești articole pentru susținerea plantelor pentru a încuraja bambusul să crească într-o anumită direcție.
Cum se plantează bambusul?
Plantarea bambusului este o sarcină simplă, deoarece nu trebuie să faci eforturi foarte mari, așa că asigură-te că ai la îndemână toate uneltele de grădinărit și apucă-te de treabă. Iată cum arată procesul de plantare odată ce cumperi bambusul în ghiveci:
Găsește locul potrivit pentru amplasarea plantei
În general, bambusul preferă locurile aflate în semiumbră, în special soiul Fargesia. Dacă nu dispui de umbră în grădină, poți alege soiul Phyllpstachys, care tolerează foarte bine razele directe ale soarelui. Ține cont de spațiul pe care îl oferi bambusului, mai ales dacă îi dorești ca acesta să crească la o înălțime semnificativă. Trebuie să îi oferi pe atât de mult spațiu, pe cât de înalt vrei să fie.
Decide care este momentul potrivit pentru plantare
Se recomandă ca bambusul să fie plantat în lunile martie-mai și să eviți plantarea acestuia în lunile de iarnă, deoarece riști să expui rădăcina la îngheț.
Pregătește pământul
Chiar dacă bambusul se poate dezvolta în aproape orice tip de pământ, poți să-l ajuți prin fertilizarea corectă a acestuia, indiferent că îl plantezi în grădină sau în ghiveci. În cazul ghiveciului, amestecă pământul cu nisip, pentru a încuraja drenajul apei. În grădină, amestecă pământul cu îngrășământ natural, dar asigură-te că acesta nu este prea cald. La baza ghiveciului poți așeza și pietricele, deoarece acestea încurajează scurgerea apei de asemenea.
Sapă groapa
Groapa în care așezi bambusul trebuie să fie de 2-3 ori mai mare decât rădăcina și pământul deja prezent în jurul acesteia. Rădăcina nu trebuie să ajungă foarte adânc în pământ. Odată ce acoperi rădăcina cu pământ, udă zona din abundență de două ori, până când pământul se așază cât mai bine și observi că bambusul se adâncește puțin în pământ.
Cum se îngrijește bambusul?
Pentru a te bucura de planta din ghiveciul sau grădina ta, trebuie să îi acorzi atenție și să urmezi toți pașii necesari îngrijirii acestuia. Iată ce trebuie să iei în considerare:
Fertilizează bambusul atunci când este necesar
Se recomandă aplicarea îngrășământului de aproximativ două ori pe an, primăvara și toamna. Poți folosi atât îngrășământ natural, cât și din comerț.
Oferă-i suficientă apă
Atât îngrijirea plantelor de apartament, cât și a celor din grădină implică udatul constant, în funcție de nevoile acestora. Pământul în care este plantat bambusul trebuie să fie bine drenat. Dacă ai plantat bambusul la exterior, dar te confrunți cu o vară secetoasă, se recomandă udarea zilnică a bambusului. Bambusul plantat în ghiveci are nevoie de apă o dată la câteva zile, dar cel mai important este ca recipientul să aibă găuri pentru scurgerea apei, deoarece altfel riști ca rădăcina să putrezească și să se formeze mucegaiul.
Înmulțirea bambusului este de asemenea posibilă dacă îl îngrijești cât mai bine. Trebuie doar să alegi un lăstar din planta mamă și să îl așezi într-un recipient cu apă. Apa se schimbă ori de câte ori devine tulbure, iar odată ce observi că încep să apară rădăcinile, poți să plantezi bambusul în ghiveci.
Utilizările bambusului
Bambusul este considerat ca plantă care aduce noroc, așa că ai un motiv în plus pentru a-l adăuga la colecția ta de interior sau de exterior. Iată la ce se mai folosește bambusul:
Alimentație
Bambusul poate fi consumat atât de către animale, cât și de către oameni. Un fapt bine cunoscut este că bambusul reprezintă masa principală a urșilor panda însă acesta are beneficii și pentru oameni. Bambusul are proprietăți antiinflamatorii, poate echilibra colesterolul și poate ajuta la pierderea în greutate.
Construcții
În zonele bogate în bambus, acesta este folosit ca materie primă pentru construcții, datorită texturii sale rezistente și puternice. Bambusul poate fi folosit pentru a construi case, dar și pentru fabricarea finisajelor sau a construcțiilor masive precum podurile.
Obiecte sustenabile
În ultima vreme, odată cu renunțarea la articolele și obiectele din plastic, alternativa bambusului este una potrivită pentru un stil de viață sustenabil. Ai la dispoziție game variate de perii de dinți, farfurii sau tacâmuri din bambus care înlocuiesc cele din plastic de unică folosință.
Bambusul este o plantă și un material versatil, folosit în diverse industrii și moduri. Alege-l pentru grădina sau casa ta pentru a te bucura de un colț de natură care te inspiră și care îți oferă posibilitatea de a-ți crea propria oază de liniște.