Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Amenajare mansarda: idei si sfaturi practice

Publicat: 20.06.2023 / Timp lectură: 4 min
Mansarda poate fi transformata intr-un spatiu suplimentar de locuit, intr-un birou sau intr-un loc de petrece a timpului liber, insa optiunile tale nu se opresc aici. Indiferent de cat de mica sau de mare este suprafata pe care o ai la dispozitie, merita sa incepi un proiect de amenajare. Iata principalele reguli, idei si sfaturi pe care este bine sa le cunosti.

Cuprins

Reguli generale pentru amenajarea mansardei

Pentru a amenaja o camera sau mai multe la mansarda, este necesar sa asiguri conditiile optime pentru locuit. Respecta cel putin urmatoarele reguli generale:

  • ai grija ca spatiul sa aiba o iluminare adecvata si o ventilatie corespunzatoare - monteaza ferestre pentru mansarda, pentru a beneficia de mai multa lumina naturala si aer proaspat;
  • asigura accesul facil - tine cont atat de confortul pentru tine si familia ta, cat si de modul in care vei duce la mansarda materialele pentru finisaje si mobilierul;
  • adaugarea sau verificarea instalatiilor electrice, sanitare si termice - este obligatoriu sa respecti normele de siguranta;
  • izoleaza termic si fonic mansarda - acest spatiu este predispus pierderilor de caldura iarna si supraincalzirii in lunile de vara, iar din aceste motive este necesara termoizolarea temeinica; in plus, zgomotul ploii pe un acoperis cu tigla metalica poate fi deranjant, drept care este indicat sa optezi pentru materiale fonoizolatoare.

Afla mai multe: Izolarea podului sau a mansardei: care sunt cele mai bune materiale?

Ce poti amenaja intr-o mansarda?

Ce poti amenaja intr-o mansarda dusumea alba fereastra mare

Posibilitatile de amenajare a mansardei sunt numeroase si poti transforma camerele dupa necesitati si preferinte. Iata cateva dintre rolurile pe care le poate avea acest spatiu:

  • camera de dormit - ai la dispozitie nenumarate idei de amenajare a unui dormitor la mansarda, de la crearea unui spatiu prietenos pentru copii sau adolescenti la decorarea unui loc primitor pentru musafiri;
  • zona de zi - ai nevoie de o canapea si fotolii, o masuta de cafea sau un bar si, optional, un televizor sau o biblioteca;
  • birou sau spatiu de lucru - daca muncesti de acasa, lucrezi la proiecte personale sau ai nevoie de un loc pentru practicarea hobby-urilor tale, mansarda poate fi refugiul tau;
  • baie - daca s-a marit familia ori s-au schimbat nevoile membrilor acesteia, descopera intr-un ghid de pe blogul MatHaus cum sa amenajezi o baie la mansarda;
  • zona de relaxare, de joaca sau de sport - visul de a avea o sala de cinema, un spatiu cu jocuri sau chiar o sala de sport la tine acasa poate deveni realitate prin amenajarea mansardei;
  • spatiu de depozitare - amplasarea unor rafturi, dulapuri si altor solutii de depozitare te poate ajuta sa eliberezi locuinta de lucrurile pe care nu le folosesti momentan si sa ai acces usor la toate obiectele puse la pastrare.

Idei amenajare mansarda

Ai la dispozitie o mansarda mica la bloc sau la casa ori, din contra, un spatiu generos? Foloseste aceste incaperi suplimentare intr-un mod creativ. Avem noi cateva idei si sfaturi care sa te ajute sa alegi cele mai bune solutii pentru proiectul tau de amenajare.

Amenajare mansarda mica

Amenajare mansarda mica vopsea alba canapea alba detalii de lemn

Planificarea eficienta a spatiului este esentiala in amenajarea unei mansarde de mici dimensiuni. Alege doar mobilierul de stricta necesitate, asa cum poti observa in fotografia de mai sus: o canapea, o masuta pentru cafea, un lampadar si un televizor. Totodata, poti opta pentru mobila multifunctionala, cum ar fi fotoliile cu spatiu de depozitare sau un pat cu sertare.

De asemenea, lumina naturala si sursele de iluminat artificial amplasate corect te vor ajuta sa pui in evidenta mansarda mica. In plus, foloseste culori deschise, oglinzi sau materiale cu finisaj lucios.

Iti recomandam si: Amenajarea spatiilor mici: idei si trucuri de care sa tii cont

Amenajare mansarda spatioasa

Amenajare mansarda spatioasa

Daca mansarda este de dimensiuni generoase, lucrurile devin putin mai simple. Totusi, pentru a evita fragmentarea si crearea unor camere mici, iti recomandam amenajarile open space. Delimiteaza zona de dormit de cea de zi si de lucru cu un perete de sticla, un paravan interesant, o etajera inalta, flori luxuriante s.a. In acelasi timp, grinzile sau alte elemente structurale pot fi parte din decor.

Amenajare mansarda in pod existent

Amenajare mansarda in pod existent

Pentru a amenaja o mansarda intr-un pod existent, este indicat sa incepi cu evaluarea structurii si a spatiului disponibil. Ulterior, poti sa consolidezi si sa realizezi finisajele interioare necesare, in functie de rolul pe care il va avea incaperea. 

In fotografia de mai sus, poti observa un exemplu de amenajare a mansadei din lemn. Desi spatiul este restrans si plafonul are o inclinatie mare, sunt asigurate toate conditiile pentru locuit: o zona de dormit cu pat, noptiera si lampa, un loc pentru relaxare cu fotoliu si canapea, un dulap si o lada de depozitare, dar si o baie. 

Sfaturi pentru alegerea culorilor

Cand alegi culorile pentru vopselele de interior, pardoseala, mobilier si decoratiuni, este important sa tii cont de cateva aspecte generale:

  • culorile deschise (alb, bej, crem, gri deschis, pasteluri s.a.) vor face mansarda sa para mai spatioasa si mai luminoasa;
  • daca spatiul este generos, poti folosi culori inchise, insa este recomandat sa mentii un echilibru cromatic; spre exemplu, amenajeaza mansarda cu pardoseala mahon, canapea gri, etajere negre, zugraveala alba;
  • accentele de culoare ofera contrast si anima spatiul;
  • daca mansarda este de tip open space, poti folosi diferite culori pentru a delimita zonele.

Sfaturi pentru alegerea mobilierului

Sfaturi pentru alegerea mobilierului pentru mansarda

Pentru a alege mobilierul potrivit pentru mansarda, asigura-te ca piesele sunt confortabile si functionale, ca au dimensiuni corespunzatoare si design care poate fi usor integrat in amenajare. Mai mult, ia in considerare inaltimea si gradul de inclinatie a tavanului. De pilda, poti achizitiona sau construi o biblioteca in trepte, un pat cu tablie mica si o comoda in loc de dulap.

In situatia in care mansarda este de mici dimensiuni, opteaza pentru mobilier multifunctional: pat cu sertare sau lada, taburete cu spatiu de depozitare, canapea extensibila, rafturi sau dulapuri modulare, care pot fi reconfigurate usor.

Sfaturi pentru alegerea decoratiunilor

In orice amenajare, decoratiunile adauga o tusa personala si personalitate, indiferent ca sunt covoare colorate, tablouri deosebite, fotografii din vacanta, draperii si perdele elegante, fete de perna indraznete sau elemente de decor handmade. Este important sa nu aglomerezi spatiul, in special daca incaperea este de dimensiuni reduse.

In acest caz, oglinzile sunt o alegere excelenta, deoarece reflecta lumina si ofera senzatia de adancime. De asemenea, poti alege elemente decorative transparente sau din sticla, pentru ca nu incarca vizual spatiul. 

Citeste si: Cum se construieste o mandarda din lemn - de la structura la finisaje

Amenajarea mansardei poate fi o provocare interesanta, iar posibilitatile sunt nenumarate. Tine cont de regulile generale si de sfaturile practice din acest articol, pentru a crea un spatiu functional, placut din punct de vedere estetic si potrivit preferintelor tale si ale familiei in materie de design interior.

Alege de pe mathaus.ro toate materialele pentru finisaje, piesele de mobilier si decoratiunile necesare pentru a transforma acest loc intr-unul de vis si bucura-te de spatiul extra in locuinta ta. 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Galeria perdelei are atat rolul functional, cat si unul estetic, de decor al ferestrelor (de multe ori in deplina concordanta cu elementele intregii camere). Asadar, daca ai ales o galerie decorativa cu bara din lemn, metal sau plastic in locul celei cu sina, iata ce trebuie sa stii despre montarea acesteia!
Achizitia mobilierului este catalogata de multe ori ca procesul mult asteptat, partea usoara a lucrurilor dupa o renovare indelungata si obositoare. Stim ce preferinte avem, ce culori ne plac, vizualizam deja obiectele in camera, insa alegerea mobilierului ar trebui sa se bazeze pe un lucru in plus - calitatea. Investitia in mobilier este una semnificativa si cu siguranta iti doresti sa achizitionezi produse de calitate, de lunga durata, care sa iti ofere confort si o stare de bine. Urmeaza sfaturile de mai jos pentru a alege inteligent mobilierul.
Lumina potrivita este importanta pentru crearea unei atmosfere confortabile, care sa te relaxeze cand vrei sa te odihnesti, sa te energizeze cand petreci timp cu cei dragi si sa-ti stimuleze productivitatea cand lucrezi. De aceea, becurile trebuie alese cu mare grija pentru fiecare incapere. In acest articol, iti explicam cum sa imbini temperaturile de culoare in fiecare camera a casei.
O provocare des intalnita atunci cand achizitionezi un apartament, este aceea de a-l face sa se simta cat mai mare si mai spatios. Vrei ca fiecare camera sa iti ofere loc pentru a te simti cat mai confortabil. Daca stii ca apartamentul pe care l-ai achizitionat este unul mic, tine cont ca trucurile de design sunt numeroase si te ajuta sa transformi spatiul, astfel incat sa nu resimti numarul mic de metri patrati. In acest articol iti oferim sfaturi utile pe care sa le pui in aplicare pentru amenajarea unui apartament mic de bloc.