Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 23 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Amenajarea unei bucatarii patrate: Sfaturi de alegere a mobilei

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 03.03.2023 / Timp lectură: 4 min

Bucatariile patrate se gasesc atat in case, cat si apartamente sau garsoniere, iar acest tip de plan este unul care iti permite sa vii cu idei creative si practice. Exista situatii in care dimensiunile spatiului pe care il ai la dispozitie in bucatarie te limiteaza, dar ai la dispozitie o multime de solutii.

Alegerea si organizarea mobilierului din bucatarie trebuie gandite cat mai bine, cu un plan stabilit din timp si care are sens pentru toate activitatile intreprinse in bucatarie. Iata cateva sfaturi dupa care sa te ghidezi:

Cuprins

Amenajarea unei bucatarii patrate: reguli de baza

Pentru a te bucura de suficient spatiu si pentru ca acesta sa fie optimizat dupa nevoi, tine cont de urmatoarele reguli de baza:

Stabileste pozitia in care instalezi mobila

Chiar si intr-o bucatarie mica, forma patrata a spatiului iti permite sa alegi pozitia in care instalezi mobila, in special tinand cont de cat timp petreci in bucatarie. 

Mobila de bucatarie instalata pe un singur perete iti permite sa incluzi un coltar cu masa sau o masa de dining cu scaune de bucatarie. Acest lucru insa iti va fura din spatiul de blat de care ai avea nevoie pentru a gati mai des preparate complexe.

Mobilierul poate fi instalat si pe colt, iar acest lucru iti va oferi mai mult spatiu. Poti monta blatul chiar in zona din colt, dar acest lucru presupune sa il faci la comanda, pentru a se potrivit formei si dimensiunilor.

Pentru amenajarea bucatariei patrate poti alege si sa asezi mobila in forma de U. Acest lucru se recomanda familiilor numeroase, in casele carora exista mai multe vase, recipiente si electrocasnice, iar solutiile de depozitare pentru bucatarie sunt esentiale.

Tine cont de planurile principale ale bucatariei patrate

Amenajarea si organizarea unei bucatarii patrate functioneaza cel mai bine dupa cateva planuri principale, iar fiecare dintre acestea se bazeaza pe trei elemente cheie: chiuveta, frigiderul si aragazul. Planul amenajarii urmareste miscarile pe care le faci in timp ce gatesti si speli vase. Asadar, pot exista urmatoarele planuri:
●    Planul in U
In cadrul acestui plan, fiecare dintre cele trei elemente este instalat pe trei pereti ai bucatariei, in timp ce unul dintre acestia ramane liber pentru a monta alte piese necesare in bucatarie. Chiuveta poate fi montata in fata geamului, iar aragazul si frigiderul de-o parte si de alta a chiuvetei. 

Poti folosi piese de mobilier modulare pentru mai multa libertate de amenajare. In special pentru amenajarea unei bucatarii mici, piesele individuale vor fi mai usor de inclus pentru a valorifica fiecare colt al incaperii.
●    Planul in G
Amenajarea unei bucatarii de apartament intr-un plan in forma de G implica prezenta unui bar, ceea ce te ajuta daca aceasta face parte dintr-un open space. Nu vei mai avea nevoie de o masa de dining care ocupa mai mult spatiu. In principiu, planul in G urmeaza aceeasi idee precum cel in U, dar exista un bar sau un perete despartitor intre bucatarie si cealalta incapere.

Amenajarea unei bucatarii de apartament intr-un plan in forma de G
●    Planul galerie/paralel
Amenajarea mobilierului si a electrocasnicelor mari pe doi pereti paraleli ai bucatariei patrate se potriveste daca ai un geam mare pe unul dintre peretii mici sau daca iti doresti cat mai mult spatiu pentru blat. Chiuveta si frigiderul se instaleaza pe aceeasi parte, in vreme ce aragazul si cuptorul sunt montate paralel. Poti alege o bucatarie completa sau piese individuale a caror pozitie poate fi aleasa in functie de preferinte.

Amenajarea mobilierului si a electrocasnicelor mari ​​​​​​​

Concentreaza-te pe centrul bucatariei patrate

Punctul forte al unei bucatarii patrate poate fi instalat in centru. Fie ca este o masa de dining sau o insula, in functie de posibilitati, acest punct principal reprezinta zona in care se ia masa. In bucatariile patrate mari, insula este o solutie ideala ca element central si nu poate lipsi din amenajarile bucatariilor moderne. Insa daca nu ai suficient spatiu pentru aceasta, opteaza pentru mese de bucatarie mai mici sau pentru cele extensibile.

Bucatarie patrata: cum alegi mobila

Forma patrata a bucatariei este una destul de comuna, iar asta te ajuta sa gasesti solutii potrivite in ceea ce priveste amenajarea. Tinand cont de planul pe care vrei sa-l urmezi in aranjarea si pozitionarea mobilei, iata cum sa o alegi:

In functie de spatiul de depozitare

In bucatarie trebuie sa depozitezi o multime de vase si accesorii pentru gatit, iar cu cat familia ta este mai mare, va fi nevoie de mai multe corpuri de mobilier. De asemenea, daca esti un impatimit al gatitului si vrei ca bucataria ta sa fie cat mai bine echipata, pregateste-te sa optezi pentru o bucatarie in U sau in G. Mai multa mobila poate insemna aglomerarea spatiului, asa ca ia masuratorile potrivite din timp.

In functie de material

Indiferent de forma spatiului, in bucatarie exista umezeala, condens, lucru cu apa si ustensile ascutite. Amenajarea unei bucatarii moderne pune accent atat pe aspectul practic, cat si pe cel estetic. Alege un material care are suficienta rezistenta la umezeala si la dilatare. Un material potrivit este MDF-ul, tocmai deoarece mobila de  bucatarie din MDF are un aspect versatil, poate imita texturi si chiar sa includa elemente in relief. De asemenea, materialul este avantajos ca pret si imita perfect textura lemnului.

Lemnul masiv este o alta optiune chiar si pentru o bucatarie mica de apartament, daca aceasta este realizata intr-un stil minimalist, cu elemente clasice. Insa lemnul este un material costisitor si sensibil la umiditate. Daca vrei sa optezi pentru mobila de bucatarie din lemn, aceasta va trebui tratata prin mijloace adecvate impotriva umiditatii si canturi.

bucatarie patrata din lemn masiv

Dupa pozitionare

Bucataria pe colt si cea pozitionata pe un perete sunt ideale pentru o bucatarie patrata. Daca aceasta este ingusta, vei avea nevoie de cat mai mult spatiu de miscare posibil, iar acest lucru poate inseamna renuntarea la un blat de dimensiuni generoase. Mobila de bucatarie instalata pe un perete iti va permite si sa montezi o masa tip bar, pe toata lungimea peretelui opus, pentru a avea o zona de luat masa de asemenea.

Amenajarea unei bucatarii patrate nu se va dovedi o provocare daca faci alegeri potrivite si gandesti procesul practic. Opteaza pentru mobilier de calitate si accesorii pentru mobilierul de bucatarie care isi lasa amprenta asupra decorului si care rezista in timp.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Blatul de bucatarie are un important rol estetic, dar si practic, iar decizia de achizitie poate fi usor dificila, cand ai o gama larga de modele din care poti alege. Materialele folosite pentru blatul de bucatarie sunt dintre cele mai diverse, unele te pot chiar surprinde. Fiecare tip de material are avantajele si dezavantajele sale, iar pentru a obtine in bucatarie designul dorit si a te bucura de o intretinere rapida si usoara, va trebui sa acorzi atentie acestui element decorativ si functional - blatul de bucatarie. Iti prezentam in continuare principalele materiale utilizate pentru blatul de bucatarie cu avantaje si dezavantaje, astfel incat sa poti lua o decizie potrivita cerintelor tale.
Stiai ca aproape 60% din timpul petrecut in bucatarie este la chiuveta (n.r. blanco-germany.com), fiind de altfel una dintre cele mai utilizate zone din intreaga casa? Pregatirea produselor alimentare, spalarea, curatarea, taierea acestora sunt actiuni zilnice care pot fi facute in mod eficient si rapid atunci cand ai chiuveta potrivita. Utilizarea inteligenta a spatiului, designul ergonomic, usurinta de curatare sunt aspecte pe care ti le doresti cu siguranta de la chiuveta de bucatarie. Alegerea acesteia devine astfel o misiune importanta si este necesar sa se potriveasca cu nevoile si stilul tau de viata pentru a te bucura de o bucatarie cu adevarat functionala. Pentru ca procesul de achizitie sa ti se para unul usor, afla criteriile de baza pentru alegerea chiuvetei potrivite, din randurile de mai jos.
Cantul este o fasie subtire de material, realizata din plastic sau hartie speciala, ce se aplica pe marginile mobilierului din PAL. Cantul asigura 3 beneficii importante: Joaca un rol important in perceperea unei piese de mobilier ca tot unitar; Protejeaza piesele de mobilier impotriva infiltratiilor de apa; Garanteaza un aspect ingrijit al pieselor de mobilier. Alegerea unui cant de calitate contribuie semnificativ la cresterea duratei de viata pentru cele 3 atribute de mai sus.
Vara este anotimpul in care preferam sa desfasuram cat mai multe activitati in aer liber. De aceea, persoanele care locuiesc la casa si au o curte suficient de spatioasa, opteaza adesea pentru construirea unei bucatarii de vara. Gratarele cu prietenii sau o pizza gustoasa in cuptorul cu lemne nu mai trebuie sa fie o corvoada. Daca o sa construiesti o bucatarie de vara si o utilezi corespunzator, nu va mai fi nevoie sa te deplasezi sa speli legumele, sa iei ustensilele necesare sau ca sa te speli pe maini. Indiferent de stilul de amenajare ales si de tipul constructiei, o astfel de anexa iti poate usura munca si va transforma gatitul intr-o activitate mai placuta in timpul verii. Afla cum sa construiesti bucataria de vara si de ce trebuie sa tii cont ca s-o amenajezi in functie de nevoile tale: