Amenajarea unei bucatarii patrate: reguli de baza
Pentru a te bucura de suficient spatiu si pentru ca acesta sa fie optimizat dupa nevoi, tine cont de urmatoarele reguli de baza:
Stabileste pozitia in care instalezi mobila
Chiar si intr-o bucatarie mica, forma patrata a spatiului iti permite sa alegi pozitia in care instalezi mobila, in special tinand cont de cat timp petreci in bucatarie.
Mobila de bucatarie instalata pe un singur perete iti permite sa incluzi un coltar cu masa sau o masa de dining cu scaune de bucatarie. Acest lucru insa iti va fura din spatiul de blat de care ai avea nevoie pentru a gati mai des preparate complexe.
Mobilierul poate fi instalat si pe colt, iar acest lucru iti va oferi mai mult spatiu. Poti monta blatul chiar in zona din colt, dar acest lucru presupune sa il faci la comanda, pentru a se potrivit formei si dimensiunilor.
Pentru amenajarea bucatariei patrate poti alege si sa asezi mobila in forma de U. Acest lucru se recomanda familiilor numeroase, in casele carora exista mai multe vase, recipiente si electrocasnice, iar solutiile de depozitare pentru bucatarie sunt esentiale.
Tine cont de planurile principale ale bucatariei patrate
Amenajarea si organizarea unei bucatarii patrate functioneaza cel mai bine dupa cateva planuri principale, iar fiecare dintre acestea se bazeaza pe trei elemente cheie: chiuveta, frigiderul si aragazul. Planul amenajarii urmareste miscarile pe care le faci in timp ce gatesti si speli vase. Asadar, pot exista urmatoarele planuri:
● Planul in U
In cadrul acestui plan, fiecare dintre cele trei elemente este instalat pe trei pereti ai bucatariei, in timp ce unul dintre acestia ramane liber pentru a monta alte piese necesare in bucatarie. Chiuveta poate fi montata in fata geamului, iar aragazul si frigiderul de-o parte si de alta a chiuvetei.
Poti folosi piese de mobilier modulare pentru mai multa libertate de amenajare. In special pentru amenajarea unei bucatarii mici, piesele individuale vor fi mai usor de inclus pentru a valorifica fiecare colt al incaperii.
● Planul in G
Amenajarea unei bucatarii de apartament intr-un plan in forma de G implica prezenta unui bar, ceea ce te ajuta daca aceasta face parte dintr-un open space. Nu vei mai avea nevoie de o masa de dining care ocupa mai mult spatiu. In principiu, planul in G urmeaza aceeasi idee precum cel in U, dar exista un bar sau un perete despartitor intre bucatarie si cealalta incapere.
● Planul galerie/paralel
Amenajarea mobilierului si a electrocasnicelor mari pe doi pereti paraleli ai bucatariei patrate se potriveste daca ai un geam mare pe unul dintre peretii mici sau daca iti doresti cat mai mult spatiu pentru blat. Chiuveta si frigiderul se instaleaza pe aceeasi parte, in vreme ce aragazul si cuptorul sunt montate paralel. Poti alege o bucatarie completa sau piese individuale a caror pozitie poate fi aleasa in functie de preferinte.
Concentreaza-te pe centrul bucatariei patrate
Punctul forte al unei bucatarii patrate poate fi instalat in centru. Fie ca este o masa de dining sau o insula, in functie de posibilitati, acest punct principal reprezinta zona in care se ia masa. In bucatariile patrate mari, insula este o solutie ideala ca element central si nu poate lipsi din amenajarile bucatariilor moderne. Insa daca nu ai suficient spatiu pentru aceasta, opteaza pentru mese de bucatarie mai mici sau pentru cele extensibile.
Bucatarie patrata: cum alegi mobila
Forma patrata a bucatariei este una destul de comuna, iar asta te ajuta sa gasesti solutii potrivite in ceea ce priveste amenajarea. Tinand cont de planul pe care vrei sa-l urmezi in aranjarea si pozitionarea mobilei, iata cum sa o alegi:
In functie de spatiul de depozitare
In bucatarie trebuie sa depozitezi o multime de vase si accesorii pentru gatit, iar cu cat familia ta este mai mare, va fi nevoie de mai multe corpuri de mobilier. De asemenea, daca esti un impatimit al gatitului si vrei ca bucataria ta sa fie cat mai bine echipata, pregateste-te sa optezi pentru o bucatarie in U sau in G. Mai multa mobila poate insemna aglomerarea spatiului, asa ca ia masuratorile potrivite din timp.
In functie de material
Indiferent de forma spatiului, in bucatarie exista umezeala, condens, lucru cu apa si ustensile ascutite. Amenajarea unei bucatarii moderne pune accent atat pe aspectul practic, cat si pe cel estetic. Alege un material care are suficienta rezistenta la umezeala si la dilatare. Un material potrivit este MDF-ul, tocmai deoarece mobila de bucatarie din MDF are un aspect versatil, poate imita texturi si chiar sa includa elemente in relief. De asemenea, materialul este avantajos ca pret si imita perfect textura lemnului.
Lemnul masiv este o alta optiune chiar si pentru o bucatarie mica de apartament, daca aceasta este realizata intr-un stil minimalist, cu elemente clasice. Insa lemnul este un material costisitor si sensibil la umiditate. Daca vrei sa optezi pentru mobila de bucatarie din lemn, aceasta va trebui tratata prin mijloace adecvate impotriva umiditatii si canturi.
Dupa pozitionare
Bucataria pe colt si cea pozitionata pe un perete sunt ideale pentru o bucatarie patrata. Daca aceasta este ingusta, vei avea nevoie de cat mai mult spatiu de miscare posibil, iar acest lucru poate inseamna renuntarea la un blat de dimensiuni generoase. Mobila de bucatarie instalata pe un perete iti va permite si sa montezi o masa tip bar, pe toata lungimea peretelui opus, pentru a avea o zona de luat masa de asemenea.
Amenajarea unei bucatarii patrate nu se va dovedi o provocare daca faci alegeri potrivite si gandesti procesul practic. Opteaza pentru mobilier de calitate si accesorii pentru mobilierul de bucatarie care isi lasa amprenta asupra decorului si care rezista in timp.
