Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Amenajarea unei bucatarii mici: idei si sfaturi de design interior

Actualizat: 03.08.2022 / Publicat: 22.09.2021 / Timp lectură: 8 min
Amenajarile bucatariilor, chiar si in cazul celor mai mici incaperi, se bazeaza cel mai adesea pe reguli si tendinte care sa puna in valoare cel mai bine aceste spatii. Pentru a amenaja eficient o bucatarie, chiar daca aceasta nu este extrem de spatioasa este nevoie doar de respectarea catorva cerinte despre care discutam in cele ce urmeaza. 

Cuprins

Amenajarea bucatariei, in functie de tipul acesteia

Bucatariile se diferentiaza nu doar dupa stilul adoptat, ci si dupa tipul fiecareia in parte. In functie de tipul bucatariei poti opta pentru anumite tipuri de amenajari, care sa includa fie construirea unor elemente noi, fie renovarea sau imbunatatirea spatiilor existente.

Bucataria de apartament

In general bucatariile de apartament respecta conditionarile structurale asa cum au fost ele stipulate in cadrul proiectului, respectand regula amenajarii similare pe verticala blocului. Acest lucru inseamna ca toate bucatariile sunt la fel si ca este destul de greu sa faci modificari la nivelul structurii de rezistenta fara a avea autorizatie. 

bucatarie de apartament​​​​​​​

In general, pentru bucatariile de bloc este preferata structura de bucatarie pe una dintre laturile camerei, iar pentru a respecta conditionarile de spatiu poti opta pentru bucatariile care iti ofera si spatii verticale de depozitare, cu pozare pe perete. In acest fel eficientizezi spatiul si iti organizezi mai bine bucataria, chiar daca aceasta are dimensiuni reduse.

bucatarie apartament​​​​​​​

In cazul acestor bucatarii se prefera nuantele cat mai deschise la nivel de mobilier. O schimbare deosebita a bucatariilor moderne de apartament o aduce folosirea chiuvetelor din material compozit si a bateriilor cromate sau a celor care au aceleasi nuante cu cele ale chiuvetei.

bucatarie moderna​​​​​​​

Bucataria la casa

Desi am putea crede ca amenajarea bucatariei la casa e mai usoara decat la bloc, in realitate si acestea au nevoie de ajutor la nivel de organizare. O bucatarie la casa este mai permisiva, dar nu prin prisma spatiului ci prin prisma organizarii mai eficiente a formei. 

Asadar, permite montarea unei insule de bucatarie sau bucatarii modulare, care nu ocupa mult spatiu spatiu. 

bucatarie la casa

Poti folosi chiuvete duble, pentru un plus in ceea ce priveste eficienta bucatariei sau diferite accesorii de depozitare pentru bucatarie, care sa te ajute sa pastrezi totul in perfecta ordine.

Pentru ca bucatariile la casa permit totusi un grad mai amplu de functionalitate, poti alege un raft de bucatarie pentru depozitarea alimentelor, lucru care te va ajuta sa ti creezi o bucatarie cu mult mai eficienta.

Bucatarii de vara

Bucatariile de vara sunt folosite cu precadere doar in timpul sezonului cald, iar din acest motiv nu vor avea nevoie de foarte multe schimbari. Totusi, pentru ca bucatariile de vara ofera prin definitie un plus de confort, poti opta pentru o masa cu scaune de bucatarie pentru a servi masa sau pentru a-ti savura cafeaua. 

bucatarie de vara​​​​​​​
De asemenea, bucatariile de vara trebuie sa fie dotate cu mobilier de bucatarie generos si spatios, iar pentru a-ti crea exact bucataria de care ai nevoie poti opta pentru dulapurile de tip soldat, in functie de dimensiunile bucatariei si mai ales de inaltimea acesteia.

Care sunt amenajarile pe care le poti face intr-o bucatarie?

Bucatariile moderne schimba destul de mult din imaginea cu care am fost obisnuiti pana acum. In prezent poti face din bucataria ta mai mult decat un spatiu functional, mergand foarte mult chiar si in directia estetica. Pentru aceasta insa elementele trebuie sa conlucreze, asadar iata ce nu ar trebui sa iti lipseasca, indiferent de stilul sau dimensiunea bucatariei tale.

bucatarie moderna casa​​​​​​​

Mobilierul de bucatarie

Mobila moderna de bucatarie iti ofera posibilitatea de a te apropia de orice stil vrei. Fie ca optezi pentru stilul clasic, vintage, modern sau scandinav, vei gasi cu siguranta un model de bucatarie potrivit cerintelor tale. Poti alege o bucatarie completa, pentru a evita bataile de cap pe care le aduce alegerea pieselor individuale. 

mobilier de bucatarie

Culoarea este foarte importanta in bucataria ta, deoarece mobilierul reprezinta exact suprafata cea mai vizibila a bucatariei si in consecinta aceasta va trebui sa se asorteze si cu restul amenajarilor

Faianta de bucatarie

Faianta reprezinta un element de acoperire cu adevarat important deoarece adesea el reprezinta pata de culoare dintr-o bucatarie sau chiar suprafata de contrast. In prezent exista foarte multe optiuni de faianta de bucatarie din care poti alege: fie ca optezi pentru faianta mozaicata sau spre faianta de bucatarie uzuala, oricare dintre modele iti va oferi confortul utilizarii, al intretinerii si al rezistentei in timp.  

faianta de bucatarie​​​​​​​

Gresia

Schimbarea pardoselii aduce un plus de frumusete bucatariei tale, iar daca vorbim despre bucatarii mici ar trebui sa stii ca gresia poate conferi spatiului impresia de amplitudine. Daca folosesti gresie portelanata monocroma, sau oric alt tip de gresie, insa in culori deschise, vei vedea ca aceasta va face ca spatiul sa fie mai amplu si mai ordonat. Gresia este un material foarte rezistent in timp, atat la socuri mecanice cat si la trafic destul de mare.

gresie in bucatarie

Recomandare: nu uita ca gresia se monteaza pe pardoseala, asa ca ar trebui sa creezi pentru aceasta un substrat solid prin aplicarea unei sape care sa egalizeze terenul. 

Parchetul

Unele persoane aleg ca in bucatarie suprafetele sa fie acoperite cu parchet. Parchetul este o optiune buna pentru bucatarie, insa doar daca folosesti si un sistem de incalzire in pardoseala. In caz contrar este de preferat ca parchetul sa nu fie montat intr-o camera cu umiditate mare. 

parchet in bucatarie

Parchetul este realizat din lemn si chiar daca acesta este tratat si prelucrat, este totusi sensibil la umiditate. Din acest motiv este recomandat ca parchetul sa fie ales mai mult pentru camere precum dormitoarele sau livingurile. Daca totusi optezi pentru parchet in bucatarie, atunci recomandarea ar fi aceea de a cumpara si plinta o dată cu parchetul si cu adezivii de care ai nevoie pentru a incepe lucrarea de schimbare a parchetului. 

Ca si in cazul gresiei, vei avea nevoie mai inainte de orice de obtinerea unui strat suport plan, fara goluri si denivelari, caz in care o sapa autonivelanta s-ar putea sa iti fie de folos. 

Organizatoare pentru bucatarie

Stilurile moderne aduc cu ele ideea ca ar trebui sa ne organizam bucatariile cat mai la vedere. Totusi, acest tip de amenajare este specific mai mult bucatariilor mai ample, pentru că în cazul bucatariilor mici vei crea senzatia de dezordine si de aglomerare de spatiu. 

Pentru a evita acest lucru poti sa incerci sa montezi organizatoare de perete sau de masa care sa te ajute sa pastrezi in ordine accesoriile de bucatarie. Este de preferat ca organizatoarele sa fie stocate in dulapuri inchise, protejand astfel si de praf elementele depozitate. 

organizatoare bucatarie​​​​​​​

Chiuvete din granit compozit pentru bucatarie

Daca vrei sa iti amenajezi cat mai bine locuinta atunci ar trebui sa ai in vedere si schimbarea chiuvetei. Poti spre exemplu sa te orientezi care achizitionarea unui blat de bucatarie din piatra naturala care sa se potriveasca cat mai bine cu o chiuveta din granit compozit. 

Granitul compozit este un material cu o durabilitate foarte mare, drept pentru care indiferent de volumul de munca vei vedea ca aceste produse sunt deosebit de rezistente.

Baterii de bucatarie

Bateriile se recomanda sa fie schimbate la circa 1 an, pentru a evita functionarea defectuoasa a acestora. 

Poti sa achizitionezi baterii de bucatarie foarte apropiate ca model de granitul compozit sau poti alege variantele uzuale de baterii cromate pentru bucatarie, care sa te ajute in ceea ce priveste alimentarea cu apa.

Stiluri de amenajare a bucatariei

Daca esti in cautarea unui stil perfect pentru bucataria ta, ar trebui sa stii ca aceasta poate fi amenajata deosebit de usor cu ajutorul mobilierului. 

Mobilierul este cel care schimba aspectul bucatariei tale asa ca daca vrei o potrivire perfecta, alege mobilier de calitate, cat mai aproape de cerintele de stil ale camerei.

Bucătărie in stil modern

Daca iti doresti o bucatarie moderna, atunci alege bucatariile modulare. Acestea sunt special gandite pentru a avea in vedere nevoile de stocare a produselor tale si te pot ajuta sa amenajezi bucataria intr-un spatiu care sa te imbie sa gatesti sau sa petreci timpul cu prietenii. 

Alege mobilier cu muchii drepte si cat mai multe sertare sau locuri de depozitare, atat pentru a te bucura de frumusetea bucatariei, cat si de expresivitatea acesteia. 

Bucatariile in stil modern sunt preponderent albe, tocmai pentru a crea senzatia de spatiu. 

bucatarie moderna

Bucatarie in stil clasic

Daca optezi pentru stilul clasic atunci va trebui sa ai in vedere folosirea mobilieului rotunjit si indulcit la cant, dar si nuantele speciale de caramiziu sau maro. 

Bejul, negrul si culorile cat mai aproape de pastel sau natural sunt specifice mobilierului clasic, asa ca ar trebui sa alegi mobilier de acest tip daca vrei o bucatarie in stil clasic. 

bucatarie in stil clasic

Bucatarie in stil scandinav

Amenajarea unei bucatarii mici in stil scandinav presupune mai inainte de orice o delimitare clara a obiectelor pe care le consideri utile in bucataria ta. Stilul scandinav atrage atentia asupra sustenabilitatii si a amenajarilor fara a irosi.

Poti opta pentru mobila modulara si pentru cat mai putinelemente de decor sau poti alege organizatoare special create care sa ascunda de pe blat sau mese lucrurile care ar putea parea ca sunt organizate haotic.

Bucatarie in stil scandinav​​​​​​​

Indiferent ce alegi, este important sa retii ca si bucatariile mici pot fi amenajate cu gust si ca acestea chiar pot oferi performante foarte bune de-a lungul timpului. Daca si tu ai o bucatarie mica pe care vrei sa o amenajezi, atunci aceste solutii cu siguranta iti vor fi de folos.

Investeste inteligent si amenajeaza bucataria ta mica indiferent de dimensiunile acesteia. 

Amenajarea unei bucatarii mici: idei simple si creative

Bucataria de dimensiuni mici reprezinta o provocare in ceea ce priveste amenajare. In special daca locuiesti la apartament si aceasta este pozitionata intr-o zona cu deschidere la sufragerie, de tip open space, trebuie sa integrezi decorul in cel general. Ce este important sa iei in calcul cand amenajezi bucataria mica:

Solutii creative de depozitare

Este recomandat sa profiti de fiecare spatiu liber pe care il ai la dispozitie, in special pentru amenajarea zonelor de depozitare. Gandeste cat mai mult in plan vertical si opteaza pentru piese de mobilier facute la comanda, care pot include sertare sau un dulap mai mic chiar si in coltul corpului principal.

Solutii creative de depozitare in bucatarie

Amenajare pe inaltime

O bucatarie mica poate beneficia considerabil de amenajarea pe inaltime si economisirea spatiului prin instalarea rafturilor deschise, in locul dulapurilor. Cele din urma pot aglomera spatiul de pe perete, iar daca vrei sa optezi pentru o amenajare rustica sau scandinava, rafturile cu aspect de lemn natural vor accentua elementele specifice acestor tipuri de decor.

amenajare pe inaltime

Amenajare pe colt

Amenajarea pe colt poate sa fie cea mai buna solutie pentru o bucatarie mica, deoarece te ajuta sa economisesti spatiu si sa poti amenaja o zona mica de dining de asemenea. Bucataria pe colt va avea mai putin spatiu de depozitare, dar cel mai important este sa te asiguri ca alegi un blat de bucatarie suficient de mare pentru nevoile tale si ale familiei.

amenajare pe colt​​​​​​​

Cu MatHaus poți oricând să începi un proiect nou de construit, renovat sau amenajat fără a avea problema drumurilor lungi și dese la magazine. La noi găsești disponibile pentru comenzi online o gamă foarte variată de produse din zona materialelor pentru construcții.

Vizitează magazinul online, alege-ți localitatea de livrare și noi ne ocupăm de transport fie prin flota noastră de camioane specializate în transportul produselor grele sau prin curierii parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Galeria perdelei are atat rolul functional, cat si unul estetic, de decor al ferestrelor (de multe ori in deplina concordanta cu elementele intregii camere). Asadar, daca ai ales o galerie decorativa cu bara din lemn, metal sau plastic in locul celei cu sina, iata ce trebuie sa stii despre montarea acesteia!
Achizitia mobilierului este catalogata de multe ori ca procesul mult asteptat, partea usoara a lucrurilor dupa o renovare indelungata si obositoare. Stim ce preferinte avem, ce culori ne plac, vizualizam deja obiectele in camera, insa alegerea mobilierului ar trebui sa se bazeze pe un lucru in plus - calitatea. Investitia in mobilier este una semnificativa si cu siguranta iti doresti sa achizitionezi produse de calitate, de lunga durata, care sa iti ofere confort si o stare de bine. Urmeaza sfaturile de mai jos pentru a alege inteligent mobilierul.
Lumina potrivita este importanta pentru crearea unei atmosfere confortabile, care sa te relaxeze cand vrei sa te odihnesti, sa te energizeze cand petreci timp cu cei dragi si sa-ti stimuleze productivitatea cand lucrezi. De aceea, becurile trebuie alese cu mare grija pentru fiecare incapere. In acest articol, iti explicam cum sa imbini temperaturile de culoare in fiecare camera a casei.
O provocare des intalnita atunci cand achizitionezi un apartament, este aceea de a-l face sa se simta cat mai mare si mai spatios. Vrei ca fiecare camera sa iti ofere loc pentru a te simti cat mai confortabil. Daca stii ca apartamentul pe care l-ai achizitionat este unul mic, tine cont ca trucurile de design sunt numeroase si te ajuta sa transformi spatiul, astfel incat sa nu resimti numarul mic de metri patrati. In acest articol iti oferim sfaturi utile pe care sa le pui in aplicare pentru amenajarea unui apartament mic de bloc.