Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Amenajare atelier acasa: sfaturi si idei pentru a te organiza

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 20.02.2023 / Timp lectură: 5 min
https://cdn.mathaus.ro/medias/sys_master/images/h34/h7b/h00/9523089965086.jpg

Construirea si amenajarea unui atelier acasa este o sarcina necesara daca te ocupi de proiecte de tamplarie sau chiar mecanica si daca vrei sa te specializezi in domeniu.

Indiferent de nivelul de pregatire, materialele potrivite, informatiile esentiale si uneltele specifice te vor ajuta sa demarezi proiectul de amenajare a atelierului cu succes.

Iti prezentam un ghid cu toate informatiile necesare pentru a-ti construi atelierul acasa si pentru a avea cele mai bune conditii de lucru:

Cuprins

Care sunt cele mai importante reguli de care sa tii cont?

Exista cateva reguli pe care sa le iei in considerare inainte de a pune in miscare planul propriu-zis de amenajare sau constructie a atelierului. Iata care sunt cele esentiale!

Obtinerea unei autorizatii de constructie

Daca nu ai deja un spatiu, precum un garaj, pe care sa-l transformi in atelier, si trebuie sa construiesti o anexa in curtea casei, vei avea nevoie de autorizatie din partea autoritatilor competente.

Aceasta se obtine prin depunerea la primarie a unui dosar care include actele necesare. Discuta cu reprezentantii departamentului de Urbanism din localitatea in care locuiesti pentru a primi toate detaliile necesare.

Respecta masurile de siguranta

Amenajarea sau construirea unui atelier acas implica instalarea sistemelor sanitare si electrice, motiv pentru care trebuie sa iti asumi toate masurile de siguranta. De la echipament de protectie, pana la unelte si scule potrivite pentru astfel de lucrari, toate acestea sunt necesare pentru o amenajare ca la carte.

Respecta cerintele impuse de autoritati pentru cladire

Daca trebuie sa construiesti o noua cladire pentru amenajarea atelierului, respecta cerintele impuse de autoritati in ceea ce priveste integritatea structurii, planul de constructie, sistemele electrice etc.

Mentine ustensilele in cele mai bune conditii

Un lucru de care sa tii cont in fiecare zi dupa ce reusesti sa te ocupi de amenajarea atelierului este pastrarea echipamentului in cele mai bune conditii. Asta inseamna ca trebuie ferite de umiditate, inghet si curatate in mod regulat.
ustensile suport de perete​​​​​​​

Cum alegi cele mai potrivite materiale si unelte?

Amenajarea atelierului de acasa implica si alegerea materialelor si uneltelor potrivite pentru tipul de spatiu. Iata de ce materiale vei avea nevoie, mai ales daca trebuie sa te ocupi de construirea unui mic spatiu ca anexa in curte!

Lemn

Vei avea nevoie de o varietate de tipuri de lemn pentru constructii, atat pentru sustinere, cat si pentru a realiza rafturi sau alte piese de mobilier necesare activitatii tale.

Materiale pentru izolatie

Atelierul construit si amenajat acasa trebuie izolat cu materiale potrivite. Poti folosi polistiren la exterior sau vata minerala bazaltica la interior pentru a izola un spatiu precum garajul, daca acesta nu are un strat de izolatie potrivita. De asemenea, daca vrei sa construiesti o mica anexa separata de casa, alege polistirenul extrudat ca solutie pentru izolarea corespunzatoare a soclului constructiei.

Materiale pentru acoperis

Construirea unui acoperis pentru atelierul tau este mai mult decat necesara daca il amenajezi langa casa. Poti folosi diverse tipuri de tigla, dar pentru o lucrare rapida si usor de realizat iti recomandam tigla metalica.

Unelte pentru instalatii

Uneltele pentru instalatii se aleg in functie de nevoile care apar in timpul amenajarii si constructiei. Intr-un spatiu existent nu va fi nevoie sa faci foarte multe modificari, dar cand lucrezi la instalatiile termice si sanitare, asigura-te ca folosesti unelte speciale. 

Vei avea nevoie de unele electrice pentru a taia tevi sau bucati mai mari din metal si lemn. De asemenea, bormasina nu trebuie sa lipseasca din trusa de scule pentru amenajarea atelierului. Alege o bormasina cu acumulator pentru a te putea misca in voie si pentru a nu depinde de sursa de curent electric.

banc de lucru pentru atelier​​​​​​​

Amenajarea atelierului acasa: pasi de care sa tii cont

Procesul de amenajare a atelierului acasa trebuie sa urmeze un plan cat mai bine structurat, pentru a te asigura ca nu treci nimic cu vederea. Iata care sunt pasii pe care ti-i recomandam!

1.    Podeaua si peretii

Atelierul este o zona cu trafic intens si in care vei manipula diverse materiale, cu o greutate semnificativa si texturi care pot afecta pardoseala. Turnarea unei placi de beton armat in atelier te va ajuta sa realizezi o podea rezistenta si plana. Daca vrei sa folosesti parchet in spatiul pe care il amenajezi ca atelier, afla mai multe despre motivele pentru care se umfla parchetul, din articolul nostru.

In functie de munca pe care o vei intreprinde in atelierul de acasa, peretii trebuie sa fie, de asemenea, suficient de rezistenti. Pe suprafata acestora vei depozita si agata diverse unelte si echipamente grele. Foloseste materiale tari, precum betonul armat. Peretii trebuie sa fie bine izolati, asa ca citeste totul despre izolarea subsolului, mai ales daca te gandeai sa amenajezi atelierul in aceasta zona a casei.

2.    Montarea instalatiei electrice si sanitare

Montarea instalatiile electrice si sanitare trebuie efectuat de catre o echipa de profesionisti daca nu ai experienta in acest domenii. Daca alegi sa te ocupi tu, poarta echipament de protectie, foloseste creioane de tensiune si monteaza prize cu contact de protectie, pentru a le proteja de reziduurile care se pot creea cand lucrezi in atelier.

3.    Finisajele si mobilierul

Mobilierul sau bancul de lucru ales pentru atelier trebuie sa contina cat mai multe spatii pentru depozitare. Organizarea atelierului este esentiala pentru eficienta si productivitate. Alege si piese de mobilier mobile, cu roti, pe care sa le ai mereu la indemana cat mai aproape.

Ca finisaje, opteaza pentru gresie si faianta rezistente la uzura si la trafic intens. Acestea sunt recomandate sa fie montate in zonele in care lucrezi cu diverse substante sau lichide pe care trebuie sa le stergi cat mai usor.

amenajare atelier acasa​​​​​​​ 

4.    Dotarea cu echipamentele necesare

Amenajarea atelierului de acasa nu este completa fara echiparea acestuia cu uneltele, masinariile si toate materialele necesare pentru a-ti face treaba. Daca lucrezi cu lemnul, echipeaza atelierul cu circulare, masini de slefuit, bormasini de ultima generatie, dar si accesorii de calitate.

Pentru alte domenii, nu uita de aparatul pentru sudura, echipamentele de protectie, ciocane rotopercutoare sau masini pentru debitat.

5.    Decor

Decorul atelierului trebuie sa fie cat mai practic. Iti recomandam sa decorezi spatiul in functie de activitatea principala pe care o ai. Daca lucrezi cu metal si plastic, foloseste elemente pentru decor din aceleasi materiale, iar daca amenajezi un atelier de tamplarie, concentreaza-te pe un decor cald, folosind predominant lemn.

Cum se intretine corect un atelier?

Curatenia este cel mai important aspect din procesul de intretinere a atelierului de acasa. Asigura-te ca, la finalul fiecarei zi de munca, indepartezi reziduurile principale si folosesti echipamente performante pentru curatenie. Un aspirator pentru murdarie solida si lichida este recomandat pentru a-ti face treaba mai usoara si asigura-te ca ai mereu la dispozitie solutii de curatare in cantitati cat mai mari.

Investeste in ventilatie si aerisire, pentru a elimina vaporii toxici care se pot acumula intr-un atelier si organizeaza cat mai eficient spatiul.

Acorda atentie fiecarui detaliu cand amenajezi atelierul acasa si construieste un spatiu sigur, potrivit nevoilor tale. Atelierul trebuie sa poata fi folosit pe o perioada cat mai lunga, asa ca nu ezita sa investesti in materiale de top!

Te-ar putea interesa și:

Galeria perdelei are atat rolul functional, cat si unul estetic, de decor al ferestrelor (de multe ori in deplina concordanta cu elementele intregii camere). Asadar, daca ai ales o galerie decorativa cu bara din lemn, metal sau plastic in locul celei cu sina, iata ce trebuie sa stii despre montarea acesteia!
Achizitia mobilierului este catalogata de multe ori ca procesul mult asteptat, partea usoara a lucrurilor dupa o renovare indelungata si obositoare. Stim ce preferinte avem, ce culori ne plac, vizualizam deja obiectele in camera, insa alegerea mobilierului ar trebui sa se bazeze pe un lucru in plus - calitatea. Investitia in mobilier este una semnificativa si cu siguranta iti doresti sa achizitionezi produse de calitate, de lunga durata, care sa iti ofere confort si o stare de bine. Urmeaza sfaturile de mai jos pentru a alege inteligent mobilierul.
Lumina potrivita este importanta pentru crearea unei atmosfere confortabile, care sa te relaxeze cand vrei sa te odihnesti, sa te energizeze cand petreci timp cu cei dragi si sa-ti stimuleze productivitatea cand lucrezi. De aceea, becurile trebuie alese cu mare grija pentru fiecare incapere. In acest articol, iti explicam cum sa imbini temperaturile de culoare in fiecare camera a casei.
O provocare des intalnita atunci cand achizitionezi un apartament, este aceea de a-l face sa se simta cat mai mare si mai spatios. Vrei ca fiecare camera sa iti ofere loc pentru a te simti cat mai confortabil. Daca stii ca apartamentul pe care l-ai achizitionat este unul mic, tine cont ca trucurile de design sunt numeroase si te ajuta sa transformi spatiul, astfel incat sa nu resimti numarul mic de metri patrati. In acest articol iti oferim sfaturi utile pe care sa le pui in aplicare pentru amenajarea unui apartament mic de bloc.