Ce inseamna BCA si cum se fabrica?
BCA este acronimul de la beton celular autoclavizat, adica un amestec de nisip, var, ciment, apa, dar si gips, la care este adaugata o cantitate de pasta de aluminiu. Aceasta confera amestecului tocmai structura aerata. De alfel, betonul celular autoclavizat mai este numit și beton gazos, tocmai pentru ca structura sa este, in cea mai mare parte, aerata.Tipuri de BCA
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/qsk_ifUucWE
Blocurile BCA pot ajuta atat la construirea efectiva, cat si in ceea ce priveste delimitarea sau compartimentarile; pentru a deservi acestor cerinte, se pot folosi mai multe tipuri de BCA. Fiecare dintre acestea are avantaje notabile la nivel structural, BCA-ul fiind un material de baza in constructii, pentru ca asigura rezistenta si durabilitatea lucrarilor.
BCA pentru exterior
Blocurile BCA pentru exterior sunt caracterizate de o grosime mai mare a blocului, tocmai pentru a asigura caracteristicile de calitate si rezistenta. Acest tip de BCA pentru exterior are rezistente mecanice crescute, dar, și caracteristici foarte importante de izolare.
BCA pentru interior
Blocurile de BCA de interior au o grosime mai mica, insa, cu aceleasi caracteristici de rezistenta. De asemenea, peretii despartitori facuti din BCA ofera si un plus in ceea ce priveste izolarea termica si acustica. Acest lucru face ca BCA-ul pentru interior sa fie, adesea, preferat chiar si in detrimentul unor materiale de compartimentare cunoscute, cum ar fi rigipsul (n.r. denumirea tehnica este gips-carton, rigips fiind doar brandul dat de producator acestui tip de material).
Caracteristicile caramizilor din BCA
Este foarte important de inteles faptul ca blocurile din BCA sunt o alternativa foarte eficienta si economica la variantele traditionale de construire: betonul armat sau caramida plina. Caracteristicile BCA-ului ies in evidenta si ajuta orice constructor sa economiseasca timp si bani, dar, si sa eficientizeze procesele de construire. Iata care sunt caracteristicile pe care le ofera zidaria BCA si de ce ar trebui sa ai in vedere o astfel de solutie constructiva.
Rezistenta la inghet-dezghet
Una dintre problemele betonului conventional este lipsa rezistentei la cicluri repetate de inghet-dezghet. In cele mai multe cazuri, betonul sufera dilatari si contrageri care, in timp, pot conduce spre o deterioarare a suprafetelor, catre aparitia fisurilor si ca o consecinta fireasca, la infiltrarea apei. In cazul zidariei de BCA, acest lucru nu se intampla, deoarece, BCA-ul este un material poros, care nu are de suferit in urma acestor modificari de volum.
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/qsk_ifUucWE
Rezistenta la foc
Fiind un material bazat foarte mult pe cimenturi (clincker), BCA-ul ofera o rezistenta la ardere de pana la 4 ore, suficient cat sa asigure utilizatorilor un spatiu sigur, din care sa poata fi evacuati in siguranta.
Stabilitate si rezistenta
Blocurile de BCA sunt montate prin zidire, la fel ca in cazul zidariei de caramida, pe baza folosirii unui liant-mortarul. In acest fel, se creeaza o structura foarte compacta si sigura, rezistenta in timp si durabila. Aceasta se comporta foarte bine chiar si in cazul solicitarilor dinamice, asa cum este in cazul seismelor.
Punere in opera facila, fara pierderi
Fata de cazul betonului, unde pierderile de material inregistrate sunt destul de mari, in cazul zidariei de BCA vorbim despre o punere in opera facila, curata si foarte eficienta. Zidaria de BCA nu necesita operatori specializati, precum in cazul betonului, iar consumurile sunt, de cele mai multe ori, mai aproape de estimarile initiale.
Constructii din BCA
Sunt diferite tipuri de constructii ce pot fi realizate din BCA tocmai datorita avantajelor majore pe care acest material le ofera. Astfel, zidaria din BCA poate fi folosita atat pentru realizarea elementelor structurale dar si compartimentare.
Pereti exterior din BCA
Peretii exteriori fac parte din structura de rezistenta a cladirilor; acest lucru inseamna ca ei preiau cea mai mare parte a solicitarilor, urmand ca acestea sa fie transmise, mai apoi, fundatiilor, respectiv terenului de fundare. Peretii exteriori din BCA reusesc sa acopere necesarul in ceea ce priveste capacitatea portanta, fiind, insa, nevoie de crearea unei structuri pe stalpi din beton care sa asigure un plus de rezistenta. Mai ales la nivel exterior este nevoie de aplicarea unei tencuieli cu rol de protectie, pentru ca blocurile de BCA au si efect termoizolant. Acesta poate fi evidentiat prin acoperirea structurii pentru o mai buna termoizolare.
Compartimentare interioara din BCA
La nivel interior, peretii din BCA reusesc sa contribuie la delimitarea spatiala a camerelor, insa, fara a aduce un plus din punct de vedere al greutatii constructiei. Structurile din BCA sunt usoare, in cea mai mare parte datorită structurii aerate a blocurilor. Acest lucru face din BCA materialul perfect pentru compartimentari. Este important de retinut, insa, faptul ca peretii de compartimentare nu sunt meniti sa preia incarcari, drept pentru care vor avea strict rol de delimitare, fara a fi nevoie de armare.
Ce finisaje se pot realiza peste BCA?
BCA-ul permite finisarea in diferite moduri, in functie de preferinte, fiind un substrat poros care permite aderenta diverselor materiale. Astfel, in cazul aplicarii de tencuieli sau de mortare de finisare, vor putea fi aplicate anterior si amorsele sau, daca este vorba despre vopseluri, acestea nu vor intampina probleme in ceea ce priveste aderenta. Acelasi lucru se intampla si in cazul tencuielilor decorative sau a altor straturi finale de acoperire, indiferent de textura acestora.
Avantajele utilizarii zidariei BCA pentru casa
Zidaria BCA aduce unele avantaje notabile structurilor, incepand chiar cu usurinta exploatarii acestui material. BCA-ul a devenit cunoscut in ultima perioada in constructii din ce in ce mai mult tocmai datorita faptul ca permite realizarea locuintelor intr-un timp foarte scurt, fara logistica sau operatori umani specializati. Pe langa aceasta, BCA-ul mai ofera si alte atuuri importante beneficiarilor.
1. Izolare termica
Fiind structuri poroase si aerate, datorita pastei de aluminiu din componenta, blocurile de BCA au si un important caracter izolator. De aceea, de cele mai multe ori, beneficiarii aleg acest tip de material pentru ca acopera cumva si cerintele lor in ceea ce priveste pastrarea unui mediu cat mai placut la interiorul locuintei. Acest lucru conteaza, mai ales, in cazul determinarii eficientei energetice a locuintelor. Imobilele sunt clasificate pe clase de eficienta energetica, in functie de un raport bazat pe pierderi de caldura si costuri pentru confort.
2. Pret accesibil
BCA-ul este unul dintre cele mai accesibile materiale, din punct de vedere al pretului, iar acest lucru convinge, in mod inevitabil. Daca raportam costurile unei constructii din BCA la cazul celor traditionale, vom constata ca, in urma comparatiei, casele din BCA sunt cu mult mai ieftine, asadar, si mai economice.
3. Izolare fonica
BCA-ul este un material care are proprietati foarte bune de absorbtie a zgomotului, fiind un mod bun de a proteja de sunetele exterioare. Daca pe langa acest material adaugi si o izolatie din vata minerala, cu siguranta, scazi foarte mult numarul deranjant al decibelilor din exterior.
4. Rezistenta la seisme
Rezistenta la seisme este o preocupare constanta a cercetatorilor din tara noastra si nu numai. Unele materiale de constructii sunt agreate ca fiind foarte rezistente la miscari tectonice. BCA-ul si zidaria din caramida plina sunt doua exemple importante, ambele comportandu-se foarte bune la cutremure.
5. Material prietenos cu mediul
Chiar daca, destul de multe persoane atrag atentia asupra aluminiului prezent in structura, adevarul este ca acesta se regaseste in cantitati atat de mici incat nu reprezinta un pericol. Constructiile sunt durabile si sigure, perfecte pentru a fi exploatate.
Cum alegi BCA-ul pentru casa ta?
Ca in orice alt domeniu si in constructii vei avea nevoie de consultanta. Alegerea blocurilor de BCA se face, in general, cu ajutorul unui specialist, care iti poate indica exact de ce anume ai nevoie. Fie ca ai nevoie de BCA pentru realizarea structurii de rezistenta sau de BCA pentru pereti de compartimentare, fie ca vrei sa izolezi cu BCA sau sa te bucuri de o constructie durabila, vei vedea ca exista optiuni din care poti alege ceea ce ti se potriveste.
Imobilul tau merita tot ce este mai bun si o data cu el si tu ai nevoie de confort. Investeste in blocuri de BCA, pentru a fi sigur ca tot ceea ce construiesti este durabil, prietenos cu mediul si cu tine si pentru a te bucura, ani de-a randul, de alegerea facuta.
Dacă ți s-a părut util articolul nostru, nu uita că la MatHaus poți oricand comanda online orice tip de material pentru construit, renovat, reparat sau decorat dar și unelte simple sau complexe pentru lucrările tale.
De transport nici nu trebuie să îți faci griji, putem ajunge oriunde fie prin flota noastră de camioane cu braț specializat pentru descărcat sau cu ajutorul curierilor din țară.