Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

24 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Zmeura: sfaturi utile pentru plantare si ingrijire

Publicat: 20.08.2024 / Timp lectură: 5 min
https://cdn.mathaus.ro/medias/sys_master/images/h50/h87/h00/9660571058206.jpg
Zmeura este una dintre cele mai indragite fructe datorita gustului sau dulce-acrisor si proprietatilor sale nutritive remarcabile. Cultivarea zmeurei poate parea o provocare, insa cu sfaturile si tehnicile potrivite, orice gradinar, fie el amator sau profesionist, poate obtine o recolta bogata si sanatoasa. Desi zmeura este o planta relativ rezistenta, succesul unei culturi sanatoase depinde de cativa factori cheie.

Cuprins

Cand si cum se planteaza zmeura?

cum se cultiva zmeura

Cerinte de cultivare

Lumina: zmeura are nevoie de multa lumina solara pentru o crestere optima si fructe de calitate. Se recomanda plantarea in zone cu cel putin 6-8 ore de soare direct pe zi.

Temperatura: prefera temperaturi moderate, tolerand temperaturi scazute de pana la -20°C iarna, daca tulpinile sunt bine mature; temperaturile excesiv de ridicate pot afecta negativ fructificarea.

Solul: solurile bogate in humus, permeabile, bine aerate, cu un pH cuprins intre 5,6 si 6,5 sunt conditii de plantare; o analiza a solului poate determina cu exactitate care sunt nutrientii necesari pentru o crestere optima.

Citeste articolul nostru despre tipuri de sol si ingrijirea acestora!

Pregatirea terenului

Eliminarea buruienilor: elimina toate resturile vegetale din cultura anterioara si aplica erbicide, daca este necesar.

Nivelarea terenului: in aceasta etapa, tine cont de panta naturala a solului.  

Aratul si sapatul: sapa solul la 50-60 cm adancime, urmat de procesul de arat, pe care trebuie sa il realizezi la o adancime de 35-40 cm.

Fertilizarea de baza: aplica gunoi de grajd bine descompus; poti administra si ingrasaminte chimice cu fosfor si potasiu.

Sapatul gropilor/brazdelor: realizeaza gropi de 30 x 30 x 30 cm sau brazde deschise la 30 cm adancime, marcand in prealabil amplasarea randurilor.

Descopera pe site-ul nostru motosape si motocultoare!

Alegerea soiurilor

Selecteaza soiuri adaptate conditiilor locale, etapei de maturare dorita si destinatiei productiei (proaspete, procesate). Este util sa plantezi mai multe soiuri pentru o polenizare mai buna si o recoltare esalonata.

Plantarea

Momentul plantarii: se va face toamna, dupa caderea frunzelor, sau primavara devreme, imediat dupa dezghet.

Materialul saditor: achizitioneaza drajoni de zmeura din pepiniere, verifica-i, elimina radacinile deteriorate si scurteaza sistemul radicular la 15 cm.

Plantarea drajonilor: ii vei introduce in gropi sau brazde, asezand radacinile rasfirat, acoperindu-le cu pamant si tasandu-le; uda-i imediat dupa plantare; taie drajonii, lasand 3-4 muguri deasupra nivelului solului.

Orientarea randurilor: o vei face pe directia nord-sud pentru a favoriza expunerea la soare a plantelor pe parcursul zilei.

La ce adancime se planteaza zmeura si ce distanta trebuie sa fie intre culturi?

La ce adancime se planteaza zmeura si ce distanta trebuie sa fie intre culturi?

Nu depasi 20 cm atunci cand sapi groapa pentru plantare!

Distantarea recomandata este de 40-50 cm intre plante pe acelasi rand. Pentru cultura sub forma de gard fructifer pastreaza o distanta la 2,5 - 3 m. Pentru soiurile sub forma de evantai lasa 1,5 - 2,5 m (pe rand) x 1 - 1,2 m (intre randuri). Daca zmeura o ai sprijinita pe araci, distanta trebuie sa fie de 1,2 m, iar daca o ai in benzi cu spalieri, o distanta de 2 - 2,5 m este suficienta.

Ce tipuri de fertilizari necesita?

Ce tipuri de fertilizari necesita zmeura

Fertilizarea anuala se realizeaza primavara devreme, la inceputul lunii martie. Utilizeaza ingrasaminte complexe ce contin macroelemente si microelemente esentiale pentru dezvoltarea plantelor. Doza recomandata variaza in functie de tipul de sol, stadiul de vegetatie al plantelor si nevoile specifice ale soiului cultivat.

Fertilizarea foliara se aplica prin intermediul sistemului de irigare, administrand ingrasaminte solubile in apa direct pe frunze. Permite o absorbtie rapida a nutrientilor de catre plante, fiind o metoda eficienta pentru corectarea rapida a deficientelor specifice. 

In fertilizarea punctuala se aplica ingrasaminte direct pe frunzele plantelor, tintit catre zonele care prezinta semne de carente specifice de nutrienti. Este o metoda precisa si eficienta pentru a remedia deficiente punctuale si a stimula cresterea si fructificarea in zonele afectate.

Fertilizarea de baza se face inainte de plantare, cu scopul este de a asigura nutrientii necesari pentru o crestere si dezvoltare viguroasa a plantelor tinere.

In fertilizarea pe rod se aplica ingrasaminte organice si chimice, localizat, de-a lungul randurilor de plante. Frecventa recomandata este o data la 2-3 ani. Utilizeaza ingrasaminte hidrosolubile.

Fertilizarea foliara este o metoda ce vine in completarea fertilizarii radiculare. Se realizeaza in functie de nevoile plantei si de conditiile de mediu.

Cum intretii cultura?

Sprijinirea tulpinilor

Implementeaza un sistem de spalieri cu sarma pentru a sustine tulpinile zmeurei. Amplaseaza spalierii la 8 metri distanta unul de celalalt, cu o adancime de 60 cm. In gospodariile mici, se pot folosi araci ca suport pentru tulpinile individuale. Soiuri cu inaltimi mici se pot cultiva si fara suport, sub forma de tufa.

Taierea

Sprijinirea tulpinilor

Pentru soiul Floricane (o singura fructificare): taierea se realizeaza primavara devreme (martie-aprilie).
Pentru soiul Remontante (fructificare continua): se poate taia primavara sau toamna.
In primul an taie drajonii la 3-4 muguri, primavara devreme, daca plantarea a avut loc toamna. In al doilea an selecteaza
2-3 tulpini viguroase si scurteaza-le la 100-120 cm. Elimina restul tulpinilor pentru a stimula radacinile si noii drajoni.
In al treilea an si dupa, indeprteaza primavara tulpinile care au fructificat anul anterior (sunt uscate). Rareste tulpinile din banda la 15-20 cm. Elimina tulpinile care se ating sau cele foarte subtiri si taie-le pe cele care au un an, la 140-160 cm.

Vezi aici mai multe tipuri de foarfece pentru taiat arbori si gazon!

Combaterea buruienilor

Mentine solul afanat si fara buruieni si nu cultiva alte plante intre randuri. Efectueaza 2-3 afanari superficiale (10-12 cm) pe parcursul vegetatiei. Toamna, ara la 18-20 cm adancime. Erbicidele pot fi aplicate incepand cu al treilea an de la plantare.
Pentru mulcire foloseste materiale organice (turba, compost, paie) sau folie din polietilena pentru a mentine umiditatea solului si a suprima buruienile. Pe langa plantarea corecta, zmeura are nevoie de o serie de lucrari de intretinere pe parcursul anului pentru a se dezvolta armonios si a oferi o recolta bogata si gustoasa. 

Irigarea

irigarea zmeurii

Zmeura are un sistem radicular superficial, sensibil la excesul temporar de apa. Irigarea se realizeaza folosinf cantitati mici si dese de apa, mentinand o umiditate moderata constanta la primii 20-30 cm adancime. Utilizeaza instalatii fixe cu emitatoare de apa suspendate deasupra plantelor, asigurand astfel o udare uniforma. In perioadele secetoase, se recomanda udarea cu 350-400 mc/ha prin aspersiune sau picurare pentru a compensa deficitul de umiditate.

Acceseaza categoria noastre de sisteme de irigatii si udare!

Ce daunatori apar la zmeur si cum ii combati?

  • Musculita lastarilor de zmeur (Resseliella theobaldi)
  • Musculita galicola a zmeurului (Lasiopteria rubi)
  • Paduchele galben al zmeurului (Amphorophora idaei)
  • Paduchele verde al zmeurului (Aphis idaei)
  • Acarianul rosu comun (Tetranychus urticae)
  • Acarianul rosu al pomilor (Panonychus ulmi)
  • Acarianul brun al pomilor (Bryobia rubioculus)
  • Gargarita zmeurei (Anthonomus rubi)
  • Gandacul mic al florilor de zmeur (Byturus tomentosus)
  • Acarianul frunzelor si mugurilor de zmeur si mur (Phyllocoptes gracilis)

Masuri de combatere

Preventie

Respecta lucrarile agrotehnice corecte (rotatia culturilor, taieri, fertilizare echilibrata). Monitorizeaza periodic plantatia pentru depistarea timpurie a problemelor. Intretine solul pentru a elimina buruienile si a reduce aparitia daunatorilor.

Combatere chimica

Utilizeaza insecticide si fungicide specifice pentru zmeura, conform recomandarilor specialistilor. Respecta dozele recomandate si a timpului de pauza dintre tratamente si recoltare.

Urmand sfaturile si tehnicile discutate in acest articol, vei putea sa te asiguri ca plantatia de zmeura va creste sanatoasa, producand fructe delicioase timp de multi ani. Cu o atentie adecvata la detalii, precum adancimea si distanta de plantare, vei obtine culturi roditoare.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Vopsirea metalelor feroase (fier moale, otel, fonta) are marele avantaj de a preveni ruginirea rapida in prezenta aerului umed din exterior sau interior. Pentru ca vopseaua sa adere, este important ca suprafata sa fie bine pregatita, curatata de praf, particule si grasimi sau alti contaminanti. In caz contrar, in ciuda unei vopsele de calitate, rezultatul va fi dezamagitor. De aceea se vor respecta toti pasii, metalul va fi pregatit, apoi protejat si ulterior vopsit.
Alegerea dintre gazonul artificial si cel natural poate fi dificila, deoarece ambele au avantaje si dezavantaje. Descopera care sunt caracteristicile esentiale pentru iarba sintetica si cea naturala, cum se monteaza si se ingrijesc acestea, astfel incat sa faci o achizitie informata si sa amenajezi gradina sau curtea perfecta pentru tine.
Renovezi curtea casei tale, parcarea sau suprafetele din zonele rezidentiale/ comerciale cu trafic intens pietonal si auto? Betonul dezactivat este o solutie durabila in timp, rezistenta si estetica. Afla din articolul prezent cum se realizeaza acesta si ce utilizari are.
Iazurile de gradina sunt elemente de design peisagistic care adauga frumusete si caracter unui spatiu, dar ofera si numeroase avantaje practice. Construirea si amenajarea unui iaz in propria gradina poate parea o sarcina complexa la prima vedere, dar cu o planificare adecvata, oricine poate transforma o portiune a curtii intr-un mic ecosistem. Descopera in acest ghid cateva recomandari esentiale pe care trebuie sa le iei in considerare inainte de a incepe constructia unui iaz de gradina!