Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

27 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Zeama bordeleza: la ce se foloseste si cum o prepari corect?

Actualizat: 04.11.2023 / Publicat: 25.11.2022 / Timp lectură: 3 min
/medias/sys_master/root/h9c/hb3/h00/9509843271710/Zeama-bordeleza.jpg
Zeama bordeleza este una dintre cele mai vechi si eficiente solutii impotriva daunatorilor. Principalele avantaje ale acesteia sunt faptul ca se prepara rapid si este indicata pentru numeroase tipuri de daunatori. 

Cuprins

Ce este zeama bordeleza si la ce se foloseste?

Zeama bordeleza este un pesticid cu actiune fungicida si algicida care se utilizeaza pentru stropirea si protejarea pomilor fructiferi (meri, piersici, caisi, pruni, ciresi etc.), unor legume (rosii, cartofi etc.), capsunilor, gazonului si a vitei de vie.

Este un produs fitosanitar care contine sulfat de cupru (piatra vanata), hidroxid de calciu (var stins) si apa. Se comercializeaza sub forma de pudra micronizata de culoare albastra.

Zeama bordeleza este eficienta asupra celor mai multe boli fungice si unor boli bacteriene. Cateva exemple de boli ale gradinilor si pomilor fructiferi pentru care zeama bordeleza este indicata sunt boala gingiilor (apare la cais, cires, visin etc.), basicarea frunzelor (apare la piersic, cais, nectarin) si monilioza. Poate fi folosita atat preventiv, cat si curativ. Este, insa, ineficienta pentru boli virale, paraziti (acarieni, insecte) si boli fungice care ataca radacinile plantelor.

Zeama bordeleza: cum o prepari corect

Ca orice produs pentru tratament, acesta trebuie folosit in conformitate cu dozele de pe ambalaj, deoarece cuprul din zeama bordeleza ramane toxic si poate provoca arsuri pe frunzele plantelor sau polua solul.

De ce ai nevoie pentru a prepara zeama bordeleza?

Cel mai des se folosesc concentratii de 0,75 - 1%, maximum 2%. Pentru a prepara 10 litri de zeama bordeleza pentru pomi fructiferi, legume din gradina sau vita de vie ai nevoie de apa, piatra vanata (sulfat de cupru), var stins sau bulgare de var in urmatoarele cantitati:

  • 10 litri de apa;
  • 75 de grame de piatra vanata (sulfat de cupru);
  • 120 de grame de var stins (sau 35-40 de grame de bulgare de var).

Cum se prepara zeama bordeleza: pasi de urmat

  • Piseaza piatra vanata si pune-o intr-un recipient de plastic in care ai turnat inainte jumatate din cantitatea de apa (5 litri in acest caz). Lasa solutia sa se dizolve.
  • In alt recipient de plastic, toarna cealalta jumatate din cantitatea de apa (5 litri) si pune varul stins sau bulgarele de var. Lasa solutia sa se dizolve.
  • La final, amestece cele doua solutii, turnand preparatul de piatra vanata peste cel de var pana cand ambele se omogenizeaza.

Fiind o solutie coroziva, zeama bordeleza nu trebuie preparata niciodata cu unelte pentru gradina si in recipiente care contin metal.

Ai grija sa nu pui mai multa pulbere de piatra vanata in apa, deoarece solutia va deveni prea concentrata, riscand astfel sa arzi plantele. Fa un test: daca, dupa pulverizare, observi picaturi albastre pe marginile frunzelor, inseamna ca preparatul este prea concentrat.

Aceasta formula de zeama bordeleza este toxica pentru animale si oameni, asadar trebuie s-o pastrezi intr-un loc care sa nu fie la indemana acestora.

Cum se aplica zeama bordeleza?

Cum se aplica zeama bordeleza​​​​​​​

Zeama bordeleza pentru vie

Zeama bordeleza protejeaza vita de vie impotriva mucegaiului; pulverizeaza solutia o data la doua saptamani, din aprilie pana in iulie.

Zeama bordeleza pentru legume si fructe

Zeama bordeleza protejeaza anumite fructe si legume precum rosiile, cartofii si capsunile de mucegai si de boli precum bacterioza. In acest caz, solutia trebuie aplicata o data la doua saptamani incepand din luna mai. 

Zeama bordeleza pentru pomi fructiferi

Pomii fructiferi precum marul, prunul si piersicul sunt sensibili la ciuperci si necesita tratament impotriva scabiei. Solutia trebuie data de doua-trei ori la doua saptamani, in toamna, dupa caderea frunzelor si inainte de venirea primaverii (inainte de inmugurirea copacilor).

Cum se aplica zeama bordeleza? Sfaturi generale

  • Aplica zeama bordeleza imediat dupa vant puternic sau grindina.
  • Aplica solutia imediat dupa taierea pomilor, a trandafirilor si a altor plante.
  • Se recomanda evitarea oricarui tratament inainte de recoltarea si consumul fructelor sau legumelor.
  • Nu trata plantele in zilele ploioase si in cele in care soarele e puternic.
  • Zeama bordeleza nu se foloseste in paralel cu alte pesticide sau produse pentru combaterea daunatorilor.
  • Legumele si fructele stropite cu zeama bordeleza se consuma dupa 15 zile de la stropire si dupa ce sunt foarte bine spalate.

Continua ingrijirea gradinii cu unelte si produse pentru tratarea plantelor si combaterea daunatorilor. In magazinul online mathaus.ro gasesti tot ce ai nevoie; comanda, iar noi livram la orice adresa din tara. Mai mult, profesionistii nostri iti stau la dispozitie pentru a te ajuta sa alegi produsele potrivite pentru nevoile tale.

Te-ar putea interesa și:

Fierul forjat este un material elegant si durabil, intalnit in casele noastre fie la mobilierul de gradina, la garduri si balustrade, fie la obiecte decorative, ca de exemplu un sfesnic, un suport pentru sticla de vin ori rama unei oglinzi. Este important sa nu neglijezi intretinerea obiectelor din fier forjat, dat fiind faptul ca este un material predispus la rugina. Prin urmare, daca te bucuri acasa de prezenta fierului forjat si vrei sa ii asiguri o durata cat mai mare de viata si un aspect estetic, afla cum se curata si cum se pastreaza in conditii optime acest material.
Daca nu mai esti multumit de cum arata caloriferul cel vechi si vrei sa-l demontezi sau te afli in proces de renovare la etapa de instalare a radiatoarelor, atunci ghidul de fata este pentru tine. In acest articol iti spunem pas cu pas cum se demonteaza caloriferul cel vechi si cum il instalezi pe cel nou cumparat.
Rulourile exterioare sunt o solutie eficienta pentru controlul luminii si al temperaturii din interior, simplu de implementat atat la casa, cat si la bloc. Aceste sisteme pentru siguranta spatiilor interioare pot inlocui cu succes obloanele din lemn, material greu de intretinut si cu o rezistenta scazuta in fata factorilor meteorologici. In prezent, rulourile exterioare din aluminiu sau PVC reprezinta cea mai buna solutie pentru protejarea ferestrelor, fiind usor de curatat si oferind o serie intreaga de avantaje functionale: Asigura un confort termic sporit in lunile reci de iarna; Sporesc securitatea intregii locuinte; Protejeaza geamurile de diverse fenomene meteo - grindina, ninsori, furtuni; Pot reduce cu pana la 50% zgomotele de afara; Permit mai multa intimitate in spatiul casei; Ofera un aspect mult mai placut intregului imobil.
Mocheta este recomandata pentru spatii ale casei precum livingul sau dormitoarele, oferind o senzatie placuta, atunci cand se paseste pe suprafata sa. Pentru ca poate fi gasita intr-o gama variata de nuante si modele, este usor de integrat in decorul oricarui spatiu al casei. Montarea corecta a unei mochete trebuie sa tina cont atat de dimensiunile spatiului respectiv, cat si de usurinta cu care aceasta poate fi scoasa, in eventualitatea unei renovari.