Tipuri de adezivi pentru lemn si utilizarile lor
Adezivii profesionali pentru lemn sunt pe baza de substante chimice naturale sau sintetice. Cel mai bun lipici este cel care se potriveste produselor din lemn pe care le folosesti si modului tau de lucru. Iata principalele tipuri de cleiuri pentru lemn.
Adeziv PVA
Este cel mai intalnit adeziv pentru lemn, cunoscut si sub numele de aracet. Lipiciul poliacetat de vinil (PVA) este ideal pentru piesele de lemn care nu sunt supuse umiditatii, din interiorul casei. Adesea, se utilizeaza pentru lipirea parchetului.
De regula, are o consistenta vascoasa de culoare alba si devine transparent dupa lipire. Acesta este pe baza de apa si se poate sterge dupa aplicarea pe suprafata lemnoasa tot cu apa, cat adezivul este inca umed. Daca s-a intarit, il poti indeparta cu un spaclu.
Pentru aplicare foloseste o pensula sau un trafalet de mici dimensiuni. Pe bucatile de lemn curate intinde unul sau doua straturi subtiri si uniforme de adeziv. Asambleaza piesele si prinde-le in pozitia dorita de tine cu ajutorul unei menghine sau a unor cleme.
Adeziv cu lipire rapida
Este pe baza de cianocrilati, compusi chimici cu proprietati adezive foarte puternice. Acest tip de lipici este cunoscut ca super-glue. Are timpul de reactie extrem de scurt si cu efect durabil.
Poate fi folosit pentru lipirea pieselor mici din lemn sau pentru reparatii minore. Utilizeaza acest produs doar cu manusi de protectie, actioneaza chiar si pe piele, poate provoca arusi si este greu de indepartat.
Adeziv epoxidic
Are doua componente lichide, de tip A (rasina epoxidica) + B (intaritor), care trebuie amestecate inainte de utilizare. Reactia chimica determina ca adezivul sa se intareasca sub forma unei paste. Este potrivit pentru spatiile cu umiditate crescuta sau supuse intemperiilor.
Lipiciul epoxidic este foarte puternic, insa lipirea poate dura mai mult timp si piesele trebuie prinse cu o menghina sau o presa pana la uscarea rasinii. Exista si variante cu uscare rapida, de 5-10 minute. Bucatile de lemn fixate cu acest adeziv nu mai pot fi dezlipite.
Adeziv natural
Poate fi realizat din oase de animale si este utilizat pentru restaurarea mobilelor vechi, astfel incat interventia sa fie minima si sa se pastreze autenticitatea pieselor de mobilier.
Un beneficiu al cleiului de origine animala este reversibilitatea: daca o sursa de caldura este aplicata pe zona de lipire, adezivul se inmoaie si bucatile de lemn pot fi desfacute, fara sa fie afectate.
Acesta se gaseste sub forma solida si trebuie incalzit pentru a putea fi utilizat. De asemenea, sunt disponibile variante lichide, care pot fi folosite la temperatura camerei.
Adeziv termofuzibil
Vine sub forma unor tije de pastic, transparente sau colorate, ce trebuie aplicate cu ajutorul unui pistol electric de lipit. Varful acestuia atinge o temperatura ridicata si topeste batonul rigid de silicon sau de plastic.
Lipiciul fierbinte curge cand este apasat un buton al pistolului si poate fi aplicat cu usurinta in spatii greu accesibile sau pe zone mici. Obiectele din lemn incleiate cu adeziv termofuzibil trebuie pastrate in locuri fara caldura puternica.
Adeziv poliuretanic
Este foarte puternic si durabil, rezistent la umiditate. Se poate folosi atat la interior, cat si la exterior, iar lipitura este trainica. Este potrivit pentru orice tip de lemn, dar si pentru alte materiale, precum metalul sau sticla.
Unele tipuri de adevizi pentru lemn poliuretanici necesita umiditate pentru a actiona. Astfel, aplica un strat de apa pe suprafetele care urmeaza sa fie lipite. Indeparteaza surplusul de clei cu solvent, nu cu apa.
Cel mai bun adeziv pentru lemn: Cum il alegi?
Alegerea adezivului de contact trebuie facuta in functie de timpul de uscare, tipul obiectelor care trebuie lipite, rezistenta la umiditate sau caldura, durabilitatea si modul tau de lucru.
Timpul de uscare
Pentru a lipi obiecte mici sau componente pe care nu le poti mentine o perioada indelungata intr-o pozitie fixa, foloseste adezivi pentru lemn cu uscare rapida, cum sunt cei pe baza de cianocrilati.
In schimb, daca ai nevoie de mai mult timp pentru a potrivi piesele de lemn, opteaza pentru un produs cu actiune lenta, precum cel de tip PVA (din poliacetati de vinil). Bucatile de lemn trebuie prinse cu menghina, presa sau clema, pentru a ramane in acceasi pozitie pana se intareste cleiul.
Tipul de lemn
La achizitionarea adezivului trebuie sa tii cont de materialul cu care lucrezi: lemn rindeluit sau cu suprafata poroasa, rigid sau flexibil, panouri din lemn masiv sau din lemn presat etc.
Unii adezivi nu sunt potriviti pentru lemnul flexibil (cei pe baza de cianocrilati), in timp ce alte cleiuri (precum cele poliuretanice) sunt rezistente la umiditate si pot umple golurile.
De asemenea, lipiciul fierbinte poate fi utilizat mai degraba pentru proiecte handmade, iar cel cauciucat, pentru zone uscate sau rezistent la umiditate, poate fi potrivit pentru finisaje.
Utilizare la interior sau la exterior
Foloseste un adeziv de montaj adaptat mediului in care se afla produsul lipit. Pentru exterior ai nevoie de un clei rezistent la umiditate crescuta si la intemperii. In interior iti trebuie fie un adeziv simplu, fie unul potrivit pentru spatii umede (bucatarie, baie) sau pentru zone cu temperaturi ridicate (langa o sursa de caldura).
Reversibilitate
Daca iti doresti ca piesele din lemn pe care le fixezi sa poata fi dezlipite la nevoie, poti lucra cu adeziv pe baza de oase de animale sau cu unul termofuzibil. Ambele cleiuri se lichefiaza daca sunt supuse unei temperaturi mari.
Pe de alta parte, daca vrei un adeziv foarte puternic si rezistent in orice conditii, alege cleiul epoxidic sau poliuretanic.
Cand lucrezi cu adeziv pentru lemn, ia in considerare specificatiile produsului: partile componente, timpul de uscare, modul de aplicare, durabilitatea, rezistenta la umiditate, la intemperii sau la caldura.
Ne dorim sa-ti fim de ajutor cu sfaturi, aparate si materiale de constructii pentru toate lucrarile pe care le desfasori. Viziteaza magazinul online MatHaus.ro, unde gasesti o gama variata de produse pentru construit, renovat sau reparat.
Plaseaza comanda, iar noi ti-o livram la orice adresa din Romania, fie prin flota proprie de camioane prevazute cu brat specializat de descarcare, ori prin curierii parteneri.
