Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 43 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cel mai bun adeziv pentru lemn: Cum il alegi, tipuri de adezivi

Actualizat: 31.01.2024 / Publicat: 08.07.2022 / Timp lectură: 4 min
Lipiciul pentru lemn este potrivit atat pentru proiecte de bricolaj, cat si pentru lucrari ample. Iata care sunt tipurile de cleiuri si cum poti alege cel mai bun adeziv pentru lemn, in functie de caracteristicile acestuia.  

Cuprins

Tipuri de adezivi pentru lemn si utilizarile lor

Adezivii profesionali pentru lemn sunt pe baza de substante chimice naturale sau sintetice. Cel mai bun lipici este cel care se potriveste produselor din lemn pe care le folosesti si modului tau de lucru. Iata principalele tipuri de cleiuri pentru lemn.

Adeziv PVA

Este cel mai intalnit adeziv pentru lemn, cunoscut si sub numele de aracet. Lipiciul poliacetat de vinil (PVA) este ideal pentru piesele de lemn care nu sunt supuse umiditatii, din interiorul casei. Adesea, se utilizeaza pentru lipirea parchetului.

De regula, are o consistenta vascoasa de culoare alba si devine transparent dupa lipire. Acesta este pe baza de apa si se poate sterge dupa aplicarea pe suprafata lemnoasa tot cu apa, cat adezivul este inca umed. Daca s-a intarit, il poti indeparta cu un spaclu. 

Pentru aplicare foloseste o pensula sau un trafalet de mici dimensiuni. Pe bucatile de lemn curate intinde unul sau doua straturi subtiri si uniforme de adeziv. Asambleaza piesele si prinde-le in pozitia dorita de tine cu ajutorul unei menghine sau a unor cleme.

Adeziv PVA

Adeziv cu lipire rapida

Este pe baza de cianocrilati, compusi chimici cu proprietati adezive foarte puternice. Acest tip de lipici este cunoscut ca super-glue. Are timpul de reactie extrem de scurt si cu efect durabil. 

Poate fi folosit pentru lipirea pieselor mici din lemn sau pentru reparatii minore. Utilizeaza acest produs doar cu manusi de protectie, actioneaza chiar si pe piele, poate provoca arusi si este greu de indepartat.

Adeziv epoxidic

Are doua componente lichide, de tip A (rasina epoxidica) + B (intaritor), care trebuie amestecate inainte de utilizare. Reactia chimica determina ca adezivul sa se intareasca sub forma unei paste. Este potrivit pentru spatiile cu umiditate crescuta sau supuse intemperiilor. 

Lipiciul epoxidic este foarte puternic, insa lipirea poate dura mai mult timp si piesele trebuie prinse cu o menghina sau o presa pana la uscarea rasinii. Exista si variante cu uscare rapida, de 5-10 minute. Bucatile de lemn fixate cu acest adeziv nu mai pot fi dezlipite. 

Adeziv natural

Poate fi realizat din oase de animale si este utilizat pentru restaurarea mobilelor vechi, astfel incat interventia sa fie minima si sa se pastreze autenticitatea pieselor de mobilier. 

Un beneficiu al cleiului de origine animala este reversibilitatea: daca o sursa de caldura este aplicata pe zona de lipire, adezivul se inmoaie si bucatile de lemn pot fi desfacute, fara sa fie afectate. 

Acesta se gaseste sub forma solida si trebuie incalzit pentru a putea fi utilizat. De asemenea, sunt disponibile variante lichide, care pot fi folosite la temperatura camerei.

Adeziv termofuzibil 

Vine sub forma unor tije de pastic, transparente sau colorate, ce trebuie aplicate cu ajutorul unui pistol electric de lipit. Varful acestuia atinge o temperatura ridicata si topeste batonul rigid de silicon sau de plastic.

Lipiciul fierbinte curge cand este apasat un buton al pistolului si poate fi aplicat cu usurinta in spatii greu accesibile sau pe zone mici. Obiectele din lemn incleiate cu adeziv termofuzibil trebuie pastrate in locuri fara caldura puternica. 

Adeziv termofuzibil​​​​​​​

Adeziv poliuretanic

Este foarte puternic si durabil, rezistent la umiditate. Se poate folosi atat la interior, cat si la exterior, iar lipitura este trainica. Este potrivit pentru orice tip de lemn, dar si pentru alte materiale, precum metalul sau sticla.

Unele tipuri de adevizi pentru lemn poliuretanici necesita umiditate pentru a actiona. Astfel, aplica un strat de apa pe suprafetele care urmeaza sa fie lipite. Indeparteaza surplusul de clei cu solvent, nu cu apa. 

Cel mai bun adeziv pentru lemn: Cum il alegi?

Alegerea adezivului de contact trebuie facuta in functie de timpul de uscare, tipul obiectelor care trebuie lipite, rezistenta la umiditate sau caldura, durabilitatea si modul tau de lucru. 

Timpul de uscare

Pentru a lipi obiecte mici sau componente pe care nu le poti mentine o perioada indelungata intr-o pozitie fixa, foloseste adezivi pentru lemn cu uscare rapida, cum sunt cei pe baza de cianocrilati.

In schimb, daca ai nevoie de mai mult timp pentru a potrivi piesele de lemn, opteaza pentru un produs cu actiune lenta, precum cel de tip PVA (din poliacetati de vinil). Bucatile de lemn trebuie prinse cu menghina, presa sau clema, pentru a ramane in acceasi pozitie pana se intareste cleiul. 

Tipul de lemn

La achizitionarea adezivului trebuie sa tii cont de materialul cu care lucrezi: lemn rindeluit sau cu suprafata poroasa, rigid sau flexibil, panouri din lemn masiv sau din lemn presat etc. 

Unii adezivi nu sunt potriviti pentru lemnul flexibil (cei pe baza de cianocrilati), in timp ce alte cleiuri (precum cele poliuretanice) sunt rezistente la umiditate si pot umple golurile.

De asemenea, lipiciul fierbinte poate fi utilizat mai degraba pentru proiecte handmade, iar cel cauciucat, pentru zone uscate sau rezistent la umiditate, poate fi potrivit pentru finisaje
adeziv pentru lemn​​​​​​​

Utilizare la interior sau la exterior

Foloseste un adeziv de montaj adaptat mediului in care se afla produsul lipit. Pentru exterior ai nevoie de un clei rezistent la umiditate crescuta si la intemperii. In interior iti trebuie fie un adeziv simplu, fie unul potrivit pentru spatii umede (bucatarie, baie) sau pentru zone cu temperaturi ridicate (langa o sursa de caldura). 

Reversibilitate

Daca iti doresti ca piesele din lemn pe care le fixezi sa poata fi dezlipite la nevoie, poti lucra cu adeziv pe baza de oase de animale sau cu unul termofuzibil. Ambele cleiuri se lichefiaza daca sunt supuse unei temperaturi mari. 

Pe de alta parte, daca vrei un adeziv foarte puternic si rezistent in orice conditii, alege cleiul epoxidic sau poliuretanic. 

Cand lucrezi cu adeziv pentru lemn, ia in considerare specificatiile produsului: partile componente, timpul de uscare, modul de aplicare, durabilitatea, rezistenta la umiditate, la intemperii sau la caldura.

Ne dorim sa-ti fim de ajutor cu sfaturi, aparate si materiale de constructii pentru toate lucrarile pe care le desfasori. Viziteaza magazinul online MatHaus.ro, unde gasesti o gama variata de produse pentru construit, renovat sau reparat. 

Plaseaza comanda, iar noi ti-o livram la orice adresa din Romania, fie prin flota proprie de camioane prevazute cu brat specializat de descarcare, ori prin curierii parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Fierul forjat este un material elegant si durabil, intalnit in casele noastre fie la mobilierul de gradina, la garduri si balustrade, fie la obiecte decorative, ca de exemplu un sfesnic, un suport pentru sticla de vin ori rama unei oglinzi. Este important sa nu neglijezi intretinerea obiectelor din fier forjat, dat fiind faptul ca este un material predispus la rugina. Prin urmare, daca te bucuri acasa de prezenta fierului forjat si vrei sa ii asiguri o durata cat mai mare de viata si un aspect estetic, afla cum se curata si cum se pastreaza in conditii optime acest material.
Daca nu mai esti multumit de cum arata caloriferul cel vechi si vrei sa-l demontezi sau te afli in proces de renovare la etapa de instalare a radiatoarelor, atunci ghidul de fata este pentru tine. In acest articol iti spunem pas cu pas cum se demonteaza caloriferul cel vechi si cum il instalezi pe cel nou cumparat.
Montarea corecta a mochetei - sfaturi pentru pregatirile necesare, lipire si fixare Mocheta este recomandata pentru spatii ale casei precum livingul sau dormitoarele, oferind o senzatie placuta, atunci cand se paseste pe suprafata sa. Pentru ca pot fi gasite intr-o gama variata de nuante si modele, mocheta este usor de integrat in decorul oricarui spatiu al casei. Montarea corecta a unei mochete trebuie sa tina cont atat de dimensiunile spatiului respectiv, cat si de usurinta cu care aceasta poate fi scoasa, in eventualitatea unei renovari.
Rulourile exterioare sunt o solutie eficienta pentru controlul luminii si al temperaturii din interior, simplu de implementat atat la casa, cat si la bloc. Aceste sisteme pentru siguranta spatiilor interioare pot inlocui cu succes obloanele din lemn, material greu de intretinut si cu o rezistenta scazuta in fata factorilor meteorologici. In prezent, rulourile exterioare din aluminiu sau PVC reprezinta cea mai buna solutie pentru protejarea ferestrelor, fiind usor de curatat si oferind o serie intreaga de avantaje functionale: Asigura un confort termic sporit in lunile reci de iarna; Sporesc securitatea intregii locuinte; Protejeaza geamurile de diverse fenomene meteo - grindina, ninsori, furtuni; Pot reduce cu pana la 50% zgomotele de afara; Permit mai multa intimitate in spatiul casei; Ofera un aspect mult mai placut intregului imobil.