Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Vopsirea lemnului exterior - Top 5 lucruri pe care sa le stii

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 06.10.2020 / Timp lectură: 5 min

Vopsirea lemnului exterior - Top 5 lucruri pe care sa le stii

Atunci cand ai o curte, proiectele DIY in care esti antrenat sunt numeroase. Daca esti si un iubitor al elegantei lemnului si l-ai adoptat in amenajarea casei tale, inseamna ca esti preocupat si de vopsirea lui. Fie ca este vorba de vopsirea gardului, a balustradei, a usilor si ferestrelor, a mobilierului de gradina, a podelei din foisor sau terasa, elementele de lemn din jurul casei necesita intretinere. Conditiile de vreme, razele ultraviolete, atacul insectelor, ciupercile, mucegaiul sunt factori externi daunatori care ataca frumusetea obiectelor tale din lemn.

Te afli in fata unui proiect de vopsit, a unei piese de lemn exterior? Iti dezvaluim in acest articol 5 lucruri pe care sa le stii inainte sa te apuci de treaba.

Cuprins

Cu ce vopsesc lemnul exterior?

Produsele intalnite pe piata pentru vopsirea lemnului sunt variate, astfel ca pe buna dreptate te poti intreba ce sa folosesti, bait, lazura, vopsea, lac. Cel mai important este sa intelegi ce caracteristici are fiecare dintre aceste produse dedicate vopsirii lemnului:

  • baitul este un produs destinat colorarii lemnului, dar care pastreaza textura fibroasa unica a acestuia si chiar o pune in valoare, deci prezinta transparenta; are rol inclusiv de protejare a suprafetei, insa nu este destinat pentru acele elemente din lemn care sunt supuse actiunii directe a factorilor externi agresivi; de aceea este folosit de regula pentru vopsirea lemnului interior; baitul se gaseste intr-o varietate de culori, fie ca iti doresti rosu, verde, fie o nuanta naturala de stejar;
  • lazura este o solutie de colorare semitransparenta, astfel permite ca fibra lemnului sa fie vizibila, deci te poti bucura de textura deosebita; in plus, ofera protectie impotriva conditiilor atmosferice (intemperii, umiditate, radiatii UV) si a daunatorilor; lazura este un produs destinat pentru lemnul de exterior; are loc o colorare semitransparenta a suprafetei lemnoase potrivit nuantei alese: stejar, cires, nuc, tec, mahon s.a.
  • vopseaua este opaca si acopera textura lemnului; pe langa colorare ofera protectie la factorii externi; o gasesti disponibila in diverse nuante

De reținut: Pentru obiectele din exterior, daca doresti sa pastrezi textura lemnului, aceasta sa ramana deci vizibila, vei folosi lazura. Daca iti doresti sa acoperi suprafata lemnului cu o culoare opaca, vei folosi vopseaua.

  • lacul se foloseste ca finisaj transparent pentru a pune in valoare culoarea naturala a lemnului si frumusetea texturii, dar si pentru a-l proteja impotriva intemperiilor si a uzurii; prin urmare, imbunatateste aspectul estetic si prelungeste durata de viata a obiectelor din lemn; lacul se foloseste atunci cand nu vrei sa vopsesti lemnul, ci ai ca scop sa ii dai o stralucire naturala si o protectie; de regula se foloseste pentru obiectele din interior; pentru exterior se va folosi lazura care nu acopera suprafata; este un lac colorat transparent;

Cum pregatesc suprafata lemnului care urmeaza a fi vopsit?

 Este important sa nu sari peste etapa de pregatire a lemnului si sa nu o privesti doar ca pe un proces care iti va lua timp. Suprafata peste care urmeaza sa aplici vopseaua trebuie sa fie complet curata si uscata. Murdaria, praful, impiedica ca vopseaua sa adere la suprafata. De asemenea, vopseaua veche, ceara sau lacul necesita a fi indepartate.

  • pregatirea unei suprafete de lemn noua - indeparteaza praful cu o perie sau o carpa moale, curata; apoi slefuieste lemnul in lungul fibrei, folosind hartie abraziva cu granulatie de cel putin 150; indeparteaza rumegusul rezultat cu o perie sau cu ajutorul unei lavete din bumbac; daca exista in suprafata denivelari sau fisuri, aplica un chit de rosturi pentru lemn;
  • pregatirea unei suprafete de lemn vopsite anterior - se indeparteaza vopseaua pana se ajunge la lemnul curat, sanatos; instrumentul de care te vei folosi poate fi hartia abraziva, spaclul sau peria de sarma; o alta metoda de indepartare a vopselei vechi este decaparea;

In concluzie, procesul de curatare va contine urmatorii pasi:

  1. curatarea suprafetei care se va face simplu cu o perie; daca este nevoie de degresare se va folosi detergent lichid de vase si apa calda;
  2. slefuirea lemnului cu smirghelul (pana se ajunge la suprafata in alb);
  3. indepartarea prafului rezultat de la slefuire;

 

Cum pregatesc suprafata lemnului care urmeaza a fi vopsit?

De ce sa folosesc grund pentru vopsirea lemnului?

Grundul se aplica pe suprafata slefuita in prealabil, deci dupa ce obiectul a fost pregatit si este complet curat. Grundul este o baza pentru vopseaua care urmeaza a fi aplicata.

Ajuta vopseaua sa adere pe obiectul tau fara nicio dificultate. In plus are si rol de protectie a lemnului impotriva putrezirii, a ciupercilor sau a insectelor. Mai mult decat atat, grundul ajuta la intarirea fibrelor de lemn si asigura totodata o culoare uniforma. Dupa ce s-a uscat, grundul este necesar sa fie slefuit cu o banda abraziva fina.

Tine cont ca exista grund transparent, prin urmare nu ai de ce sa iti faci griji daca vrei sa pastrezi vizibila textura lemnului. In cazul in care nu vrei sa se vada desenul lemnului si vei folosi o vopsea opaca, foloseste in prealabil un grund alb.

De ce sa folosesc grund pentru vopsirea lemnului?

Cum scap de vopseaua veche?

Atunci cand ai o suprafata care a mai fost vopsita, trebuie sa indepartezi stratul vechi. Vopseaua noua va trebui aplicata pe lemnul in alb. Asa cum am mentionat deja anterior, exista doua metode de indepartare a vopselei vechi:

  • prin slefuire - cu rola, burete abraziv sau cu o masina de slefuit;
  • prin decapare - slefuieste usor suprafata cu un burete abraziv; aplica decapantul cu o pensula si lasa-l sa actioneze pana observi ca stratul vechi de vopsea incepe sa se umfle; incepe sa racai vopseaua cu o spatula pana dai de lemnul alb; curata suprafata cu apa si lasa sa se usuce;

     

Ce masuri trebuie sa-mi iau cand vopsesc lemnul exterior?

De retinut este faptul ca vopsirea lemnului exterior nu inseamna doar un frumos aspect estetic, ci si protectie impotriva factorilor daunatori: radiatii ultraviolete, intemperii, microorgonisme s.a.

Din cauza factorilor agresivi la care este expus lemnul aflat in aer liber, atentia acordata acestuia trebuie sa fie cu mult mai mare. Deci nu mai amana proiectul de vopsire. Daca te intrebi la ce sa fii atent cand vopsesti lemnul exterior, iata ce trebuie sa stii:

  • alege cu foarte mare atentie produsele, grund, lazura, vopsea, care trebuie sa ofere protectie ridicata la radiatiile UV si umiditate, rezistenta la intemperii, protectie impotriva cariilor, ciupercilor;
  • consulta prognoza meteo inainte de a te apuca de vopsit; o temperatura cuprinsa intre 21 si 32 de grade Celsius este ideala; de asemenea, asigura-te ca vremea va ramane frumoasa pentru ca obiectul sa aiba timp sa se usuce;
  • daca ai o suprafata mare de vopsit, aloca-ti timpul necesar pentru a finaliza de dat primul strat fara intrerupere;
  • testeaza produsul cu care urmeaza sa vopsesti pe o suprafata mica a lemnului, in felul acesta te asiguri ca este nuanta pe care ti-o doresti;
  • aplica stratul de vopsea de doua sau de trei ori pentru o foarte buna protectie;

Lemnul ofera eleganta si naturalete spatiului pe care il decoreaza. Este insa importanta tratarea lemnului in mod corespunzator pentru a-i prelungi durata de viata. Prin urmare, fie ca este vorba de lemn la exterior, fie de cel din interiorul casei, ofera-i ingrijire.

Tine cont ca poti foarte usor sa reconditionezi si obiectele vechi de mobilier. Lemnul are valoare foarte mare, pune-l in evidenta prin vopsire, respectand etapele si folosind produse de calitate.

Ce masuri trebuie sa-mi iau cand vopsesc lemnul exterior?

Te-ar putea interesa și:

Inlocuirea geamului spart al unei ferestre poate fi realizata de tine, este usor sa inveti cum se face, iar acest articol iti dezvaluie pasii pe care ii ai de urmat. Asadar, nu ai de ce sa ramai cu el spart pe pozitii, riscand o posibila accidentare. Urmareste ghidul pe care ti l-am pus la dispozitie pentru inlocuirea geamurilor in cazul ferestrelor traditionale. Asadar, nu este nevoie sa cauti un mester, economisesti timp si bani.
Cel mai probabil ai consultat imagini cu idei de amenajari interioare, pentru dormitor, living sau bucatarie. Culorile se imbinau armonios, iar rezultatul era o incapere care reusea sa atraga pur si simplu cu ajutorul cromaticii. Nimic nu este la intamplare. Orice designer de interior foloseste o schema de culori pentru amenajarea spatiului, iar una foarte des intalnita este cea a culorilor complementare. Pe scurt, asta inseamna imbinarea unei culori primare (rosu, galben, albastru) cu una secundara (verde, violet, orange). Parcurge acest articol pentru a intelege exact cum se aplica principiul culorilor complementare in designul interior.
Vopseaua epoxidica prezinta rezistenta la trafic si uzura, la expunerile agresive sau la socurile mecanice, are duritate, iar aspectul este unul superior lucios. Prin urmare, vopseaua epoxidica este ideala pentru pardoseli, oferind o acoperire foarte buna. Astfel, daca iti doresti sa protejezi si sa oferi un aspect nou pentru pardoseala garajului, a terasei, a subsolului, vei aplica vopseaua epoxidica, respectand cativa pasi simpli. Iata care sunt acestia si de ce vei avea nevoie:
Daca simti ca proiectul tau OSB are nevoie de o imbunatatire din punct de vedere estetic, solutia este data de vopsirea acestui material derivat din lemn, dar nu inainte de a afla cateva informatii ajutatoare. OSB este prescurtarea de la Oriented Stand Board, adica placa din aschii orientate. Altfel spus, OSB este un panou prefabricat din lemn, alcatuit din aschii in proportie de 95%. Restul de 5% este rasina sintetica folosita pentru incleiere si are rezistenta ridicata la umezeala. Costul redus, caracterul rezistent, rigid, precum si greutatea usoara sau montajul facil, fac din acest material unul des intalnit in proiectele de constructii, fie pentru pereti, podele sau acoperisuri. Cu toate acestea, multi sunt cei care nu agreeaza aspectul suprafetelor din OSB, dat fiind vizibilitatea aschiilor lungi si subtiri de lemn. Astfel, apare nevoia fireasca de a vopsi OSB-ul pentru ca proiectul realizat sa arate satisfacator. Daca si tu te afli intr-o astfel de situatie, afla cateva sfaturi utile inainte de a vopsi placile OSB.