Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

24 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Variatoarele electrice - ce sunt si cum se monteaza in circuitul electric al casei?

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 06.05.2021 / Timp lectură: 2 min
https://blog.mathaus.ro/wp-content/uploads/2021/04/a19eoszjqtjkremwq1ir9x72hbrdqamgnlzfv_mnpty7lsqdkty87b0ojwwpteadziwrc82kyni8mpqkbedry3mx6shzbxnhrapkvjir3nydhgjqofgklbhl9udu6-pcuio4dcwz-jpeg-4.jpg

Variatoarele electrice (dimmerele) sunt componente ale circuitului electric din locuinta, cu rol de reglare treptata a intensitatii luminoase, respectiv a nivelului de iluminare dintr-un anumit spatiu.

Cuprins

Care sunt principalele caracteristici ale variatoarelor electrice?

  • Permit o adaptare usoara a luminozitatii la un anumit tip de activitate;
  • Garanteaza un control simplu si rapid al gradului de luminozitate;
  • Se monteaza cu usurinta in sistemul electric al locuintei;
  • Sunt compatibile cu o gama variata de corpuri pentru iluminat interior si exterior;
  • In Romania, tensiunea nominala de functionare a unui dimmer este de 230 Vac.

In plus, setul de optiuni al modelelor de ultima generatie este mult mai complex. In afara de functiile de baza (reglare rapida a luminozitatii / stingere / aprindere), modelele premium mai pot oferi si:

Functie pentru dezactivare automata, prin presetarea unui anumit timp de functionare;

  • Schimbare automata a luminozitatii, in functie de lumina naturala ce vine din exterior;
  • Control de la distanta, cu ajutorul aplicatiilor, sau chiar prin control vocal;
  • Unele modele sunt prevazute cu LED-uri, pentru a semnaliza nivelul de incarcare al circuitului respectiv.

Care sunt principalele tipuri de variatoare electrice?

Exista doua tipuri principale de variatoare electrice:

  1. Variatorul electric cu functionare prin reglare rotativa;
  2. Variatorul electric cu functionare prin apasarea butoanelor.

Indiferent de modelul ales, criteriile de cumparare ale unui variator electric tin de:

  1. Puterea minima / maxima a circuitului electric in care se monteaza;
  2. Sursa de iluminat cu care variatorul electric trebuie sa functioneze in tandem.

Variatoarele electrice si corpurile de iluminat ale casei

Un anumit model de variator electric poate functiona doar cu sursa de iluminat pentru care a fost realizat. Asadar, exista pe piata variatoare electrice pentru:

  • Lampi cu halogen si lampi cu incandescenta - tensiune de 230 V;
  • Becuri cu halogen economice;
  • Lampi (halogen sau incandescenta) cu tranformator electronic - tensiune de 230 V;
  • Lampi (halogen sau incandescenta) cu transformator feromagnetic - tensiune de 230 V;
  • Lampi fluorescente cu balast electronic - tensiune 1-10 V;
  • Lampi compact fluorescente (CFL) dimabile*

*nu toate sursele de lumina tip CFL pot fi actionate prin variatoare electrice. Pentru a varia intensitatea luminoasa a unui bec CFL cu ajutorul unui variator, trebuie sa cumperi surse de lumina ce sunt semnalizate de producator ca fiind variabile.

Cand sunt variatoarele incompatibile cu sursele de lumina?

Variatoarele electrice si sursele de lumina functioneaza doar atunci cand puterea becului este mai mare de 30 - 40 W. In cazul in care puterea becului coboara sub acest prag, exista urmatoarele riscuri:

  • Actionarea variatorului electric nu va avea niciun efect asupra becului / corpul de iluminat nu se va aprinde.
  • In cazul in care alegi un dimmer cu o putere maxima mai mica decat puterea consumata de sursele de iluminat, exista riscul ca variatorul electric sa se arda.

Cum se pot monta variatoarele electrice?

Se monteaza la fel de usor ca intrerupatoarele, prin mai multe feluri:

  1. Se pot monta ingropat - necesita doza si cablaj ingropat;
  2. Se pot monta in doza aparenta - acolo unde s-au realizat deja lucrari de amenajare interioara, iar spargerea peretilor nu reprezinta o optiune;
  3. Se pot monta in rame multipost (vertical si orizontal) - in functie de spatiul disponibil pe suprafata peretului respectiv
  • Aceste accesorii vin de obicei cu folii de protectie, ce protejeaza variatoarele, in cazul in care inca se mai executa lucrari in spatiul respectiv.
  • Pentru a monta ingropat variatoarele electrice, exista doze si suporti ce permit pozitionarea atat pe verticala, cat si pe orizontala. 

La noi găsești materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect de bricolat ai în derulare. Comanzi online rapid și economisești timp pentru alte activități. Ne ocupam noi de transport fie acasă sau direct la șantier.

Poți alege orice cantitate de materiale ai nevoie, chiar si pentru a construi o casă de la zero inclusiv cu finisaje, direct la cheie doar să te apuci de mobilat și decorat. 

Avem posibilitatea de a livra oriunde fie cu flota noastră de camioane specializate cu braț mecanizat pentru descărcare sau prin curieri oriunde acasă sau direct la șantier.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Renovarea unui apartament nou achizitionat implica in prima faza schimbarea instalatiei electrice. Blocurile vechi raspund unor nevoi de consum cu mult sub cele actuale, cand in bucatarie lucreaza si masina de spalat vase, hota, cuptorul electric, centrala termica si nu numai. Instalatia electrica inseamna parcurgerea unor etape bine definite, iar una dintre ele este cea a pozitionarii prizelor si a intrerupatoarelor. Prin urmare, daca te afli in acest stadiu, fie ca este vorba de casa sau apartament si iti doresti sa stii unde ar fi bine sa ai prizele si intrerupatoarele, tine cont de recomandarile prezentate in acest articol.
Tabloul electric este cea mai importanta componenta din sistemul electric al unui apartament. Acesta are rolul de a proteja aparatele electrocasnice, locuinta si chiar locuitorii imobilului respectiv, datorita sigurantelor automate, care „sar” si intrerup curentul. Afla mai multe informatii utile din acest articol.
Alegerea becului potrivit poate reduce semnificativ facturile la energie, insa achizitia acestuia poate fi o misiune de-a dreptul dificila, dat fiind numeroasele optiuni aflate la raft. Datorita progreselor tehnologice, becurile incandescente au fost inlocuite cu popularele becuri cu LED economice. Acestea din urma au o durata mult mai mare de viata, consuma considerabil mai putina energie, ofera o lumina calda placuta si pot avea o intensitate reglabila pentru a obtine ambianta potrivita.
Tehnologiile de iluminat s-au dezvoltat mult in ultimii ani si au adus schimbari majore optiunilor pe care ai la dispozitie. O directiva din 2009 a Consiliului European a interzis folosirea becurilor incandescente cu filament pentru uz casnic, iar din 2018 a intrat in vigoare o interdictie de producere si comercializare a becurilor cu halogen cu lumina non-directionala (becurile GLS, in forma de para), din cauza eficientei energetice scazute. Acestea din urma vor fi eliminate gradual din Uniunea Europeana. In prezent, daca vrei sau esti nevoit sa inlocuiesti becurile din casa, ai de ales intre urmatoarele becuri ecologice: Becuri cu halogen G4 si G9 (bulbi cu soclu cu 2 pini intre care exista o distanta de 4 mm si, respectiv, 9 mm; ) si R7 (tuburi liniare cu doua capete). Becuri compacte fluorescente (CFL - Compact Fluorescent Lamp) Becuri LED (Light Emitting Diodes) In acest articol vei afla cum functioneaza fiecare dintre aceste becuri ecologice, ce eficienta energetica au, care sunt avantajele si dezavantajele specifice, precum si criteriile de alegere de care trebuie sa tii cont. Toate aceste informatii sunt esentiale pentru ca tu sa achizitionezi produse sigure, care te ajuta sa economisesti bani si sa protejezi mediul inconjurator.