Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Tencuiala vs. gips carton pentru finisarea peretilor si tavanului

Actualizat: 01.10.2021 / Publicat: 24.07.2021 / Timp lectură: 6 min

Amenajarea unei locuinte te poate pune in fata unor alegeri dificile, care te vor indemna sa te documentezi si sa cauti cât mai multe informatii. Una dintre cele mai comune situatii este cea care vizeaza acoperirea peretilor si a tavanului cu tencuiala clasica sau cu gips carton. Discutam despre aceste aspecte in cele ce urmeaza, punctand astfel avantajele si dezavantajele fiecarui sistem.

Cuprins

Sisteme de acoperire cu tencuiala

Tencuiala este cel mai simplu mod de a acoperi suprafetele de perete si tavan, oferindu-ti in schimb si eleganta si frumusete, dar si functionalitate. Tencuiala este un produs capabil sa izoleze suprafetele, insa in acelasi timp are proprietatea de a nivela suprafata, fiind un strat de acoperire final. 
Tencuiala reprezinta, de fapt, aplicarea unui strat de mortar fin, care se poate colora in functie de pigmentul ales si care iti ofera astfel suprafete igienice si usor de curatat. Tencuiala poate fi aplicata manual sau mecanizat, iar tipurile de tencuiala difera, oferindu-ti posibilitatea de a alege ceea ce ti se potriveste. 
 

Caracteristicile tencuielilor pentru interior

​​​​​​​

Tencuiala de interior este diferita de cea de exterior, deoarece solicitarile sunt distincte. Daca la exterior este nevoie ca tencuiala sa ofere protectie optima la intemperii, in cazul tencuielii de interior vorbim despre protectie impotriva umiditatii provenite din procese casnice. 
Pentru aplicarea tencuielii vei avea nevoie de uneltele speciale de aplicare si preparare a mortarului, dar si de grund sau amorsa, prin care se creeaza stratul de aderenta. Tencuiala se aplica la interior in cel putin doua straturi subtiri, cu pauze intre aplicari, astfel incat uscarea sa se faca lin, fara sa apara crapaturi din cauza uscarii excesive sau din cauza frigului.

Avantajele tencuielilor pentru pereti si tavane

Acoperirea suprafetelor de perete si a tavanelor cu tencuiala ofera un rezultat optim pentru ca materialul in sine este unul dedicat finisarii. Fiind un mortar fin de finisare, aspectul final va fi unul deosebit, care se va potrivi in orice context de amenajare. Pe langa acestea, tencuielile mai aduc in discutie urmatoarele avantaje.

Aplicare facila, manual sau mecanizat

Tencuiala pentru suprafete relativ mici poate fi realizata si manual, insa este nevoie de o cunoastere a tehnicii de lucru. De aceea este recomandat sa optezi pentru firme de constructii sau mesteri cu experienta pentru punerea in opera a stratului de acoperire.

Pe de alta parte, insa, mijloacele mecanizate de aplicare a tencuielii scutesc pana la jumatate din timpul alocat aplicarii manuale, drept pentru care ar trebui sa iei in calcul si acest aspect. 

Raport optim calitate-pret

Tencuiala reprezinta un strat de finisare elegant, iar in general materialele de finisare sunt mai scumpe decat materialele de construire efectiva. Materialele de finisare sunt cele care ofera aspectul unei constructii, dar si protectia necesara, asa ca investitia este justificata de calitatea materialelor menite sa fie durabile.

Dezavantajele tencuielilor

Tencuielile trebuie sa fie realizate în mod corect, la nivel de pregatire a materialului. Proportiile corecte si aplicarea corecta garanteaza durabilitatea si estetica tencuielii. Totusi, timpul indelungat de uscare la interior poate influenta adesea decizia de a folosi tencuiala clasica, alternativa fiind finisarea cu placi de rigips.

Sisteme de finisare cu placi de rigips

Placile de gips carton sau rigipsul (n.r. denumire imprumutata si utilizata frecvent datorita popularitatii brandului, denumirea corecta a produsului este gips-carton) este un material utilizat pentru o gama ampla de amenajari, fiind un material versatil. 

Placile din rigips se folosesc adesea pentru construirea peretilor de compartimentare (neportanti) sau ca finisaj in cazul peretilor si al tavanelor. 

Placile din gips carton sunt realizate sub forma unei structuri sendvis, cu doua foi de carton si un miez din gips, de unde vine si numele materialului. Aceasta structura este deosebit de eficienta, deoarece poate izola foarte bine din punct de vedere termic si fonic, in mare parte gratie dispunerii acestor straturi.
 

Caracteristicile placilor din gips carton

Placile din gips carton sunt structuri usoare, iar acesta este motivul pentru care de cele mai multe ori se prefera amenajare folosind acest material. El nu incarca structura la nivel de greutate, este rezistent la foc si umiditate si este usor de pus in opera in aproape orice context.

Placarea peretilor si a tavanelor cu gips carton necesita instalarea unor profile metalice care creeaza, de fapt, structura pe care vor fi pozitionate placile. In unele cazuri, zona de mijloc, dintre perete si placa de gips carton, poate fi umpluta cu un material suplimentar izolator, daca se doreste izolarea temeinica a suprafetelor.
 

Avantajele placarii cu gips carton

​​​​​​​

Fiind un material care cunoaste o larga utilitate, este usor sa identificam principalele avantale ale placarilor cu gips carton. Ele se refera atat la eficienta, cat si la durabilitate, rezistenta si estetic deopotriva.

Placarile cu gips carton sunt ieftine

Placile de gips carton au costuri relativ reduse, drept pentru care investitia initiala va fi foarte mica. Vei mai avea nevoie pentru instalarea sistemului de bride si de profilele metalice, dar si de materialele izolatoare, daca vrei sa investesti si in acest aspect. 

Placajul cu gips carton iti ofera economie de timp

O lucrare efectuata cu ajutorul placilor de gips carton poate dura o zi, maxim doua, in functie de suprafetele ce trebuie acoperite. Spre deosebite de tencuieli, in cazul placajelor cu gips carton nu este necesar sa astepti sa se usuce materialele inainte de a da in exploatare camera sau locuinta. Placajele de gips carton se monteaza rapid si eficient si ofera structuri perfect plane, drept pentru care de multe ori vei observa ca aceste placi sunt montate si pentru a repara anumite probleme structurale (goluri, denivelari etc).

Sustenabilitate si amenajari eco-friendly

Din ce in ce mai mult se pune accentul pe construirea sustenabila si pe folosire a materialelor de constructii care sa nu afecteze mediului inconjurator. 

Placile din gips carton pot fi reciclate fara probleme, iar acest lucru inseamna un lucru benefic atat pentru mediu cat si pentru sanatate. Placarea cu gips carton reprezinta probabil una dintre solutiile viitorului.

Spre deosebire de alte materiale, care elibereaza noxe si al caror proces de realizare necesita foarte multe resurse sau polueaza mediul excesiv, placile din gips carton sunt materiale curate, menite sa ajute si sa protejeze natura. 

Pierderi reduse de material

Atunci cand folosesti materiale de constructii cu consistenta lichida sau vascoasa, exista riscuri foarte mari sa inregistrezi pierderi substantiale de material in urma aplicarii. In cazul placilor de gips carton vorbim despre o eficienta maxima, deoarece acest material nu murdareste si nici nu inregistreaza pierderi insemnate. Acest lucru inseamna o economie de timp si de bani.

Ce ar trebui sa ai in vedere atunci cand alegi materialul pentru finisarea peretilor si a tavanelor?

Fiecare amenajare realizata in interiorul locuintei tale are in vedere criteriile de eficienta si confort. In definitiv, confortul joaca un rol foarte important, indiferent daca vorbim despre cel termic, acustic sau estetic. 

Astfel alegerea materialului potrivit pentru acoperirea peretilor va trebui sa indeplineasca urmatoarele criterii.

Rezistenta
Un material rezistent este cel care poate face fata socurilor mecanice, zgarieturilor si loviturilor, iar din acest punct de vedere ambele materiale se comporta la fel de bine. Chiar daca poate parea ca tencuiala este mai rezistenta, prin prisma faptului ca este strat superior pe substrat de beton, in realitate aceasta poate sa crape sau sa se ciobeasca daca socurile sunt prea puternice.

Costuri

In general, costurile pentru ambele tipuri de amenajari sunt similare, cu diferenta ca placile din gips carton pot fi putin mai scumpe tocmai pentru ca ofera caracteristici mai bune de izolare. 

Durabilitate

Intretinute corect, ambele sisteme dureaza in timp si nu necesita lucrari frecvente de mentenanta. Din acest punct de vedere, placile de rigips sunt mai rezistente si nici nu isi pierd valoarea in timp. 

Estetic

In mod cert si tencuielile au un aspect placut, insa placarile cu gips carton rezolva problema planeitatii suprafetelor, lasand in urma un spatiu perfect echilibrat pentru amenajari de calitate. 

Indiferent ce alegere faci pentru casa ta, este important sa stii ca solutiile cele mai potrivite pentru tine sunt cele care te ajuta sa obtii cat mai multe avantaje si sa atingi obiectivul de amenajare pe care ti l-ai propus. 

Verificăm întotdeauna cu specialiștii MatHaus pentru a-ți prezența cele mai bune și concrete informații în articolele noastre. Mai mult, dacă ai în desfășurare un proiect similar sau te pregăteșți să începi unul, nu uită că poți oricând să comanzi produsele necesare online.

Astfel economiseșți timpul petrecut în trafic și în magazine. Noi putem livra orice tip de material la tine acasă sau direct la șantier. Indiferent de greutatea sau cantitatea comenzii, venim fie prin flota noastră de camioane specializate și dotate cu braț mecanizat pentru descărcat sau prin curierii parteneri.

Te-ar putea interesa și:

Amenajarea unei locuinte noi, sau redecorarea celei in care traiesti deja incep cu alegerea culorilor pentru pereti. Variantele sunt nenumarate, de la culori pale la nuante intense, de la culori reci la tonuri calde, de la nuante luminoase la vopsele intunecate si sobre. Tendintele nu fac altceva decat sa te deruteze si mai mult: gasirea nuantelor feng shui sau conform efectelor dovedite stiintific pe care le au culorile asupra noastra in lista de culori ale anului ar putea fi o misiune dificila si pentru un profesionist. Din fericire, exista o cale mai usoara, care nu exclude urmarea regulilor de design interior: alegerea culorilor care iti plac si te inspira, respectiv excluderea celor care nu te incanta. Odata ce ai facut asta, urmarirea tendintelor si a normelor estetice va deveni floare la ureche.
Lambriul reprezinta o imbracaminte de marmura, de lemn sau de stuc, cu care se acopera total sau partial peretii unei incaperi, in scop decorativ sau pentru protectie. Astazi, cele mai utilizate materiale sunt lemnul, PVC-ul sau MDF-ul. Urmeaza acesti pasi si afla cum sa montezi lambriul din lemn sau PVC.
Cat de greu poate fi sa montezi tapetul, de unul singur? Nimic mai simplu, daca urmezi pasii si recomandarile de mai jos.
Cea mai buna lavabila implica timpi redusi de aplicare si costuri minime de mentenanta. Se curata usor de pete si alte murdarii, iar puterea culorii aplicate ramane aproape neschimbata, pentru o perioada lunga de timp. Iata care sunt cei mai importanti factori de care sa tii cont in alegerea unei vopsele lavabile de calitate.