Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Soba racheta: ce este si care sunt avantajele si dezavantajele

Actualizat: 16.09.2021 / Publicat: 06.05.2021 / Timp lectură: 4 min

Locuintele care nu sunt conectate la o retea de curent electric sau la o centrala termica pentru incalzirea incaperilor casei in perioadele sezonului rece, folosesc metode de incalzire alternative si traditionale, mai exact soba. Aceasta modalitate este intalnita in special in anumite zone rurale, la cabanele de munte sau in zonele urbane periferice in care nu exista alimentare cu centrala termica.

Cuprins

Ce inseamna soba racheta?

Sobele sunt de diferite forme, marimi si utilitati in functie de constructia aleasa, de posibilitati sau de designul interior al locuintei. Acestea pot fi rustice, cu un stil clasic sau organice, cu forme care se pliaza in functie de aspectul incaperilor.

Dupa rolul pe care-l au pot fi seminee, sau sobe de incalzit cu cuptor sau plita. Din ultima categorie face parte soba racheta, o instalatie care imbina modernul cu utilul.

Soba racheta este un sistem aparte de incalzit locuinta, cat si pentru gatit. Usor de construit si potrivit pentru gospodariile care nu beneficiaza de centrale termice, soba racheta ofera mai multe avantaje decat un semineu sau o soba traditionala, de calitate. Acest sistem a devenit din ce in ce mai cunoscut si intalnit in locuintele oamenilor.

In comparatie cu sobele clasice, arzatorul de tip „racheta” este mult mai sanatos atat pentru retetele gatite cat si pentru aerul respirat din incaperile incalzite.

Cum functioneaza o soba racheta?

Soba racheta are un sistem special pe care-l poti folosi si se deosebeste de sobele normale, clasice datorita aspectelor unice ale modelului. In primul rand, combustibilul la o soba racheta se introduce de sus in jos, iar arderea acestora are loc intr-un focar mai mic si izolat termic spre deosebire de cele traditionale care ofera un spatiu mai mare pentru ardere.

Flacara din interiorul unei sobe rachete arde in pozitie orizontala, iar gazele sunt transportate catre compartimentul special pentru ardere. Astfel incat, gazele se reaprind, iar caldura este mentinuta pe o perioada mai lunga de timp, generand o noua combustie. In cadrul acestui proces, fumul coboara catre compartimentul de recuperare al caldurii.

Cum functioneaza o soba racheta

Care sunt avantajele sobei rachete?

Nu scoate mult fum

Deoarece o soba racheta poate fi fie stationara, fie transportata intr-un autovehicul si folosita in spatii naturale, precum padurea. Acest sistem de incalzire si de gatit va scoate mai putin fum, spre deosebire de un foc de tabara.

In cazul acestui tip de soba, caldura si flacara se creeaza in interior, iar fumul scos se disperseaza mai repede. Asemeni unui foc de tabara, soba racheta iti va oferi un surplus de confort si caldura pentru serile in natura.

Consumul mic de combustibil

Atunci cand vei folosi o soba racheta vei ramane cu lemne taiate in plus datorita consumului mic de combustibil de care are nevoie pentru a incalzi o incapere sau pentru a gati un fel de mancare.

Controlul de ardere al combustibilului se realizeaza in interiorul sobei; aceasta avand o dimensiune mai mica, lasa lemnul fierbinte sa arda pentru o perioada mai lunga de timp.

Combustibil pentru un mediu mai curat

Spre deosebire de sobele pe gaz, sobele racheta fuctioneaza cu alimentare pe lemne. Aceasta nu dauneaza la fel de mult ca alte modalitati de aprindere. Elimina scurgerile de gaz si implicit a incidentelor si este o soba mult mai flexibila datorita utilizarii acesteia si in spatiile private de o sursa de achizitionare a gazului.

Diversitate in materialele folosite

Daca nu ai posibilitatea de a crea o soba racheta cu materialele clasice, aceasta poate fi construita din diferite produse alternative precum: cutiile din metal, ele fiind potrivite pentru incalzit incaperea, cat si pentru gatit.

Bineinteles, nu sunt la fel de rezistente la sobele clasice, insa sunt excelente pentru o seara racoroasa de camping.

Un alt material ar putea fi caramida; mult mai rezistenta  si usor de asamblat. Pentru un plus de creativitate dar si pentru utilitatea acestora, poti folosi butoaie de dimensiuni mari potrivite pentru o masa copioasa sau pentru o camera incapatoare si calduroasa.

Care sunt dezavantajele sobei rachete?

Ca orice sistem de incalzit sau de gatit, soba racheta prezinta si cateva dezavantaje. Acestea pot fi:

Soba racheta nu este la fel de rapida ca o soba cu gaz

Sobele cu gaz iti ofera oportunitatea de a apasa pe un comutator ca sa ai caldura instantanee si potrivita pentru a gati sau incalzi mancarea.

La polul opus, pentru sobele pe lemn, in stil racheta, trebuie asteptat pana cand focul ajunge la temperaturile optime incat lemnul din soba sa fie ars si potrivit pentru gatit. In functie de lemnul folosit, timpul de asteptare este intre 5 si 10 minute.

Sistem de incalzire necentralizat

Soba racheta nu este potrivita pentru incalzirea mai multor camere sau pentru incalzirea apei in sistem centralizat; combustibilul pe lemn din soba racheta fiind util doar intr-o singura incapere.

Temperatura nu poate fi reglata

Asemeni primului dezavantaj mentionat, temperatura din soba racheta cu combustibil pe lemn nu poate fi reglata direct, prin invartirea unor butoane, ci aceasta poate fi reglata in functie de cantitatea de lemne folosite.

Prezenta funinginii

Funinginea va fi prezenta pe suprafata oalelor si a tigailor atunci cand vei dori sa gatesti cu o soba racheta. Desi mirosul de lemn ars este potrivit pentru serile relaxante, asigura-te ca pui vasele de gatit in locuri ce nu se pateaza usor, precum materialele textile.

Modelul de soba racheta este usor de construit si de folosit, el este practic atat pentru incalzirea incaperilor cat si pentru gatit. Daca informatiile anterioare te-au convins cu privire la acest design de soba, la MatHaus găsești disponibile produsele, piesele si echipamentul necesar.

Pe platforma noastra online vei vedea o gamă foarte variată de produse potrivite proiectelor tale. Vizitează magazinul online din confortul locuintei, alege-ți localitatea de livrare și noi ne ocupăm de transport fie prin flota noastră de camioane specializate în transportul produselor sau prin curierii parteneri.

Ne dorim să îți fim mereu de ajutor, fie cu sfaturi utile așa cum ai găsit in articolul de mai sus sau cu materialele necesare proiectelor tale de construit, renovat sau amenajat. 

Cu MatHaus poți construi o casă de la fundație și până la acoperiș. Alegand produsele direct din magazinul nostru online, economisești timp pentru alte activități. Tot ce trebuie sa faci este sa completezi adresa de livrare, să adaugi produsele în coș și de restul ne ocupăm noi. Avem posibilitatea să îți livrăm orice tip de material oriunde in țară prin flota noastră de camioane sau prin intermediul curierilor parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Mascarea caloriferelor din locuinta reprezinta o solutie convenabila pentru probleme privind: estetica - respecta unitatea stilului de amenajare a intregului spatiu; eficienta - creeaza spatii noi pentru depozitare sau asezarea unor articole cu rol decorativ; protectia - joaca rol de bariera intre cei mici si elementii fierbinti sau muchiile acestora. In loc de a achizitiona masti de calorifere gata facute, multe persoane prefera sa le realizeze in regim DIY. Nu ai nevoie de multe materiale, costurile sunt mici si nici nu trebuie sa fii mester profesionist pentru un astfel de proiect. In acest ghid, iti explicam care sunt motivele pentru care sa faci un grilaj pentru mascarea caloriferului si etapele realizarii sale.
Tevile din PVC se gasesc usor si au un pret accesibil. Pe langa intrebuintarile lor principale (instalatii de diferite tipuri), aceste tevi pot fi folosite si pentru realizarea unor diferite obiecte si sisteme utile in gospodarie. In acest articol, iti prezentam cateva proiecte DIY practice pe care le poti realiza folosind tevi PVC.
Amenajarea sau renovarea baii reprezinta de multe ori o provocare, dat fiind spatiul restrans, cum este cazul multor apartamente vechi. Daca te afli in plin proces de refacere a baii, indiferent ca este mica sau mare, cel mai probabil iti doresti sa beneficieze de ultimele tendinte din piata. Vasul de toaleta suspendat inlocuieste cu succes vechiul model cu picior pe podea. Acesta dintai creeaza un aspect modern, datorita designului minimalist, in plus ocupa mult mai putin spatiu (nu are picior pe sol, iar rezervorul este incastrat in perete). Astfel, ofera incaperii un spatiu aerat, fiind ideal pentru baile mici sau pentru amenajarile moderne. Daca si tu te-ai decis asupra unui vas de toaleta suspendat, mai mult decat atat, ti-ai propus ca instalarea lui sa fie urmatorul tau proiect DIY, noi iti venim in ajutor. Mai jos iti prezentam 5 pasi simpli ca sa montezi un vas de WC suspendat.
Un sistem de canalizare este realizat dintr-un ansamblu de conducte subterane, avand rolul de a colecta apele menajere si cele reziduale dintr-un imobil. Iata care sunt principialele tipuri de canalizare, cum se proiecteaza, ce pasi trebuie sa urmezi pentru instalare si care sunt materialele de care ai nevoie!