Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Scarile exterioare: tipuri, materiale, etape de constructie

Actualizat: 02.11.2021 / Publicat: 07.02.2019 / Timp lectură: 10 min

Intr-o cladire cu cel putin un etaj, scarile de acces sunt de departe elementul de constructie care se regaseste in toate proiectele arhitecturale. Poti renunta la balcoane, la terase, la o baie, dar scarile sunt nelipsite.

Ce faci, insa, atunci cand spatiul interior nu permite amplasarea unei scari? Sau atunci cand ai decis ca este momentul potrivit sa mai adaugi un etaj casei tale?

Solutia este evidenta: scara exterioara. Inainte sa incepi constructia unei scari exterioare, insa, trebuie sa tii cont de cateva criterii si detalii care vor integra scara in designul casei tale. Iata ce trebuie sa stii despre diferitele tipuri de scari exterioare ce pot fi construite langa o cladire, care sunt cele mai bune materiale de constructie in acest caz si ce pasi trebuie sa urmezi in constructia ei.

Cuprins

Ce rol are scara exterioara

Cel mai important rol al scarii exterioare este sa permita accesul la etajele superioare ale unei cladiri, atunci cand este vorba despre o locuinta cu mai multe etaje. Decizia construirii unei scari exterioare poate fi luata din mai multe motive, intre care:

  • lipsa spatiului necesar pentru constructia unei scari in interiorul cladirii

  • adaugarea unor camere noi sau chiar a unor etaje noi la cladirea existenta, care nu erau incluse in proiectul initial de constructie

  • accesul separat in camerele de la etajele superioare ale cladirii, fara trecere pe la parter - se intalneste, in mod frecvent, in pensiuni sau in casele in care locuiesc mai multe familii.

Scara exterioara are si un rol decorativ, insa decizia construirii ei trebuie luata in primul rand in functie de valoarea pe care o aduce constructiei si de utilitatea ei.

Tipuri si modele de scari exterioare

Scarile exterioare sunt de mai multe feluri, in functie de forma rampelor, de materialul folosit in constructie sau de design. Iata principalele tipuri de scari exterioare.

In functie de forma rampelor

Rampa unei scari exterioare este principalul element de constructie si cel mai important, pentru ca este cel care da forma finala. Rampa poate fi construita in multe feluri, criteriile sunt spatiul disponibil si designul. Iata-le pe cele mai des intalnite tipuri de scari, in functie de forma rampei.
●    Scara exterioara cu o rampa dreapta
Este modelul cel mai simplu de construit. Scara este formata dintr-o singura rampa, care poate veni perpendicular pe peretele cladirii sau paralel cu acesta.
●    Scara exterioara cu doua rampe si podest intermediar
Acest tip de rampa se foloseste in cazurile in care scara are o inaltime prea mare. Podestul se construieste de obicei la jumatatea distantei, intre cele doua rampe, si are rolul de a permite celor care urca scara sa faca o oprire pentru odihna.
●    Scara exterioara cu trei rampe la 90 de grade
Scara exterioara cu trei rampe la 90 de grade combina rampa perpendiculara pe cladire cu doua rampe care urca paralel cu peretele. Este utilizata acolo unde nu este suficient spatiu pentru constructia unui alt tip de scara, iar cele doua rampe sunt folosite pentru a oferi acces la incaperi diferite, aflate in unghiuri opuse ale cladirii.
●    Scara exterioara cu doua rampe la 180 de grade si podest intermediar
Acest tip de scara este similar cu cele aflate in mod obisnuit in blocurile clasice de locuinte. Se mai numeste scara in forma de U. Una dintre rampe - de obicei cea de la baza - este construita in exterior, in timp ce a doua este construita paralel cu peretele si se sprijina pe acesta. Podestul este amplasat la jumatatea distantei, intre cele doua rampe, in unghiul de cotitura.
●    Scara exterioara cu trepte balansate
Spre deosebire de alte modele de trepte exterioare pentru casa, scara exterioara cu trepte balansate nu are unghiuri drepte, ci are o forma curbata, pe care o urmeaza si treptele. Este mai rar intalnita in exteriorul caselor, pentru ca depinde mult de forma pe care o au peretii cladirii.
●    Scara exterioara in spirala
Este utilizata in principal in locurile foarte inguste, unde o scara clasica nu poate fi construita, dar este preferata de multe persoane si pentru aspectul sau iesit din comun. Are avantajul ca poate fi construita oriunde este spatiu suficient pentru baza ei, iar principalul dezavantaj este faptul ca urcarea si coborarea ei sunt mai dificile, din cauza dimensiunilor reduse.

In functie de materialul folosit

Pe langa forma rampei, scarile mai pot fi catalogate si in functie de materialul de constructie folosit. Cele mai des intalnite modele sunt construite din lemn, beton sau fier.
●    Scari de lemn
scari de lemn Lemnul este considerat un material clasic atunci cand vine vorba de construirea scarilor exterioare: este solutia utilizata de sute de ani in constructii, asa ca scarile construite din lemn sunt ideale pentru crearea unei imagini naturale si rustice.
Lemnul nu este un material scump, dar necesita in schimb lucrari periodice de intretinere pentru prelungirea duratei de viata. Daca vei opta pentru aceasta solutie, ia in calcul si tratarea lemnului cu substante antifungice si antimucegai si lac rezistent la intemperii, ca sa-l feresti de putrezire.
●    Scari din beton
scari din beton​​​​​​​ Betonul nu este un material prea placut ochiului, dar este o solutie de durata in constructia unor scari exterioare. Avantajul acestui material este usurinta de preparare, modelare si aspectul neutru, care se potriveste cu toate modelele de scari exterioare, dar si cu diversele tipuri de fatada ale unei cladiri. In plus, modelele de scari exterioare din beton pot fi decorate cu usurinta cu alte materiale, cum ar fi caramida sau piatra (placarea scarilor exterioare din beton cu piatra sau gresie este o lucrare des intalnita).
●    Scari din metal
scari din metal Metalul este solutia perfecta pe care o ai la indemana pentru constructia unei scari exterioare intr-un spatiu restrans. Instalarea unei scari din bare de metal se face repede, materialul este ieftin si are o rezistenta crescuta chiar si la dimensiuni reduse.
In plus, metalul face fata cu brio umezelii, nu este afectat de schimbarile de temperatura sau de razele soarelui si nici de actiunea unor factori externi cum ar fi cariile, in cazul lemnului. Daca vei opta pentru un material usor, cum ar fi aluminiul, poti construi scari exterioare chiar si in locurile unde acest lucru nu ar fi posibil, ca de exemplu de la un balcon la altul.

In functie de design

Principalele tipuri de scari in functie de design sunt scarile rustice, clasice si cele moderne. Iata ce particularitati are fiecare in parte.
●    Scari exterioare rustice
scari exterioare rustice
Sunt acele modele de scari care se construiesc in special la casele de vacanta sau in locuintele construite dupa planuri arhitecturale traditionale. La realizarea acestui tip de scari se foloseste indeosebi lemnul sau fierul forjat, iar unele elemente de structura, cum ar fi balustrada, au in principal un rol decorativ.
●    Scari exterioare clasice
​​​​​​​scari exterioare clasice​​​​​​​
Designul clasic se bazeaza pe materiale naturale de calitate, cum ar fi piatra sau marmura, si se caracterizeaza in primul rand prin dimensiunile peste medie. Scarile clasice sunt monumentale si pot fi incarcate cu elemente decorative - cum ar fi coloanele sau statuile -, in functie de gusturile fiecaruia.
●    Scari exterioare moderne 
scari exterioare moderne​​​​​​​ Sunt realizate intr-un stil futurist si de multe ori nu urmeaza regulile clasice de constructie. De exemplu, treptele nu au sustinerea unei rampe si sunt fixate de-a dreptul in perete. Materialele din care sunt construite aceste modele de scari sunt lemnul, metalul, balustradele din tevi, dar in unele cazuri se folosesc materiale exotice cum ar fi sticla securizata.​​​​​​​ 

Care sunt elementele componente ale unei scari exterioare?

Iata care sunt principalele parti componente ale unei scari. Sunt valabile pentru orice tip de scara, fie interioara, fie exterioara.
1.    Rampa scarii - este principalul element de constructie al unei scari, fie ea exterioara sau interioara. Este intotdeauna inclinat la un anumit unghi si poate sa aiba sau nu trepte, in functie de rolul lui. In mod obisnuit, rampa face legatura intre etaje, sau intre etaje si podest, daca scara este prevazuta cu asa ceva.
2.    Vangul - este o grinda laterala sau centrala, care se asaza de-a lungul marginilor (sau pe mijlocul) scarii si ofera sustinere pentru trepte. In functie de model si de particularitatile scarii, aceasta poate fi prevazuta cu unul sau doua vanguri.
3.    Podestul sau zona de odihna - este un spatiu orizontal, aflat de obicei la jumatatea unei scari, care permite intoarcerea in alta directie a rampei urmatoare. Are si rolul de a permite persoanelor care urca sau coboara sa se opreasca, in cazul in care e nevoie.
4.    Treapta - este portiunea plana pe care punem piciorul atunci cand urcam scara.
5.    Contratreapta - este latura verticala a unei trepte.
6.    Parapetul sau balustrada - este un element de siguranta care elimina riscul caderii in gol a persoanelor care circula pe scara. Pentru a oferi protectia necesara, parapetul sau balustrada trebuie sa aiba inaltimea intre 80 si 110 centimetri.
7.    Mana curenta - este un element de protectie care poate avea, uneori, si rol decorativ. Este amplasat in partea superioara a unei balustrade sau a unui parapet si permite celor care urca sa se sprijine sau sa-si gaseasca echilibrul.
8.    Ochiul scarii - este spatiul care se formeaza intre doua rampe. Este omniprezent in cazul blocurilor de locuinte, dar la scarile exterioare apare doar in cazul scarilor cu rampa in „U”.

Cum se construieste o scara exterioara: Ghid pas cu pas

Orice proiect de constructie a unei scari exterioare trebuie sa inceapa intotdeauna cu masuratorile si cu calculul dimensiunilor. Pentru a elimina din start orice risc, este de preferat sa iei legatura cu o firma de constructii sau cu un arhitect.

Calculul dimensiunilor

Iata cateva notiuni utile care te vor ajuta sa proiectezi o scara exterioara cu mai multa usurinta.
●    Numarul maxim de trepte pe o singura rampa, intre doua podeste, este 16.
●    Unghiul de inclinatie al treptelor pentru o scara obisnuita incepe de la 20 de grade si poate ajunge pana la maximum 45 de grade. Inclinatia optima este de aproximativ 30-350.
●    Acolo unde spatiul este limitat, se pot construi scari asa-numite abrupte, care au de obicei un unghi de inclinare intre 60 si 65 de grade, dar pot ajunge si pana la 80 de grade.
●    In cazul in care scara exterioara urca mai multe etaje, trebuie sa pastrezi cel putin 2,10 metri intre treapta si intradosul rampei de deasupra capului. Sunt insa rare cazurile in care este nevoie de o scara de acest tip la o locuinta.
●    Un alt factor important de care trebuie sa tii cont este latimea rampelor. In cazul scarilor exterioare, pentru ca o persoana sa poata urca sau cobori confortabil, este nevoie de o latime de aproximativ 1 metru.
●    Raportul dintre latimea contratreptei si cea a treptei este important pentru constructia unei scari. In mod ideal, pentru o treapta lata de 28 de centimetri, contratreapta trebuie sa aiba o latime de aproximativ 17-18 centimetri.

Iata care sunt principalele etape ale constructiei unei scari exterioare.

Pasul 1: Efectuarea masuratorilor 
Este pasul cel mai important inaintea inceperii constructiei propriu-zise. Dimensiunile viitoarei scari exterioare trebuie calculate cu precizie, pentru ca orice deviere de la cote poate avea rezultate neplacute sau chiar periculoase.

Pasul 2: Construirea grindei de sustinere (daca este cazul) 
Odata ce s-au incheiat masuratorile, urmatorul pas este construirea grindei de sustinere pentru viitoarea scara exterioara. Treptele trebuie sa aiba sprijin, iar grinda de sustinere trebuie sa tina greutatea scarii, dar si a persoanelor care o vor folosi.

Pasul 3: Turnarea stalpilor de sustinere (daca este cazul) 
In cazul in care scara este inalta, aceasta se poate sprijini pe stalpi de sustinere amplasati la capatul cel mai inalt.

Pasul 4: Amplasarea cofrajului 
Acest pas se bazeaza enorm de mult pe masuratorile efectuate la inceputul lucrarii, asa ca asigura-te ca amplasezi cofrajul in unghiul potrivit fata de sol.

Pasul 5: Turnarea rampei 
Dupa ce a fost construit cofrajul, e timpul pentru turnarea betonului. In functie de cum ai construit cofrajul, treptele pot fi turnate in acest moment sau odata ce betonul rampei s-a uscat. Acest pas necesita o atentie sporita, pentru ca treptele si contratreptele trebuie turnate la aceleasi dimensiuni.

Pasul 6: Montarea balustradei 
Dupa ce betonul s-a uscat, pot fi montati stalpii balustradei sau poate fi turnat parapetul, in functie de alegerea facuta. Daca vrei sa plachezi scara cu marmura, piatra, sau gresie, acest pas trebuie efectuat dupa etapa de decorare a scarii exterioare.

Pasul 7: Decorarea scarii exterioare 
Daca vrei o solutie rapida si ieftina, poti tencui si varui scara. La fel, in functie de buget, poti opta pentru variante decorative mai costisitoare. Poti sa o acoperi cu placi de marmura, cu trepte de lemn sau chiar cu piatra naturala, pentru a-i da un aspect rustic.

Trucuri si sugestii pentru constructia unei scari exterioare

Iata cateva trucuri si sfaturi de care trebuie sa tii cont atunci cand ai inceput lucrul la scara ta exterioara.

●    In cazul in care scara exterioara face legatura cu o terasa sau un foisor, este recomandat sa pastrezi aceleasi elemente cromatice intre partea exterioara si cea interioara. Pe langa culori, si materialele se pot asorta in asa fel incat sa se pastreze o unitate arhitecturala.
●    Daca folosesti piatra naturala pentru placarea scarii, este recomandat sa o lacuiesti periodic, pentru a-si pastra aspectul cat mai mult timp. Fiind vorba despre o scara exterioara, intemperiile si soarele pot afecta, in timp, culoarea pietrei.
●    Incorporeaza sine din metal sau din alt material in trepte, pentru a elimina riscul de alunecare atunci cand scara este uda, dupa o ploaie de exemplu.
●    In timpul ploii, pe trepte se poate acumula apa,  asa ca este o idee buna sa proiectezi inca de la inceput, din faza de planificare, un sistem de scurgere pentru apa in exces.
●    Daca vrei sa construiesti o scara exterioara din lemn, ia toate masurile necesare ca sa o impermeabilizezi cat mai repede. Umezeala in exces poate scurta cu mult durata de viata a lemnului.

Vrem sa-ti fim de ajutor cu sfaturi pentru orice proiect de constructie, amenajare, renovare sau reparatie. De asemenea, in magazinul online MatHaus gasesti materiale si scule necesare pentru orice lucrare ai in desfasurare.
Plaseaza comanda pe site-ul nostru, iar noi iti trimitem produse la orice adresa din tara, prin flota proprie de camioane prevazute cu brat de descarcare, ori prin curierii parteneri. 

Te-ar putea interesa și:

Gresia este populara in amenajarile interioare, in special ca optiune pentru bai si bucatarii. In cazul in care vrei o schimbare si iti doresti alta varianta de podea, trebuie sa stii ca ai optiuni din care sa alegi. Cateva alternative pentru placile de gresie iti sunt prezentate in continuare.
Astazi, o alegere tot mai populara pentru podea o reprezinta parchetul laminat, care se regaseste de multe ori nu doar in living, ci in aproape toate camerele, inclusiv bucatarie. Ofera spatiului un aspect cald si primitor, iar din dorinta de a-i pastra aspectul de nou cat mai mult timp, apare intrebarea cum poate fi menajat si intretinut.
Jaluzelele exterioare au rolul de a spori intimitatea si securitatea locuintei in timp ce blocheaza razele puternice ale soarelui. In plus, protejeaza ferestrele de ploi si ninsori si reduc cu pana la 50% zgomotul de afara. Un alt beneficiu al rulourilor pentru geamuri este imbunatatirea izolatiei termice, contribuind astfel la buna functionare a sistemelor de incalzire si racire si implicit la reducerea facturilor de energie electrica si gaz. Jaluzelele exterioare pot monta la ferestrele blocurilor, cladirilor de birouri, caselor, vilelor, ori spatiilor comerciale. Iti prezentam in continuare un ghid care te va ajuta sa alegi rulourile potrivite nevoilor tale.
Eleganta si frumusetea pardoselei din lemn este de necontestat. In acelasi timp este cunoscut faptul ca parchetul din lemn masiv este costisitor si pretentios in ceea ce priveste intretinerea. Desi o varianta mai accesibila este parchetul laminat, exista tentatia de a iti dori un material cat se poate de practic, pentru care sa nu iti faci griji, fie ca cel mic testeaza noua masinuta teleghidata, fie ca ai hotarat sa ii cumperi un caine. Asadar, daca iti place aspectul elegant oferit de parchet, dar nu ai timp pentru a-l intretine corespunzator si iti doresti ca suprafata sa isi pastreze frumusetea initiala, in ciuda traficului intens de zi cu zi, poti opta pentru un model de gresie tip parchet. Iti prezentam 9 motive pentru a face aceasta alegere.