Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Riflaje: ce sunt si cum le poti utiliza in amenajarea spatiului

Publicat: 19.07.2023 / Timp lectură: 3 min
Te gandesti la finisajele locuintei si vrei sa adaugi un plus de stil? Riflajele decorative sunt o solutie moderna si eleganta de placare a suprafetelor verticale sau orizontale. Afla ce sunt acestea si cum pot fi integrate in amenajarea dormitorului, livingului, biroului, bucatariei, holului sau exteriorului casei tale.

Cuprins

Ce sunt riflajele?

Riflajele sunt panouri decorative cu lamele paralele si pot fi confectionate din diverse materiale. Se monteaza pe perete sau pe plafon, pentru a evidentia un spatiu intr-o maniera moderna. Totodata, acestea sunt foarte subtiri si pot fi folosite pentru compartimentarea unei incaperi.

Panourile decorative se amplaseaza, in general, cu lamelele in mod vertical, pentru a crea senzatia unei camere mai inalte. In acelasi timp, poti opta pentru un model orizontal, in diagonala sau geometric. Rolul riflajelor nu este doar de decor. Acestea imbunatatesc gradul de izolare termica si fonica.

Tipuri de riflaje

Riflajele pot fi realizate dintr-o varietate de materiale, fiecare cu avantaje si caracteristici specifice. Cele mai comune sunt panourile cu lamele din lemn, insa poti gasi pe piata si produse din metal, MDF si PAL. Afla mai multe detalii in continuare.

Riflaje lemn interior

riflaje interior

Datorita materialului si diversitatii de culori, riflajele din lemn pot fi folosite pentru majoritatea stilurilor de design interior, de la rustic la modern. Acest tip de panou decorativ este apreciat pentru aspectul estetic, armonia si senzatia de caldura pe care o ofera amenajarii. 

Riflaje lemn exterior

Panourile decorative cu lamele din lemn pentru exterior sunt rezistente la intemperii, raze solare ultraviolete si la fluctuatii de temperatura. Riflajele pot decora intrarea in locuinta, anumite portiuni din fatada casei sau peretii terasei si creeaza o atmosfera calda si prietenoasa. 

Citeste si: Cum alegi tencuiala pentru fatada casei: idedi de finisare si culori recomandate

Riflaje din PAL

Lamelele panourilor decorative pot fi realizate din PAL melaminat, un material fabricat prin presarea fibrelor de lemn si amestecarea lor cu rasini sintetice. Rezulta un produs rezistent, usor de prelucrat si de intretinut. Riflajele sunt finisate cu o hartie impregnata cu melamina, cu rol de decor.

Riflaje metalice

Panourile cu lamele metalice sunt durabile, rezistente la deteriorare si murdarire. Astfel, sunt potrivite pentru bucatarii, bai, holuri sau fatade. Un alt avantaj este posibilitatea de a fi vopsite in diferite culori. Alege latimea si adancimea riflajelor in functie de efectul estetic dorit.

Riflaje cu LED

Daca esti in cautarea unei variante moderne si spectaculoase de amenajare a spatiului, poti alege riflajele cu lumini. Acestea vor adauga amenajarii o nota intima si vor spori sentimentul de relaxare. Pune benzi LED pe spatele panourilor decorative cu lamele din lemn, la 2-3 centimetri de margini, si monteaza-le la o distanta de 1 centimetru fata de perete sau tavan.

Cum poti utiliza riflajele pentru amenajarea spatiului?

riflaje dormitor

Te-ai decis sa folosesti riflajele pentru finisajele si amenajarile interioare? Iata cateva idei care sa te inspire:

  • utilizeaza riflajele in amenajarea dormitorului - pentru a crea un perete accent in spatele patului sau pentru a pune in evidenta anumite zone din incapere; pentru un design modern, monteaza pendule deasupra noptierelor, in loc de veioze;
  • creeaza un perete accent in living - lamelele din lemn, PAL sau MDF adauga un efect de textura si profunzime; totodata, pot fi un fundal perfect pentru televizor, oglinzi, tablouri sau plante verzi;
  • compartimenteaza spatiul cu riflaje - pentru locuintele de tip studio sau open-space, delimitarea zonelor de lucru, de gatit si de relaxare se poate realiza cu ajutorul panourilor decorative;
  • accentueaza zona de luat masa - adauga riflaje pe peretele de langa masa, pentru a spori senzatia de caldura si prietenie;
  • atrage atentia invitatilor inca de la intrarea in locuinta - peretele de langa usa, zona cuierului sau tavanul pot fi finisate cu panouri decorative cu lamele verticale sau orizontale;
  • imbunatateste stilul de amenajare exterioara - riflajele pot fi montate pe peretele garajului, terasei sau pe fatada locuintei, pentru a crea un aspect modern si atragator.

Reguli generale de care sa tii cont pentru amenajarea spatiului cu riflaje

Panourile decorative cu lamele sunt usor de montat si de intretinut. Totusi, pentru o amenajare reusita, ia in considerare:

  • stilul de amenajare - riflajele din lemn, MDF sau PAL sunt potrivite pentru un mediu cald si confortabil, in timp ce panourile metalice pot completa un design industrial;
  • spatiul in care vor fi montate riflajele - interior/exterior, in medii cu umiditate mare (bai, bucatarii) etc.;
  • montaj - lamelele pozitionate vertical vor face incaperea sa para mai inalta, cele montate orizontal vor lati vizual spatiul, iar cele in diagonala sau cu diferite forme geometrice vor atrage cel mai mult atentia.

Descopera si: Amenajari interioare: idei de proiecte DIY si avantaje esentiale

Riflajele reprezinta o solutie estetica si functionala in amenajarea spatiilor interioare sau exterioare. Descopera panourile decorative disponibile pe mathaus.ro si personalizeaza-ti locuinta. 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Galeria perdelei are atat rolul functional, cat si unul estetic, de decor al ferestrelor (de multe ori in deplina concordanta cu elementele intregii camere). Asadar, daca ai ales o galerie decorativa cu bara din lemn, metal sau plastic in locul celei cu sina, iata ce trebuie sa stii despre montarea acesteia!
Achizitia mobilierului este catalogata de multe ori ca procesul mult asteptat, partea usoara a lucrurilor dupa o renovare indelungata si obositoare. Stim ce preferinte avem, ce culori ne plac, vizualizam deja obiectele in camera, insa alegerea mobilierului ar trebui sa se bazeze pe un lucru in plus - calitatea. Investitia in mobilier este una semnificativa si cu siguranta iti doresti sa achizitionezi produse de calitate, de lunga durata, care sa iti ofere confort si o stare de bine. Urmeaza sfaturile de mai jos pentru a alege inteligent mobilierul.
Lumina potrivita este importanta pentru crearea unei atmosfere confortabile, care sa te relaxeze cand vrei sa te odihnesti, sa te energizeze cand petreci timp cu cei dragi si sa-ti stimuleze productivitatea cand lucrezi. De aceea, becurile trebuie alese cu mare grija pentru fiecare incapere. In acest articol, iti explicam cum sa imbini temperaturile de culoare in fiecare camera a casei.
O provocare des intalnita atunci cand achizitionezi un apartament, este aceea de a-l face sa se simta cat mai mare si mai spatios. Vrei ca fiecare camera sa iti ofere loc pentru a te simti cat mai confortabil. Daca stii ca apartamentul pe care l-ai achizitionat este unul mic, tine cont ca trucurile de design sunt numeroase si te ajuta sa transformi spatiul, astfel incat sa nu resimti numarul mic de metri patrati. In acest articol iti oferim sfaturi utile pe care sa le pui in aplicare pentru amenajarea unui apartament mic de bloc.