Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Realizarea de asamblari - tehnici, etape, reguli de baza

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 06.05.2021 / Timp lectură: 3 min

Lucrarile de tamplarie si de fabricare a mobilei necesita asamblarea bucatilor de lemn.O asamblare buna are doua calitati: gradul de rezistenta si un aspect vizual al imbinarii cat mai discret.

Acest articol prezinta asamblari simple ale structurilor din lemn, accesibile pentru orice tamplar amator si care permit realizarea unui numar mare de lucrari.

Cuprins

Care sunt principalele tipuri de asamblare a lemnului?

La imbinarile pieselor de lemn putem vorbi despre 3 modalitati principale:

  • realizarea de asamblari prin lipire: cu adeziv, clei etc.;
  • realizarea de asamblari prin forta: prin insurubare sau cu ajutorul cuielor sau al penelor;
  • realizarea de asamblari prin forma: asamblari prin caneluri, asamblari prin dibluri, asamblari prin cepuri in coada de randunica.

Tipuri de asamblare a lemnului

Realizarea de asamblari prin forma - tehnici principii de baza

Un montaj clasic este constituit din 2 parti: cepul si canelura. Asamblarea pieselor din material lemnos se realizeaza atunci cand cepurile unei piese patrund in canelurile celeilalte, fara a fi nevoie de o fixare suplimentara cu adezivi pentru lemn, suruburi, cuie etc. Acest principiu de baza se regaseste la principalele metode de asamblare prin forma:

Asamblarea la jumatatea lemnului in colt

Este cea mai mai simpla forma de imbinare a lemnului prin forma. Bucatile sunt intretaiate la jumatatea grosimii lor. Acestea se realizeaza foarte simplu, cu ajutorul unui fierastrau (in 4 colturi). In final, piesele de lucru se vor incleia. Dezavantajul pe care il prezinta aceata tehnica de asamblare este ca nu prezinta o rezistenta foarte buna la sarcina.

Asamblarea la jumatatea lemnului in cruce

Partile intretaiate sunt realizate cu fierastraul, iar interiorul este taiat cu dalta pentru lemn. In aceeasi maniera se poate realiza si o asamblare in “T”.

Asamblarea cu cep fals

Cepul fals in lemn masiv sau in furnir patrunde in crestaturile in forma de furca ale celor doua bucati ce urmeaza a fi asamblate.

Asamblarea cu cep si canelura

Aceasta poate fi in unghi sau in “T”. Bucatile sunt crestate la treimea grosimii lor. Cepul este realizat cu fierastraul. Canelura se face fie cu fierastraul, fie cu dalta.

Asamblarea cu pana de lemn falsa

O lamela de furnir (sau de lemn) este introdusa in nuturile taiate in cele doua bucati ce trebuie unite.

Realizarea de asamblari prin forma

Galerie

Care sunt etapele realizarii unei asamblari?

Realizarea unei asamblari se executa in 6 etape:

         1. Trasarea elementelor ce urmeaza a fi taiate trebuie sa fie foarte precisa. Cu ajutorul unui echer, se vor trasa partile montajului la latimea exacta a taieturii. Cu ajutorul unui trasator paralel, la jumatatea lemnului, se vor trasa liniile grosimii cepului sau ale canelurilor;                           

         2. Taierea cu fierastraul. Aceasta operatiune se realizeaza cu ajutorul unui fierastrau cu revers, a carui lama este mai rigida decat cea a unui fierastrau de mana;

         3. Crestarea. Pentru completarea acestei etape importante din procesul de asamblare a pieselor din lemn, se utilizeaza fie o dalta in cruce, fie o foarfeca;

         4. Incleierea. Inainte de incleierea lemnului, suprafata trebuie sa fie curatata de praf cu ajutorul unei pensule sau perii. Cleiul se recomanda intins intr-un strat subtire si uniform apoi se pot lipi suprafetele.

        5. Incastrarea celor doua elemente.  Cele doua parti ale asamblarii trebuie sa se intrepatrunda foarte bine, prin fortare usoara. In anumite situatii, este nevoie de utilizarea unui ciocan simplu sau al unui ciocan de lemn cu doua capete, cu care se vor executa lovituri repetate, pana cand                    cele doua piese s-au imbinat in mod corespunzator;

         6. Strangerea celor doua elemente. Se realizeaza cu ajutorul unei prese, pana la uscarea completa a cleiului. Acesta este ultima etapă a procesului de asamblare a pieselor de lemn.

Etapele realizarii unei asamblari

Sfaturi pentru realizarea de asamblari de lemn

  • Documentatia de proiectare si parcurgerea etapelor esentiale pentru a cunoaste intreg procesul de asamblare;

  • Respectarea instructiunilor sau a manualului, in cazul in care acestea sunt disponibile, pentru realizarea unui ansamblu potrivit si pentru siguranta spatiului de lucru;

  • Taierea pieselor de lemn in dimensiunile potrivite este un proces necesar pentru realizarea unui ansamblu;

  • Alegerea instrumentelor de asamblare optime pentru proiect;

  • Alegerea modalitatii potrivite pentru realizarea unui ansamblu de lemn: prin lipire, prin forta sau prin crearea unei forme de imbinare;

  • Alegerea tipului de lemn potrivit pentru proiect: lemn masiv: cires;, frasin, nuc, salcam, PAL: melaminat sau furniruit, MDF sau HDF: melaminat, furniruit, vopsit sau infoliat.

Ne dorim sa fim mereu de ajutor, fie cu sfaturi utile așa cum sunt regasite in articolul de mai sus cu privire la realizarea unei asamblari sau cu materialele necesare proiectelor tale de construit, renovat sau amenajat. Oferim online produsele noastre, iar camioanele specializate cu brat de descarcare sau curierii vor veni oriunde acasa sau direct la santier.
 

Dacă ți s-a părut util articolul nostru, nu uita că la MatHaus poți oricand comanda online orice tip de material pentru construit, renovat, reparat sau decorat dar și unelte simple sau complexe pentru lucrările tale.
De transport nici nu trebuie să îți faci griji, putem ajunge oriunde fie prin flota noastră de camioane cu braț specializat pentru descărcat sau cu ajutorul curierilor din țară.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Galeria perdelei are atat rolul functional, cat si unul estetic, de decor al ferestrelor (de multe ori in deplina concordanta cu elementele intregii camere). Asadar, daca ai ales o galerie decorativa cu bara din lemn, metal sau plastic in locul celei cu sina, iata ce trebuie sa stii despre montarea acesteia!
Achizitia mobilierului este catalogata de multe ori ca procesul mult asteptat, partea usoara a lucrurilor dupa o renovare indelungata si obositoare. Stim ce preferinte avem, ce culori ne plac, vizualizam deja obiectele in camera, insa alegerea mobilierului ar trebui sa se bazeze pe un lucru in plus - calitatea. Investitia in mobilier este una semnificativa si cu siguranta iti doresti sa achizitionezi produse de calitate, de lunga durata, care sa iti ofere confort si o stare de bine. Urmeaza sfaturile de mai jos pentru a alege inteligent mobilierul.
Lumina potrivita este importanta pentru crearea unei atmosfere confortabile, care sa te relaxeze cand vrei sa te odihnesti, sa te energizeze cand petreci timp cu cei dragi si sa-ti stimuleze productivitatea cand lucrezi. De aceea, becurile trebuie alese cu mare grija pentru fiecare incapere. In acest articol, iti explicam cum sa imbini temperaturile de culoare in fiecare camera a casei.
O provocare des intalnita atunci cand achizitionezi un apartament, este aceea de a-l face sa se simta cat mai mare si mai spatios. Vrei ca fiecare camera sa iti ofere loc pentru a te simti cat mai confortabil. Daca stii ca apartamentul pe care l-ai achizitionat este unul mic, tine cont ca trucurile de design sunt numeroase si te ajuta sa transformi spatiul, astfel incat sa nu resimti numarul mic de metri patrati. In acest articol iti oferim sfaturi utile pe care sa le pui in aplicare pentru amenajarea unui apartament mic de bloc.