Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 34 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum se sudeaza in mod corect si care sunt regulile de baza? Sfaturi utile pentru siguranta

Actualizat: 29.03.2023 / Publicat: 03.02.2019 / Timp lectură: 8 min
Sudura este o procedura care necesita pregatire si experienta de lucru. Ca sa folosesti in mod adecvat si in siguranta un aparat de sudura, este esential sa inveti cum functioneaza, dar si care sunt etapele si regulile pe care trebuie sa le respecti. In acest articol vei afla tot ce trebuie sa stii despre aparatul de sudura, dar si cum se sudeaza corect.

Cuprins

Ce este sudura?

Sudarea este procesul de imbinare a doua piese (din metal sau material termoplastic), care consta in stabilirea legaturii chimice intre suprafetele de imbinat.  Legatura care se realizeaza intre cele doua piese are loc prin incalzire la o temperatura foarte mare, prin presiune sau ambele, cu sau fara aport de material din afara. Sudarea se foloseste intr-o varietate de situatii, datorita avantajelor oferite, precum: obtinerea unor imbinari etanse, economii de material prin proiectarea de elemente simple, care se asambleaza ulterior, manopera simpla.

Dupa ce actiunea de sudare s-a incheiat si cele doua piese au fost unite, acest rezultat se numeste sudura, adica imbinarea sudata.

Cate tipuri de sudura exista?

masca de sudura

Cel mai intalnit procedeu de sudura este prin topire, lucrarea fiind efectuata cu ajutorul aparatului de sudura si a unor materiale de adaos care se topesc sub influenta sursei de caldura, alcatuind baia de sudura (un amestec de metale). Procesul se incheie cand cele doua piese principale se unesc in baia de sudura prin racire. 

De stiut! In cazul sudarii prin topire, metalul din zona imbinarii pieselor ce se sudeaza se numeste metal de baza, iar cel din afara, care se adauga intre suprafetele care se imbina, se numeste metal de adaos.

Nota! In cazul sudarii manuale, materialul de adaos este constituit din electrozi, vergele metalice de diametre standard: 2 mm, 2,5 mm, 3,25 mm, 4 mm si, mai rar, 5 mm si 6 mm.

Pe langa sudarea prin topire mai exista procedeul de sudare in stare solida, unde imbinarea pieselor se realizeaza prin presiune in stare solida, fara metal de adaos, cu sau fara incalzire. Mai exista procedee speciale de sudare sau procedee de lipire a metalelor, dar se intalnesc mai putin si au loc cu mecanisme mai avansate de sudura. 

Afla tot ce trebuie sa stii despre procedeele de sudare!

Ce materiale pot fi sudate?

fier sudat

Sudarea se realizeaza de regula pentru metale si materialele termoplastice. Printre cele mai intalnite materiale ale pieselor care trebuie sudate se numara urmatoarele tipuri de metale: otel cu carbon scazut, otel bogat in carbon, otel slab aliat, aluminiu si aliajele sale, nichel, cupru si aliajele sale, titan, fonta.

Cum alegi aparatul de sudura si tipuri de electrozi? Caracteristici si sfaturi

tipuri de aparate de sudura

Ca sa inveti cum sa sudezi, ai nevoie de un aparat de sudura adecvat pentru lucrarile pe care le vei efectua. Pentru ca exista tipuri diferite de aparate de sudura, iti prezentam mai jos cum functioneaza fiecare si ce caracteristici au, astfel incat sa il alegi pe cel potrivit pentru tine.

Aparat de sudura cu electrozi inveliti tip redresor sau transformator (MMA)

Acesta este aparatul de sudura traditional, care este folosit pentru unirea bucatilor de material cu materialul care rezulta din topirea electrodului. In zona in care se produce arcul electric se degaja o cantitate mare de caldura care produce topirea electrodului.

Poate fi folosit pentru lipirea diferitelor tipuri de materiale si de grosimi variate. Acest aparat de sudura este recomandat pentru profesionisti, deoarece este necesara experienta in domeniu pentru a-l folosi.

Caracteristici - il poti folosi pentru sudarea diverselor tipuri de materiale, chiar si in aer liber sau cand bate vantul. Tine cont de faptul ca, in cazul materialelor groase, este necesar sa aplici mai multe straturi de material de adaos (electrod).

Aparat de sudura cu gaz (MIG/MAG)

Acest aparat de sudura functioneaza pe baza de gaz inert MIG sau activ MAG. Procesul de sudura presupune topirea unui fir metalic (sarma) care uneste doua bucati de materiale, in timp ce este eliminat un gaz care impiedica depunerea de reziduuri pe suprafata metalica. In functie de tipul de material, gazele se folosesc astfel:
●    gazul inert poate fi folosit pentru sudarea metalelor si a materialelor precum aluminiu, cupru sau titan
●    gazul activ poate fi folosit pentru sudarea otelului

Caracteristici - poate fi utilizat de persoanele incepatoare, insa este recomandat sa fie folosit numai in spatii inchise. Acest tip de aparat permite obtinerea unei suduri rezistente, chiar si atunci cand folosesti materiale mai subtiri, iar sudura rezultata este neteda si curata, fara reziduuri.

Aparat de sudura cu gaz inert (TIG)

Aparatul de sudura TIG foloseste un electrod neconsumabil de tungsten sau wolfram pentru lipirea bucatilor de materiale. Gazul eliberat are rolul de a proteja suprafata de sudare impotriva oxidarii.

Caracteristici - poti sa il folosesti pe materiale ferose si neferoase, chiar daca sunt subtiri. Vei realiza o sudura precisa, rezistenta si fara reziduuri, insa procesul de sudare dureaza mai mult. Doarece este mai greu de folosit, este recomandat persoanelor cu experienta.

Aparat de sudura autogen

Acest aparat de sudura foloseste o flacara oxiacetilenica si un fir metalic pentru topirea metalelor, insa este mai des folosit pentru taierea sau perforarea metalelor.

Caracteristici - poate suda chiar si materiale ruginite sau degradate si poate fi folosit de persoanele incepatoare, in aer liber sau cand bate vantul. Acesta produce multa caldura in timpul procesului de sudare si pot aparea deformatii pe suprafata materialului.
Invertorul de sudura

Daca vrei un aparat care sa consume putina energie si pe care sa il poti transporta cu usurinta, alege un invertor de sudura. Acesta poate fi cuplat la sistemul casnic de alimentare cu energie electrica si este usor de folosit.

Invertoarele de sudura au putere mare si consum redus de energie, iar greutatea lor este cuprinsa intre doua si cinci kilograme.

Cele trei caracteristici principale ale invertorului de sudura sunt urmatoarele:
●    Arc-Force - picaturile de metal topit de la electrod sunt transferate cu usurinta la materialul de baza si, astfel, este prevenita intreruperea arcului electric atunci cand se face scurtcircuit intre electrod si piesa sudata din cauza picaturilor;
●    Hot-Start - amorseaza arcul electric printr-un curent de sudura cu o valoare mai mare la fiecare sudura noua;
●    Anti-Stick - in cazul in care electrodul se lipeste de piesa sudata, curentul este intrerupt in mod automat (il poti dezlipi apoi cu usurinta, fara sa il deteriorezi).

Invertorul de sudura este compact si are dimensiuni reduse, spre deosebire de aparatele de sudura traditionale. Invertoarele de sudura pot fi de tipul MMA, MIG/MAG sau TIG.

Tipuri de electrozi

electrozi sudura

Atunci cand alegi aparatul potrivit, tine cont si de tipul de electrozi de sudura folositi, in cazul aparatelor de tip MMA. Sfatul nostru este sa iti iei o marja cu o treime in minus fata de diametrul tipului de electrod recomandat pe aparatul de sudura respectiv. Uite care sunt tipurile de electrozi si caracteristicile acestora.

Electrozi rutilici

●    pot fi folositi pentru sudura in curent alternativ (AC) cu acumulatori si in curent continuu (DC) la priza
●    arcul electric produs este stabil
●    au un continut bogat de hidrogen, iar baia de sudura este fluida (materialul de adaos din timpul procesului de sudura)
●    pot fi folositi pentru sudura verticala, orizontala si pentru materialele subtiri
●    sudura este buna, insa are o rezistenta scazuta

Electrozi bazici

●    au un continut scazut de hidrogen
●    baia de sudura este vascoasa, ceea ce inseamna ca permit sudura in toate pozitiile
●    arcul electric are o amorsare greoaie si este instabil
●    poti fi folositi numai pentru sudura in curent continuu
●    materialul de adaos este produs in cantitati mari
●    pot fi folositi pentru materiale subtiri, iar sudura este rezistenta

Electrozi celulozici

●    pot fi folositi des si nu produc mult material rezidual
●    au continut mare de hidrogen
●    pot fi folositi doar pentru sudura in curent continuu cu tensiune ridicata
●    produc o sudura neregulata

Procesul de sudare - pasi de urmat si ustensile necesare

Inainte sa incepi procesul de sudare trebuie sa te echipezi cu toate ustensilele necesare pentru sudat:
●    aparat de sudura;
●    masca de sudura si manusi pentru protectie;
●    electrozi;
●    cabluri pentru facut legaturile;
●    ciocan si perie de sarma;
●    prelungitor (optional);
●    cheie pentru strans contactele la aparat (optional).

Pasii procedeului de sudura cu electrozi

Uite care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi daca vrei sa realizezi o sudura corecta si rezistenta, in conditii de siguranta:

Pasul 1. Asigura-te ca aparatul si ustensilele sunt instalate in mod corect.
Pasul 2. Prinde clestele de masa pe care lucrezi astfel incat sa ai siguranta ca nu te vei electrocuta in timp ce sudezi, in cazul in care atingi masa de lucru.
Pasul 3. Prinde electrodul in cleste si conecteaza aparatul de sudura la priza. Electrodul trebuie sa fie uscat si sa aiba pasta intacta.
Pasul 4. Tine aparatul de sudura cu ambele maini. Pozitioneaza o mana la capatul aparatului de sudura, iar pe cealalta foloseste-o ca sa sprijini aparatul de dedesubt.
Pasul 5. Incepe procesul de sudare atingand usor electrodul cu zona unde se imbina cele doua materiale pe care vrei sa le lipesti.
Pasul 6. Regleaza treptat intensitatea arcului de curent, pana cand vei seta valoarea optima pentru sudura.
Pasul 7. Atinge si retrage alternativ electrodul (1-2 secunde), in timp ce faci punctele de sudura, pana cand observi ca s-a depus suficient material de adaos astfel incat sudura sa fie rezistenta. Sudura trebuie sa fie sub forma unei linii drepte, formata din mici puncte.
Pasul 8. Ai grija ca sudura sa fie pe ambele parti ale materialelor pe care vrei sa le sudezi impreuna.
Pasul 9. Asteapta cateva minute sa se raceasca sudura si apoi loveste zona cu ciocanul de zgura. Astfel vei indeparta excesul de zgura, lasand zona pregatita pentru slefuire.
Pasul 10. Curata sudura cu ajutorul unei perii de sarma.

Masuri de siguranta pe care trebuie sa le iei cand sudezi

echipament de protectie cand sudezi

Ca sa sudezi corect si in conditii optime, este necesar sa respecti cateva reguli de siguranta:

●    Nu te uita direct la flacara, ci foloseste intotdeauna masca de protectie. Lumina si scanteia care sunt produse in timpul procesului de sudare sunt foarte puternice si iti pot afecta vederea. Totodata, exista posibilitatea sa sara resturi metalice, asa ca este bine sa te protejezi cat mai bine.
●    Poarta manusi de protectie speciale pentru sudare. Acestea sunt concepute din piele de porc sau de vaca si te vor proteja de socul electric, de caldura si de radiatii.
●    Poarta pantaloni si bluza cu maneca lunga, ca sa iti protejezi pielea.
●    Sudeaza intotdeauna intr-un spatiu bine aerisit sau in aer liber. In timpul procesului de sudare sunt emanati vapori si gaze periculoase.
●    Nu atinge nicio bucata de metal legata la aparat atunci cand acesta este pornit.
●    Nu atinge obiectele sudate imediat dupa ce ai terminat de sudat, deoarece acestea sunt foarte fierbinti.
●    Ai grija sa faci conexiunile in mod corect, astfel incat sa eviti producerea unor defecte de sudura. Duzele, difuzoarele, contactul si toate celelalte componente trebuie sa fie bine fixate.
●    Tine cont de conductivitatea electrica si instaleaza aparatul de sudura astfel incat sa nu afectezi circuitul electric.
●    Citeste cu atentie instructiunile de folosire a aparatului de sudura si respecta regulile de siguranta.

Ca sa realizezi o sudura in mod corect si care sa fie totodata rezistenta, trebuie sa tii cont de aceste sfaturi si sa urmezi toti pasii necesari. De asemenea, asigura-te ca iti iei toate masurile de siguranta inainte sa incepi sa sudezi, astfel incat sa eviti producerea unui incident sau a unei defectiuni in timpul procesului de sudare.

Care sunt avantajele sudurii?

Dezvoltarea continua a procesului de sudare se datoreaza avantajelor sale precum:

●    imbinari etanse;
●    reducerea consumului de metal;
●    productivitate mai mare;
●    proprietati mecanice superioare (fata de piesele turnate sau nituite);
●    dimensiuni si complexitate nelimitate;
●    forma adaptata solicitarilor;
●    realizarea de constructii, care altfel nu s-ar fi putut face;
●    preturi accesibile pentru utilajele de sudare;
●    lipsa rebutului;
●    timp mai mic pentru procesul tehnologic;
●    pret de fabricatie mai scazut;
●    posibilitatea automatizarii.

Daca ai o lucrare de asamblare prin sudare, pe site-ul MatHaus gasesti materialele necesare. Poti alege sa comanzi online si sa economisesti timp pentru proiectul tau. Tine cont de pasii procesului de sudare si, foarte important, de masurile de siguranta!

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Iti doresti sa sudezi un gard metalic, sa realizezi obiecte de decor din fier forjat sau sa faci reparatii prin curte? Utilizarea unui aparat de sudura cu flacara necesita pregatire temeinica si indemanare, insa dupa ce vei exersa vei putea obtine rezultate durabile si estetice. Descopera in acest articol informatii de baza despre gazele de sudura si tehnicile utilizate.
Compresorul de aer este un utilaj multifunctional ce isi poate dovedi utilitatea intr-o gama variata de proiecte casnice, dar poate fi utilizat cu succes si in activitati specifice unui atelier de mecanica. Un compresor utilizat sporadic in regim DIY, poate sustine doar realizarea unor activitati cu un grad redus de dificultate,cu o serie de caracteristici tehnice precum: Putere a motorului mica - pana in 6 CP Greutate redusa si dimensiuni ergonomice Usor de transportat - compresoarele casnice dispun de maner si roti Usor de conectat cu alte scule ce functioneaza prin presiunea de aer: pistoale, capsatoare, ciocane pneumatice etc.
Polizorul unghiular este un instrument de nelipsit pentru orice iubitor de proiecte DIY si poate fi folosit intr-o varietate de aplicatii, pentru a taia, a slefui, a indeparta rugina sau chiar pentru a ascuti. Prin urmare, datorita diferitelor discuri care se ataseaza, polizorul unghiular (cunoscut sub numele de flex) are mai multe intrebuintari decat pare la prima vedere. Cu fir sau cu acumulator (pentru o buna libertate de miscare), polizorul unghiular poate avea puteri diferite ale motorului, pentru a indeplini sarcini cu dificultati variate, de la cele de tip hobby pana la cele profesionale. In cazul in care ti-a atras si tie atentia polizorul unghiular, ai vrea sa iti cumperi unul si te intrebi la ce se foloseste, iti dezvaluim in acest articol.
Proiectele de constructii, amenajari, ori simplele reparatii in gospodarie implica folosirea unei game variate de scule. Indiferent ca esti mester profesionist sau amator, urmatoarele 20 de scule nu trebuie sa lipseasca din trusa ta.