Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 22 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down

Cu ocazia 1 Mai și a Sărbătorilor de Paște, programul magazinelor MatHaus și al depozitelor Arabesque este modificat. Vezi programul.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Plita inductie vs plita pe gaz: avantaje si dezavantaje

Publicat: 28.03.2024 / Timp lectură: 4 min
Alegerea unei plite pentru bucataria ta este o decizie majora care influenteaza nu doar designul interior, ci si experienta culinara. In ultimii ani, plitele cu inductie si cele pe gaz au devenit doua dintre cele mai populare optiuni pe piata. Fiecare vine cu propriile sale elemente distinctive, iar alegerea corecta depinde de mai multi factori. In cele ce urmeaza, comparam plita inductie vs plita pe gaz, pentru a le observa caracteristicile si a te ajuta sa te decizi care este cea potrivita pentru tine.

Cuprins

Plita inductie vs plita pe gaz: avantaje

Plitele cu inductie si cele pe gaz reprezinta cele doua tipuri de plite incorporabile sau neincorporabile utilizate cel mai frecvent in bucatariile contemporane. Ambele au avantajele si dezavantajele lor, iar alegerea intre ele depinde in mare parte de preferintele si nevoile utilizatorului:
  • plita cu inductie este o tehnologie relativ noua in bucatarie, care utilizeaza electricitatea pentru a incalzi un vas de gatit prin inductie magnetica. Functionarea plitei cu inductie se bazeaza pe generarea unui camp magnetic ce induce un curent electric in vasul de gatit, care incalzeste rapid alimentele. Pentru a putea functiona, este necesar ca vasele de gatit sa fie realizate din material magnetic, cum ar fi otelul sau fonta. Un alt avantaj al acestui tip de plita este siguranta crescuta, riscul de scurgeri de gaz sau de arsuri cauzate de flacara deschisa fiind absent; 
  • plita pe gaz este un instrument de gatit clasic, ce utilizeaza combustibil gazos pentru a produce caldura. Aceasta functioneaza prin arderea gazului, fapt ce genereaza flacara care incalzeste vasul de gatit. Desi este mai putin eficienta din punct de vedere energetic decat plita cu inductie, este compatibila cu majoritatea tipurilor de vase.

Daca nu esti inca hotarat ce sa alegi dintre plita inductie vs plita pe gaz pentru a completa bucataria ta, poti incepe prin a evalua avantajele acestora:

Avantajele plitei cu inductie

avantajele plitei cu inductie

Plita inductie reprezinta o inovatie in domeniul gatitului, oferind numeroase avantaje fata de plita gaz. Unul dintre cele mai evidente beneficii este eficienta energetica inalta. Plita cu inductie are un randament energetic considerabil mai mare comparativ cu cea pe gaz, folosind energia electrica pentru a genera un camp magnetic ce incalzeste direct vasul de gatit. Procesul de inductie limiteaza pierderile de caldura, spre deosebire de plita pe gaz, unde incalzirea se face indirect prin flacara, determinand o pierdere de caldura semnificativa. Alte avantaje ale plitei cu inductie: 

Viteza de incalzire

Caldura este transferata direct catre vasele de gatit, ceea ce inseamna ca acestea se incalzesc mult mai repede decat pe o plita pe gaz. Acest lucru poate reduce timpul necesar pentru gatit, ceea ce este un avantaj major pentru cei cu un program aglomerat. 

Siguranta in utilizare 

siguranta in utilizare a plitelor

Plitele cu inductie nu utilizeaza flacari deschise, astfel ca, din acest motiv, sunt considerate mult mai sigure decat plitele pe gaz, ceea ce poate fi un avantaj major inclusiv pentru familiile cu copii mici sau pentru persoanele in varsta, care pot fi mai susceptibile la accidente in bucatarie.

Controlul mai precis al temperaturii

Temperatura poate fi controlata mai usor la plitele cu inductie decat la cele pe gaz, ceea ce poate fi un avantaj pentru cei care doresc sa aiba un control mai mare asupra procesului de gatit. De exemplu, gatitul la temperaturi scazute este mult mai usor de realizat pe o plita cu inductie, aceasta putand mentine o temperatura constanta pentru o perioada lunga.

Avantajele plitei pe gaz

Unul dintre cele mai evidente avantaje este costul initial mai mic, fapt poate fi un avantaj in special pentru consumatorii cu bugete mai limitate, care cauta eficienta la un pret accesibil. Alte avantaje ale plitei pe gaz:

Vizibilitatea flacarii

Vizibilitata flacarii ajuta utilizatorul sa estimeze nivelul de caldura si sa faca ajustari necesare. De asemenea, ofera o experienta de gatit mai traditionala, care poate fi apreciata de unii bucatari.

Nu este afectata de pana de curent

Plita pe gaz functioneaza independent de electricitate. In situatii de pana de curent, plita pe gaz poate fi inca utilizata, ceea ce este un avantaj major. Spre deosebire de plitele cu inductie, care sunt complet dependente de electricitate, plitele pe gaz pot fi o solutie de rezerva eficienta in astfel de circumstante.

Dezavantajele plitei cu inductie

Unul dintre principalele dezavantaje ale plitei cu inductie este costul initial mai mare. Ele sunt adesea mai costisitoare decat cele pe gaz, din cauza tehnologiei avansate pe care o utilizeaza. Desi costul poate fi justificat prin beneficiile pe care le ofera, este un factor care poate fi un impediment pentru cei cu un buget restrans. Alte dezavantaje potentiale:  

Necesitatea de a avea vase speciale pentru gatit

Plitele cu inductie functioneaza prin generarea unui camp magnetic, asadar nu toate oalele si tigaile vor functiona pe acestea. Ustensilele de gatit trebuie sa fie dintr-un material feromagnetic, cum ar fi otelul inoxidabil sau fonta, pentru a putea fi folosite pe plitele cu inductie. Acest lucru poate insemna un cost suplimentar pentru achizitionarea de noi ustensile de gatit.

Tensiunea electrica necesara este mai mare

Plitele cu inductie au nevoie de o tensiune electrica mai mare pentru a functiona corect. Aceasta poate necesita actualizarea instalatiei electrice existente, ceea ce reprezinta un cost suplimentar ce trebuie luat in considerare. 

Dezavantajele plitei pe gaz

Exista un risc mai mare de incidente atunci cand se utilizeaza o plita pe gaz. Daca flacara se stinge accidental, gazul poate continua sa fie eliberat, ceea ce poate duce la acumularea acestuia in incapere si la posibile explozii. Alte dezavantaje potentiale ale plitei pe gaz: 

Accesul la o sursa de gaz

Necesitatea de a avea o sursa de gaz instalata in locuinta poate adauga costuri suplimentare. In plus, este imperioasa o intretinere regulata a sursei de gaz pentru a preveni eventualele probleme.

Controlul redus al temperaturii

Desi flacara este vizibila si poate fi ajustata, temperatura la plitele pe gaz este mai greu de controlat cu precizie, fapt care ar putea afecta caracteristicile preparatelor. 

Criterii de alegere intre plita cu inductie si plita pe gaz

plita pe gaz

Atunci cand oscilezi intre plita inductie vs plita pe gaz, dar intentionezi sa achizitionezi un tip dintre cele doua tipuri de electrocasnice, este important ca in procesul decizional sa iei in calcul factori precum:

  • costul;
  • eficienta;
  • adaptabilitatea si usurinta in utilizare;
  • siguranta;
  • impactul asupra mediului - plitele cu inductie sunt mai prietenoase cu mediul decat cele pe gaz, pentru ca nu genereaza emisii de carbon.

Indiferent ce alegi intre plita inductie vs plita pe gaz, ambele optiuni pot oferi o experienta culinara excelenta. Esti pregatit sa faci pasul urmator in modernizarea bucatariei? Alege produsul care se potriveste cel mai mult nevoilor tale!

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Linoleumul este un material pentru podea fabricat din elemente 100% naturale. Este alcatuit dintr-un amestec de ulei de in, calcar, faina de lemn, de pluta, rasini si pigmenti naturali. Linoleumul este produs din elemente organice pure si nu contine niciun fel de substante chimice. Este un material ecologic si foarte durabil, mai costisitor in comparatie cu un covor din PVC, cu care este adesea confundat, acesta din urma fiind realizat din policlorura de vinil.
Tipuri de adezivi pentru proiecte de bricolaj - utilizare, materiale destinate, accesorii necesare Vrei sa lipesti rapid un obiect din casa, dar nu stii cum sa alegi adezivul potrivit? Noi iti vom arata mai jos principalele tipuri de adezivi, in functie de materialul pe care trebuie sa il lipesti, modul de aplicare si accesoriile necesare pentru utilizarea acestora.
Daca ai devenit un mic fermier, te preocupa ingrijirea gradinii, a livezii, inseamna ca ai nevoie sa iti utilezi gospodaria cu o motosapa sau un motocultor pentru intretinerea pamantului. Tehnologia a evoluat si cu siguranta si tu vrei sa beneficiezi de avantajele ei pentru a-ti usura munca. Dar cum modelele de utilaje agricole sunt variate, cel mai probabil te intrebi ce diferente sunt intre motosapa si motocultor. Urmareste ghidul pe care ti-l punem la dispozitie pentru a face alegerea potrivita gospodariei tale.
In cazul in care ti-ai achizitionat o bormasina pentru a da gauri, fie ca ai de montat rafturi, polite in living, de asamblat mobilierul nou cumparat, fie de asezat un tablou pe perete, inseamna ca te afli in etapa de alegere a burghielor. Daca te afli in plin proces de amenajare sau esti un pasionat al proiectelor DIY, bormasina este instrumentul pe care il folosesti mai mult decat oricare altul. Varietatea aplicatiilor la care se utilizeaza se datoreaza burghielor atasate. Fiecare burghiu este potrivit pentru un anumit material sau o lucrare. In acest articol vei primi informatiile necesare pentru a sti de ce burghie ai nevoie pentru proiectul tau.