Informatii generale despre placarea peretilor
Placajele precum cele din piatra decorativa sunt utilizate pentru finisarea peretilor interiori si exteriori, datorita proprietatilor excelente si beneficiilor oferite:
- pot imbunatati gradul de izolare termica - se creeaza un strat protectiv care ajuta la mentinerea unei temperaturi optime in interiorul locuintei, in functie de materialul folosit;
- contribuie la o mai buna fonoizolare - folosirea placajelor poate diminua zgomotele din exteriorul casei; utilizarea acestora la interior ar putea elimina efectul de ecou;
- protejeaza peretele - de actiuni mecanice si murdarie, spre exemplu; in plus, placajele impermeabile ofera protectie impotriva intemperiilor, jeturilor de apa, umiditatii si aburului;
- au rol decorativ - utilizarea placajelor te ajuta sa personalizezi locuinta si sa definesti mult mai usor stilul de design interior si exterior.
Cand este necesara placarea peretilor exteriori?
Un placaj exterior are rolul de a proteja si a spori durabilitatea fatadei, soclului, peretilor terasei sau a altor suprafete verticale expuse intemperiilor, murdariei, loviturilor de minge ale copiilor si unor situatii asemanatoare. In acelasi timp, poti opta pentru placarea colturilor, glafurilor si a zonelor predispuse la deteriorare.
Un alt motiv pentru care merita sa folosesti placaje este efectul decorativ. Ai la dispozitie nenumarate idei de placare a peretilor exteriori de la casa, astfel incat sa alegi modelul si culorile care pun cel mai bine in valoare designul locuintei tale.
Citeste si: Cum se monteaza piatra decorativa pe fatada casei?
Materiale adecvate pentru placarea peretilor exteriori
In cazul placarilor exterioare, materialele trebuie sa fie rezistente la apa, la ciclurile de inghet-dezghet si la actiunea razelor ultraviolete. Astfel, principalele optiuni sunt:
- piatra decorativa de exterior - este versatila, durabila si are un aspect estetic deosebit;
- caramida aparenta - placajul imita forma si aspectul caramizilor naturale;
- gresie portelanata - este potrivita pentru placarea peretilor exteriori, datorita rezistentei sporite la actiuni mecanice si la inghet;
- panouri decorative din polistiren - imita placajele din lemn, caramida sau piatra naturala, insa rezistenta nu este la fel de buna ca a acestora;
- panouri din lemn rezistente la apa - pot fi folosite pentru a obtine un aspect rustic.
Cand este necesara placarea peretilor interiori?
Placajele pentru pereti interiori pot fi utilizate cand se doreste accentuarea unei zone din bucatarie, living, dormitor, baie, hol etc. Totodata, reprezinta o modalitate usoara prin care sa transformi intr-un mod radical designul unei incaperi.
Pe partea practica, placarea peretilor cu panouri decorative din MDF/SPC sau alte optiuni rezistente la apa este necesara in spatii predispuse la umiditate, precum baile si bucatariile, sau la murdarie: camera copiilor, holuri si casa scarii, zona dintre blat si mobilierul suspendat sau din spatele unui birou s.a.
Materiale adecvate pentru placarea peretilor interiori
Optiunile de placare a peretilor interiori sunt numeroase, deoarece materialele nu trebuie sa aiba proprietati speciale, cum ar fi rezistenta la inghet-dezghet sau la razele UV. Iata cateva dintre produsele populare:
- piatra decorativa de interior - ai nenumarate idei de placare a peretilor cu piatra naturala dintre care poti alege;
- placi de gresie si faianta - sunt disponibile intr-o varietate de forme si modele;
- lambriu din lemn - potrivit in special pentru cabane sau amenajari rustice;
- panouri decorative din MDF tapitate - sunt placute la atingere si potrivite mai ales pentru camera copiilor;
- panouri decorative din SPC - pot fi impermeabile, rezistente la abraziuni si pete;
- panouri din polistiren - sunt usoare si nu incarca structura peretelui.
Cum alegi materiale de calitate pentru placarea peretilor interiori si exteriori?
Pentru a alege placaje de calitate pentru pereti interiori si exteriori, este important sa acorzi atentie specificatiilor din fisa tehnica si, ulterior, aspectului estetic. Urmareste informatii precum: materialele din care sunt fabricate, grosimea si durabilitatea, compatibilitatea cu stratul suport, rezistenta la apa, la actiuni mecanice, la inghet si la decolorare.
Spre exemplu, gresia si faianta pot fi utilizate pentru majoritatea placarilor la interior, insa la exterior ai nevoie de placi portelanate, cu rezistenta sporita la diversi factori.
Alte recomandari utile
Un proiect de placare a peretilor nu are o dificultate mare, insa ar fi bine sa respecti intocmai pasii de montare recomandati de producator. In cele ce urmeaza, iata cateva sfaturi generale de care sa tii cont:
- incepe orice proiect de placare a peretilor cu o planificare;
- inainte de a achizitiona materialele pentru placare, tine cont de stratul suport si de incarcatura pe care o poate sustine;
- protejeaza piatra naturala cu spray-uri sau lacuri de protectie; nu folosi substante de curatare agresive sau articole abrazive;
- alege adezivi sau accesorii compatibile atat cu stratul suport, cat si cu placajul pentru care ai optat.
Placarea peretilor interiori sau exteriori are atat un rol puternic decorativ, cat si unul practic: de imbunatatire a proprietatilor de izolare termica si acustica, de protejare a suprafetelor impotriva umiditatii, loviturilor si murdariei. Vezi produsele disponibile pe mathaus.ro si nu ezita sa contactezi consultantii nostri, daca ai intrebari sau ai nevoie de sfaturi pentru alegerea materialelor.