Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Placare pereti interiori si exteriori: sfaturi practice

Publicat: 05.07.2023 / Timp lectură: 3 min
https://cdn.mathaus.ro/medias/sys_master/images/h43/h90/h00/9551542353950.jpg
Placarea peretilor interiori si exteriori reprezinta atat o modalitate de infrumusetare si personalizare a locuintei, cat si o metoda de protejare a suprafetelor de lovituri, apa, umiditate, murdarie si nu doar atat. Afla cand este necesara aceasta lucrare si ce materiale sunt utilizate. In plus, am pregatit o serie de sfaturi si recomandari utile. 

Cuprins

Informatii generale despre placarea peretilor

Placajele precum cele din piatra decorativa sunt utilizate pentru finisarea peretilor interiori si exteriori, datorita proprietatilor excelente si beneficiilor oferite:

  • pot imbunatati gradul de izolare termica - se creeaza un strat protectiv care ajuta la mentinerea unei temperaturi optime in interiorul locuintei, in functie de materialul folosit;
  • contribuie la o mai buna fonoizolare - folosirea placajelor poate diminua zgomotele din exteriorul casei; utilizarea acestora la interior ar putea elimina efectul de ecou; 
  • protejeaza peretele - de actiuni mecanice si murdarie, spre exemplu; in plus, placajele impermeabile ofera protectie impotriva intemperiilor, jeturilor de apa, umiditatii si aburului;
  • au rol decorativ - utilizarea placajelor te ajuta sa personalizezi locuinta si sa definesti mult mai usor stilul de design interior si exterior. 

Cand este necesara placarea peretilor exteriori?

Cand este necesara placarea peretilor exteriori

Un placaj exterior are rolul de a proteja si a spori durabilitatea fatadei, soclului, peretilor terasei sau a altor suprafete verticale expuse intemperiilor, murdariei, loviturilor de minge ale copiilor si unor situatii asemanatoare. In acelasi timp, poti opta pentru placarea colturilor, glafurilor si a zonelor predispuse la deteriorare. 

Un alt motiv pentru care merita sa folosesti placaje este efectul decorativ. Ai la dispozitie nenumarate idei de placare a peretilor exteriori de la casa, astfel incat sa alegi modelul si culorile care pun cel mai bine in valoare designul locuintei tale. 

Citeste si: Cum se monteaza piatra decorativa pe fatada casei?

Materiale adecvate pentru placarea peretilor exteriori

In cazul placarilor exterioare, materialele trebuie sa fie rezistente la apa, la ciclurile de inghet-dezghet si la actiunea razelor ultraviolete. Astfel, principalele optiuni sunt:

  • piatra decorativa de exterior - este versatila, durabila si are un aspect estetic deosebit;
  • caramida aparenta - placajul imita forma si aspectul caramizilor naturale; 
  • gresie portelanata - este potrivita pentru placarea peretilor exteriori, datorita rezistentei sporite la actiuni mecanice si la inghet;
  • panouri decorative din polistiren - imita placajele din lemn, caramida sau piatra naturala, insa rezistenta nu este la fel de buna ca a acestora;
  • panouri din lemn rezistente la apa - pot fi folosite pentru a obtine un aspect rustic.

Cand este necesara placarea peretilor interiori?

Cand este necesara placarea peretilor interiori?

Placajele pentru pereti interiori pot fi utilizate cand se doreste accentuarea unei zone din bucatarie, living, dormitor, baie, hol etc. Totodata, reprezinta o modalitate usoara prin care sa transformi intr-un mod radical designul unei incaperi. 

Pe partea practica, placarea peretilor cu panouri decorative din MDF/SPC  sau alte optiuni rezistente la apa este necesara in spatii predispuse la umiditate, precum baile si bucatariile, sau la murdarie: camera copiilor, holuri si casa scarii, zona dintre blat si mobilierul suspendat sau din spatele unui birou s.a.

Materiale adecvate pentru placarea peretilor interiori

Optiunile de placare a peretilor interiori sunt numeroase, deoarece materialele nu trebuie sa aiba proprietati speciale, cum ar fi rezistenta la inghet-dezghet sau la razele UV. Iata cateva dintre produsele populare:

  • piatra decorativa de interior - ai nenumarate idei de placare a peretilor cu piatra naturala dintre care poti alege;
  • placi de gresie si faianta - sunt disponibile intr-o varietate de forme si modele;
  • lambriu din lemn - potrivit in special pentru cabane sau amenajari rustice;
  • panouri decorative din MDF tapitate - sunt placute la atingere si potrivite mai ales pentru camera copiilor;
  • panouri decorative din SPC - pot fi impermeabile, rezistente la abraziuni si pete;
  • panouri din polistiren - sunt usoare si nu incarca structura peretelui.

Cum alegi materiale de calitate pentru placarea peretilor interiori si exteriori?

Cum alegi materiale de calitate pentru placarea peretilor interiori si exteriori

Pentru a alege placaje de calitate pentru pereti interiori si exteriori, este important sa acorzi atentie specificatiilor din fisa tehnica si, ulterior, aspectului estetic. Urmareste informatii precum: materialele din care sunt fabricate, grosimea si durabilitatea, compatibilitatea cu stratul suport, rezistenta la apa, la actiuni mecanice, la inghet si la decolorare. 

Spre exemplu, gresia si faianta pot fi utilizate pentru majoritatea placarilor la interior, insa la exterior ai nevoie de placi portelanate, cu rezistenta sporita la diversi factori. 

Alte recomandari utile

Un proiect de placare a peretilor nu are o dificultate mare, insa ar fi bine sa respecti intocmai pasii de montare recomandati de producator. In cele ce urmeaza, iata cateva sfaturi generale de care sa tii cont:

  • incepe orice proiect de placare a peretilor cu o planificare;
  • inainte de a achizitiona materialele pentru placare, tine cont de stratul suport si de incarcatura pe care o poate sustine;
  • protejeaza piatra naturala cu spray-uri sau lacuri de protectie; nu folosi substante de curatare agresive sau articole abrazive;
  • alege adezivi sau accesorii compatibile atat cu stratul suport, cat si cu placajul pentru care ai optat.

Placarea peretilor interiori sau exteriori are atat un rol puternic decorativ, cat si unul practic: de imbunatatire a proprietatilor de izolare termica si acustica, de protejare a suprafetelor impotriva umiditatii, loviturilor si murdariei. Vezi produsele disponibile pe mathaus.ro si nu ezita sa contactezi consultantii nostri, daca ai intrebari sau ai nevoie de sfaturi pentru alegerea materialelor.  

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Fierul forjat este un material elegant si durabil, intalnit in casele noastre fie la mobilierul de gradina, la garduri si balustrade, fie la obiecte decorative, ca de exemplu un sfesnic, un suport pentru sticla de vin ori rama unei oglinzi. Este important sa nu neglijezi intretinerea obiectelor din fier forjat, dat fiind faptul ca este un material predispus la rugina. Prin urmare, daca te bucuri acasa de prezenta fierului forjat si vrei sa ii asiguri o durata cat mai mare de viata si un aspect estetic, afla cum se curata si cum se pastreaza in conditii optime acest material.
Daca nu mai esti multumit de cum arata caloriferul cel vechi si vrei sa-l demontezi sau te afli in proces de renovare la etapa de instalare a radiatoarelor, atunci ghidul de fata este pentru tine. In acest articol iti spunem pas cu pas cum se demonteaza caloriferul cel vechi si cum il instalezi pe cel nou cumparat.
Rulourile exterioare sunt o solutie eficienta pentru controlul luminii si al temperaturii din interior, simplu de implementat atat la casa, cat si la bloc. Aceste sisteme pentru siguranta spatiilor interioare pot inlocui cu succes obloanele din lemn, material greu de intretinut si cu o rezistenta scazuta in fata factorilor meteorologici. In prezent, rulourile exterioare din aluminiu sau PVC reprezinta cea mai buna solutie pentru protejarea ferestrelor, fiind usor de curatat si oferind o serie intreaga de avantaje functionale: Asigura un confort termic sporit in lunile reci de iarna; Sporesc securitatea intregii locuinte; Protejeaza geamurile de diverse fenomene meteo - grindina, ninsori, furtuni; Pot reduce cu pana la 50% zgomotele de afara; Permit mai multa intimitate in spatiul casei; Ofera un aspect mult mai placut intregului imobil.
Mocheta este recomandata pentru spatii ale casei precum livingul sau dormitoarele, oferind o senzatie placuta, atunci cand se paseste pe suprafata sa. Pentru ca poate fi gasita intr-o gama variata de nuante si modele, este usor de integrat in decorul oricarui spatiu al casei. Montarea corecta a unei mochete trebuie sa tina cont atat de dimensiunile spatiului respectiv, cat si de usurinta cu care aceasta poate fi scoasa, in eventualitatea unei renovari.