Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Placare cu gips carton: instructiuni pas cu pas

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 24.01.2021 / Timp lectură: 2 min
https://blog.mathaus.ro/wp-content/uploads/2021/01/q3axn5lzbhpmytrrizksz9ucvavkbuu8gj5b-mcooxaoh0ofi4rykmeoci6bjc3l35apcgssgwiej2piufkya3s0lejxskyywzunmrsm3s6la7yrtase0cckvoxrm6mcwirvzlh_-jpeg-1.jpg
Placare cu gips carton: instructiuni pas cu pas Placarea cu gips carton este un proces ce poate fi realizat prin lipirea directa a rigipsului de perete. In continuarea de mai jos iti explicam si detaliem fiecare pas pe care trebuie il urmezi pentru o astfel de lucrare.   Iti explicam in acest ghid care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi. Care sunt materialele necesare si cum le pregatesti? Cum pregatesti peretii pentru placarea cu gips carton? Cum executi placarea peretilor cu gips carton?  

Cuprins

Care sunt materialele necesare si cum le pregatesti?

Placi din gips carton 

Pregatirea placilor

Pregatirea placilor de gips carton

  • Pentru o eficacitate cat mai mare, este recomandat ca placile din rigips sa aiba inaltimea incaperii.
  • Este bine sa tai placile la dimensiuni care sa acopere un intreg perete. Taierea se face prin debitarea cu 15 mm mai putin decat inaltimea peretelui ce va fi placat, cu scopul de a lasa un spatiu de dilatare intre podea si tavan.
  • Grosimea placilor trebuie sa fie de 12,5 mm.
  • Placile se vor prinde de peretii masivi de zidarie cu adezivul pe baza de ipsos.
  • Realizeaza gauri in placi pentru dozele de electricitate.

Prepararea adezivului

Prepara adezivul pe baza de ipsos conform instructiunilor de pe ambalaj. In majoritatea cazurilor, procesul consta in presararea pulberii din sac intr-o galeata cu apa. Dupa aproximativ 3-5 minute, timp in care intreaga cantitate de praf se imbiba cu apa, amesteca manual sau cu mixerul pana la obtinerea unei paste omogene.

Cum pregatesti peretii pentru placarea cu gips carton?

Peretii trebuie sa fie curati, uscati, fara urme de praf sau grasimi si protejati de umiditate. Daca tencuiala sau mortarul este inca umed, lasa-l sa se usuce complet inainte de a te apuca sa plachezi cu rigips.

Daca suportul este o suprafata puternic absorbanta, precum BCA-ul, aplica mai intai un strat de grund pentru cresterea aderentei si egalizarea absorbtiei.

Nu este recomandata folosirea adezivului pentru gips carton pe suporturi din plastic, lemn sau suprafete vopsite. Daca peretele este vopsit, indeparteaza in totalitate stratul de vopsea si aplica grundul pentru a egaliza absorbtia si a creste aderenta.

Cum executi placarea peretilor cu gips carton?

  • Aplica adezivul pe placile din gips carton sub forma de mamaligi cu diametrul de circa 10-15 cm, grosimea de 2-3 cm si asezate la distante de 30 cm una de cealalta. Pe margini, aplica adezivul sub forma unor cordoane.
  • Incepe aplicarea placilor din rigips in partea de jos a peretelui. Foloseste niste distantiere, eventual cateva bucati de gips carton de care nu mai ai nevoie.
  • Ridica placile pe suport si bate-le usor cu dreptarul si ciocanul de cauciuc, pentru a le pozitiona drept atat in plan vertical, cat si orizontal. In aproximativ 20 de minute adezivul pe baza de ipsos se intareste si nu vei mai putea corecta erorile de planeitate, asa ca ai grija sa te incadrezi in acest interval de timp.
  • In zona glafurilor, aplica adeziv pe intreaga suprafata a placii pe care urmeaza s-o lipesti.
  • Daca peretii nu sunt drepti si prezinta probleme serioase de planeitate, poti lipi, la distante de 60 cm, straifuri de rigips. Suplimentar, le poti prinde cu dibluri. Pe straifurile bine fixate in perete, lipeste placile de gips-carton.
  • Dupa ce adezivul s-a uscat, treci la chituirea si finisarea rosturilor.
  • Ultimul pas consta in aplicarea varului pe care l-ai ales pentru aspectul final al peretelui.

placarea peretilor cu gips carton

Cu MatHaus poți oricând să începi un proiect nou de construit, renovat sau amenajat fără a avea problema drumurilor lungi și dese la magazine. La noi găsești disponibile pentru comenzi online o gamă foarte variată din zona materialelor pentru construcții.
Vizitează site-ul, alege-ți localitatea de livrare și noi ne ocupăm de transport fie prin flota noastră de camioane specializate în transportul produselor grele sau prin curierii parteneri. 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Galerie

Te-ar putea interesa și:

Ipsosul este un material de constructii natural si nepoluant, obtinut prin arderea pietrei de gips la temperaturi de pana la 3000°C. Se aplica atat pe zidarii traditionale (piatra), cat si pe suprafete constructive moderne (betonul). Daca ipsosul aplicat pe zidarii traditionale se poate aplica fara probleme direct pe suprafata de lucru, cel din a doua categorie functioneaza alaturi de un strat intermediar, pentru o mai buna aderenta.
Daca esti in cautarea unui material de constructie economic, durabil si usor de pus in opera, inseamna ca cercetezi optiunea devenita tot mai populara si anume OSB-ul, despre care iti doresti sa afli cele mai importante informatii. OSB este acronimul de la Oriented Stand Board, adica o placa din aschii de lemn orientate. Mai multe straturi de aschii, de diferite marimi si forme, sunt lipite cu rasini sintetice si presate la cald pentru a forma o placa OSB. Pentru obtinerea unei foarte bune rezistente, aschiile sunt dispuse intretaiat, aspect care diferentiaza OSB-ul de celelalte placi derivate din lemn, cum este PAL-ul, MDF-ul ori placajul. Daca de multe ori ai auzit de OSB si utilizarea lui in proiecte variate, daca te intrebi ce avantaje iti aduce folosirea acestui material, este momentul sa cunosti toate informatiile.
Un tavan casetat este un tavan fals, mai precis un plafon secundar suspendat de cel principal. Stim foarte bine ca renovarea tavanului joaca un rol esential in orice proces de amenajare. Solutiile pot fi diverse, de la acoperirea cu lavabila si pana la tavanul din gips-carton, din polistiren sau tavanul casetat. In cazul in care ai optat pentru acesta din urma, inseamna ca ai aflat deja ca instalarea lui poate reprezenta urmatorul tau proiect DIY. Astfel, daca iti doresti un elegant aspect estetic al incaperii cu ajutorul tavanului casetat si vrei sa duci la indeplinire procesul de montare, tine cont de pasii pe care ii vei avea de urmat.
In termeni tehnici, sistemul structural compus din pereti de zidarie, combinati cu centuri si stalpisori din beton armat, poarta denumirea de ZIDARIE CONFINATA. Zidaria prevazuta cu elemente pentru confinare contribuie in mod semnificativ la rezistenta peretilor unei cladiri, consolidandu-le structura atat pe verticala (stalpisorii), cat si pe orizontala (centuri). Principalele caracteristici ale stalpisorilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura legatura peretilor cu fundatiile; Consolideaza colturile si intersectiile peretilor; Suplinesc zidaria, in cazul golurilor mai mari de 2mp. Principalele caracteristici ale centurilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura un comportament unitar al peretilor din structura constructiei; Preiau si transmit fortele seismice catre peretii constructiei respective.