Găsește repede ce ai nevoie

Placare cu gips-carton: instructiuni pas cu pas

Placare cu gips-carton: instructiuni pas cu pas Placarea cu gips-carton este un proces ce poate fi realizat prin lipirea directa a rigipsului de perete. In continuarea de mai jos iti explicam si detaliem fiecare pas pe care trebuie il urmezi pentru o astfel de lucrare.   Iti explicam in acest ghid care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi. Care sunt materialele necesare si cum le pregatesti? Cum pregatesti peretii pentru placarea cu gips-carton? Cum executi placarea peretilor cu gips-carton?  

Care sunt materialele necesare si cum le pregatesti?

Placi din gips-carton 

Pregatirea placilor

Pregatirea placilor

 • Pentru o eficacitate cat mai mare, este recomandat ca placile din rigips sa aiba inaltimea incaperii.
 • Este bine sa tai placile la dimensiuni care sa acopere un intreg perete. Taierea se face prin debitarea cu 15 mm mai putin decat inaltimea peretelui ce va fi placat, cu scopul de a lasa un spatiu de dilatare intre podea si tavan.
 • Grosimea placilor trebuie sa fie de 12,5 mm.
 • Placile se vor prinde de peretii masivi de zidarie cu adezivul pe baza de ipsos.
 • Realizeaza gauri in placi pentru dozele de electricitate.

Prepararea adezivului

Prepara adezivul pe baza de ipsos conform instructiunilor de pe ambalaj. In majoritatea cazurilor, procesul consta in presararea pulberii din sac intr-o galeata cu apa. Dupa aproximativ 3-5 minute, timp in care intreaga cantitate de praf se imbiba cu apa, amesteca manual sau cu mixerul pana la obtinerea unei paste omogene.

Cum pregatesti peretii pentru placarea cu gips-carton?

Peretii trebuie sa fie curati, uscati, fara urme de praf sau grasimi si protejati de umiditate. Daca tencuiala sau mortarul este inca umed, lasa-l sa se usuce complet inainte de a te apuca sa plachezi cu rigips.

Daca suportul este o suprafata puternic absorbanta, precum BCA-ul, aplica mai intai un strat de grund pentru cresterea aderentei si egalizarea absorbtiei.

Nu este recomandata folosirea adezivului pentru gips-carton pe suporturi din plastic, lemn sau suprafete vopsite. Daca peretele este vopsit, indeparteaza in totalitate stratul de vopsea si aplica grundul pentru a egaliza absorbtia si a creste aderenta.

Cum executi placarea peretilor cu gips-carton?

 • Aplica adezivul pe placile din gips-carton sub forma de mamaligi cu diametrul de circa 10-15 cm, grosimea de 2-3 cm si asezate la distante de 30 cm una de cealalta. Pe margini, aplica adezivul sub forma unor cordoane.
 • Incepe aplicarea placilor din rigips in partea de jos a peretelui. Foloseste niste distantiere, eventual cateva bucati de gips-carton de care nu mai ai nevoie.
 • Ridica placile pe suport si bate-le usor cu dreptarul si ciocanul de cauciuc, pentru a le pozitiona drept atat in plan vertical, cat si orizontal. In aproximativ 20 de minute adezivul pe baza de ipsos se intareste si nu vei mai putea corecta erorile de planeitate, asa ca ai grija sa te incadrezi in acest interval de timp.
 • In zona glafurilor, aplica adeziv pe intreaga suprafata a placii pe care urmeaza s-o lipesti.
 • Daca peretii nu sunt drepti si prezinta probleme serioase de planeitate, poti lipi, la distante de 60 cm, straifuri de rigips. Suplimentar, le poti prinde cu dibluri. Pe straifurile bine fixate in perete, lipeste placile de gips-carton.
 • Dupa ce adezivul s-a uscat, treci la chituirea si finisarea rosturilor.
 • Ultimul pas consta in aplicarea varului pe care l-ai ales pentru aspectul final al peretelui.

Cum executi placarea peretilor cu gips-carton?

Cu MatHaus poți oricând să începi un proiect nou de construit, renovat sau amenajat fără a avea problema drumurilor lungi și dese la magazine. La noi găsești disponibile pentru comenzi online o gamă foarte variată din zona materialelor pentru construcții.
Vizitează site-ul, alege-ți localitatea de livrare și noi ne ocupăm de transport fie prin flota noastră de camioane specializate în transportul produselor grele sau prin curierii parteneri. 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Galerie

Te-ar putea interesa și: