Ce este un panou solar presurizat?
Panoul solar presurizat este echipat cu tuburi vidate si functioneaza pe baza tehnologiei heat pipe (tuburi termice). Mai exact, tuburile nu contin apa, ci alte tuburi subtiri din cupru, cu un agent termic:
- Tuburile sunt asezate oblic (o inclinatie de cel putin 15 grade), astfel incat fluidul, dupa ce se evapora, ajunge in partea superioara (denumita condensator) si transfera caldura obtinuta;
- Ulterior, vaporii se transforma in lichid, care se scurge spre baza tubului si reia procesul de tranformare a energiei solare in energie termica.
Tuburile echipate cu heat pipe pot avea o temperatura scazuta de pornire, ceea ce inseamna un randament bun al sistemului. Panourile solare pentru apa calda pot fi utilizate in toate cele 4 anotimpuri, daca sunt respectate anumite masuri: montarea rezistentei electrice si a cablului de dejivrare; izolarea temeinica a tevilor de alimentare cu apa rece.
Totusi, este recomandata utilizarea acestora doar in perioada martie-noiembrie, cand temperaturile sunt cu plus. Daca panoul solar presurizat este folosit iarna, exista un risc de inghetare si de spargere a tevilor cu apa rece.
Insa, tuburile vidate nu se pot sparge din cauza temperaturilor negative, pentru ca nu contin apa, ci un agent termic rezistent la temperaturi de pana la -50 de grade Celsius.
Panourile solare presurizate pot avea un boiler integrat, pozitionat deasupra tuburilor vidate. De asemenea, sunt disponibile sisteme solare cu boiler in locuinta: panoul colector este montat pe acoperis sau pe terasa, iar boilerul termoelectric este amplasat in interiorul casei. Trebuie sa mentionam ca aceste panouri folosesc energie electrica.
Montajul panourilor solare este usor, iar intretinerea este minima. Sistemele solare presurizate pot fi amplasate atat pe acoperisul inclinat (sarpanta), cat si pe cel de tip terasa (plat) sau pe sol. De asemenea, panourile solare pot fi folosite pentru apa calda si incalzire.
Ce este un panou solar nepresurizat?
Panourile solare nepresurizate sunt echipate cu tuburi vidate simple, fara sistemul heat pipe. Acestea nu folosesc energie electrica si au un randament foarte bun, ceea ce inseamna ca sunt cele mai economice sisteme solare pentru apa calda.
Tuburile vidate contin apa, care este incalzita de radiatia solara. Astfel, apa isi reduce densitatea si se ridica in rezervorul amplasat deasupra tevilor. Aceasta este inlocuita de apa rece, care patrunde cu ajutorul gravitatiei in tuburi.
Panourile solare nepresurizate pot fi utilizate in perioada martie-noiembrie, cat timp sunt temperaturi pozitive. Pe timp de iarna, sistemul trebuie golit de apa, pentru ca exista riscul de inghet si de spargere a tuburilor vidate.
Presiunea din instalatie variaza in functie de inaltimea la care este montat panoul. Asadar, acesta trebuie amplasat la o inaltime mai mare decat cea a consumatorilor.
Suplimentar, sistemul poate fi echipat cu o pompa speciala, cu rolul de a asigura o presiune suficienta catre instalatiile sanitare.
Pentru un randament bun, panourile solare trebuie amplasate spre sud, cu o inclinatie cuprinsa intre 35 si 55 de grade. In cazul in care panta acoperisului nu este suficienta, se pot monta suporti care sa corecteze pozitia panourilor la un unghi ideal de 45 de grade.
Un alt beneficiu al panourilor solare este ca pot fi utilizate pentru incalzirea apei din piscina. Descopera aici patru solutii avantajoase pentru a incalzi apa din bazin.
Panou solar presurizat sau nepresurizat: Diferente principale
Sistemele solare vin in completarea instalatiilor termice sau sanitare clasice, prin transformarea energiei solare in energie termica. Acestea sunt variante economice si durabile pentru producerea apei calde menajere. Iata care sunt principalele diferente dintre panourile solare presurizate si cele nepresurizate.
Citeste si: Ghid practic despre panourile solare - tipuri de panouri solare, pasi de instalare si avize necesare
Montaj
Panourile solare nepresurizate se monteaza mult mai usor si mai rapid decat cele presurizate. Nu sunt necesare cunostinte avansate pentru instalarea sistemului nepresurizat. Urmeaza cu atentie specificatiile producatorului si tine cont ca panoul trebuie golit inainte de sezonul rece. De asemenea, acesta este sigur: nu exista riscul de a creste presiunea sau temperatura apei si de a produce refulari.
In acelasi timp, panourile solare presurizate au avantajul ca pot fi montate pe orice suprafata si la orice inaltime: pe acoperis inclinat, pe terasa sau pe sol. In schimb, sistemul nepresurizat trebuie amplasat la o inaltime mai mare (comparativ cu locul consumatorilor), pentru a se asigura o presiune suficienta.
Randament
Ambele tipuri de panouri solare termice au un randament foarte bun. Timpul de incalzire al apei difera in functie de fiecare produs in parte.
In cazul panourilor presurizate, tine cont de temperatura de pornire: temperatura la care agentul termic din heat pipe incepe sa se transforme in vapori si sa transfere caldura. De exemplu, diferentele pot fi considerabile (temperatura de pornire de +10 grade Celsius vs +25 de grade Celsius).
O alta diferenta este reprezentata de perioada de utilizare. Panourile solare presurizate pot fi folosite pe tot parcursul anului, iar cele nepresurizate, doar in perioada martie-noiembrie, inainte de inghet.
Panourile solare termice sunt o opțiune ecologică și durabilă, care necesită puțină întreținere și se amortizează rapid.
Există două tipuri principale de panouri solare cu tuburi vidate:
- presurizate;
- nepresurizate.
Panourile presurizate cu tuburi vidate, care utilizează tehnologia heat pipe și au un boiler integrat, sunt recomandate pentru perioada martie-noiembrie. În schimb, panourile solare nepresurizate sunt mai simple și nu necesită energie electrică, dar trebuie goale de apă în timpul iernii pentru a preveni ruperea tuburilor vidate. În plus, produsele sunt disponibile pentru achiziție online pe mathaus.ro.