Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 22 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum se monteaza caramida aparenta: etape si sfaturi utile

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 22.10.2021 / Timp lectură: 4 min

Iti explicam in acest ghid ce este caramida aparenta si care sunt utilizarile ei, de ce materiale ai nevoie pentru montare si cum se zideste.

Cuprins

Ce este caramida aparenta si cum poate fi utilizata?

Caramida aparenta este un material de constructii prietenos cu mediul inconjurator, durabil si rezistent, folosit pentru placarile verticale de interior si cele de exterior. Placile de caramida aparenta sunt disponibile in diverse culori si modele, cateva exemple fiind caramida aparenta antichizata, cea lucioasa si cea mata.

La exterior, poate fi folosita pentru placarea fatadelor (caramida aparenta pentru fatada este rezistenta la inghet, alge, muschi de zidarie si sporuri) sau a gratarelor si gardurilor (gratarul sau gardul din caramida aparenta trebuie, de asemenea, sa fie rezistent la intemperi).

Caramida aparenta pentru interior este utilizata la placarea peretilor interiori, a arcadelor si semineelor. Pe langa functia estetica, materialul are si rol de protectie, deoarece absorbtia scazuta de apa a placilor previne instalarea mizeriei si a prafului. Un perete din caramida aparenta asigura si o buna izolatie fonica.

caramida aparenta pe perete interior
​​

Materiale necesare pentru montarea caramizii aparante

Adeziv pentru caramida aparenta

Adezivul pentru fixarea caramizilor aparente trebuie sa fie destinat placilor cu un grad mare de absorbtie. Este de preferat ca materialul sa fie de culoare alba si sa aiba timpul cat mai mare de lucru.

Chit pentru rosturi

Chitul pentru rosturi este recomandat sa fie mineral, flexibil, hidrofob (care nu se combina cu apa), realizat din nisipuri uscate si sortate. Acesta se prepara asemenea unui mortar semi-uscat. Mai poti realiza chituirea cu mortar sau tinci in combinatie cu adeziv (doua parti tinci, o parte adeziv).

Accesorii pentru montaj

La montajul zidariei din caramida aparenta vei avea nevoie de:

  • rigla si creion (pentru trasare);
  • dibluri sau ancore metalice si saibe late (pentru fixarea suplimentara a placilor de rigips de pe suport)
  • gletiera;
  • sfoara (optional - pentru aproximarea rosturilor);
  • perie (pentru indepartarea surplusului de material);
  • spaclu, pistol sau punga pentru rostuit - in cazul rostuirii prin injectare cu pistol sau punga, va fi necesar un fier rotund ori un furtun rigid pentru presarea materialului;
  • elemente de colt (pentru placarea muchiilor suprafetelor).​​​​​​​

Cum se monteaza caramida aparenta?

Pregatirea peretelui

Caramida aparenta se aplica numai pe suprafete solide, curate, plane, fara impuritati si praf. Placile nu se monteaza direct pe suprafete cu aderenta slaba, cum sunt peretii vopsiti cu vopsea pe baza de ulei sau fatade vopsite. Asadar, primul pas este verificarea suportului.

Apoi, folosind o laveta sau o carpa umeda se curata bine stratul suport. In cazul in care exista pete de ulei sau murdarie mai persistenta, se poate folosi putin detergent de vase pentru degresare sau o solutie speciala pentru petele de pe pereti.

Mai departe, se va trasa pozitia de montaj: se traseaza doua linii paralele orizontale care au distanta egala cu inaltimea a doua caramizi plus grosimea a doua rosturi.

Aplicarea adezivului

Folosind o gletiera cu dinti, se aplica un strat de adeziv apoi se preseaza usor in timp ce se realizeaza miscari laterale. In acest fel, caramizile aparente vor adera mai bine la suprafata pe care sunt montate. In lipsa unei gletiere, adezivul poate fi aplicat direct pe spatele placilor.

Fixarea caramizilor​​​​​​​

fixarea caramizilor aparente​​​​​​​

Caramizile se fixeaza apasandu-le puternic, cu miscari usoare stanga - dreapta, pana cand ajung in pozitia si la forma dorita. In urma montajului, nu trebuie sa ramana bule de aer in stratul de adeziv.

Caramida aparenta se pune incepand din colturile suprafetei, pana la o deschidere (fereastra, usa), ori intre deschideri. Primul rand fixat va fi cel din apropierea liniilor trasate anterior, urmand sa se monteze randul de placaj intermediar - pozitia acestuia se va aproxima vizual, astfel ca rosturile sa fie egale sau prin intinderea unei sfori dupa fixarea placilor de la extremitatile suportului.

Pentru muchii, este bine sa folosesti elemente de colt se vor ajuta la obtinerea unui aspect estetic.

In cazul in care placarea se face pe un suport pe care a fost aplicat anterior gips-carton, este recomandat ca placile din rigips sa fie fixate suplimentar cu cateva dibluri ori ancore metalice (5-6 per placa). Cand se monteaza diblurile, este bine sa se utilizeze si niste saibe late pentru a preveni situatia in care capul surubului diblului perforeaza placa.

Placarea pe termosistem (polistiren, vata bazaltica) se va realiza in functie de recomandarile producatorului sistemului termoizolator sau se vor folosi placi prevazute cu canale speciale pentru aderenta sporita.

Chituirea rosturilor

Rostuirea se realizeaza la cateva ore dupa montajul placilor. Chitul, mortarul sau combinatia de tinci si adeziv se va aplica folosind o mistrie, prin presarea semiuscata a materialului in rosturi, ori prin injectarea cu un pistol sau cu o punga speciala de rostuit. La rostuirea prin injectare, materialul se va aplica intr-o cantitate mai mare, astfel incat acesta sa iasa din rosturi, se va lasa pana se usuca partial (nu mai e moale sau lipicios), iar surplusul se va taia cu un spaclu la nivelul placilor, dupa care se va presa cu un furtun rigid sau cu un fier rotund.

Este recomandat ca rosturile sa fie de 10 mm.

Incepe rosuirea de la rosturile orizontale, continuand cu umplerea celor verticale. Daca materialul ajunge pe suprafata caramizilor, indeparteaza-l cu o perie.

​​​​​​​

Speram ca sfaturile din acest articol iti sunt de ajutor si te asteptam si in magazinul nostru online. Pe MatHaus.ro gasesti materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice alta lucrare de bricolat ai in derulare. Comanda online si nu mai trebuie sa pierzi timp prin magazinele fizice.

Indiferent de cantitatea sau greutatea produselor achizitionate, iti trimitem comanda oriunde in Romania, fie prin flota proprie de camioane prevazute cu brat de descarcare, ori prin curierii parteneri.​​​​​​​

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

O vopsea lavabila foarte buna implica timpi redusi de aplicare si costuri minime de mentenanta. Se curata usor de pete si alte murdarii, iar puterea culorii aplicate ramane aproape neschimbata, pentru o perioada lunga de timp. Iata care sunt cei mai importanti factori de care sa tii cont in alegerea unei vopsele lavabile de calitate.
Amenajarea unei locuinte noi, sau redecorarea celei in care traiesti deja incep cu alegerea culorilor pentru pereti. Variantele sunt nenumarate, de la culori pale la nuante intense, de la culori reci la tonuri calde, de la nuante luminoase la vopsele intunecate si sobre. Tendintele nu fac altceva decat sa te deruteze si mai mult: gasirea nuantelor feng shui sau conform efectelor dovedite stiintific pe care le au culorile asupra noastra in lista de culori ale anului ar putea fi o misiune dificila si pentru un profesionist. Din fericire, exista o cale mai usoara, care nu exclude urmarea regulilor de design interior: alegerea culorilor care iti plac si te inspira, respectiv excluderea celor care nu te incanta. Odata ce ai facut asta, urmarirea tendintelor si a normelor estetice va deveni floare la ureche.
Lambriul reprezinta o imbracaminte de marmura, de lemn sau de stuc, cu care se acopera total sau partial peretii unei incaperi, in scop decorativ sau pentru protectie. Astazi, cele mai utilizate materiale sunt lemnul, PVC-ul sau MDF-ul. Urmeaza acesti pasi si afla cum sa montezi lambriul din lemn sau PVC.
Cat de greu poate fi sa montezi tapetul, de unul singur? Nimic mai simplu, daca urmezi pasii si recomandarile de mai jos.