Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 2 MINUTE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Magnolie: plantare, crestere, intretinere

Actualizat: 17.11.2023 / Publicat: 13.05.2022 / Timp lectură: 5 min
Magnoliile reprezinta o alegere ideala pentru infrumusetarea gradinilor si curtilor, datorita florilor delicate si spectaculoase, precum si ingrijirii usoare. Iata prin ce se deosebesc acesti arbusti si copaci, care sunt cele mai intalnite specii, cum se planteaza si ce trebuie sa faci pentru intretinerea lor!

Cuprins

Caracteristicile principale ale magnoliei

Florile magnoliilor pot avea diverse aspecte, in functie de specie, insa toate au in comun forma de cupa. Multe dintre acestea au si un parfum placut, mai discret sau mai puternic. Magnolia exista de mai mult de 100 de milioane de ani in Europa, Asia si America de Nord. Mai mult, acesta poate fi considerata primul copac cu flori.

floare de magnolie

  • Cand infloreste magnolia? In general, magnoliile infloresc primavara, dar anumite specii pot inflori in februarie sau in iunie. Iti recomandam sa plantezi o specie care infloreste primavara tarziu sau la inceputul verii, astfel incat florile sa nu fie prinse de inghet.
  • Cat timp sta magnolia inflorita? Florile magnoliilor rezista aproximativ doua saptamani, iar unele specii pot inflori de doua ori pe an. Pentru a limita caderea florilor prea devreme, planteaza copacii in zone fara vant puternic si uda-i cat timp sunt infloriti!
  • Ce culori pot avea florile magnoliilor? Cea mai comuna culoare pentru florile magnoliilor este cremul/albul. Tot in functie de specie, florile pot fi roz, galben, mov, verzi sau pot avea o combinatie de nuante.
  • Cat de mari cresc magnoliile? Unii arbusti pot avea la maturitate putin peste un metru, in timp ce unele specii pot creste mai mult de 20 de metri inaltime. Coroana magnoliilor poate ajunge pana la 15 metri in diametru.
  • In cat timp creste magnolia? In general, magnoliile pot creste in inaltime 30-60 de centimetri pe an. Ritmul de crestere difera de la soi la soi.
  • Cum sunt frunzele magnoliei? Toate speciile de magnolie au frunzele cu margini netede. Acestea pot fi verzi tot anul sau pot cadea, lungimea lor poate fi cuprinsa intre 12 si 20 de centimetri, iar latimea poatea fi de pana la 12 centimetri.

Specii de magnolii

Sunt peste 200 de specii de magnolii, insa iti vom prezenta doar cateva dintre cele mai intalnite, pe care le poti planta la tine in curte sau gradina. In continuare, descopera prin ce se deosebeste fiecare.

Magnolia Soulangeana

Magnolia Soulangeana

Aceasta specie se afla printre cele mai intalnite magnolii. Florile sunt mari, parfumate, in forma de cupa, cu petale roz si cu interiorul acestora alb. Soiul poate creste pana la cinci metri inaltime, cu o coroana densa. Frunzele au nuante de verde inchis si sunt cazatoare. Prezinta o buna rezistenta la medii cu aer poluat, iar cel mai bun pamant pentru specie este unul acid, cu drenaj optim. 

​​​​​​ Magnolia Grandiflora

Acest soi de magnolie are flori foarte mari, de pana la 25 de centimetri. Sunt parfumate puternic si au o culoare alb-crem. Specia infloreste, de obicei, la sfarsitul primaverii sau vara, iar frunzele sunt vesnic verzi. Poti creste aceasta magnolie la ghiveci sau in curte, deoarece nu este foarte pretentioasa. In plus, rezista la temperaturi scazute. 

Magnolia Stellata

Magnolia Stellata

Florile sunt in forma de stea, cu multe petale subtiri. Adesea, acestea sunt de un alb imaculat si au un parfum delicat. De asemenea, pot fi roz deschis, iar florile apar inaintea frunzelor, in martie sau aprilie. Aceasta specie prefera zonele cu multa lumina, la soare sau la semiumbra. Rezista bine chiar si in zonele urbane sau cu un grad ridicat de poluare.

Citeste si: Flori de gradina - care infloresc tot anul, perene, pitice sau cataratoare

Plantarea, cresterea si intretinerea magnoliei: Sfaturi practice

Precum am mentionat anterior, magnolia este un pom decorativ usor de ingrijit, mai putin pretentios. Totusi, ca acest copac sa prospere, tine cont de cateva sfaturi practice si recomandari:

Unde si cand se planteaza magnolia?

plantarea magnoliei

Magnoliile pot fi plantate in zone cu multa lumina, direct in soare sau intr-o parte a curtii sau a gradinii cu semiumbra. Majoritatea soiurilor prefera solul cu un pH mai acid si cu un drenaj bun.

Este recomandat sa le feresti de vantul puternic, pentru ca atat crengile, cat si florile sunt delicate. Cea mai buna perioada pentru plantarea magnoliei este primavara, dupa ce a trecut inghetul. Aceasta poate fi plantata si toamna, insa scade sansa de a se prinde.

Iata pasii recomandati pentru plantarea magnoliei:

  1. sapa o groapa de aproximativ 50-60 de centimetri adancime si cu un diametru de 100 de centimetri, cu ajutorul uneltelor de gradina;
  2. adauga un strat de pietris, nisip sau de pamant special (substrat pentru arbusti);
  3. pune butasul sau copacul in groapa si acopera-l cu grija cu pamant, pentru a nu-i rupe radacinile; 
  4. taseaza pamantul din jurul magnoliei;
  5. daca arbustul sau copacul este firav, sprijina-l de un bat pana se dezvolta suficient de mult!

Magnolia trebuie udata?

Dupa plantare, magnolia trebuie udata cu cativa litri de apa. De asemenea, continua sa uzi copacul tanar in perioadele fara precipitatii. Totusi, prea multa apa poate dauna radacinilor magnoliei. Asigura-te ca pamantul este constant umezit, dar ca are un drenaj suficient de bun!

Ce tratamente sau ingrasaminte poti folosi pentru magnolie?

Dupa plantarea butasilor de magnolie sau a puietilor, este indicat sa folosesti un ingrasamant natural universal sau pentru pomi ornamentali. Rolul acestuia este de a favoriza dezvoltarea radacinilor si de a imbunatati calitatea solului. 

Intretinerea magnoliei se poate realiza cu ajutorul unor tratamente si ingrasaminte adecvate. Fertilizeaza solul primavara, in special daca este sarac in substante nutritive! 

Cu ce stropim magnolia?

Daca magnolia este afectata de putregai, paduchi, purici sau viroze, este recomandat sa folosesti tratamente speciale. De asemenea, se pot face stropiri pentru prevenirea acestor probleme, cu fungicide si insecticide.

Afla mai multe: Stropirea pomilor primavara: cum se face si de ce?

Se toaleteaza magnolia?

toaletare magnolie

Nu este indicat sa tai crengile in cazul magnoliilor tinere, decat daca vrei sa schimbi forma coroanei. Crengile uscate pot fi indepartate primavara, dupa ce a trecut perioada de inflorire. De asemenea, este contraindicat sa toaletezi magnoliile mature, pentru ca acestea nu isi pot reveni in urma taierilor. 

Descopera si: Amenajare curte si gradina: idei, modele si sfaturi de design exterior

Inmultirea magnoliei

Magnoliile se pot inmulti prin seminte, insa procesul dureaza destul de mult. Alte metode mai eficiente sunt:

  • inmultirea prin butasi de magnolie- taie varfurile unor lastari (ramuri tinere) aproximativ 6-8 centimetri si pune-le intr-un subtrat care sprijina formarea radacinilor; cea mai buna perioada pentru aceasta metode de inmultire este vara;
  • altoirea magnoliei - se poate face primavara, cu altoi care se afla in repaus vegetativ;
  • marcotajul magnoliei - aceasta procedura de inmultire poate fi realizata la sfarsitul verii sau la inceputul toamnei; lastarii, nedesprinsi de magnolie, sunt infipti in pamant; acestia se taie dupa ce se formeaza radacinile si se replanteaza.

Infrumuseteaza-ti curtea sau gradina cu speciile de magnolii care iti plac cel mai mult si care sunt potrivite conditiilor din zona ta! Alege un loc ferit de vant si cu mult soare, in care arbustii sau copacii sa se poata dezvolta armonios! 

In plus, comanda online orice unealta sau produs ai nevoie pentru proiectele tale de gradinarit si aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru mai multe ideii inspirationale pentru curtea si gradina ta! 

Te-ar putea interesa și:

Absolut orice spatiu poate fi transformat intr-o veritabila oaza de relaxare, atat timp cat ai la indemana resursele necesare pentru amenajarea sa - sfaturi si recomandari utile, materialele de constructie potrivite, precum si o echipa de specialisti, capabili sa duca la bun sfarsit acest proiect personal. Asadar, vom discuta in randurile de mai jos despre amenajarea curtilor si a gradinilor.
Iti doresti sa transformi un balcon de doar cativa metri patrati intr-un loc dedicat relaxarii? Poti recurge la o serie de trucuri menite sa iti garanteze un confort deplin chiar si in cele mai inguste spatii. Iata mai multe reguli, sfaturi practice si idei care sa te ajute in proiectul tau de amenajare!
Patio provine de la cuvantul latin patere, care inseamna expus. Originar, acest termen era folosit in legatura cu arhitectura spaniola, mai precis pentru a descrie un spatiu exterior fara acoperis (desi uneori poate sa aiba). In timpul secolului al XV-lea, in Spania devenise popular asa numitul patio, in forma patrata, inconjurat de galerii si porti. Familiile se retrageau aici pentru a avea intimitate. Dupa al Doilea Razboi Mondial aceste patio s-au transformat in curti interioare decorate cu piatra, ceramica, mozaic sau caramida.
A sta la casa si a avea curte implica si avantajul unei gradini de legume. Daca ti-ai propus sa te bucuri de o recolta de rosii, castraveti, ceapa, ardei si nu numai, va trebui sa urmezi cateva etape. Pana la plantarea propriu-zisa este necesara atentia acordata organizarii viitoarei tale gradini de legume.