Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

25 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Izolarea fonica a apartamentului: materiale necesare, costuri si sfaturi utile

Actualizat: 09.02.2024 / Publicat: 25.01.2022 / Timp lectură: 5 min
/medias/sys_master/root/h44/h89/h00/9450469457950/Izolarea-fonica-a-apartamentului.jpg

Izolarea fonica inseamna folosirea unor materiale fonoabsorbante pentru a preveni deplasarea sunetului in afara incaperii sau patrunderea acestuia din exterior in interior. Este diferita de antifonare, care vizeaza imbunatatirea sunetului dintr-un spatiu, controland reflexiile sonore. 

Fonoizolatia este recomandata atunci cand nivelul zgomotului afecteaza confortul acustic. Antifonarea camerei permite realizarea inregistrarilor cu sunet de calitate superioara. 

Cuprins

De ce este importanta izolarea fonica a apartamentului?

Izolatia fonica a camerelor din apartament este importanta pentru ca:
●    elimina sau reduce semnificativ zgomotele percepute in plan vertical si orizontal: zgomotele de afara, din apartamentele vecine, cele produse de tevile care traverseaza locuinta si zgomotele propagate dintr-o incapere in alta;
●    creste valoare de piata a imobilului;
●    poti dormi fara a fi deranjat de zgomote la orice ora;

Tipuri de materiale fonoabsorbante

Exista diverse materiale care te pot ajuta sa obtii o izolatie fonica eficienta sau sa antifonezi camera. Printre acestea se regasesc urmatoarele:

  • placi gips-carton cu miez de gips ranforsat cu fibra de sticla;
  • vata minerala de sticla sau bazaltica, aceasta avand un coeficient de absorbtie a zgomotului ridicat; 
  • spuma poliuretanica, cu bune proprietati de atenuare acustica;
  • fibrele de celuloza, care reduc transmiterea sunetelor prin pereti;
  • panourile de pluta, avand un rol important in reducerea propagarii zgomotului;
  • polistirenul extrudat, care izoleaza fonic eficient atunci cand este montat pe pereti exteriori;
  • izolatia fonica din latex, care actioneaza ca un burete si diminueaza ecoul; este optima pentru antifonarea peretilor;
  • tabla de aluminiu perforata, potrivita pentru pereti antifonici.

Este important de mentionat ca simpla adaugare a unor materiale cu proprietati de izolatie fonica nu garanteaza rezultatele dorite. Este necesar sa creezi un sistem masa-aer-masa pentru a maximiza eficacitatea acestor materiale. 

Cum realizezi izolarea fonica a unui apartament: sfaturi practice

Pentru reducerea zgomotului si cresterea confortului acustic in locuinta ta, poti aplica urmatorele solutii de izolatie fonica pentru pereti interiori, exteriori, tavan, podea si ferestre. 

Izolarea fonica a peretilor comuni

O optiune recomandata de izolare fonica a peretilor comuni este realizarea unui sistem din placi gips carton, profile metalice si vata minerala (citeste aici care sunt avantajele si dezavantajele folosirii vatei minerale pentru izolarea fonica). 

●    Alege niste placi rigips cu performante acustice ridicate, durabile si rezistente la impact, pentru a putea monta ulterior corpuri pe suprafata lor.
●    Fixeaza profile CW50 (montanti) intre profile UW50 (ghidaje). Daca fixezi placarile mecanic, foloseste montanti CD60 si ghidaje UD30.
●    Monteaza vata minerala (de densitate ridicata) intre profile.
●    Lasa un “spatiu tampon” intre scheletul mecanic si perete, spatiu ce va avea rolul de absorbant fonic.

Este important de mentionat ca o lucrare cu panouri de izolare fonica din gips-carton si vata minerala va reduce perimetral spatiul camerelor cu cativa centimetri.

Izolarea fonica a peretilor exteriori

Pe peretii exteriori din beton, beton celular, caramida plina sau caramida cu goluri se poate monta un sistem de izolatie cu vata bazaltica.

●    Aplica pe perete un strat de mortar adeziv pentru vata minerala.
●    Aplica un strat de vata minerala bazaltica (grosimea recomandata este de 150 mm).
●    Prinde vata minerala de perete cu dibluri pentru vata minerala si cuie metalice.
●    Aplica apoi un strat de mortar adeziv pentru armare.
●    Aplica peste mortar un strat de plasa din fibra de sticla pentru exterior (160 g/mp).
●    Mai aplica un strat de mortar adeziv pentru armare.
●    Aplica un strat de grund de amorsaj.
●    Aplica un strat de tencuiala decorativa silicatica.

Pentru antifonarea peretilor, poti aplica o izolatie fonica din latex. 

Izolarea fonica a tavanului

Pentru izolarea fonica a tavanului apartamentului, este recomandata realizarea unui plafon suspendat din gips carton si vata minerala.

●    Opteaza pentru niste placi din gips-carton cu performante fonice ridicate. Tavanul din gips carton poate avea pana la 4 straturi de placi de gips carton - cu cat sunt mai multe straturi, cu atat izolarea fonica este mai eficienta.
●    Foloseste niste conectori pentru suspendarea plafonului fals de planseu. Datorita unei piese elastice din componenta, acesti conectori absorb vibratiile transmise prin montarea directa metal pe metal (conectori pe profile metalice).
●    Alege vata minerala cu densitate mare, de 10-15 kg/m³, pentru a imbunatati cu aproximativ 9 dB performanta acustica a sistemului din gips carton. Cu cat vata minerala este mai groasa, cu atat izolarea acustica este mai eficienta.
●    Este bine ca plenumul (spatiul tehnic dintre plafonul suspendat si planseu) sa fie cat mai mare. Plenumul ajuta la cresterea izolarii fonice. Ai grija ca incaperea sa aiba o inaltime de cel putin 2.55 m - conform Legii Locuintei 114/1996.

Pentru antifonarea tavanului, iti recomandam tabla de aluminiu perforata.

izolarea fonica a tavanului

Izolarea fonica a podelei

Pentru izolarea acustica a pardoselei, adauga un strat de cel putin 2 centimetri de polistiren extrudat sau vata minerala. Toarna apoi un strat de sapa flotanta si monteaza pardoseala dorita. 

Cu cat materialele folosite pentru fonoizolare sunt mai dense si mai groase, cu atat acestea vor absorbi sau vor bloca mai bine zgomotele.

Efectul acestui sistem este dublu, deoarece se elimina sau se estompeaza sunetele din exterior, dar si cele din interior.

Izolarea fonica a ferestrelor si usilor

Termopanul (n.r denumire imprumtata de la brandul producator, denumirea tehnica este fereastra PVC)  este materialul cel mai eficient pentru fonoizolarea incaperilor. Pentru ferestre este recomandata alegerea unui profil si a unei sticle care sa asigure simultan izolarea termica si acustica a apartamentului. Poti opta pentru garnituri de etansare, ce vor izola fonic eficient.

izolarea fonica a ferestrelor si usilor

Usile antifonice sunt cele termopan din PVC sau aluminiu, prevazute cu praguri si benzi de etansare

Toate aceste solutii contribuie si la izolarea termica a incaperilor. Astfel, locatarii apartamentului vor beneficia si de un sistem de termoizolatie care va asigura confortul termic in interiorul incaperilor izolate.

Pentru a alege cea mai buna izolatie fonica pentru pereti, tavan, podea si ferestre, iti recomandam sa consulti un specialist in izolare fonica. Va trebui sa tii cont de mai multi factori, precum gradul de zgomot pe care doresti sa-l izolezi, spatiul disponibil si bugetul existent. 

Solutii de izolare fonica a spatiilor de trecere a tevilor si circuitelor electrice

Sunetele pot patrunde in apartament si prin jurul tevilor sau al spatiilor de trecere a circuitelor electrice. De asemenea, inchiderea bazinului vasului de toaleta poate genera un zgomot deranjant. Iata ce masuri de izolare fonica poti lua in aceste situatii: 

  • adauga garnituri de cauciuc in spatele placutelor de protectie a prizelor;
  • adauga material izolator intre tevi si structurile adiacente;
  • instaleaza valve speciale pentru a elibera presiunea generata de inchiderea rapida a bazinului WC_ului sau robinetelor.

Cat costa izolarea fonica a unui apartament?

●    Placile de rigips au preturi cuprinse intre 13 si 64 RON/bucata, in functie de dimensiuni.
●    Vata minerala de sticla costa intre 5 si 18 lei/mp.
●    Vata minerala bazaltica are preturi cuprinse intre 12 si 110 lei/mp.
●    Polistirenul expandat costa intre 5 si 53 lei/mp.
●    Ferestrele PVC cu geam termopan au preturi intre 192 si 836 lei/buc.
●    Usile din PVC pentru interior costa intre 588 si 969 lei/buc.

*Intervalele de pret comunicate au doar caracter orientativ si sunt luate ca referinta din magazinul online MatHaus. Acestea pot varia in functie de fiecare magazin si producator in parte. Consultati mereu ultimele preturi inaintea achizitionarii materialelor. 

La materialele de baza se mai adauga si alte elemente, precum accesoriile de prindere, profile metalice, adezivi, garnituri de etansare, produse pentru gletuire si varuire.

Pe langa sfaturile utile de pe blogul nostru, in magazinul online MatHaus gasesti orice tip de material pentru construit, renovat sau reparat, dar si o gama variata de scule si unelte pentru lucrarile tale.

De transport nu trebuie sa-ti faci griji, fiindca iti trimitem comanda oriunde in Romania fie prin flota proprie de camioane cu brat specializat pentru descarcat, fie prin intermediul curierilor parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Izolatia casei inseamna un confort termic sporit in intreaga locuinta, o bariera impotriva zgomotului de afara, dar si impotriva umiditatii. In plus, este stiut faptul ca o izolatie executata corect asigura in mare masura eliminarea pierderilor de energie, asadar facturi mai mici pentru incalzirea si racirea casei. Investitia in izolatia termica exterioara a locuintei tale este fara doar si poate un castig pe termen lung. Materialele disponibile pe piata pentru a izola locuinta sunt diverse, astfel ca inevitabil apare intrebarea ce alegere sa faci. Vata minerala bazaltica, vata minerala de sticla sau polistiren expandat? Daca te intrebi care este cel mai bun material izolator, atunci sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le stii.
Urmeaza sa hidroizolezi acoperisul, terasa, subsolul, fundatia sau alta structura? Ia in considerare membrana bituminoasa si afla tot ce trebuie sa stii despre aceasta: ce este, care sunt tipurile, utilizarile principale si avantajele, cum o alegi si cum se aplica!
Incalzirea prin plinta este un sistem de mici dimensiuni al carui principiu de functionare e convectia naturala. Mai exact, in interiorul echipamentului (plintei) sunt montate niste miniradiatorare. Masele de aer incalzite de acestea se ridica prin fantele superioare ale plintei, iar dupa ce aerul cald a ajuns la tavan, aerul rece este “fortat” sa patrunda prin fantele inferioare ale plintei pentru un nou ciclu de incalzire. Datorita circulatiei naturale a aerului in camera, acesta devine cald intr-un timp foarte scurt. Sistemul de incalzire prin plinta poate fi folosit in orice tip de incapere si spatiu, precum apartamente, case, birouri, spatii comerciale sau cladiri administrative. Avand dimensiuni reduse, plinta nu deranjeaza vizual si permite instalarea usoara a peretilor cortina.
Polistirenul este utilizat la scara larga in constructii pentru proiectele de izolare termica, insa este cunoscut si ca material pentru ambalaje, caserolele pentru mancare fiind reprezentative. Industriile in care se foloseste polistirenul sunt insa diverse. Prin urmare, daca vrei sa-ti verifici cunostintele despre polistiren, in acest articol iti prezentam 5 dintre utilizarile sale.