Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Izolarea balconului: Cum se realizeaza si de ce este necesara?

Actualizat: 01.10.2021 / Publicat: 30.08.2021 / Timp lectură: 6 min

Peretii unei case din zidarie sau pe structura usoara implica, pentru un confort termic optim, aplicarea unui material izolator suplimentar. 

Din nevoia de a mai suplimenta spatiul locuintei, in special in cazul apartamentelor, balconul a devenit extensia perfecta prin care mai poti castiga cativa m2 in plus. 

Important este sa tii cont ca acesta are nevoie la randul sau de izolatie. Cum se face, care sunt materialele recomandare si multe alte informatii utile pentru acest proiect le gasesti in randurile de mai jos. 

Cuprins

Cand se face izolarea balconului?

Indiferent de tipul constructiilor, fie ca sunt noi sau mai vechi, este nevoie sa ai in vedere realizarea izolatiei pentru balcon. Aceasta este independenta de orice actiune de constructii si poate fi facuta in orice moment, dupa finalizarea lucrarilor de construire. 

Pentru a putea beneficia in totalitate de avantajele oferite de spatiul din balcon, proiectul tau ar trebui sa cuprinda urmatorele etape: 

●    izolarea termica;
●    izolarea fonica;
●    hidroizolarea.

izolarea termica a balconului​​​​​​​

Izolarea termica a balconului

Izolarea termica a unui balcon devine importanta mai ales in contextul temperaturilor scazute, balconul fiind un element constructiv expus in mod direct intemperiilor. Din acest motiv, el poate functiona ca o punte termica prin care se pierde caldura, asadar va avea nevoie de o izolare termica eficienta.

Izolarea termica a balconului se poate face folosind vata minerala, polistiren sau spuma poliuretanica.

Izolarea termica cu vata minerala​​​​​​​

Izolarea termica cu vata minerala

Vata minerala bazaltica sau vata de sticla reprezinta cele mai bune alegeri atunci cand vine vorba despre pastrarea confortului termic in interiorul balconului. Cele doua materiale au caracteristici ridicate de izolare si performantele lor tehnice le recomanda ca fiind cele mai bune materiale pentru realizarea izolatiei.

Placile sau rulourile de vata ofera un coeficient scazut de conductivitate termica. Mai exact, pe timpul iernii caldura se va pastra mai bine la interior. Iar pe timpul verii, chiar daca razele de soare vor incalzi puternic balcon, disconfortul termic nu se va simti si la interior datorita barierei create de izolatia din vata. 

Daca optezi pentru izolarea balconului folosind vata minerala, vei avea de ales intre cele doua materiale disponibile: vata bazaltica sau vata de sticla

Vata bazaltica este un izolator termic cu o rezistenta buna la foc, totodata izoleaza foarte bine incaperea si din punct de vedere acustic.

Rezista pana la aproxiamtiv 850 de grade Celsius, un maxim pe care niciun alt material folosit pentru izolare nu il poate atinge. Vata de sticla este de asemenea un material care rezista destul de bine la foc, insa maximul de temperatura suportat este de 250 de grade Clesius. 

Vata minerala se monteaza pe profile metalice, izoland foarte bine zonele de imbinare ale marginilor, astfel incat sa nu existe pierderi de caldura. In unele cazuri poate fi folosita vata bazaltica cu folie de aluminiu, care are rolul de a impiedica razele soarelui sa incalzeasca foarte tare suprafetele. 

Izolarea termica cu polistiren

Polistirenul este folosit de ani buni pentru realizarea termosistemelor cladirilor. In primul rand pentru costul sau avantajos si in al doilea rand pentru ca reuseste sa se apropie ca performanta termica de vata minerala bazaltica. Este preferat in general pentru exterior, fiind si un material foarte usor ca structura dar si de pus in opera. 

Polistirenul are si el un coeficient foarte mic de conductivitate termica λ, de aproximativ 0,034 W/mK pentru polistirenul extrudat și 0,040-0,045 W/mK pentru polistirenul expandat. 

Izolarea cu spuma poliuretanica

Un mod special de a izola balconul este aplicarea de spuma poliuretanica pe suprafetele de izolat. Spuma poliuretanica are avantajul aplicării facile si a durabilitatii, fiind de asemenea o structura aerata dar compacta, menita sa mentina o temperatura constanta la interior. 

Spuma poliuretanica are un coeficient de conductivitate termica foarte mic si reuseste sa acopere suprafete mari la nivel de aplicare in decurs de cateva ore, micsorand astfel timpul de munca.

Hidroizolarea balconului

Balconul este prin definitie una dintre zonele cele mai expuse la intemperii. Dintre acestea, ploaia reprezinta cea mai mare problema, deoarece apa se infiltreaza cu usurinta in capilaritatea betonului si a zidariei. Pentru a depasi acest aspect este important sa hidroizolam suprafetele de beton, mai ales daca balcoanele nu sunt inchise sau sunt structurate sub forma de terase.

Hidroizolarea balconului are in vedere urmatoarele etape importante:

Reparatii la nivelul substratului

In ipoteza in care exista deja straturi de acoprire, cum ar gresia, exista si solutii de impermeabilizare care pot fi aplicate pe suprafata in mod direct. Totusi, este de preferat sa decopertezi suprafata, pentru a putea ajunge la substrat. Hidroizolarea se poate face atat pe partea pozitiva a suprafetelor, cat si pe cea negativa, in functie de felul in care suprafetele interactioneaza cu apa provenita din precipitatii. 

Pregatirea substratului inseamna indepartarea prafului si reparatii la nivelul betonului in cazul in care exista fisuri. 

In aceasta etapa se face o inspectare temeinica a suprafetelor in vederea identificarii fisurilor. 

Fisurile pot fi injectate cu lapte de ciment sau rasini poliuretanice, care au de asemenea rol de hidroizolare. Unele tipuri de rasini poliuretanice reactioneaza si expandeaza in contact cu apa din structura de beton, formand astfel o bariera pentru infiltrarea ulterioara a apei.

Daca suprafetele sunt deja afectate de apa, este indicat sa folosesti un produs care sa rupa ascensiunea in capilaritate a apei. Acest lucru se face cu ajutorul impermeabilizantilor prin cristalizare, care formeaza o bariera impotriva ascensiunii in capilaritate a apei.

Aplicarea solutiilor de impermeabilizare

Aceasta etapa vizeaza aplicarea efectiva a hidroizolatiilor, care se gasesc fie sub forma de cimenturi si mortare, fie sub forma de bitum, membrane elastice sau chiar hidroizolatii flexibile sa hidroizolatii lichide polimerice.

Fiecare dintre aceste produse joaca un rol important in ceea ce priveste izolarea, deoarece in functie de gradul de expunere al balconului trebuie aleasa solutia potrivita pentru izolare. Membranele lichide sunt unele dintre cele mai eficiente produse, deoarece acestea pot constitui o bariera eficienta impotriva infiltrarii apei, protejand foarte bine la exterior suprafetele.

Izolarea fonica a balcoanelor

Daca balcoanele sunt inchise, insa zgomotul ambiental continua sa fie o problema, atunci solutiile pentru izolarea acustica trebuie implementate in mod eficient. Poti alege sa izolezi in prima faza prin schimbarea tamplariei si alegerea unor tamplarii de termopan, cu foi de geam tratate special si izolate, astfel incat sa nu mai permita zgomotului sa treaca. Pe de alta parte, poti incerca sa izolezi suprafetele folosind vata minerala bazaltica, un produs cu inalte caracteristici de izolare, atat la nivel fonic, cat si la nivel termic. Vata minerala bazaltica este singurul produs care poate realiza o izolatie eficienta la nivelul balconului.

Izolarea fonica a balcoanelor

Pasii necesari pentru izolarea balconului

Izolarea balconului nu se face cu dificultate si nici nu necesita foarte mult timp, insa cu toate acestea este nevoie sa stii exact ce anume ai de facut daca vrei ca finalizarea sa se faca rapid. Iata care sunt pasii de urmat, astfel incat sa iti izolezi corect balconul.

Obtinerea autorizatiei

Ar trebui sa stii ca lucrarile de izolare la nivelul balconului necesita autorizare, asadar va trebui sa pregatesti si proiectul si dosarul aferent lucrarilor, pentru a-l putea depune in scopul obtinerii permisiunii de a izola. Acest lucru are la baza mentinerea arhitecturii cladirilor si de asemenea are in vedere si pastrarea cladirilor intr-un anumit registru de rezistenta si greutate. Pentru ca lucrarile de izolare nu schimba foarte mult arhitectura locuintei si nici nu incarca suplimentar cladirea, atunci autorizarea se face destul de rapid, permitandu-ti sa te ocupi de organizarea lucrarilor.

Cumpararea materialelor

Este nevoie sa ai in vedere achizitionarea materialelor din magazine specializate, care sa iti prezinte o diversitatea de materiale. Vei avea nevoie de mortare, de adezivi, dar si de unelte precum mistrie, spaclu sau pensula, in functie de tipul lucrarilor si de modul de aplicare al produselor.

Punerea in opera a materialelor

Daca vrei ca lucrarea sa iti iasa cat mai bine, indicat este sa apelezi la serviciile unui specialist sau poti contacta o firma care activeaza in domeniul constructiilor.

Unele materiale pot avea caracteristici deosebite, pe care doar specialistii le cunosc, iar acest lucru inseamna un avantaj major, pentru ca nu vei mai fi nevoit sa revii asupra lucrarilor sau sa repari anumite greseli de executie.

Izolarea balconului este necesara pentru a proteja structura balconului si pentru a oferi confort suplimentar termic in interiorul casei. 

Dacă ți s-a părut util articolul nostru, nu uita că la MatHaus poți oricand comanda online orice tip de material pentru construit, renovat, reparat sau decorat dar și unelte simple sau complexe pentru lucrările tale.
De transport nici nu trebuie să îți faci griji, putem ajunge oriunde fie prin flota noastră de camioane cu braț specializat pentru descărcat sau cu ajutorul curierilor din țară!

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Izolatia casei inseamna un confort termic sporit in intreaga locuinta, o bariera impotriva zgomotului de afara, dar si impotriva umiditatii. In plus, este stiut faptul ca o izolatie executata corect asigura in mare masura eliminarea pierderilor de energie, asadar facturi mai mici pentru incalzirea si racirea casei. Investitia in izolatia termica exterioara a locuintei tale este fara doar si poate un castig pe termen lung. Materialele disponibile pe piata pentru a izola locuinta sunt diverse, astfel ca inevitabil apare intrebarea ce alegere sa faci. Vata minerala bazaltica, vata minerala de sticla sau polistiren expandat? Daca te intrebi care este cel mai bun material izolator, atunci sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le stii.
Urmeaza sa hidroizolezi acoperisul, terasa, subsolul, fundatia sau alta structura? Ia in considerare membrana bituminoasa si afla tot ce trebuie sa stii despre aceasta: ce este, care sunt tipurile, utilizarile principale si avantajele, cum o alegi si cum se aplica!
Incalzirea prin plinta este un sistem de mici dimensiuni al carui principiu de functionare e convectia naturala. Mai exact, in interiorul echipamentului (plintei) sunt montate niste miniradiatorare. Masele de aer incalzite de acestea se ridica prin fantele superioare ale plintei, iar dupa ce aerul cald a ajuns la tavan, aerul rece este “fortat” sa patrunda prin fantele inferioare ale plintei pentru un nou ciclu de incalzire. Datorita circulatiei naturale a aerului in camera, acesta devine cald intr-un timp foarte scurt. Sistemul de incalzire prin plinta poate fi folosit in orice tip de incapere si spatiu, precum apartamente, case, birouri, spatii comerciale sau cladiri administrative. Avand dimensiuni reduse, plinta nu deranjeaza vizual si permite instalarea usoara a peretilor cortina.
Polistirenul este utilizat la scara larga in constructii pentru proiectele de izolare termica, insa este cunoscut si ca material pentru ambalaje, caserolele pentru mancare fiind reprezentative. Industriile in care se foloseste polistirenul sunt insa diverse. Prin urmare, daca vrei sa-ti verifici cunostintele despre polistiren, in acest articol iti prezentam 5 dintre utilizarile sale.