Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă - Duminică 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Fosa septica – de la constructie la sfaturi de intretinere

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 5 min
https://cdn.mathaus.ro/medias/sys_master/images/hbf/h3e/h00/9545225568286.jpg
Daca vrei sa-ti ridici o locuinta departe de zgomotul orasului sau pur si simplu o casa de vacanta, sunt sanse mari ca accesul la canalizare sa nu fie o optiune. In cazul acesta, cea mai buna solutie pe care o ai la dispozitie este construirea unei fose septice. Descopera ce este, cum functioneaza, din ce materiale poate fi realizata si ce este recomandat sa faci pentru intretinerea acesteia.

Cuprins

Ce este o fosa septica?

Fosa septica este practic o statie subterana unde sunt colectate si epurate apele pe care le folosesti in gospodarie. Acestea sunt apoi eliminate printr-un camp de drenaj, insa care nu inlatura complet nevoia unei vidanjari periodice. De asemenea, exista sisteme septice cu 2 sau 3 rezervoare, care decanteaza de mai multe ori apa si o purifica inainte de evacuarea in sol.

Poti achizitiona o fosa septica precostruita sau poti sa construiesti de la zero un bazin din beton. Mai mult, ai posibilitatea de a opta pentru o fosa septica ecologica, a carei apa va fi tratata cu anumite bacterii sau enzime (bioactivatori), care au rolul de a elimina mirosurile neplacute si de a descompune sedimentele. Astfel, va fi nevoie mai rar de vidanjare.

Cum functioneaza fosa septica?

fosa septica schita

Asa cum poti observa in schita de mai sus a sistemului format din fosa septica ecologica si camp de drenaj:

  • bacteriile si enzimele separa uleiurile si enzimele din apa menajera de materiile solide;
  • substantele uleioase se vor ridica la suprafata bazinului, formand un fel de spuma;
  • materiile solide se vor depune la fundul bazinului intr-un strat de namol;
  • apa ramasa este apoi filtrata printr-un camp format din sort/pietris, nisip si material geotextil, inainte sa fie drenata in sol.

In cazul sistemelor septice cu 2 sau 3 rezervoare (vei observa mai multe capace de vidanjare), campul de drenaj este inlocuit cu decantarea in mai multe faze si tratarea apei inainte de eliminarea acesteia in sol.

Etapele pregatitoare construirii unei fose septice

Etapele pregatitoare construirii unei fose septice

Ca orice proiect de constructie, cel al fosei septice necesita o planificare temeinica. Sunt anumite reguli de care trebuie sa tii cont, iar alegerea dimensiunilor si materialelor este foarte importanta.

Care sunt autorizatiile necesare?

Trebuie precizat inca de la inceput ca autoritatea de mediu (ANPM) nu este in masura sa iti ofere un aviz pentru construirea unei fose septice. In schimb, institutia te obliga ca, atunci cand ridici o casa, aceasta sa fie prevazuta cu un sistem de colectare si tratare a apei folosite, fara sa specifice, insa, ce tip de sistem trebuie folosit.

Altfel spus, daca doresti sa-ti ridici o casa, insa nu ai acces la canalizare, vei fi obligat sa o dotezi si cu un sistem alternativ de epurare. Fosa septica sau un bazin vidanjabil va trebui sa faca parte din proiectul casei, pentru a obtine apoi autorizatia de constructie si certificatul de urbanism.

Unde poti sa construiesti fosa septica?

In procesul obtinerii acestor acte,vei afla niste reguli generale in ceea ce priveste amplasarea bazinului sau rezervorului. Trebuie sa ai in vedere umiditatea si stabilitatea solului ca sa vezi daca e necesar sa iei masuri in plus de hidroizolare sau de stabilizare.

Pantele abrupte nu sunt recomandate pentru astfel de constructii. Daca, totusi, ai un teren in panta, va trebui sa construiesti fosa inspre partea din jos a inclinarii, in aval.

Retine ca fosa septica trebuie construita la cel putin un metru de zidul exterior al casei si la o distanta de minimum 10 metri fata de orice lac, rau, put sau retea de apa potabila. Este important ca apa drenata sa nu intre in contact cu panza freatica sau cu alte ape.

Nu poti sa construiesti fosa septica nici in apropierea altor cladiri sau proprietati, dar nici in apropierea copacilor mari, deoarece radacinile acestora pot deteriora peretii bazinului sau ai rezervorului. De asemenea, pamantul de deasupra fosei nu trebuie sa fie circulat des de autovehicule si nici nu poti parca masina direct pe el.

Cum alegi fosa septica?

Cei mai importanti factori de care trebuie sa tii cont in alegerea fosei sunt numarul locuitorilor casei si frecventa utilizarii. De exemplu, pentru o casa de vacanta, pe care o folosesti o data sau de doua ori pe an, nu vei avea nevoie de o fosa la fel de mare ca pentru o casa in care locuiesc in permanenta patru persoane.

Tot acum va trebui sa decizi daca sistemul va avea una sau mai multe camere. Exista chiar si variante de fose cu patru sau cinci camere, acestea avand o eficienta sporita in decantarea si filtrarea apei.

Fosele septice preconstruite pot fi realizate din:

  • beton - armat cu otel beton;
  • polietilena -plastic usor de transportat si de manevrat;
  • fibra de sticla - rezistent si cu o greutate usoara;
  • IBC - containere folosite in industria chimica si cea alimentara, pentru depozitarea diferitelor substante si alimente lichide.

Evident, o fosa spetica din beton va avea un pret mai ridicat, dar si o rezistenta mai mare in timp. Cu toate acestea, este necesar sa acorzi o atentie deosebita etapei de hidroizolare a bazinului si sa verifici periodic starea sistemului. Daca nu este impermeabil sau apar fisuri, exista pericolul contaminarii solului.

Daca, insa, vei construi o fosa septica din beton de la zero, nu vei fi limitat de dimensiunile standard ale bazinelor preconstruite si iti va fi mai usor sa faci fata eventualelor exigente ale solului si terenului.

Orice tip de fosa ai alege, va trebui sa achizitionezi si tevi si fitinguri pentru canalizare, capace pentru vidanjare, dar si materiale pentru hidroizolatie.

Cum se face o fosa septica din beton?

fosa septica din beton

Primul pas in constructia fosei septice este saparea unei gropi care sa poata acomoda bazinul de dimensiunile stabilite. Tine cont si de faptul ca va trebui sa ai un spatiu de cel putin 1,5 metri intre placa superioara a fosei si suprafata terenului. Pentru a sapa groapa, este recomandata folosirea un excavator.

Inca de pe acum va trebui sa conectezi instalatiile sanitare ale casei tale la groapa fosei. Foloseste tevi din PVC de diametru mare (aproximativ 200 de mm), potrivite consumului zilnic de apa din locuinta.

Urmatorul pas consta in cofrarea, armarea cu plasa sudata si fier beton, turnarea si nivelarea fundatiei din beton. Daca este nevoie, va trebui sa aplici si un strat de beton de egalizare.

Odata ce fundatia este gata, poti incepe armarea si cofrarea peretilor. Ideal ar fi sa obtii niste ziduri de o grosime de 12 cm. Alternativ, poti sa construiesti fosa septica din boltari de beton, iar grosimea acestora ar trebui sa fie de aproximativ 20 de cm.

Dupa ce torni betonul si indepartezi cofrajele din lemn, va trebui sa astepti ca peretii sa se usuce. Apoi, poti trece la realizarea placii din beton. Aici vei avea nevoie de o plasa de armatura mai groasa decat la cea a peretilor, deoarece placa va avea de suportat o greutate constanta. Nu uita ca in placa trebuie sa lasi cate o gura de vizitare si o gura pentru aerisire pentru fiecare camera a fosei septice.

Ultimul pas este hidroizolarea interioara a fosei septice. Pe interior, peretii vor fi tencuiti cu mortar hidroizolant, in timp ce tevile vor fi etansate cu silicon. La final, intreaga constructie se acopera cu pamant.

Intretinerea fosei septice

fosa septica vidanjare

Oricat de rezistenta ar fi constructia fosei, durata ei de viata depinde foarte mult si de modul in care o folosesti. Vidanjarea si inspectia sunt obligatorii . Acestea sunt determinate de volumul bazinului, obiceiurile de consum ale familiei si de frecventa cu care este folosit rezervorul.

Incearca sa consumi apa in mod eficient si economic, deoarece umplerea bazinului va cauza o functionare ineficienta a fosei. Evita sa arunci obiecte solide in WC (prosoape de hartie, vata, ata dentara etc.) sau mancare solida si uleiuri in chiuveta de la bucatarie.

Din cand in cand, va trebui sa aplici si niste tratamente speciale pentru fosa septica - solutii care se toarna direct in vasul de WC. In cazuri urgente, poti sa folosesti si un tratament pentru fosele septice blocate.

​​Daca urmezi aceste sfaturi de intretinere, vei putea folosi un timp indelungat propria ta statie de colectare si epurare a apelor si vei scutit de lucrari de reparatie costisitoare. Daca ai intrebari despre fosele septice, conductele si articolele pentru canalizare disponibile pe mathaus.ro, consultantii nostri sunt dornici sa te ajute cu informatii suplimentare si sfaturi.

Te-ar putea interesa și:

Mascarea caloriferelor din locuinta reprezinta o solutie convenabila pentru probleme privind: estetica - respecta unitatea stilului de amenajare a intregului spatiu; eficienta - creeaza spatii noi pentru depozitare sau asezarea unor articole cu rol decorativ; protectia - joaca rol de bariera intre cei mici si elementii fierbinti sau muchiile acestora. In loc de a achizitiona masti de calorifere gata facute, multe persoane prefera sa le realizeze in regim DIY. Nu ai nevoie de multe materiale, costurile sunt mici si nici nu trebuie sa fii mester profesionist pentru un astfel de proiect. In acest ghid, iti explicam care sunt motivele pentru care sa faci un grilaj pentru mascarea caloriferului si etapele realizarii sale.
Tevile din PVC se gasesc usor si au un pret accesibil. Pe langa intrebuintarile lor principale (instalatii de diferite tipuri), aceste tevi pot fi folosite si pentru realizarea unor diferite obiecte si sisteme utile in gospodarie. In acest articol, iti prezentam cateva proiecte DIY practice pe care le poti realiza folosind tevi PVC.
Amenajarea sau renovarea baii reprezinta de multe ori o provocare, dat fiind spatiul restrans, cum este cazul multor apartamente vechi. Daca te afli in plin proces de refacere a baii, indiferent ca este mica sau mare, cel mai probabil iti doresti sa beneficieze de ultimele tendinte din piata. Vasul de toaleta suspendat inlocuieste cu succes vechiul model cu picior pe podea. Acesta dintai creeaza un aspect modern, datorita designului minimalist, in plus ocupa mult mai putin spatiu (nu are picior pe sol, iar rezervorul este incastrat in perete). Astfel, ofera incaperii un spatiu aerat, fiind ideal pentru baile mici sau pentru amenajarile moderne. Daca si tu te-ai decis asupra unui vas de toaleta suspendat, mai mult decat atat, ti-ai propus ca instalarea lui sa fie urmatorul tau proiect DIY, noi iti venim in ajutor. Mai jos iti prezentam 5 pasi simpli ca sa montezi un vas de WC suspendat.
Un sistem de canalizare este realizat dintr-un ansamblu de conducte subterane, avand rolul de a colecta apele menajere si cele reziduale dintr-un imobil. Iata care sunt principialele tipuri de canalizare, cum se proiecteaza, ce pasi trebuie sa urmezi pentru instalare si care sunt materialele de care ai nevoie!