Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

2 MINUTE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Folie anticondens si bariera de vapori: diferente, asemanari, locuri unde se utilizeaza

Actualizat: 19.12.2024 / Publicat: 11.07.2024 / Timp lectură: 5 min
https://cdn.mathaus.ro/medias/sys_master/images/he9/hae/h00/9634031763486.jpg
Folia anticondens si bariera de vapori sunt doua elemente esentiale pentru un acoperis performant, dar adesea confundate. Ambele joaca un rol crucial in prevenirea condensului si a deteriorarii structurii acoperisului, dar au functii si aplicatii distincte.

Cuprins

Ce este folia anticondens?

Folia anticondens este un material hidroizolant special conceput pentru a oferi protectie sporita casei. Condensul poate provoca coroziunea metalului si deteriorarea structurii din lemn. Instalata sub invelitoare, folia anticondens permite trecerea vaporilor din interiorul locuintei si elimina in jgheab condensul aparut la intradosul invelitorilor protejand structura acoperisului de deteriorare si asigurand o durata de viata mai lunga.

Fata impermeabila a foliei anticondens opreste eventuale infiltratii ale apei din exterior si a condensului aparut in spatiul de ventilatie dintre invelitoare si folie prevenind infiltratiile si deteriorarea structurii acoperisului. Folia anticondens contribuie la ventilarea corespunzatoare a mansardei, reducand pierderile de caldura si mentinand un climat interior confortabil. De asemenea, impiedica acumularea umiditatii excesive, creand un mediu nefavorabil dezvoltarii mucegaiului.

Foliile de acoperis de calitate elimina complet un fenomen numit „efect de rece", care poate reduce semnificativ eficienta termoizolatiei. Efectul este cauzat de curentii de aer rece ce circula prin stratul de izolatie, diminuand performanta sa termica. Folia anticondens actioneaza ca o bariera impotriva respectivilor curenti, asigurand o izolatie termica optima si economii semnificative la costurile de incalzire si racire.

Cum alegi folia anticondens?

Pentru a selecta un model calitativ, trebuie sa cunosti caracteristicile importante ale materialelor. Prima este impermeabilitate. Foliile anticondens trebuie sa impiedice patrunderea apei de la infiltratii si condensul aparut sub invelitoare protejand astfel structura acoperisului. Sunt clasificate in clase de impermeabilitate W1, W2 si W3, unde W1 ofera cea mai mare protectie, ideala pentru majoritatea aplicatiilor de acoperis.

A doua - permeabilitatea la vapori - este, de asemenea, vitala. In sezonul rece, vaporii de apa din interiorul locuintei pot migra spre acoperis, iar folia trebuie sa permita evacuarea lor prin evaporare. Parametrul Sd masoara aceasta capacitate, iar foliile cu un coeficient Sd mic (sub 0,03m) sunt cele mai eficiente. In cazul in care folia montata nu este permeabila la vapori, este necesar un canal de ventilare suplimentar intre termoizolatie si folie.

Rezistenta la razele UV este importanta, deoarece folia poate fi expusa la soare inainte de montarea invelitorii. O folie de calitate ar trebui sa reziste la expunerea UV pentru cel putin o luna. De asemenea, rezistenta la temperaturi ridicate este esentiala pentru acoperisurile metalice sau din materiale inchise la culoare, care pot atrage caldura excesiva vara. Alege o folie cu o densitate de cel putin 135 g/mp pentru o durabilitate maxima.

Ce reprezinta bariera de vapori?

Ce reprezinta bariera de vapori

Bariera de vapori este o folie impermeabila ce se instaleaza pe interiorul casei, sub stratul de termoizolatie . Rolul sau este de a opri vaporii de apa din interiorul casei sa patrunda in structura acoperisului si in stratul de termoizolatie. Pe parcursul iernii, cand temperatura din interiorul casei este mai mare decat cea de afara, vaporii de apa se formeaza prin respiratie, gatit, dusuri fierbinti etc. Vaporii, daca nu sunt controlati, pot migra spre exterior, unde se pot condensa la temperaturi mai reci, ducand la umezirea termoizolatiei si a structurii acoperisului. Umiditatea excesiva poate provoca mucegai, deteriorarea structurii din lemn si chiar scaderea performantei izolatiei.

Cum alegi bariera de vapori?

Pentru ca bariera de vapori sa fie eficienta, trebuie sa ai in vedere doua aspecte principale: permeabilitatea la vapori si montarea corecta. Permeabilitatea barierei la vapori trebuie sa fie adecvata pentru a gestiona corect vaporii din locuinta. Bariera de vapori trebuie sa aiba un coeficient Sd de cel putin 2 m (Sd>2m). Coeficientul poate varia in functie de spatiul in care se aplica. De exemplu, in mansardele ce au incaperi unde exista umiditate - bai sau bucatarii, coeficientul Sd ar trebui sa fie de cel putin 10 m (Sd>10m). In mansardele unde nu exista umiditate si acoperisul este ventilat, se poate utiliza o bariera de vapori „care respira".

In incaperile cu incarcari de vapori continue si mari, bariera de vapori trebuie sa aiba un coeficient Sd de cel putin 100 m (Sd>100m). Fara o bariera de vapori adecvata, umezeala se va acumula in termoizolatie, afectand eficienta termica a sistemului izolator.

Unde se monteaza folia anticondens?

Unde se monteaza folia anticondens?Descopera produse necesare structurilor pentru acoperis pe site-ul nostru! 

Folia anticondens actioneaza ca o bariera dubla de protectie:

  1. Impermeabilitate: blocheaza patrunderea apei din exterior, protejand structura de lemn a acoperisului de infiltratii si deteriorare.
  2. Respirabilitate: permite circulatia vaporilor de apa din interiorul casei, prevenind acumularea condensului si formarea mucegaiului.

Montajul foliei anticondens se realizeaza sub invelitoarea acoperisului, de obicei pe astereala sau pe stratul de termoizolatie. Folia se monteaza in fasii orizontale, cu o suprapunere de minimum 10 cm intre benzi. Este important sa se evite tensionarea foliei si sa se foloseasca materiale de fixare adecvate, cum ar fi cuie cu floare lata, capse sau adeziv special.

Montarea foliei anticondens incepe cu instalarea capriorilor, care formeaza structura principala de sustinere a acoperisului. Termoizolarea se face intre capriori pentru a asigura un confort termic optim. Peste ea se asterne astereala, un strat de scanduri care ofera un suport solid pentru urmatoarele straturi. Urmatorul pas este montarea foliei anticondens, care se fixeaza deasupra asterealei, cu partea permeabila orientata spre interior si partea impermeabila spre exterior. Pentru a crea un spatiu de ventilare si a permite scurgerea apei, se dispun sipcile si contrasipcile perpendicular pe capriori. Apoi, se instaleaza jgheaburile pentru a colecta si directiona apa de ploaie. In final, se aplica invelitoarea, completand astfel sistemul de protectie al acoperisului impotriva umiditatii si condensului.

Unde se aplica bariera de vapori?

Unde se aplica bariera de vapori

Bariera de vapori se monteaza spre interiorul locuintei, langa termoizolatie, pentru a preveni patrunderea umiditatii in materialul termoizolant sau in structura de beton, zidarie sau lemn. Vaporii de apa care trec prin izolatia termica ii pot compromite eficienta, afectand capacitatea de izolare termica si intensificand schimburile de temperatura cu exteriorul, in special prin puntile termice. De asemenea, acumularea de umiditate in materialul izolator sau in structura poate provoca degradarea acestora. De exemplu, lemnul din acoperis poate mucegai in conditii de umiditate excesiva.

Asemanari intre folia anticondens si bariera de vapori

Ambele au doua avantaje esentiale comune atunci cand sunt montate la nivelul acoperisului: mentinerea vatei minerale uscata si gestionarea circulatiei vaporilor. Atat folia anticondens, cat si bariera de vapori asigura pastrarea calitatilor termice ale vatei, ceea ce se traduce printr-o izolare termica eficienta. In plus, cele doua folii de etansare sunt concepute pentru a controla circulatia vaporilor, fie blocand, fie permitand trecerea lor, in functie de specificul acoperisului locuintei. Gestionarea adecvata a vaporilor previne acumularea umiditatii si a condensului, protejand astfel structura acoperisului si imbunatatind durabilitatea intregii constructii.

Diferente intre folia anticondens si bariera de vapori

Folia anticondens se monteaza imediat sub invelitoarea acoperisului. Rolul sau este de a impiedica condensul aparut la intradosul invelitorii sa treaca in astereala si ulterior sa ajunga in termoizolatie permitand totodata evacuarea vaporilor din interior, prevenind astfel acumularea de condens si protejand structura acoperisului. Pe de alta parte, bariera de vapori se aplica spre interiorul locuintei, adesea sub gips-carton sau alte materiale de finisaj care inchid termoizolatia. Scopul barierei de vapori este de a impiedica vaporii de apa din interior sa ajunga in stratul de izolatie sau in structura cladirii, prevenind astfel problemele de umiditate si condens in interiorul casei.

Asadar, atat folia anticondens, cat si bariera de vapori, desi au roluri si aplicabilitati distincte, au scopul comun de a proteja constructiile de problemele cauzate de umiditate. Fie ca vorbim de prevenirea condensului, fie de patrunderea vaporilor, folia anticondens si bariera de vapori sunt esentiale pentru durabilitatea si confortul locuintelor. Fii mereu la curent cu solutii eficiente pentru casa ta si acceseaza site-ul nostru! 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Infiltratiile de acoperis si scurgerile sunt cat se poate de neplacute. Acestea afecteaza in mod considerabil confortul proprietarului, care se confrunta cu prezenta apei in tavan si pereti, cu aparitia mucegaiului sau riscul producerii scurtcircuitului la contactul cablurilor electrice cu apa infiltrata. Cu cat aparitia infiltratiei este semnalata de la primele semne, cu atat gradul de deteriorare al finisajelor interioare va fi mai mic. Daca te afli in situatia in care dupa o ploaie puternica sau dupa topirea zapezii iarna, ai observat ca ai probleme cu acoperisul, curge apa in casa, atunci acest articol iti este dedicat pentru a remedia situatia.
Policarbonatul este un material plastic rezistent si stabil care ofera avantaje unice. Este rezistent la impact, spargere si deteriorare, dar in acelasi timp este usor. Permite transmisia luminii si este disponibil in placi de diferite grosimi, dimensiuni si culori. Aceasta combinatie de insusiri ale policarbonatului l-au facut sa devina un material foarte utilizat in domeniul constructiilor, de la cladiri industriale, comerciale, pana la proiectele DIY. Il poti folosi intr-o multitudine de aplicatii in proiectul casei tale, devenind o alegere excelenta atunci cand alte materiale nu se potrivesc.
Izolarea acoperisului este un proiect a carui importanta este binecunoscuta. Inca din faza de constructie este necesar sa se acorde atentie acestei etape. Nu este suficient sa se achizitioneze materiale eficiente energetic pentru constructia si izolatia peretilor, atata timp cat acoperisul nu este termoizolat corespunzator. Ne dorim o temperatura confortabila in casa pe tot parcursul anului si costuri de intretinere reduse. Acest lucru este posibil cu ajutorul izolarii termice exterioare, cu mentiunea ca cele mai mari pierderi de caldura au loc prin acoperis, peste 30% din total. Prin urmare, daca te afli in aceasta etapa si iti doresti sa realizezi o izolare de foarte buna calitate a acoperisului casei tale, te invitam sa parcurgi acest articol, pentru a afla din secretele specialistilor cu experienta in domeniu.
Un acoperis trebuie sa ofere rezistenta la incendii si precipitatii puternice, sa asigure o buna izolare fonica si termica, si sa fie compatibil cu structura casei, tinand cont de greutatea acestuia in raport cu sarpanta existenta. De asemenea, trebuie sa se integreze armonios in stilul arhitectural ales, iar costurile manoperei si materialelor sa fie bine evaluate. Alegerea materialelor pentru acoperis depinde de factori precum zona geografica in care se realizeaza constructia, forma si utilitatea imobilului, recomandarile arhitectului sau inginerului-constructor, dar si de preferintele personale si traditiile locale.