Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Curatarea zapezii de pe acoperisul casei: etape si sfaturi pentru o deszapezire eficienta

Actualizat: 13.08.2021 / Publicat: 02.11.2020 / Timp lectură: 5 min

Curatarea zapezii de pe acoperisul casei: etape si sfaturi pentru o deszapezire eficienta.

Atunci cand locuiesti la casa, iar iarna si-a intrat pe deplin in drepturi, apar treburi noi de facut in gospodarie. Pe langa curatarea zapezii din curte, va trebui sa o indepartezi si pe cea aflata pe acoperis. In felul acesta nu vei risca incidente neplacute si vei elibera structura de rezistenta a casei tale.

Pentru ca indepartarea zapezii poate prezenta risc de incidente, este important sa acorzi atentie masurilor de siguranta. In randurile care urmeaza iti vom dezvalui cum poti scapa de zapada de pe acoperis, usor si sigur.

Cuprins: De ce este important sa cureti acoperisul de zapada? Ce metode exista pentru a da jos zapada de pe acoperis? Cand este momentul potrivit sa dau jos zapada de pe acoperis? Care sunt etapele dezapezirii acoperisului? Ce masuri de siguranta se iau cand dai zapada jos de pe acoperis? Cum previi aparitia turturilor periculosi?

Cuprins

De ce este important sa cureti acoperisul de zapada?

Deszapezirea este importanta pentru protejarea structurii acoperisului, dar si a casei. Iarna se produce un fenomen numit baraj de gheata. Caldura care se ridica din casa topeste zapada din mijlocul acoperisului si o face sa alunece spre margini, unde, nefiind caldura, ingheata.

Astfel, pe marginea acoperisului se formeaza un baraj de gheata care pastreaza umezeala in interior. Daca se aduna prea multa apa si zapada pe acoperis, aceasta se va scurge in casa sau poate deteriora invelitoarea si jgheabul din zona respectiva.

In plus, turturii care atarna de marginea burlanelor pot fi periculosi pentru siguranta ta, a familiei tale si chiar a animalelor de companie. Temperatura poate varia, deci nu poti sa prevezi cand unul se va rupe sau cand va avea loc o alunecare de zapada.

acoperisuri si hidroizolatii

Ce metode exista pentru a da jos zapada de pe acoperis?

Pentru a elimina zapada in exces de pe acoperis te poti ajuta de o lopata de plastic sau, in cazul in care acoperisul este foarte inalt si plat, recomandarea este sa apelezi la specialisti:

●   o lopata de plastic cu maner extensibil - aceasta te va ajuta sa dai zapada jos fara sa avariezi tiglele, iar prin modificarea lungimii manerului vei reusi sa ajungi si in locurile greu accesibile; nu folosi o lopata de aluminiu, pentru ca aceasta poate zgaria si chiar sparge tiglele; poti folosi, alternativ, si o matura cu un maner foarte lung;

De stiut: Actiunea de deszapezire a acoperisului in panta se va face de la sol, ajutandu-te de coada reglabila a lopetii. Intai vei da jos zapada de la margine si apoi te vei indrepta spre varf, in masura in care ajungi.  

●  un sistem de degivrare - acesta este alcatuit din cabluri care se incalzesc si topesc zapada si un termostat care le controleaza temperatura;

De stiut: Un sistem de degivrare pentru acoperis montat in zona jgheaburilor si in interiorul acestora, nu doar ca topeste zapada depusa pe casa, dar asigura si drenarea in conditii optime a apei rezultate in urma topirii, fara implicarea (sau deteriorarea) sistemului pluvial al casei.

●  o echipa profesionista de deszapezire: daca ai o cantitate foarte mare de zapada la care nu poti ajunge in siguranta, este mai bine sa apelezi la specialisti.

 Ce metode exista pentru a da jos zapada de pe acoperis?

Cand este momentul potrivit sa dau jos zapada de pe acoperis?

Momentul prielnic pentru deszapezire tine atat de inaltimea stratului de zapada (daca atinge 15 centimetri este recomandat sa il dai jos), cat si de tipul zapezii: cea pufoasa si uscata va fi mai usoara decat una foarte apoasa si indesata.

Un indiciu bun il reprezinta usile din interior. Daca observi ca acestea scartaie atunci cand le inchizi si deschizi, inseamna ca greutatea de pe acoperis este prea mare, iar grinzile de rezistenta pun presiune pe toc.

Care sunt etapele dezapezirii acoperisului?

Pentru un acoperis plat: Daca ai o trapa de acces la acoperis din interiorul casei, te poti urca pe acesta, doar in conditiile in care te-ai echipat corespunzator (incaltaminte antiderapanta, casca s.a.). In cazul in care nu te simti confortabil, apeleaza la profesionisti. Recomandarea este ca in aceasta situatie, dat fiind ca este un volum mare de munca, cu un grad ridicat de solicitare, sa lucrezi cu specialisti.

Pentru un acoperis in panta: Ramai la sol si elimina cat mai multa zapada cu ajutorul unei lopeti cu maner reglabil, conceput sa te ajute tocmai in astfel de situatii. Mai jos iti detaliem etapele pe care le vei urma:

  • fa-ti o carare in jurul casei, ca sa iti fie usor sa te deplasezi si sa ai acces facil la acoperis;
  • inlatura zapada incepand cu marginile si apoi avansand spre centru; rupe bucati mici si impinge-le in dreapta sau in stanga ta, pentru a nu te accidenta;
  • nu incerca sa dai toata zapada jos, mai poti lasa 2-3 centimetri pe acoperis; astfel, nu risti sa spargi tiglele cu lopata;
  • dupa ce ai dat jos toata zapada la care ai ajuns, mut-o intr-un maldar in spatele curtii, unde se va topi fara sa te incomodeze;

Ce masuri de siguranta se iau cand dai zapada jos de pe acoperis?

Inainte de a demara actiunea de deszapezire a acoperisului, asigura-te ca ti-ai luat toate masurile necesare, menite sa te tina departe de incidentele nedorite. Iata ce trebuie sa stii:

  • Foloseste incaltaminte cu talpa antiderapanta, chiar daca nu te urci pe acoperis si dai zapada aflandu-te la sol;
  • Poarta ochelari de protectie, atunci cand utilizezi lopata sau matura pentru curatarea acoperisului;
  • Echipeaza-te cu o casca de protectie, fie ca te urci pe acoperis, fie ca alegi sa dai zapada de pe casa ramanand la sol;
  • NU folosi scara pentru ca iarna majoritatea suprafetelor sunt inghetate si alunecoase, deci nu vei reusi sa gasesti un punct stabil de sprijin;
  • Realizeaza un culoar bine stabilit in jurul casei, prin batatorirea zapezii, pentru mai multa libertate de miscare;
  • Evita folosirea lopetii din aluminiu pentru ca este mai grea decat una de plastic si poate zgaria sau sparge tiglele care au gheata pe ele;

Cum dau jos zapada de pe acoperis

Cum previi aparitia turturilor periculosi?

Turturii sunt foarte periculosi, cantaresc de cinci ori mai mult decat zapada, iar un tuture de 50 de centimetri, format la o inaltime de doi metri, te poate accidenta serios daca se rupe. Pentru a preveni formarea lor, urmeaza aceste sfaturi:

● curata zapada la timp - daca se aduna prea multa zapada, aceasta se poate topi si ingheta sub forma de turturi;

● curata toamna jgheaburile si burlanele de frunze si depuneri; daca sunt blocate, apa nu va curge si va ingheta;

● foloseste un sistem de incalzire, precum cel de degivrare, care sa topeasca zapada inainte sa aiba timp sa inghete;

Indepartarea zapezii de pe acoperis este o activitate obositoare si posibil periculoasa, in cazul in care nu iti iei toate masurile de siguranta. Eliminarea zapezii este insa foarte importanta pentru rezistenta in timp a casei tale. Prin curatarea constanta te asiguri ca apa nu se va infiltra in pereti si ca pe acoperisul tau nu se exercita o presiune mult prea mare.

Dacă sfaturile de mai sus îți sunt utile și ești gata să le pui în practică, te așteptăm și în magazinul nostru online. Găsești materiale pentru construit, renovat, reparat sau orice proiect de bricolat ai în derulare. Comanda online rapid și economisește timpul petrecut în magazine.

Indiferent de cantitatea sau greutatea materialelor, noi avem posibilitatea de a livra oriunde fie cu flota noastră de camioane specializate cu braț de descărcare sau prin curieri oriunde, acasă sau direct la șantier.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Materiale Necesare

Te-ar putea interesa și:

Altoirea este procedura prin care portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-un soi inferior. Astfel, planta inferioara va prelua din calitatile celei superioare. Un scop important al altoirii este inmultirea vegetativa. De asemenea, acest proces se realizeaza si pentru a creste rezistenta la seceta, inghet, boli si daunatori.
Investitia intr-un mobilier de gradina din lemn atrage dupa sine o serie de intrebari referitoare la modul de curatare si intretinere. Optiunile pentru mobila de exterior sunt dintre cele mai variate, iar alegerea lemnului denota preferinta pentru un material natural si elegant. Cu un aspect foarte placut, lemnul necesita o atentie deosebita, astfel ca, pentru a-i mentine rezistenta si frumusetea naturala ani la rand, este necesar sa ai cateva informatii de baza.
Dalele autoadezive sunt o solutie practica si estetica pentru pardoseala, iar costurile pentru montare lipsesc, dat fiind faptul ca sunt foarte usor de instalat chiar si de incepatorii in proiectele DIY. Dalele autoadezive nu necesita utilizarea unui lipici suplimentar. Inainte de orice operatiune, asigura-te ca suprafata este plana, tare, uscata si neprafuita. Foloseste un grund de netezire daca este necesar. Aplicarea dalelor autoadezive este destul de simpla, cu conditia de a se realiza un traseu precis al lipirii lor si de a se respecta cateva reguli.
Daca daca te pregatesti sa tai vita de vie pentru prima data, iti recomandam sa citesti acest articol pana la final. Mai jos, vei putea citi informatii esentiale privind: Importanta taierii vitei de vie; Notiunile teoretice de baza ale acestei lucrari; Principalele tipuri de taiere ale vitei de vie; Cea mai importanta taiere: taierea de rodire; Pregatirile pentru taierea vitei de vie; Cele mai importante reguli ale taierii vitei de vie.