Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

24 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Curatare rugina de pe obiectele metalice: 12 solutii eficiente

Actualizat: 29.03.2023 / Publicat: 06.02.2019 / Timp lectură: 7 min
https://cdn.mathaus.ro/medias/sys_master/images/hd2/he6/h00/9533201809438.jpg

Expuse la oxigen, anumite metale pot suferi o reactie chimica numita oxidare, iar rugina este rezultatul acesteia. La prima vedere, rugina este doar o problema de ordin estetic, dar adevarul este ca actiunea ei coroziva poate duce la distrugerea totala a obiectelor din metal, facandu-le inutilizabile. 

Exista numeroase modalitati prin care poti indeparta pedele de rugina sau preveni aparitia acestora, de la folosirea unor produse profesionale de curatenie, la utilizarea unor solutii pe care le ai la indemana chiar acasa. Descopera in randurile de mai jos cu ce se curata rugina de pe obiectele din metal indiferent de cat de afectate sunt acestea!

Cuprins

De ce se formeaza rugina si cum apare?

de ce se formeaza rugina

Rugina se formeaza atunci cand un produs din fier sau otel intra in contact cu apa sau oxigenul. Daca aceasta conditie este indeplinita, atunci are loc o reactie chimica la nivel molecular din cauza sarcinilor distincte. Ploile acide sau apa cu un nivel ridicat de salinitate pot provoca aparitia ruginei si mai repede decat in mod normal. 

Initial, se formeaza rugina alba sau hidroxidul de fier, iar in scurt timp aceasta se transforma in rugina bruna. In final, daca nu este curatata, rugina poate deveni neagra. In acest stadiu este deja foarte stabila si mai dificil de curatat decat in primele doua stadii. 

Rugina este o forma distructiva de coroziune a materialului. Aceasta poate aparea pe orice obiect din metal, de la bijuterii, robineti, scurgeri de la baie la garduri si autovehicule. 

Cu ce se curata rugina de pe tabla, fonta, inox? Solutii casnice

Cu ce se curata rugina de pe tabla, fonta, inox

Fie ca este vorba despre o tigaie din fonta, o tava, cateva unelte din trusa sau orice alt obiect care contine fier, este aproape inevitabil sa nu te confrunti cu aparitia ruginii macar o data in viata. Indepartarea imediata a acesteia este esentiala pentru a evita evoluarea procesului de coroziune.

Curatarea ruginii este simpla, iar solutiile pe care le poti folosi sunt accesibile si, probabil, le ai deja in locuinta. 

1.    Bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este ușor alcalin și uscat, doi factori de mediu care au tendința să împiedice apariția ruginii. Bicarbonatul este o solutie recunoscuta pentru proprietatile sale abrazive, care te pot ajuta sa indepartezi cu usurinta rugina. 

Tot ce trebuie sa faci este sa il amesteci cu putina apa, astfel incat sa formeze o pasta omogena pe care o vei aplica apoi pe obiectele ruginite. Lasa solutia sa actioneze timp de 15-20 de minute pentru ca aceasta sa dizolve rugina, apoi freaca usor zona afectata cu un burete sau cu o perie si clateste la final. 

2.    Otet alb

O alta solutie de curatare a ruginii este cu otet. Otetul este o substanta acida care iti poate fi de folos la indepartarea ruginii. Daca obiectul pe care vrei sa-l cureti este unul de dimensiuni mici, il poti scufunda intr-un bol in care ai pus otet. 

Daca este vorba despre un obiect mai mare sau fix, imbiba un burete in otet si fixeaza-l pe zona afectata. Lasa-l sa actioneze peste noapte si revino a doua zi cu o perie sau un burete foarte abrazive pentru a freca zona pana indepartezi rugina. Daca petele nu dispar, poti prelungi timpul de scufundare in otet. Acest fenomen este cunoscut sub numele de proces de neutralizare.

3.    Limeta si sare 

Vrei sa stii cu ce se curata rugina de pe fonta? La fel ca otetul, limeta contine acizi care pot inlatura rugina de pe obiectele metalice, dar si de pe cele ceramice, asa cum sunt cazile sau chiuvetele. Sarea este abraziva, prin urmare acest duo face echipa buna. Presara sare pe zona afectata de rugina, apoi zeama de la o limeta, lasa sa actioneze 30 de minute si freaca energic cu o perie sau cu un burete abraziv. Daca este vorba despre o suprafata mai fina si vrei sa eviti metodele abrazive si zgarieturile, poti folosi coaja limetei pe post de burete.

4.    Melasa 

Melasa este un produs obtinut prin rafinarea zaharului. Aceasta poate fi folosita, dupa diluarea cu apa in proportie de 85 de grame la 2 litri, pentru a curata obiectele mici acoperite de rugina. Dizolva melasa in apa si omogenizeaza amestecul, apoi scufunda obiectul de curatat si lasa-l peste noapte in solutie. Clateste a doua zi si repeta procedeul, daca urmele de rugina nu au disparut in totalitate.

5.    Cartof

Ai lasat produse din plasting langa un obiect de metal si acum cauti informatii pentru a afla cu ce se curata rugina de pe plastic? Ai mai multe variante de a curata rugina cu ajutorul cartofului. Prima metoda presupune datul acestuia pe razatoarea mica si frecarea suprafetei ruginite cu ajutorul pastei obtinute; pentru rezultate mai rapide, poti adauga bicarbonat de sodiu, sare, otet sau zeama de lamaie in compozitie. O alta metoda implica taierea cartofului in felii, aplicarea unei cantitati generoase de detergent de vase pe o parte a acestora, aplicarea lor pe zonele afectate si frecarea ulterioara, dupa ce le-ai dat timp sa actioneze doua-trei ore, cu un burete abraziv.

6.    Cola 

Poate ca era ultima solutie la care te-ai fi gandit, dar bauturile carbogazoase de tip cola fac minuni cand vine vorba despre curatarea ruginii. Inmoaie obiectele ruginite intr-o cantitate generoasa de cola, care sa le acopere complet, si lasa-le peste noapte in solutie. Freaca apoi cu buretele abraziv, clateste bine pentru a elimina orice urma de zahar si totul va arata ca nou.

7.    Expunere la foc 

Daca ai de curatat obiecte care nu se deformeaza la temperaturi inalte, nu sunt vopsite cu vopsea inflamabila si nu au componente din plastic, le poti expune la foc pana se inrosesc; apoi loveste-le cu un alt obiect dur, pentru ca petele de rugina sa cada datorita socului. Daca recurgi la aceasta metoda, nu uita sa folosesti manusi si ochelari de protectie, pentru ca riscul de accidentare este ridicat.

8.    Smirghel si ceapa

Desi asocierea celor doua iti poate suna ciudat, trebuie sa incerci pentru a te asigura ca functioneaza. Aceasta modalitate este eficienta pentru curatarea ruginii de pe inox. Foloseste intai smirghelul pentru a elimina rugina si finiseaza apoi tot prin frecare cu ceapa, pentru a lustrui zona afectata si a-i reda stralucirea. La final, clateste cu apa calda si, daca este nevoie, spala si cu un detergent de vase, pentru a elimina mirosul de ceapa. Nu folosi un smirghel prea aspru, deoarece poate zgaria suprafetele fine de metal si le poate deteriora.

9.    Folie de aluminiu 

Chiuveta de bucatarie a prins rugina si te intrebi cu ce se curata rugina de pe inox? Folia de aluminiu poate fi folosita pentru indepartarea petelor superficiale de rugina de pe tevi, unelte, ustensile sau chiar vase metalice. Taie bucati mici de folie pe care sa le poti tine cu usurinta intre degete si foloseste-le pentru a freca petele de rugina. Acestea vor disparea in cel mai scurt timp si isi vor recapata luciul.

Solutii chimice eficiente

Daca esti in cautarea unei solutii de curatare a ruginii de pe gard, masina, echipamente de gradinarit sau obiecte cu o dimensiune mai mare, atunci poate fi necesar sa folosesti solutii chimice mai puternice decat cele casnice. Iata despre ce vorbim!

Motorina

Inainte sa afli cum poti folosi aceasta substanta, trebuie sa afli ca motorina poate indeparta rugina doar in anumite situatii. In plus, lichidul ar putea sa afecteze proprietatile magnetice ale metalului, precum si eficienta acestuia. Din aceste motive, este recomandat sa folosesti motorina doar pentru curatarea ruginii de pe sculele si uneltele de gradinarit. Scufunda obiectele ruginite intr-un vas cu motorina si lasa-le peste noapte. Freaca a doua zi petele cu o perie dura si sterge la final cu o carpa uscata din bumbac. 

Descopera mai multe despre: Cum se curata si cum se intretine fierul forjat?

Acid oxalic

Acidul oxalic este un compus chimic folosit preponderent in apicultura si se gaseste la comerciantii dedicati acestui domeniu. Acesta poate fi insa folosit si pentru indepartarea ruginii, dar este o metoda periculoasa, asa ca va trebui sa porti haine, manusi si ochelari de protectie atunci cand il folosesti si sa te feresti sa inhalezi direct pulberea.

Pentru ca aceasta metoda sa dea rezultate, spala intai suprafata ruginita cu buretele si cu detergent de vase, clateste-o bine si las-o sa se usuce complet. Amesteca cinci lingurite de acid oxalic cu 250 ml de apa sau in cantitati proportionale, daca ai nevoie de mai mult lichid, si scufunda obiectul ruginit in solutie. Scoate-l dupa 20 de minute si curata-l cu o perie moale sau cu o laveta. Spala-l cu apa si detergent de vase si lasa-l sa se usuce sau indeparteaza apa cu un prosop de bumbac.

Solutie curatare rugina din comert

Fie ca te intrebi cu ce se curata rugina de pe tabla sau de pe orice alt material, pe piata gasesti o multime de produse speciale pentru indepartarea ruginii, alaturi de alte solutii pentru curatenie si degergenti. Poti achizitiona detergent anti piatra si rugina cu pulverizator, ideala pentru robinete, instalatii sanitare, faianta, ceramica, plastice sau sticla, fie solutii pe baza de acizi, solventi organici, saruri anorganice si aditive, eficiente in eliminarea ruginii si a murdariei. 

Curatare rugina cu laser

O tehnologie noua de indeprtare a ruginii este curatarea cu laser. Este o modalitate inovatoare de eliminare a ruginii, non-invaziva, non-abraziva, fara contact si fara efecte termice. Solutia cu laser este potrivita pentru o gama larga de materiale si structuri, insa este cel mai des folosita pentru indepartarea rapida a ruginii de pe masini, garduri si suprafete mari. 

Pe langa indepartarea ruginii, echipamentul de curatare cu laser mai poate fi folosit si la:
●    indepartarea vopselei sau coatingului;
●    indepartarea oxizilor, uleiurilor, grasimilor si reziduurilor de productie;
●    pregatirea suprafetei pentru aplicarea vopselei;
●    indepartarea contaminantilor;
●    curatarea suprafetelor din piatra naturala si teracota;
●    conservarea ornamentelor, obiectelor istorice si tablourilor.

Cum prevenim ruginirea obiectelor metalice?

Cum prevenim ruginirea obiectelor metalice?

Desi exista o multime de solutii la indemana pentru indepartarea petelor de rugina, este intotdeauna mai usor sa previi aparitia acesteia decat sa o combati. Pe scurt, cea mai bună modalitate de a preveni rugina este să împiedici umiditatea să atingă metalul sau să folosești produse dintr-un tip de material care se corodează mai lent. Pe langa aceste doua sfaturi, mai exista cateva moduri prin care poti preveni ruginirea obiectelor:

●    aplica ulei pe suprafelele predispune la ruginire deoarece acesta nu permite trecerea apei si, astfel, inhiba aparitia ruginii;
●    curata rugina in primul ei stadiu, atunci cand aceasta este alba;
●    monteaza dezumidificatoare pentru a controla nivelul de umiditate din casa;
●    aplica produse speciale de prevenire a riginii pentru formarea unei bariere protectoare;
●    vopseste metalul, deoarece vei impiedica umiditatea sa ajunga la acesta;
●    depoziteaza obiectele din metal intr-o zona cu umiditate scazuta.

Acum stii cum poti indeparta rugina de pe orice obiect din metal. Achizitioneaza de pe mathaus.ro articole pentru curatenie, solutii de indepartare a ruginii si alte obiecte de menaj, iar noi ti le aducem la domiciliu!

Te-ar putea interesa și:

Fierul forjat este un material elegant si durabil, intalnit in casele noastre fie la mobilierul de gradina, la garduri si balustrade, fie la obiecte decorative, ca de exemplu un sfesnic, un suport pentru sticla de vin ori rama unei oglinzi. Este important sa nu neglijezi intretinerea obiectelor din fier forjat, dat fiind faptul ca este un material predispus la rugina. Prin urmare, daca te bucuri acasa de prezenta fierului forjat si vrei sa ii asiguri o durata cat mai mare de viata si un aspect estetic, afla cum se curata si cum se pastreaza in conditii optime acest material.
Daca nu mai esti multumit de cum arata caloriferul cel vechi si vrei sa-l demontezi sau te afli in proces de renovare la etapa de instalare a radiatoarelor, atunci ghidul de fata este pentru tine. In acest articol iti spunem pas cu pas cum se demonteaza caloriferul cel vechi si cum il instalezi pe cel nou cumparat.
Rulourile exterioare sunt o solutie eficienta pentru controlul luminii si al temperaturii din interior, simplu de implementat atat la casa, cat si la bloc. Aceste sisteme pentru siguranta spatiilor interioare pot inlocui cu succes obloanele din lemn, material greu de intretinut si cu o rezistenta scazuta in fata factorilor meteorologici. In prezent, rulourile exterioare din aluminiu sau PVC reprezinta cea mai buna solutie pentru protejarea ferestrelor, fiind usor de curatat si oferind o serie intreaga de avantaje functionale: Asigura un confort termic sporit in lunile reci de iarna; Sporesc securitatea intregii locuinte; Protejeaza geamurile de diverse fenomene meteo - grindina, ninsori, furtuni; Pot reduce cu pana la 50% zgomotele de afara; Permit mai multa intimitate in spatiul casei; Ofera un aspect mult mai placut intregului imobil.
Mocheta este recomandata pentru spatii ale casei precum livingul sau dormitoarele, oferind o senzatie placuta, atunci cand se paseste pe suprafata sa. Pentru ca poate fi gasita intr-o gama variata de nuante si modele, este usor de integrat in decorul oricarui spatiu al casei. Montarea corecta a unei mochete trebuie sa tina cont atat de dimensiunile spatiului respectiv, cat si de usurinta cu care aceasta poate fi scoasa, in eventualitatea unei renovari.