Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 57 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Furnici in casa: De unde vin si cum poti scapa de ele?

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 01.02.2022 / Timp lectură: 6 min

Foarte multe persoane care locuiesc la casa se pot confrunta ocazional cu daunatori precum furnicile. Combaterea lor poate fi o adevarata corvoada! Acestea par sa fie peste tot si nicaieri in acelasi timp. 

Le poti descoperi „marsaluind” pe podea, plimbandu-se pe blatul din bucatarie sau inconjurand un strop de suc care s-a varsat pe jos. Descopera de unde vin furnicile in casa si cum poti scapa de ele!

Cuprins

Cum ajung furnicile in casa?

In cazul in care ai o invazie de furnici in casa, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa identifici cum anume ajung furnicile in locuinta ta. Exista mai multe locuri prin care pot patrunde. Descopera care ar putea fi acestea!

1. Crapaturile si imbinarile peretilor

Majoritatea locuintelor nu sunt sigilate ermetic, ceea ce inseamna ca aerul poate circula din exteriorul casei in interior si invers. Acest schimb de aer de regula are loc de-a lungul imbinarilor peretilor, pe sub pragul usii, precum si prin gaurile de aerisire, toate acestea fiind locuri prin care pot patrunde furnicile. 
Uita-te la imbinarile dintre pereti si podea, tavan, precum si in colturi. De asemenea, verifica zona ferestrelor, la prize, conductele sanitare, reteaua electrica si aerisirea. Nu doar atat, dar tencuiala si alte elemente pot dezvolta crapaturi, creand astfel o cale de acces pentru furnici.

2. Golurile din fundatie

Majoritatea fundatiilor sunt durabile, insa acestea pot sa prezinte anumite goluri, mai ales acele fundatii care nu sunt realizate din blocuri solide de beton. Acestea pot forma mici cai de acces pentru furnicile care cauta hrana, caldura si umiditate.

3. Podelele

Furnicile pot calatori chiar si prin interiorul pardoselilor. Acestea pot stabili trasee pe sub covoare, gresie si parchet. In acest caz, poate fi destul de dificil sa gasesti punctul de intrare al furnicilor, mai ales in cazul parchetului din lemn natural, printre placile caruia aceste insecte se pot strecura cu usurinta.

5. Ferestrele si usile

Bineinteles ca din aceasta lista nu puteau lipsi usile si ferestrele. In cazul in care aerisesti locuinta deschizand ferestrele si nu ai instalate site cu ochiuri foarte mici, furnicile pot patrunde in interior. Nu doar atat, dar chiar si in cadrul ferestrelor pot exista gauri pe care aceste insecte sa le foloseasca. 
Inclusiv usa poate fi un punct de acces, mai ales in cazul in care aceasta nu se inchide etans. De asemenea, inspecteaza inclusiv usile care nu sunt folosite prea des, deoarece garniturile lor se pot deteriora sau pot dezvolta fisuri abia perceptibile cu ochiul liber.

6. Reteaua de utilitati

Cablurile de curent electric, tevile de apa si conductele de gaz natural pot servi furnicilor drept cai de acces in locuinta ta. De aceea e important sa verifici punctele prin care aceste retele patrund in casa. Golurile din jurul cablurilor si conductelor pot fi folosite de orice mic daunator care cauta hrana si caldura.

7. Jucarii si plante de de interior

Furnicile pot fi aduse in casa din greseala. Spre exemplu, plantele care sunt mutate inauntru pe timpul iernii pot fi sursa unei invazii de furnici, la fel ca si o jucarie uitata in curte care apoi este adusa inauntru. 
In definitiv, orice obiect care este lasat in gradina si apoi adus la interior poate deveni gazda unei colonii de furnici, fie ca e vorba de mobilier sau furtunuri.

Cum poti scapa de furnicile din casa?

Cum poti scapa de furnicile din casa?​​​​​​​Sursa fot: Shutterstock.com

Cum scapam de furnicile din casa, va intrebati? Ei bine, identificarea locurilor prin care aceste mici daunatoare se strecoara este doar primul pas. Al doilea il reprezinta combaterea furnicilor. De la pregatirea unor momeli la presararea pudrei de talc prin casa, ai la dispozitie multiple solutii pe care le poti combina pentru rezultate optime. Citeste mai departe si descopera cum scapi de furnici!

A. Pregateste o momeala

Furnicile sunt atrase de resturi de mancare, firimituri si dulciuri. O solutie foarte des intrebuintata pentru eliminarea lor este boraxul (tetraboratul de sodiu). Trebuie doar sa amesteci zahar si borax in cantitati egale pentru a crea o momeala. Plaseaz-o in locurile in care patrund furnicile in casa, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara.

B. Foloseste o solutie pentru combaterea insectelor

Exista numeroase solutii pentru combaterea insectelor pe piata. Sfatul nostru este sa le alegi pe acelea special create pentru furnici. De asemenea, in cazul in care in locuinta ta traiesc copii mici sau animale de companie, atunci opteaza pentru unele care nu contin substante toxice. Este indicat sa inchizi usile si ferestrele, sa folosesti solutia pe suprafetele unde se aduna furnicile in casa, sa o lasi sa actioneze cel putin 15 minute, dupa care poti aerisi pana cand mirosul dispare complet.

C. Utilizeaza condimente din bucatarie

Scortisoara are un miros puternic care tine furnicile departe. Inclusiv uleiul esential de scortisoara poate fi folosit cu acest scop.
Amesteca jumatate de lingurita de scortisoara intr-o cana cu apa si apoi foloseste o discheta demachianta sau o laveta din bumbac pentru a umezi acele locuri unde ai observat ca apar micile daunatoare. 
Este important sa repeti acest proces zilnic, pana cand scapi definitiv de furnici. Alte condimente eficiente in acest sens sunt foile de dafin si piperul negru.

D. Curata casa cu otet de mere

De unde stiu furnicile traseul pe care sa il urmeze? Acestea lasa in urma feromoni care pot fi detectati cu usurinta de catre celelalte furnici. 
Otetul de mere, in schimb, avand o aroma foarte puternica, acopera acesti feromoni, iar furnicile se disperseaza. 
Amesteca intr-un recipient cu pulverizator parti egale de otet de mere si apa, iar apoi aplica solutia in locurile critice.

E. Foloseste o planta aromatica

Menta poate fi aliatul tau in combaterea furnicilor din casa, intrucat aceasta perturba capacitatea lor de a mirosi si de a localiza sursele de hrana. 
Gaseste un recipient gol cu puverizator, umple-l cu apa si apoi adauga 10-20 de picaturi de ulei esential de menta. Repeta procedura de doua ori in fiecare zi, pana cand furnicile dispar complet din locuinta ta.

F. Prepara o solutie cu clor

Amesteca apa cu clor si pulverizeaza aceasta solutie in spatiile in care ai observat furnici. O poti folosi inclusiv pentru a curata podeaua din baie sau din bucatarie, dar evita sa o utilizezi peste parchet, deoarece acesta se poate deteriora.

G. Presara pudra de talc prin casa

Pudra de talc este foarte eficienta nu doar pentru ca distruge urmele de feromoni care alcatuiesc traseul furnicilor, ci si pentru ca aceasta le blocheaza caile respiratorii. Un alt plus este ca poate fi utilizata in siguranta chiar si in locuintele cu bebelusi sau animale de companie.

Cum poti preveni aparitia furnicilor in casa?

Acum ca ai aflat cum poti sa te ocupi de indepartarea furnicilor din casa, nu-ti ramane decat sa previi aparitia lor pe viitor. Exista mai multe masuri pe care trebuie sa le iei si obiceiuri pe care sa le adopti. Descopera care sunt acestea!

  • In primul rand, bucataria si spatiul de dining trebuie sa fie mereu impecabile, astfel incat furnicile sa nu fie atrase de resturi de mancare. Curata imediat ce se varsa ceva, fie ca este vorba de alimente sau de sucuri carbogazoase, pastreaza mancarea in recipiente sigilate si matura dupa fiecare masa pentru a indeparta firimiturile cazute.
  • Nu doar atat, dar nu este indicat sa lasi prea mult timp vase murdare in chiuveta.
  • Evita sa mananci in alte camere din casa in afara celor special concepute pentru aceasta activitate (bucataria sau dining-ul) si curata periodic bolul de mancare al animalelor de companie.
  • De asemenea, in cazul in care colectezi gunoi pentru a realiza compost organic, incearca sa il tii undeva la distanta de casa ta, deoarece si acesta atrage furnicile. Acelasi lucru este valabil si pentru lemnele de foc. Magazia in care le depozitezi nu trebuie sa fie in apropierea locuintei.
  • Nu in ultimul rand, etanseaza orice crapatura si acopera toate fisurile prin care furnicile ar putea intra in casa ta. Foloseste chit sau silicon pentru a astupa gaurile pe care le identifici. Daca este nevoie, poti schimba usile si ferestrele astfel incat acestea sa se inchida perfect, fara sa lase aerul sa circule.

Furnicile in casa sunt un mare inconvenient! Din fericire, cu putin efort, poti scapa de ele definitiv, mai ales daca iei masurile necesare pentru a preveni reaparitia lor. Fii foarte atent la substantele folosite pentru combaterea acestor mici daunatori, astfel incat sa nu afecteze animalele de companie sau copiii mici. Apeleaza la una dintre solutiile prezentate in acest articol, iar furnicile vor fi o problema de domeniul trecutului!

Te-ar putea interesa și:

Fierul forjat este un material elegant si durabil, intalnit in casele noastre fie la mobilierul de gradina, la garduri si balustrade, fie la obiecte decorative, ca de exemplu un sfesnic, un suport pentru sticla de vin ori rama unei oglinzi. Este important sa nu neglijezi intretinerea obiectelor din fier forjat, dat fiind faptul ca este un material predispus la rugina. Prin urmare, daca te bucuri acasa de prezenta fierului forjat si vrei sa ii asiguri o durata cat mai mare de viata si un aspect estetic, afla cum se curata si cum se pastreaza in conditii optime acest material.
Daca nu mai esti multumit de cum arata caloriferul cel vechi si vrei sa-l demontezi sau te afli in proces de renovare la etapa de instalare a radiatoarelor, atunci ghidul de fata este pentru tine. In acest articol iti spunem pas cu pas cum se demonteaza caloriferul cel vechi si cum il instalezi pe cel nou cumparat.
Montarea corecta a mochetei - sfaturi pentru pregatirile necesare, lipire si fixare Mocheta este recomandata pentru spatii ale casei precum livingul sau dormitoarele, oferind o senzatie placuta, atunci cand se paseste pe suprafata sa. Pentru ca pot fi gasite intr-o gama variata de nuante si modele, mocheta este usor de integrat in decorul oricarui spatiu al casei. Montarea corecta a unei mochete trebuie sa tina cont atat de dimensiunile spatiului respectiv, cat si de usurinta cu care aceasta poate fi scoasa, in eventualitatea unei renovari.
Rulourile exterioare sunt o solutie eficienta pentru controlul luminii si al temperaturii din interior, simplu de implementat atat la casa, cat si la bloc. Aceste sisteme pentru siguranta spatiilor interioare pot inlocui cu succes obloanele din lemn, material greu de intretinut si cu o rezistenta scazuta in fata factorilor meteorologici. In prezent, rulourile exterioare din aluminiu sau PVC reprezinta cea mai buna solutie pentru protejarea ferestrelor, fiind usor de curatat si oferind o serie intreaga de avantaje functionale: Asigura un confort termic sporit in lunile reci de iarna; Sporesc securitatea intregii locuinte; Protejeaza geamurile de diverse fenomene meteo - grindina, ninsori, furtuni; Pot reduce cu pana la 50% zgomotele de afara; Permit mai multa intimitate in spatiul casei; Ofera un aspect mult mai placut intregului imobil.