Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 31 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum sa redai mobilierului nou aspectul vintage?

Actualizat: 01.07.2021 / Publicat: 03.12.2019 / Timp lectură: 4 min

Mobilierul vechi ofera o nota de personalitate proiectului de amenajare si se incadreaza cu succes atat intr-un spatiu modern, cat si intr-unul clasic.

A oferi efectul vintage asupra pieselor noi de mobilier este o actiune simpla si la indemana. Materialele sunt usor de gasit, iar tehnicile de imbatranire artificiala a lemnului le poti invata din acest articol.

Cuprins

Imbatranirea lemnului in mod mecanic

Imbatranirea lemnului in mod mecanic

Primul pas pe care il ai de facut pentru aspectul antichizat al lemnului va fi sa realizezi o serie de semne particulare pe suprafata neteda a obiectului tau de mobilier.

Materiale necesare:

  • ciocan
  • lant
  • cuie
  • suruburi
  • burete abraziv (smirghel)
  • pila pentru lemn
  • burghiu lung

Insemneaza suprafata lemnului cu diferite instrumente. Incearca sa il lovesti usor cu ciocanul sau cu lantul pentru a crea mici scobituri in suprafata. De asemenea, asaza un surub pe locul dorit si apasa pe partea laterala a acestuia, astfel incat sa ramana un semn imprimat. Foloseste burghiul pentru a crea o zgarietura lunga. Umple o punguta cu multe cuie apoi aplica presiune peste aceasta pentru a obtine gauri nergulate in piesa de mobilier.

Nu in ultimul rand, vei realiza procesul de tesire, adica rotunjirea colturilor, a tuturor acelor margini unghiulare. Este o etapa obligatorie dat fiind faptul ca lemnul vechi nu are muchii perfecte, ele s-au tocit odata cu trecerea timpului. Te vei ajuta aici de buretele abraziv, iar in final cu ajutorul pilei vei realiza o slefuire fina.

Asa cum ti-ai dat seama, ai libertatea de a realiza pe suprafata lemnului zgarieturile, gaurile si loviturile dorite cu ajutorul uneltelor pe care le ai la dispozitie. Poti incerca prima data sa vezi semnele care rezulta, folosindu-te de o bucata de lemn pe care sa testezi.        

Imbatranirea lemnului cu vopsea

Imbatranirea lemnului cu vopsea

Cu timpul, suprafetele din lemn vopsite isi pierd culoarea, de multe ori intr-un mod estetic placut. Pentru a produce aspectul vopselei erodate pe lemn, foloseste doua straturi de vopsea in culori diferite. Iata ce ai de facut!

Materiale necesare:

  • vopsea alba
  • vopsea de culoare tare (rosu, albastru, negru, verde s.a.)
  • doua pensule
  • burete abraziv
  • ceara/lac protector
  • manusi din plastic

Primul pas este acela de a-ti pregati suprafata de lucru, mai precis vei slefui piesa de mobilier cu un burete abraziv de granulatie medie si o vei sterge bine cu o carpa din bumbac. In felul acesta vei avea o suprafata neteda si degresata peste care vei putea sa aplici vopseaua.

Daca iti doresti o piesa de mobilier intr-o culoare indrazneata, de exemplu albastru, atunci primul strat aplicat va fi cel in tonalitate deschisa. Poate fi vopsea alba sau pur si simplu doar grund. Vopseaua va fi pe baza de apa daca este o piesa de mobilier pentru interior si, pe baza de ulei, in cazul unei piese de mobilier pentru exterior.

Dupa ce stratul de baza s-a uscat, cu o alta pensula aplica vopseaua dorita de tine, albastru. Lasa piesa de mobilier sa se usuce in profunzime.

Ultima etapa este aceea a slefuirii (cu ajutorul buretelui abraziv) in zona muchiilor si pe locurile care se uzeaza primele, astfel incat sa sugerezi pierderea vopselei. Astfel, culoarea initiala va iesi la suprafata.

Pentru a proteja piesa de mobilier vopsita si a pastra efectul antichizat, aplica la final un strat de ceara sau lac protector.

Imbatranirea lemnului cu ajutorul patinei

Imbatranirea lemnului cu ajutorul patinei

Patina lemnului apare pe masura ce obiectul de mobilier imbatraneste. Alaturi de trecerea anilor, factorii externi, umezeala, radiatiile UV, isi spun si ei amprenta asupra aspectului de vechi. Lemnul devine asadar mai inchis la culoare, usor murdar. Efectul trecerii timpului il poti obtine si tu in cativa pasi simpli.

Materiale necesare:

  • burete abraziv
  • grund
  • pensula/burete
  • patina pentru invechirea lemnului

Exista in comert patine de invechire pentru lemn, in nuante diferite precum auriu, bronz, argintiu. Produsul este gata preparat, se aplica foarte usor si se usuca repede.

Prima etapa, asa cum probabil stii deja, este aceea de pregatire a suprafetei. Daca este o piesa de mobilier finisata (cu un strat de lac sau vopsea) va trebui sa realizezi o slefuire amanuntita cu buretele abraziv si apoi sa indepartezi praful.

Vei aplica grund pentru ca stratul de patina sa poata fi la final indepartat pe alocuri, cu scopul de a obtine efectul de lemn invechit.

Patina de lemn se va aplica intr-un singur strat cu pensula sau burete. Dupa ce se usuca (2-4 ore) vei slefui suprafata pentru a se pierde din culoare si a crea efectul de vechi. In acest sens se poate folosi buretele abraziv sau lana de otel. La final vei sterge cu o carpa si vei aplica un strat de lac.

Imbatranirea lemnului in mod chimic cu otet si ceai

Imbatranirea lemnului cu otet si ceai

Un mod simplu de a face mobilierul nou sa para vintage este sa mergi in bucatarie si sa te folosesti de otet si ceai negru. Deloc costisitor sau dificil, vei oferi o culoare inchisa pieselor de mobilier dorite. Iata pe larg descrisa mai jos metoda de antichizare!

Materiale necesare:

  • borcan
  • otet de mere/otet din vin alb
  • pliculete de ceai negru
  • lana de otel
  • pensula

Pune lana de otel intr-un borcan si apoi toarna otet. Tipul de otet folosit va avea un impact asupra culorii lemnului. Otetul mai inchis la culoare are tendinta sa pateze mai mult, prin urmare efectul lemnului va fi mai intens. La nuanta finala contribuie si tipul lemnului, de esenta moale sau tare. Pastreaza lana de otel in borcanul cu otet timp de 24 de ore. Otetul va determina dizolvarea buretelui din lana de otel. Pentru ca solutia sa adere, aceasta va fi aplicata pe lemnul curat si slefuit cu ajutorul unei pensule.  Suprafata lemnului va castiga culoarea gri.

In cazul pieselor de mobilier deschise la nuanta (pin, molid) vei adauga inaintea solutiei rezultate din otet si lana de otel, una obtinuta la fel de simplu. Intr-o cana adauga doua pliculete de ceai negru si lasa-le timp de 20-30 de minute. Asadar, vei aplica pentru mobila deschisa ceaiul negru racit (cu o carpa moale) si abia ulterior solutia cu otet.

Ultima etapa consta in procesul de slefuire foarte fina.

Incearca ca in locul pieselor noi de mobilier sa inserezi in amenajarea spatiului interior sau in gradina, mobila cu aspect vechi. Foloseste oricare dintre tehnicile mai sus descrise, indiferent de piesa de mobilier. Fie ca este alcatuita de tine, din placi de lemn nefinisat, fie ca este cumparata din magazin sau mostenita de la parinti, rezultatul final va fi acela al lemnului antichizat, atat de apreciat si cu aspect valoros. 

Verificăm întotdeauna cu specialiștii MatHaus pentru a-ți prezența cele mai bune și concrete informații. Mai mult, dacă ai în desfășurare un proiect similar sau te pregăteșți să începi unul, nu uită că poți oricând să comanzi produsele necesare online.
Astfel economiseșți timpul petrecut în trafic și în magazine iar noi putem livra orice tip de material la ține acasă sau pe șantier. Indiferent de greutatea sau cantitatea comenzii, venim la ține fie prin flota noastră de camioane specializate sau prin curierii parteneri. 

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Galeria perdelei are atat rolul functional, cat si unul estetic, de decor al ferestrelor (de multe ori in deplina concordanta cu elementele intregii camere). Asadar, daca ai ales o galerie decorativa cu bara din lemn, metal sau plastic in locul celei cu sina, iata ce trebuie sa stii despre montarea acesteia!
Achizitia mobilierului este catalogata de multe ori ca procesul mult asteptat, partea usoara a lucrurilor dupa o renovare indelungata si obositoare. Stim ce preferinte avem, ce culori ne plac, vizualizam deja obiectele in camera, insa alegerea mobilierului ar trebui sa se bazeze pe un lucru in plus - calitatea. Investitia in mobilier este una semnificativa si cu siguranta iti doresti sa achizitionezi produse de calitate, de lunga durata, care sa iti ofere confort si o stare de bine. Urmeaza sfaturile de mai jos pentru a alege inteligent mobilierul.
Lumina potrivita este importanta pentru crearea unei atmosfere confortabile, care sa te relaxeze cand vrei sa te odihnesti, sa te energizeze cand petreci timp cu cei dragi si sa-ti stimuleze productivitatea cand lucrezi. De aceea, becurile trebuie alese cu mare grija pentru fiecare incapere. In acest articol, iti explicam cum sa imbini temperaturile de culoare in fiecare camera a casei.
O provocare des intalnita atunci cand achizitionezi un apartament, este aceea de a-l face sa se simta cat mai mare si mai spatios. Vrei ca fiecare camera sa iti ofere loc pentru a te simti cat mai confortabil. Daca stii ca apartamentul pe care l-ai achizitionat este unul mic, tine cont ca trucurile de design sunt numeroase si te ajuta sa transformi spatiul, astfel incat sa nu resimti numarul mic de metri patrati. In acest articol iti oferim sfaturi utile pe care sa le pui in aplicare pentru amenajarea unui apartament mic de bloc.