Găsește repede ce ai nevoie

Cum poti indeparta siliconul de pe orice suprafata

Meseriile de instalator, electrician, zugrav sau chiar tamplar ar fi azi mai dificile fara inventia siliconului. Descoperit in anii ‘40, acest material a inceput sa fie folosit in constructii datorita proprietatilor sale de etansare a rosturilor sau a diverselor goluri ce pot aparea in timpul unor lucrari de constructii, de renovare sau de finisare.

Totusi, desi unii mesteri pot face minuni cu un tub de silicon, aplicarea materialului rar este perfecta, iar petele sunt adesea inevitabile.

Acest articol iti va prezenta cateva metode foarte simple si necostisitoare de a curata petele de silicon.

Cum indepartezi siliconul intarit

Avand in vedere ca siliconul este un material folosit la etansare, este firesc ca, odata intarit, materialul sa fie greu de indepartat cu materiale obisnuite de curatat.

Totusi, chiar si fara solutii speciale, exista cateva moduri in care poti scapa de petele de silicon de pe geamuri.

Una dintre metode implica incalzirea siliconului, proces pe care il poti realiza cu usurinta cu ajutorul unui uscator de par (foehn). Trebuie sa tii aerul cald peste o pata de silicon maximum un minut pentru a-l face suficient de maleabil. Apoi, folosind o lama de cutter, poti rascheta grosul de silicon de pe suprafata patata.

Vei putea indepartata restul de material ramas folosind un burete si o solutie de curatare puternica, frecum CIF.

Desigur, poti incerca sa tai siliconul cu lama de cutter chiar si fara sa-l incalzesti inainte cu uscatorul. Insa probabil vei reusi sa indepartezi mai putin silicon, asa ca poti incerca un truc DIY si sa faci o simpla pasta din faina si apa.

Aplica aceasta pasta peste petele de silicon si las-o sa se usuce.

Dupa uscare, vei vedea ca reziduurile sunt foarte usor de spalat.

Retine ca lama de cutter este ideala pentru curatarea geamurilor, insa, de exemplu, daca petele de silicon se afla pe faianta, risti sa zgarii glazura placilor.

Poti folosi cutterul pentru a elimina siliconul de la rosturi, insa pentru placi este recomandat sa folosesti spaclul din plastic sau lemn.

Cum indepartezi siliconul mucegait

Una dintre situatiile mai putin placute este cea in care siliconul incepe sa mucegaiasca inainte sa il indepartezi. In acest caz, va trebui sa apelezi la solutia cea mai de incredere pentru indepartarea fungilor casnici: clorul. Practic, va trebui sa creezi o solutie din apa si clor si sa speli cu ea partile mucegaite.

Curata bine suprafata, apoi clateste cu apa calda si lasa suprafata sa se usuce si sa se aeriseasca bine.

Este indicat sa faci aceasta operatiune in timpul zilei sau sa lasi lumina aprinsa in camera pentru a impiedica raspandirea mucegaiului. Abia dupa ce esti sigur ca fungii au fost indepartati poti curata siliconul prin una dintre metodele descrise mai sus.

Cum indepartezi siliconul neintarit

In cazul in care reziduurile de silicon inca nu au apucat sa se intareasca, nu ar trebui sa incerci sa indepartezi substanta cu spaclul sau cu cutterul, deoarece nu vei reusi decat sa o intinzi, fara a curata complet suprafata.
Mai degraba, incearca sa folosesti una dintre aceste substante:

​​​​​​​Pentru a sterge toate urmele de silicon, este recomandat sa folosesti prosoape de hartie. Retine ca diluantul este o substanta care iti poate provoca arsuri pe piele, asa ca nu folosi aceasta substanta fara manusi de protectie.

Gel pentru curatarea siliconului

Una dintre cele mai practice metode de indepartare a siliconului de la rosturi sau imbinari este folosirea unui gel special pe baza de solventi.

Acesta vine la pachet cu o pensula rezistenta, care il face extrem de usor de aplicat. Dupa ce solventii actioneaza, siliconul poate fi cu usurinta indepartat cu o spatula sau chiar cu o carpa.

Asadar, curatarea surplusurilor de silicon din diverse cotloane ale locuintei tale este o operatiune cat se poate de simpla, daca stii ce substante si scule sa folosesti.

Te-ar putea interesa și: