Fier fasonat: Ce inseamna?
Fasonarea fierului reprezinta prelucrarea si modelarea manuala sau mecanica, automata, in componente care se folosesc in constructii, conform specificatiilor proiectului. Debitarea otelului inseamna taierea si pregatirea lui la dimensiunile potrivite pentru prelucrarea ulterioara. Elementele din fier sunt indoite simplu sau succesiv, la diferite unghiuri notate in planul cladirii.
Sunt disponibile bare sau colaci din otel beton, cu o grosime intre 6 si 32 de milimetri, cu aspect neted (OB37) sau cu diferite striatii (PC52 si B500). Fierul de tip OB37 este utilizat pentru confectionarea etrierilor, care sunt elemente de armatura ce inconjoara transversal structurile din otel beton. Barele din fier de tip B500 si PC52 prezinta striatii de diferite forme, pentru a asigura o buna aderenta cu betonul si un transfer de sarcina optim intre structurile de fier si beton.
Otelul fasonat se foloseste in armarea fundatiilor sau a altor componente de structura, precum stalpi de sustinere, grinzi si centuri. Betonul are o rezistenta buna la compresiune si este utilizat ca liant, in timp ce armaturile din fier beton fasonat ofera durabilitate si stabilitate la fortele de tractiune si la deformari.
Avantajele fasonarii fierului
Atat pentru construirea unei locuinte private, cat si pentru santiere de amploare, industriale, armarea structurilor de rezistenta este imperioasa. Fie ca alegi sa fasonezi fierul manual, fie ca il comanzi gata fasonat, acesta iti ofera avantajul unei constructii solide si sigure.
In plus, achizitionarea otelului gata fasonat are multiple beneficii, precum eliminarea totala a pierderilor, garantia calitatii, livrarea produselor si etichetarea acestora in functie de specificatiile din proiect, reducerea perioadelor de lucru si finalizarea santierelor intr-un timp mai scurt.
Rezistenta structurilor
Betonul folosit pentru constructia fundatiilor si structurilor cladirilor este rezistent la compresiune, insa nu este stabil in timp la fortele de tractiune. Din acest motiv, sunt folosite armaturi din fier beton fasonat la dimensiunile din plan, pentru a asigura consolidarea elementelor structurale.
Astfel, betonul este folosit ca liant, in timp ce structurile din fier beton ofera constructiei stabilitate si durabilitate extinsa. In plus, prin fasonare rezulta un material metalurgic fara pete de rugina sau de uzura, de o calitate conforma cu certificatul de producator.
Reducerea timpului de executie a lucrarii
Unul dintre avantajele fasonarii fierului in fabrica este scurtarea timpului de lucru pe santier. Otelul este prelucrat cu ajutorul mecanismelor automate, in conformitate cu specificatiile din proiect: tipul de fier beton, formele, dimensiunile si unghiurile necesare pentru armaturi.
Comanda din centrele de prelucrare otel beton debitat si fasonat pe baza proiectului tau. Produsele sunt trimise direct pe santier intr-o singura livrare sau esalonat, in functie de etapele de constructie. De asemenea, acestea sunt etichetate cu dimensiunile standardizate, astfel incat sa stii locul fiecarui element in armatura si in planul cladirii.
Prin achizitionarea fierului fasonat in fabrica reduci atat timpul de executie al lucrarii, cat si costurile cu forta de munca necesara pentru prelucrarea otelului pe santier. In plus, primesti garantia calitatii produselor si limitezi riscurile de aparitie a microfisurilor.
Reducerea pierderilor de material
Indiferent daca ai nevoie de otelul fasonat pentru santiere civile sau pentru cele industriale, ai avantajul ca achizitionezi din fabrica doar produsele obtinute prin prelucrare, nu materia prima. Astfel, reduci pierderile de cel putin 10% din material, rezultate prin debitarea si fasonarea manuala.
Mai mult, fasonarea fierului cu sisteme automate se face conform dimensiunilor si unghiurilor din proiect. Se iau in calcul tipul indoiturii, formele necesare si caracteristicile materialului metalurgic. Acest proces se realizeaza cu precizie si, din acest motiv, nu exista rebuturi.
Etapele fasonarii fierului
Fasonarea manuala a fierului se poate face direct pe santier, prin mai multe metode simple sau ingenioase. Indiferent de modul de lucru, asigura-te ca respecti intocmai indicatiile din proiectul constructiei. Iata cateva sfaturi utile pentru prelucrarea barelor de otel beton.
● Foloseste echipament de protectie (manusi, bocanci, casca) si monteaza un banc de lucru cu mai multe dornuri (tije cilindrice cu ajutorul carora sa prinzi si sa prelucrezi fierul);
● Pozitioneaza dornurile astfel incat sa poti fasona barele de fier la unghiurile dorite de tine (15°, 45°, 90° etc.) si sub formele necesare (bara ridicata/pilot, etrier, elemente ancorate prin cioc etc.);
● Peste dornuri poti atasa discuri, pentru a realiza indoiturile cu raza de curbura specificata in plan;
● Pot fi folosite si parghii de indoire cu sisteme de prindere;
● Pentru fasonare, utilizeaza chei cu diametrul potrivit barei de fier beton.
Mai mult, asigura-te ca ai accesoriile si distantierele pentru fier beton necesare in realizarea armaturilor si montarea acestora in cofraje. Consolideaza structurile de rezistenta atat pentru constructiile industriale, cat si pentru cele civile cu armaturi din otel beton si asigura o durabilitate si o stabilitate crescuta.
Pentru a pune in practica planurile tale de constructii, reparatii sau amenajari, consulta libraria DIY de la MatHaus. Invata cum sa realizezi singur proiectele si ce materiale sunt potrivite pentru nevoile tale.