Setări personalizate Accept toate cookie-urile
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Cum obtii fier beton fasonat: Fasonarea si avantajele ei

Actualizat: 05.02.2024 / Publicat: 08.09.2022 / Timp lectură: 3 min
Structurile de rezistenta ale cladirilor pot fi construite din beton si fier fasonat, pentru o durabilitate extinsa. Asigura calitatea lucrarilor in constructii cu armatura din bare de fier prelucrate de mana sau mecanic, in fabrica. Afla in continuare ce este fasonarea, care sunt avantajele acesteia si cum obtii fier beton fasonat. 

Cuprins

Fier fasonat: Ce inseamna?

Fasonarea fierului reprezinta prelucrarea si modelarea manuala sau mecanica, automata, in componente care se folosesc in constructii, conform specificatiilor proiectului. Debitarea otelului inseamna taierea si pregatirea lui la dimensiunile potrivite pentru prelucrarea ulterioara. Elementele din fier sunt indoite simplu sau succesiv, la diferite unghiuri notate in planul cladirii.    

Sunt disponibile bare sau colaci din otel beton, cu o grosime intre 6 si 32 de milimetri, cu aspect neted (OB37) sau cu diferite striatii (PC52 si B500). Fierul de tip OB37 este utilizat pentru confectionarea etrierilor, care sunt elemente de armatura ce inconjoara transversal structurile din otel beton. Barele din fier de tip B500 si PC52 prezinta striatii de diferite forme, pentru a asigura o buna aderenta cu betonul si un transfer de sarcina optim intre structurile de fier si beton. 

Otelul fasonat se foloseste in armarea fundatiilor sau a altor componente de structura, precum stalpi de sustinere, grinzi si centuri. Betonul are o rezistenta buna la compresiune si este utilizat ca liant, in timp ce armaturile din fier beton fasonat ofera durabilitate si stabilitate la fortele de tractiune si la deformari. 

Avantajele fasonarii fierului

Atat pentru construirea unei locuinte private, cat si pentru santiere de amploare, industriale, armarea structurilor de rezistenta este imperioasa. Fie ca alegi sa fasonezi fierul manual, fie ca il comanzi gata fasonat, acesta iti ofera avantajul unei constructii solide si sigure.

In plus, achizitionarea otelului gata fasonat are multiple beneficii, precum eliminarea totala a pierderilor, garantia calitatii, livrarea produselor si etichetarea acestora in functie de specificatiile din proiect, reducerea perioadelor de lucru si finalizarea santierelor intr-un timp mai scurt. 

Rezistenta structurilor 

Betonul folosit pentru constructia fundatiilor si structurilor cladirilor este rezistent la compresiune, insa nu este stabil in timp la fortele de tractiune. Din acest motiv, sunt folosite armaturi din fier beton fasonat la dimensiunile din plan, pentru a asigura consolidarea elementelor structurale. 

Astfel, betonul este folosit ca liant, in timp ce structurile din fier beton ofera constructiei stabilitate si durabilitate extinsa. In plus, prin fasonare rezulta un material metalurgic fara pete de rugina sau de uzura, de o calitate conforma cu certificatul de producator. 

otel fasonat pentru fundatie​​​​​​​

Reducerea timpului de executie a lucrarii

Unul dintre avantajele fasonarii fierului in fabrica este scurtarea timpului de lucru pe santier. Otelul este prelucrat cu ajutorul mecanismelor automate, in conformitate cu specificatiile din proiect: tipul de fier beton, formele, dimensiunile si unghiurile necesare pentru armaturi. 

Comanda din centrele de prelucrare otel beton debitat si fasonat pe baza proiectului tau. Produsele sunt trimise direct pe santier intr-o singura livrare sau esalonat, in functie de etapele de constructie. De asemenea, acestea sunt etichetate cu dimensiunile standardizate, astfel incat sa stii locul fiecarui element in armatura si in planul cladirii. 

Prin achizitionarea fierului fasonat in fabrica reduci atat timpul de executie al lucrarii, cat si costurile cu forta de munca necesara pentru prelucrarea otelului pe santier. In plus, primesti garantia calitatii produselor si limitezi riscurile de aparitie a microfisurilor. 

Reducerea pierderilor de material

Indiferent daca ai nevoie de otelul fasonat pentru santiere civile sau pentru cele industriale, ai avantajul ca achizitionezi din fabrica doar produsele obtinute prin prelucrare, nu materia prima. Astfel, reduci pierderile de cel putin 10% din material, rezultate prin debitarea si fasonarea manuala. 

Mai mult, fasonarea fierului cu sisteme automate se face conform dimensiunilor si unghiurilor din proiect. Se iau in calcul tipul indoiturii, formele necesare si caracteristicile materialului metalurgic. Acest proces se realizeaza cu precizie si, din acest motiv, nu exista rebuturi. 

Etapele fasonarii fierului

Fasonarea manuala a fierului se poate face direct pe santier, prin mai multe metode simple sau ingenioase. Indiferent de modul de lucru, asigura-te ca respecti intocmai indicatiile din proiectul constructiei. Iata cateva sfaturi utile pentru prelucrarea barelor de otel beton. 

etapele fasonarii fierului​​​​​​​

●    Foloseste echipament de protectie (manusi, bocanci, casca) si monteaza un banc de lucru cu mai multe dornuri (tije cilindrice cu ajutorul carora sa prinzi si sa prelucrezi fierul);
●    Pozitioneaza dornurile astfel incat sa poti fasona barele de fier la unghiurile dorite de tine (15°, 45°, 90° etc.) si sub formele necesare (bara ridicata/pilot, etrier, elemente ancorate prin cioc etc.);
●    Peste dornuri poti atasa discuri, pentru a realiza indoiturile cu raza de curbura specificata in plan;
●    Pot fi folosite si parghii de indoire cu sisteme de prindere;
●    Pentru fasonare, utilizeaza chei cu diametrul potrivit barei de fier beton.

Mai mult, asigura-te ca ai accesoriile si distantierele pentru fier beton necesare in realizarea armaturilor si montarea acestora in cofraje. Consolideaza structurile de rezistenta atat pentru constructiile industriale, cat si pentru cele civile cu armaturi din otel beton si asigura o durabilitate si o stabilitate crescuta. 

Pentru a pune in practica planurile tale de constructii, reparatii sau amenajari, consulta libraria DIY de la MatHaus. Invata cum sa realizezi singur proiectele si ce materiale sunt potrivite pentru nevoile tale.

Te-ar putea interesa și:

Ipsosul este un material de constructii natural si nepoluant, obtinut prin arderea pietrei de gips la temperaturi de pana la 3000°C. Se aplica atat pe zidarii traditionale (piatra), cat si pe suprafete constructive moderne (betonul). Daca ipsosul aplicat pe zidarii traditionale se poate aplica fara probleme direct pe suprafata de lucru, cel din a doua categorie functioneaza alaturi de un strat intermediar, pentru o mai buna aderenta.
Daca esti in cautarea unui material de constructie economic, durabil si usor de pus in opera, inseamna ca cercetezi optiunea devenita tot mai populara si anume OSB-ul, despre care iti doresti sa afli cele mai importante informatii. OSB este acronimul de la Oriented Stand Board, adica o placa din aschii de lemn orientate. Mai multe straturi de aschii, de diferite marimi si forme, sunt lipite cu rasini sintetice si presate la cald pentru a forma o placa OSB. Pentru obtinerea unei foarte bune rezistente, aschiile sunt dispuse intretaiat, aspect care diferentiaza OSB-ul de celelalte placi derivate din lemn, cum este PAL-ul, MDF-ul ori placajul. Daca de multe ori ai auzit de OSB si utilizarea lui in proiecte variate, daca te intrebi ce avantaje iti aduce folosirea acestui material, este momentul sa cunosti toate informatiile.
Un tavan casetat este un tavan fals, mai precis un plafon secundar suspendat de cel principal. Stim foarte bine ca renovarea tavanului joaca un rol esential in orice proces de amenajare. Solutiile pot fi diverse, de la acoperirea cu lavabila si pana la tavanul din gips-carton, din polistiren sau tavanul casetat. In cazul in care ai optat pentru acesta din urma, inseamna ca ai aflat deja ca instalarea lui poate reprezenta urmatorul tau proiect DIY. Astfel, daca iti doresti un elegant aspect estetic al incaperii cu ajutorul tavanului casetat si vrei sa duci la indeplinire procesul de montare, tine cont de pasii pe care ii vei avea de urmat.
In termeni tehnici, sistemul structural compus din pereti de zidarie, combinati cu centuri si stalpisori din beton armat, poarta denumirea de ZIDARIE CONFINATA. Zidaria prevazuta cu elemente pentru confinare contribuie in mod semnificativ la rezistenta peretilor unei cladiri, consolidandu-le structura atat pe verticala (stalpisorii), cat si pe orizontala (centuri). Principalele caracteristici ale stalpisorilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura legatura peretilor cu fundatiile; Consolideaza colturile si intersectiile peretilor; Suplinesc zidaria, in cazul golurilor mai mari de 2mp. Principalele caracteristici ale centurilor in cadrul unei zidarii portante confinate: Asigura un comportament unitar al peretilor din structura constructiei; Preiau si transmit fortele seismice catre peretii constructiei respective.