Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Amenajarea holului in functie de forma, marime, stil

Actualizat: 27.10.2022 / Publicat: 31.01.2019 / Timp lectură: 8 min

In cautarea dupa bucatarii, bai si dormitoare, avem tendinta sa ignoram una dintre cele mai importante incaperi ale apartamentului sau casei: holul de la intrare. Da, ne-am gandit si la el. Sa tina pantofi, jachete, sa ai spatii pentru depozitare si oglinzi. Aici are loc primul contact cu locuinta, insa neglijarea amenajarii si a personalizarii acestui spatiu sunt destul de comune.

Cuprins

Amenajarea unui hol in functie de pozitionare

Holul este primul spatiu pe care il vezi cand patrunzi in casa si, totodata, incaperea unde iti intampini musafirii. De aceea, amenajarea holului si transformarea lui intr-un decor de poveste nu este optionala pentru nicio locuinta, indiferent daca vorbim despre holuri mici sau despre cele spatioase ale caselor mari. Iata cateva idei in functie de pozitionare.

Holurile mici de la intrare

holurile mici de la intrare

Principalul rol al unui hol de la intrare este unul functional. Chiar daca spatiul pe care il ai la dispozitie este restrans, trebuie sa gasesti o solutie pentru depozitarea hainelor si incaltamintei. Ai nevoie cel putin de un cuier de perete si un pantofar ingust. 

Mai mult, aceasta incapere este primul contact al musafirilor cu locuinta ta si trebuie sa fie primitoare. Pentru amenajarea holului de la intrare, adauga cateva elemente decorative care sa se potriveasca stilului general al casei. In acelasi timp, o oglinda este indispensabila in acest spatiu. 

Holuri mici de interior

Un hol care face legatura intre diferite camere sau zone ale locuintei poate fi amenajat intr-o maniera minimalista, mai ales daca are dimensiuni reduse. Cateva tablouri si un ghiveci pot da personalitate acestui spatiu. Daca holul este mai spatios, amenajeaza o biblioteca sau adauga mobilier pentru depozitare! 

Iti recomandam si: Amenajarea spatiilor mici: Idei si trucuri de care sa tii cont

Hol mic de living open space

Hol mic de living open space​​​​​​​
Daca holul nu este delimitat de living, rolul acestuia este de a face o tranzitie cat mai usoara intre exterior si amenajarea interioara. Respecta designul si paleta cromatica ale intregului spatiu! Eventual, poti pune o oglinda de perete, un cuier si un pantofar practic. 

Amenajarea unui hol in functie de tipul locuintei

Indiferent de tipul locuintei, te poti confrunta cu lipsa luminii naturale. Un hol luminos poate fi amenajat oricum, insa, daca ai un hol cu luminozitate scazuta, trebuie sa te folosesti de urmatoarele trucuri pentru a-l face sa para mai spatios si mai primitor:

  • Foloseste pentru pereti culori deschise si pastelate! Acestea nu vor da doar impresia unui loc mai radios, ci vor crea si senzatia unui spatiu mai amplu.
  • Cumpara cateva corpuri de iluminat special concepute pentru un hol intunecos si amplaseaza-le pe mai multe nivele de inaltime! Acestea vor lumina placut incaperea.
  • Unul dintre cele mai comune trucuri pentru un hol intunecos este amplasarea oglinzilor astfel incat sa reflecte lumina corpurilor de iluminat.
  • Opteaza pentru becuri cu lumina calda pentru a crea un spatiu primitor! citeste in acest articol care este diferenta dintre lumina calda si cea rece si cum faci alegerea corecta pentru fiecare spatiu din casa!
  • Limiteaza-te la putine corpuri de mobilier si alege-le intr-o culoare deschisa sau in doua nuante usor contrastante!

Hol mic de apartament

Intr-un apartament pot fi mai multe spatii pentru depozitare, astfel incat holul nu necesita incarcat cu multe piese de mobilier. In special in cazul unei incaperi mici, pastreaza o paleta cromatica simpla, in ton cu restul amenajarii, insa nu uita de accentele de culoare.

Hol mic de garsoniera

Hol mic de garsoniera​​​​​​​
Fiecare spatiu dintr-o garsoniera trebuie organizat cu multa atentie, pentru a beneficia de cat mai mult loc pentru depozitare, insa fara a aglomera spatiul. Opteaza pentru mobilier cu suprafete plane si linii drepte, care nu incarca vizual amenajarea! 

Hol mic la casa

Pentru amenajarea unui hol la casa, poti tine cont in aceeasi masura si de caracterul practic, si de estetica. In functie de dimensiunile locuintei si de elementele designului interior ales, holul poate fi simplu, cu elemente rustice sau minimaliste, sau creativ, cu un cuier amplu si zone inedite pentru depozitarea incaltamintei.

Amenajarea unui hol in functie de forma

Nu putem vorbi la modul general despre amenajarea holului de la intrarea in casa, tocmai pentru ca fiecare spatiu are specificul propriu. Iata cateva clasificari ale holurilor in functie de forma si dimensiuni si recomandarile potrivite fiecarui tip de astfel de incapere!

Hol mic patrat

Hol mic patrat
In functie de dimensiunile acestuia, holul patrat se poate amenaja fie minimalist, cu obiectele strict necesare - un cuier, un pantofar, fie in mod similar holurilor lungi si late:

  • Foloseste oglinzi pentru a crea iluzia unui spatiu mai mare, in cazul in care holul tau patrat este mic!
  • Amplaseaza obiectele de mobilier si pe cele decorative de o parte si de alta, lasand un culoar de trecere in mijloc sau aseaza-le in centrul incaperii si lasa suficient spatiu in jurul lor pentru a te putea deplasa spre celelalte camere!

Holuri lungi si inguste

Holuri lungi si inguste
Holurile lungi si inguste sunt probabil cel mai dificil de amenajat, din cauza limitarii spatiului pe care il ai la dispozitie. In ceea ce priveste lungimea, nu poti face mari amenajari, deoarece vei avea nevoie de pasaj pentru trecere:

  • Daca latimea nu este foarte mica, poti amenaja un dressing ingust cu pantofar pe una dintre laturi. In cazul in care spatiul nu iti permite, limiteaza-te la cateva piese de mobilier pentru un hol ingust, precum un cuier vertical lipit de perete si rafturi oblice, inguste pentru pantofi!
  • Aplica oglinzi mari pe usile dressingului sau pe pereti, pentru a crea senzatia de spatiu mai amplu si foloseste mai multe corpuri de iluminat pentru a pune in valoare volumul camerei!

Holuri lungi si spatioase

Holuri lungi si spatioase​​​​​​​
Daca dispui de un spatiu amplu la intrarea in casa, foloseste-l la potentialul maxim si opteaza pentru obiecte de mobilier direct proportionale cu dimensiunile incaperii. Iata cateva idei de amenajare a unui hol mare!
●    Un dressing incapator si inalt pana in tavan te poate scuti de amenajarea altor locuri pentru depozitarea imbracamintei si incaltamintei;
●    Foloseste spatiul ramas pentru amenajarea unui colt confortabil de asteptare pentru musafiri sau a unuia unde te poti aseza pentru a te odihni atunci cand ajungi acasa. O masuta cu doua scaune sau fotolii ori o canapea sau o banca ar fi suficiente pentru a te simti bine.

In cazul in care locuinta are un hol mare de trecere, acesta nu trebuie sa ramana doar un pasaj dintr-o camera in alta. Poate fi amenajat astfel incat sa reflecte personalitatea ta si stilul casei:

  • Holurile mari din casa sau apartament sunt, de obicei, suficient de late incat sa permita amplasarea unui dulap ingust pe toata lungimea sau a unei biblioteci.
  • Poti personaliza spatiul cu obiecte decorative minimaliste, care sa nu sufoce incaperea; amplaseaza mai multe corpuri de iluminat pentru a conferi volum acestui hol si pentru a crea jocuri de lumini si umbre. 

In functie de stilul de amenajare

Fiind prima incapere prin care patrunzi in locuinta, holul creeaza asteptari privind designul celorlalte spatii. Stilul de amenajare a holului unui apartament sau al unei case este ca un demo pentru decorul celorlalte camere.

Precum in cazul celorlalte incaperi, amenajarea holului poate fi realizata in diferite stiluri care sa se potriveasca perfect cu restul casei. Cu putina imaginatie si cu ajutorul unei echipe profesionale de specialisti, vei reusi sa transformi acest spatiu in ceva care sa vorbeasca despre tine si despre stilul tau de viata.

Hol mic in stil modern

Hol mic in stil modern 
Foloseste mobilier si elemente moderne de design pentru a crea un spatiu contemporan si simplu. Nuantele de gri sunt nelipsite din designul modern, dar le poti accentua cu tonuri vesele de ocru, turcoaz sau caramiziu pentru a crea impresia de familiaritate si caldura.

Stilul vintage de amenajare al unui hol mic

Stilul vintage de amenajare al unui hol mic
Mobilierul vintage pentru hol poate varia intre nuante placute de alb si ivoriu, pasteluri sau lemn natur. Asigura-te ca designul este unul in concordanta cu acest stil, mai bogat in elemente decorative decat stilul modern!

Foloseste corpuri de iluminat si decoratiuni din aceeasi categorie; manerele pentru usi, sertare si dulapuri, precum si agatatorii pentru cuier vor respecta stilul si il vor pune in evidenta.

Hol mic minimalist

Hol mic minimalist
Stilul minimalist este caracterizat prin simplitate si functionalitate, insa nu lipsesc elementele decorative. Holurile mici vor avea un aspect aerisit si nu vor obosi privirea. Poti folosi aceleasi trucuri pentru a crea impresia unui spatiu amplu: amplaseaza oglinzi si diferite corpuri de iluminat. 

Citeste si: Interioare de case simple: Cum le amenajezi?

Holuri mici in stil clasic

Holuri mici in stil clasic
Holurile clasice, cu decor impresionant se potrivesc in orice locuinta, indiferent ca este vorba despre amenajarea unui hol intr-un apartament de bloc sau la casa. Naturaletea formelor si a culorilor si piesele de mobilier usor de integrat fac din acest stil unul usor de abordat in orice imprejurare.

Daca este vorba de un spatiu deschis, poti folosi un singur material pentru placarea pardoselilor, astfel holul si incaperea urmatoare vor avea un aspect unitar, omogen. Asorteaza si piesele de mobilier decorului general si foloseste vopsele lavabile de interio in culori deschise pentru a crea iluzia unui spatiu mai mare si mai aerisit.

Stilul rustic

Un hol amenajat in stil rustic va pune accentul pe materiale naturale: lemn, piatra, sticla, tesaturi etc. Culorile sunt calde si creeaza o stare de armonie. Poti adauga diferite elemente creative, precum cutii de lemn in loc de pantofar sau un cuier din crengi.

Piese de mobilier recomandate pentru holuri

Piese de mobilier recomandate pentru holuri

Mobilierul pentru un hol trebuie ales, inainte de toate, in functie de configuratia spatiului disponibil. Mobilierul pentru un hol de apartament va avea, asadar, dimensiuni mai reduse decat cel al unei intrari intr-o casa spatioasa.

Dressing

Daca spatiul si forma holului iti permit, poti amenaja un dressing incapator pe holul de la intrare. Foloseste-l pentru depozitarea gecilor, a paltoanelor si a jachetelor si transforma partea inferioara intr-un veritabil pantofar! Usile pot fi acoperite cu oglinzi, astfel iti vei putea analiza intotdeauna tinuta chiar inainte sa pleci de acasa. Opteaza pentru usile glisante, arata mai elegant si riscurile sa lovesti ceva cand le deschizi sunt inexistente!

Fotolii

Destinate strict holurilor de dimensiuni foarte mari, fotoliile si canapelele pentru incaperea de la intrare sunt un adevarat lux. Acestea ofera confort cand te intorci obosit de la serviciu, dar sunt perfecte si pentru a te aseza atunci cand te incalti sau descalti. Musafirii le vor aprecia din aceleasi motive. In plus, te poti folosi de aceste piese de mobilier pentru a colora viu incaperea si pentru a-i conferi un aer elegant si stilat.

Pantofar

Pantofarul este o piesa de mobilier potrivita si pentru holuri mici, tocmai pentru ca poate fi gasit sau construit astfel incat sa ocupe un spatiu redus. Este util pentru depozitarea incaltarilor pe care le purtam zilnic, dar un design inspirat il poate transforma intr-o adevarata piesa de rezistenta pentru hol.

Cuier

cuier oe hol​​​​​​​
Cuierul este un element nelipsit din holurile de intrare. Indiferent daca alegi unul fixat pe perete sau unul vertical, mobil. Ambele variante sunt potrivite ca mobilier pentru un hol ingust sau mic, iar optiunile tale privind designul si materialele sunt nenumarate.

Comoda cu sertare

O comoda cu sertare poate fi mai mult decat utila intr-un hol de intrare. Aceasta poate inlocui partial dressingul ca functionalitate si poate fi considerata o piesa de mobilier potrivita pentru holuri mici. O poti folosi pentru depozitarea posetelor, a esarfelor si a altor accesorii, iar blatul superior poate capata rolul unei polite pentru amplasarea obiectelor decorative.

Polite sau rafturi

Poti folosi politele sau rafturile pentru amplasarea unor obiecte decorative sau pentru a le transforma intr-o biblioteca sau loc pentru depozitarea diverselor lucruri utile, pe care vrei sa le ai la indemana la intrarea in locuinta.

Speram ca sfaturile din acest ghid iti sunt de ajutor pentru un hol frumos, amenajat in functie de nevoile tale. In magazin online MatHaus.ro gasesti toate sculele si materialele necesare pentru orice lucrare de amenajare, constructie sau reparatie.

Iti trimitem comanda la orice adresa din Romania si livram prin flota proprie de camioane prevazute cu brat special pentru descarcare, ori prin companiile partenere de curierat.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde​​​​​​

Te-ar putea interesa și:

Galeria perdelei are atat rolul functional, cat si unul estetic, de decor al ferestrelor (de multe ori in deplina concordanta cu elementele intregii camere). Asadar, daca ai ales o galerie decorativa cu bara din lemn, metal sau plastic in locul celei cu sina, iata ce trebuie sa stii despre montarea acesteia!
Achizitia mobilierului este catalogata de multe ori ca procesul mult asteptat, partea usoara a lucrurilor dupa o renovare indelungata si obositoare. Stim ce preferinte avem, ce culori ne plac, vizualizam deja obiectele in camera, insa alegerea mobilierului ar trebui sa se bazeze pe un lucru in plus - calitatea. Investitia in mobilier este una semnificativa si cu siguranta iti doresti sa achizitionezi produse de calitate, de lunga durata, care sa iti ofere confort si o stare de bine. Urmeaza sfaturile de mai jos pentru a alege inteligent mobilierul.
Lumina potrivita este importanta pentru crearea unei atmosfere confortabile, care sa te relaxeze cand vrei sa te odihnesti, sa te energizeze cand petreci timp cu cei dragi si sa-ti stimuleze productivitatea cand lucrezi. De aceea, becurile trebuie alese cu mare grija pentru fiecare incapere. In acest articol, iti explicam cum sa imbini temperaturile de culoare in fiecare camera a casei.
O provocare des intalnita atunci cand achizitionezi un apartament, este aceea de a-l face sa se simta cat mai mare si mai spatios. Vrei ca fiecare camera sa iti ofere loc pentru a te simti cat mai confortabil. Daca stii ca apartamentul pe care l-ai achizitionat este unul mic, tine cont ca trucurile de design sunt numeroase si te ajuta sa transformi spatiul, astfel incat sa nu resimti numarul mic de metri patrati. In acest articol iti oferim sfaturi utile pe care sa le pui in aplicare pentru amenajarea unui apartament mic de bloc.