Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate

Vânzări

0374 012 345

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00, Sâmbătă 08:00 - 14:00.

Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Culori pentru mobila de bucatarie: cum le alegi? 

Actualizat: 12.09.2024 / Publicat: 29.09.2021 / Timp lectură: 6 min
/medias/sys_master/root/h9b/h70/h00/9338528464926/Ce-culori-alegi-pentru-mobila-de-bucatarie-in-functie-de-stilul-de-amenajare.jpg
Un aspect important de care trebuie sa tii cont atunci cand amenajezi bucataria este stilul de design interior al incaperii. Iti explicam acest ghid care sunt criteriile generale pentru combinarea nuantelor in bucatarie, cum alegi culorile mobilierului in functie de stilul camerei, cum combini tonurile mobilei cu cele ale pardoselii si cum adaugi o nota deosebita cu ajutorul accesoriilor.

Cuprins

Culoare mobila de bucatarie: criterii generale pentru combinarea nuantelor

Atunci cand alegi nuantele, tine cont de dimensiunea si iluminarea spatiului. De asemenea, combinatiile intre culorile mobilierului de bucatarie si cele ale peretilor, podelelor si accesoriilor trebuie sa fie armonioase. Nu in ultimul rand, tendintele moderne favorizeaza contrastele echilibrate, cum ar fi un mix intre culori neutre si accente vibrante, care aduc un plus de personalitate si stil bucatariei.

Alegerea culorii peretilor

De regula, in bucatarii este recomandata vopsirea peretilor in nuante deschise, creandu-se, astfel, impresia unui spatiu mai mare. Albul, tonurile de roz sau bejul sunt cateva exemple de culori potrivite. In cazul in care ai un spatiu generos,poti opta pentru varuirea unuia dintre pereti intr-o nuanta vibranta, precum portocaliu aprins sau verde crud.

Selectarea nuantei mobilierului

Mobilierul de bucatarie in nuante deschise este recomandat in special in incaperiile de mici dimensiuni, facandu-le sa para mai luminoase si spatioase. Totusi, o astfel de paleta cromatica este potrivita si in bucatariile cu dimensiuni generoase. Mobila de culoare alba, crem, bej, ori in tonuri pastelate se numara printre cele mai populare optiuni.

Mobilierul in nuante inchise este recomandat in bucatariile spatioase, culorile folosite cel mai des fiind negru, albastru inchis, mov inchis si verde inchis. Piesele de mobiler maro sunt, de asemenea, alegeri clasice pentru bucatarie si pot fi folosite chiar si in incaperile mici. Maroul, in functie de stilul corpurilor alese, poate da o nota eleganta sau rustica incaperii si este usor de asortat cu electrocasnicele si decoratiunile din bucatarie.

Mobilierul de bucatarie in nuante puternice precum galben, turcoaz, verde deschis, rosu si albastru deschis este potrivit atunci cand se doreste scoaterea in evidenta a acestei incaperi si crearea unui spatiu ce inspira energie. 

Alegerea culorii decoratiunilor

Perdelele, ghivecele, dar si feroneria trebuie sa fie in nuante potrivite cu peretii si mobilierul din bucatarie. Fie ca optezi pentru tonuri similare, fie contrastante, este important ca aceste elemente sa contribuie la crearea unui aspect unitar. De exemplu, alege perdele intr-o nuanta vibranta, cum ar fi galbenul sau verdele si un mobilier in tonuri neutre.

Alegerea feroneriei, fie ca este din inox, fie din bronz, fie negru mat sau cupru, va accentua un stil modern, industrial sau rustic, contribuind la estetica generala a incaperii. Astfel, decoratiunile devin nu doar elemente functionale, ci si piese cheie in designul integrat al bucatariei.

Aici gasesti perdele si draperii.

Alegerea culorilor pentru mobila de bucatarie in functie de stilul de amenajare

Iti prezentam in randurile urmatoare cele mai populare tipuri de amenajari, dar si ce optiuni cromatice poti selecta. Nu uita ca, indiferent de tendinte, este mai important sa te simti confortabil in propria casa. Ca atare, nu neglija acest aspect si personalizeaza bucataria asa cum iti doresti.

Culori pentru bucataria rustica

culori bucatarie rustica

Pentru bucatariile amenajate in stil rustic sunt recomandate nuantele calde, inspirate din natura, precum maro sau crem.  Piesele de mobilier, politele si etajerele din lemn sunt, asadar, cele mai potrivite. Blatul de bucatarie poate fi intr-un ton apropiat sau contrastant mobilierului, important fiind sa apartina aceleiasi palete cromatice. Pentru pardoseala, poate fi folosit parchetul sau gresia cu aspect de parchet, care va completa aspectul rustic al incaperii.

Paletar de culori pentru mobila de bucatarie moderna
culori bucatarie moderna

In bucatariile moderne sunt recomandate nuantele puternice, dar si cele deschise, pastelate, ori tonurile inchise. Albul, negrul si nuantele de mahon se numara printre cele mai populare optiuni. Dulapurile cu linii drepte sunt un exemplu de piese potrivite acestui stil de amenajare, iar spoturile luminoase sunt elemente ce se integreaza placut intr-o astfel de bucatarie. Atat mobila, cat si electrocasnicele si rafturile pot fi lucioase. Aspectul general trebuie sa fie unul unitar si organizat. 

Descopera pe site-ul nostru variante de corpuri de bucatarie modulara!

Culori pentru bucataria vintage

In bucataria vintage se potrivesc nuantele deschise, tonurile pastelate si calde, dar si unele culori cu subtonuri reci. Crem, bej, galben, caramiziu, maro si alb sunt doar cateva exemple de variante recomandate. Mobilierul cu detalii sculptate sau cu margini rotunjite, finisat in tonuri pastelate precum crem, menta, roz pal sau albastru deschis, este o alegere clasica pentru acest stil.

Electrocasnicele in nuante pastel sau plitele cu butoane mari, aduc un aer nostalgic si se potrivesc perfect cu estetica generala. De asemenea, poti opta pentru rafturi deschise din lemn sau dulapuri care sa expuna vesela de portelan sau pahare decorative.

In ceea ce priveste accesoriile, fetele de masa cu imprimeuri florale sau dantelate, perdelele din materiale naturale, precum inul sau bumbacul, dar si ghivecele de flori sau plante aromatice sunt detalii pe care le poti lua in calcul. Pentru pardoseala, placile ceramice cu modele geometrice sunt potrivite. 

Ce nuante sa alegi pentru bucataria in stil scandinav​​​​​​​
culori bucatarie in stil scandinav

Spatiul ordonat, non culorile si nuantele inspirate din natura se numara printre caracteristicile definitorii ale stilului scandinav. Astfel, tonurile de negru, alb, maro si gri sunt optiunile recomandate pentru o bucatarie amenajata in acest stil. Culoarea dominanta in acest stil este albul, care reflecta lumina si da senzatia unui spatiu mai mare, fiind ideala pentru pereti, dulapuri si blaturi. Albul poate fi combinat cu nuante de gri deschis sau pasteluri subtile, cum ar fi bej, crem sau albastru pal.

Lemnul natural, in tonuri deschise de stejar, pin sau mesteacan, este un element intalnit in stilul scandinav si poate fi folosit pentru blaturi, rafturi sau pardoseala. Pentru accente, poti integra detalii negre, cum ar fi manerele dulapurilor, lampi. Intr-o bucatarie scandinava, culorile trebuie sa reflecte simplitate, naturalete si functionalitate, creand un spatiu primitor si bine organizat.

Acceseaza ofertele noastre pentru blaturi de bucatarie!

Culori pentru bucataria in stilul clasic

In bucatariile clasice, nuantele de bej, crem, precum si non culorile vor fi predominante. Se pot folosi si piese in tonuri inchise de verde sau albastru. Mobilierul din lemn, cu linii rotunjite este cel mai potrivit pentru acest stil de amenajare. Culorile pentru o bucatarie in stil clasic trebuie sa exprime eleganta, rafinament si echilibru. Nuantele predominante creeaza o baza subtila si armonioasa, generand un un aer luminos si sofisticat. Non-culorile precum alb si negru sunt frecvent utilizate pentru a sublinia un contrast elegant, adesea regasit in detalii precum feroneria, blaturile sau accesoriile decorative.

Pe langa acestea, bucatariile clasice pot beneficia si de accente de culoare mai inchise, cum ar fi tonuri de verde inchis, albastru marin sau chiar maro - nuantele putand fi alese pentru insule de bucatarie, dulapuri inferioare sau chiar accente pe pereti.    

Mobilierul din lemn masiv, fie el vopsit in nuante de alb sau crem, fie pastrat in culori naturale, mentine autenticitatea stilului clasic. Pentru un plus de eleganta, se pot adauga elemente metalice din alama, bronz sau crom, care ofera un contrast subtil si sporesc aspectul rafinat al incaperii. 

Combinarea culorilor mobilei cu pardoseala din bucatarie

Daca atat piesele de mobilier, cat si pardoseala sunt maro, nuantele respectivelor elemente trebuie sa fie diferite. Pentru a scoate in evidenta mobila din bucatarie, este bine ca aceasta sa fie cu un ton mai deschisa decat parchetul. In bucatariile amenajate cu placi de gresie, faianta sau piatra naturala, mobilierul cu finisaj semilucios va iesi in evidenta. Este de preferat ca nuantele mobilei sa fie apropiate celor ale pardoselii, iar daca placile au modele incarcate, mobila din bucatarie ar trebui sa fie in culori simple, poate chiar monocrome. Daca, in schimb, pardoseala este simpla, se poate opta pentru mobila cu modele mai deosebite.

Adauga un plus de culoare prin accesorii

Pentru un aspect deosebit, poti alege baterii colorate. Pe langa variantele clasice de argintiu, negru si auriu, gasesti si modele de rosii, galbene, albastre, verzi sau turcoaz. Chiuvetele sunt realizate, de regula, din inox, piatra naturala (granit, travertin sau marmura), ori din granit compozit. Alege o chiuveta intr-o nuanta ce se potriveste cu piesele de mobilier din bucatarie si, implicit, cu stilul de amenajare! De exemplu, intr-o bucatarie vintage se potriveste o chiuveta aurie sau din marmura, pe cand intr-una moderna sau scandinava este recomandat un model simplu alb, negru sau din inox. 

Ne dorim sa iti fim de ajutor acum si pe viitor. Pe blogul nostru gasesti sfaturi, idei si solutii pentru lucrari de constructie, renovare sau reparare, iar in magazinul online iti oferim o gama variata de materiale, scule, unelte, piese de mobilier si accesorii.

Cu MatHaus poti construi o casa de la fundatie pana la acoperis doar cu produse comandate online, fara sa mai pierzi timpul prin magazinele fizice. Iti livram comanda la orice adresa din Romania, fie cu flota proprie, fie prin intermediul curierilor parteneri.

mobila de bucatarie cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Blatul de bucatarie are un important rol estetic, dar si practic, iar decizia de achizitie poate fi usor dificila, cand ai o gama larga de modele din care poti alege. Materialele folosite pentru blatul de bucatarie sunt dintre cele mai diverse, unele te pot chiar surprinde. Fiecare tip de material are avantajele si dezavantajele sale, iar pentru a obtine in bucatarie designul dorit si a te bucura de o intretinere rapida si usoara, va trebui sa acorzi atentie acestui element decorativ si functional - blatul de bucatarie. Iti prezentam in continuare principalele materiale utilizate pentru blatul de bucatarie cu avantaje si dezavantaje, astfel incat sa poti lua o decizie potrivita cerintelor tale.
Stiai ca aproape 60% din timpul petrecut in bucatarie este la chiuveta (n.r. blanco-germany.com), fiind de altfel una dintre cele mai utilizate zone din intreaga casa? Pregatirea produselor alimentare, spalarea, curatarea, taierea acestora sunt actiuni zilnice care pot fi facute in mod eficient si rapid atunci cand ai chiuveta potrivita. Utilizarea inteligenta a spatiului, designul ergonomic, usurinta de curatare sunt aspecte pe care ti le doresti cu siguranta de la chiuveta de bucatarie. Alegerea acesteia devine astfel o misiune importanta si este necesar sa se potriveasca cu nevoile si stilul tau de viata pentru a te bucura de o bucatarie cu adevarat functionala. Pentru ca procesul de achizitie sa ti se para unul usor, afla criteriile de baza pentru alegerea chiuvetei potrivite, din randurile de mai jos.
Cantul este o fasie subtire de material, realizata din plastic sau hartie speciala, ce se aplica pe marginile mobilierului din PAL. Cantul asigura 3 beneficii importante: Joaca un rol important in perceperea unei piese de mobilier ca tot unitar; Protejeaza piesele de mobilier impotriva infiltratiilor de apa; Garanteaza un aspect ingrijit al pieselor de mobilier. Alegerea unui cant de calitate contribuie semnificativ la cresterea duratei de viata pentru cele 3 atribute de mai sus.
Vara este anotimpul in care preferam sa desfasuram cat mai multe activitati in aer liber. De aceea, persoanele care locuiesc la casa si au o curte suficient de spatioasa, opteaza adesea pentru construirea unei bucatarii de vara. Gratarele cu prietenii sau o pizza gustoasa in cuptorul cu lemne nu mai trebuie sa fie o corvoada. Daca o sa construiesti o bucatarie de vara si o utilezi corespunzator, nu va mai fi nevoie sa te deplasezi sa speli legumele, sa iei ustensilele necesare sau ca sa te speli pe maini. Indiferent de stilul de amenajare ales si de tipul constructiei, o astfel de anexa iti poate usura munca si va transforma gatitul intr-o activitate mai placuta in timpul verii. Afla cum sa construiesti bucataria de vara si de ce trebuie sa tii cont ca s-o amenajezi in functie de nevoile tale: