Setări personalizate
Respinge toate
Acceptă toate
Light Bars Light Times
Regular Phone Icon

Vânzări

0374 012 345

Regular Phone Icon 25 SECUNDE
Timpul mediu de preluare

Consilierii de vânzări online vă stau la dispoziție telefonic Luni - Vineri 08:00 - 18:00 și Sâmbăta 09:00 - 14:00.

Regular Map Marker alt
Light Chevron Down
Icon

Găsește repede ce ai nevoie

Ce culori alegi pentru mobila de bucatarie in functie de stilul de amenajare?

Actualizat: 04.10.2021 / Publicat: 29.09.2021 / Timp lectură: 4 min
Un aspect important de care trebuie sa tii cont atunci cand amenajezi bucataria este stilul de design interior al incaperii. Iti explicam acest ghid care sunt criteriile generale pentru combinarea nuantelor in bucatarie, cum alegi culorile mobilierului in functie de stilul camerei, cum combini tonurile mobilei cu cele ale pardoselii si cum adaugi o nota deosebita cu ajutorul accesoriilor.

Cuprins

Criterii generale pentru combinarea culorilor in bucatarie

Alegerea culorii peretilor

De regula, in bucatarii este recomandata vopsirea peretilor in nuante deschise, creandu-se, astfel, impresia unui spatiu mai mare. Albul, tonurile de roz sau bejul sunt cateva exemple de culori potrivite pentru peretii din bucatarie. In cazul in care incaperea este spatioasa, poti opta pentru varuirea unuia dintre pereti intr-o nuanta vibranta, precum oranj aprins sau verde crud.

Alegerea culorii mobilierului

●   Mobilierul de bucatarie in nuante deschise este recomandat in special in incaperiile de mici dimensiuni, facandu-le sa para mai luminoase si mai spatioase. Totusi, o astfel de paleta cromatica este potrivita si in bucatariile cu dimensiuni generoase. Mobila de culoare alba, crem, bej, ori in tonuri pastelate se numara printre cele mai populare optiuni.
●    Mobilierul in nuante inchise este recomandat in bucatariile spatioase, culorile folosite cel mai des fiind negru, albastru inchis, mov inchis si verde inchis. Piesele de mobiler maro sunt, de asemenea, alegeri clasice pentru bucatarie si pot fi folosite chiar si in incaperile mici. Maroul, in functie de stilul corpurilor alese, poate da o nota eleganta sau rustica incaperii si este usor de asortat cu electrocasnicele si decoratiunile din bucatarie.
●    Mobilierul de bucatarie in nuante puternice precum galben, turcoaz, verde deschis, rosu si albastru deschis este potrivit atunci cand se doreste scoaterea in evidenta a acestei incaperi si crearea unui spatiu ce inspira energie. 

Alegerea culorii decoratiunilor

Perdelele, ghivecele, dar si feroneria trebuie sa fie in nuante potrivite cu peretii si mobilierul din bucatarie. Fie ca optezi pentru tonuri similare sau contrastante, este important ca aceste elemente sa contribuie la crearea unui aspect unitar.

Alegerea culorilor pentru mobila de bucatarie in functie de stilul de amenajare

Culori pentru bucataria rustica
culori bucatarie rustica

Pentru bucatariile amenajate in stil rustic sunt recomandate nuantele calde, inspirate din natura, precum cremul sau maroul. Piesele de mobilier, politele si etajerele din lemn sunt, asadar, cele mai potrivite. Blatul de bucatarie poate fi intr-un ton apropiat sau contrastant mobilierului, important fiind sa apartina aceleiasi palete cromatice. Pentru pardoseala, poate fi folosit parchetul sau gresia cu aspect de parchet, care va completa aspectul rustic al incaperii.

Culori pentru bucataria moderna
culori bucatarie moderna​​​​​​​

In bucatariile moderne sunt recomandate nuantele puternice, dar si cele deschise, pastelate, ori tonurile inchise. Albul, negrul si nuantele de mahon se numara printre cele mai populare optiuni.

Dulapurile cu linii drepte sunt un exemplu de piese potrivite acestui stil de amenajare, iar spoturile luminoase sunt elemente ce se integreaza placut intr-o astfel de bucatarie. Atat mobila, cat si electrocasnicele si rafturile pot fi lucioase. Aspectul general trebuie sa fie unul unitar si organizat. 

Culori pentru bucataria vintage

In bucataria vintage se potrivesc nuantele deschise, tonurile pastelate si calde, dar si unele culori cu subtonuri reci. Cremul, bejul, galbenul, caramiziul, maroul si albul sunt doar cateva exemple de variante recomandate.

Culori pentru bucataria in stil scandinav​​​​​​​
culori bucatarie in stil scandinav

Spatiul ordonat, non culorile si nuantele inspirate din natura se numara printre caracteristicile definitorii ale stilului scandinav. Astfel, tonurile de negru, alb, maro si gri sunt optiunile recomandate pentru o bucatarie amenajata in acest stil.

Culori pentru bucataria in stilul clasic

In bucatariile clasice, nuantele de bej, crem, precum si non culorile vor fi predominante. Se pot folosi si piese in tonuri inchise de verde sau albastru. Mobilierul din lemn, cu linii rotunjite este cel mai potrivit pentru acest stil de amenajare.

Combinarea culorilor mobilei cu pardoseala din bucatarie

Parchet

Daca si piesele de mobilier, si pardoseala sunt maro, nuantele acestor elemente trebuie sa fie diferite. Pentru a scoate in evidenta mobila din bucatarie, este bine ca aceasta sa fie cu un ton mai deschisa decat parchetul.

Gresie, faianta, piatra naturala

In bucatariile amenajate cu placi de gresie, faianta sau piatra naturala, mobilierul cu finisaj semilucios va iesi in evidenta. Este de preferat ca nuantele mobilei sa fie apropiate celor ale pardoselii, iar daca placile au modele incarcate, mobila din bucatarie ar trebui sa fie in culori simple, poate chiar monocrome. Daca, in schimb, pardoseala este simpla, se poate opta pentru mobila cu modele mai deosebite

Adauga un plus de culoare prin accesoriile de bucatarie

Baterii de bucatarie

Pentru un aspect deosebit, poti alege baterii pentru bucatarie colorate. Pe langa variantele clasice de argintiu, negru si auriu, gasesti si modele de baterii rosii, galbene, albastre, verzi sau turcoaz. 

Chiuveta de bucatarie

Chiuvetele de bucatarie sunt realizate, de regula, din inox, piatra naturala (granit, travertin sau marmura), ori din granit compozit. Alege o chiuveta intr-o nuanta ce se potriveste cu piesele de mobilier din bucatarie si, implicit, cu stilul de amenajare. 

De exemplu, intr-o bucatarie vintage se potriveste o chiuveta aurie sau din marmura, pe cand intr-una moderna sau scandinava este recomandat un model simplu alb, negru sau din inox. Citeste in acest articol care sunt criteriile de baza pentru alegerea chiuvetei potrivite. 

Ne dorim sa iti fim de ajutor acum si pe viitor. Pe blogul nostru gasesti sfaturi, idei si solutii pentru lucrari de constructie, renovare sau reparare, iar in magazinul online iti oferim o gama variata de materiale, scule, unelte, piese de mobilier si accesorii.

Cu MatHaus poti construi o casa de la fundatie pana la acoperis doar cu produse comandate online, fara sa mai pierzi timpul prin magazinele fizice. Iti livram comanda la orice adresa din Romania, fie cu flota proprie, fie prin intermediul curierilor parteneri.

MatHaus - magazinul de bricolaj cu livrare oriunde

Te-ar putea interesa și:

Blatul de bucatarie are un important rol estetic, dar si practic, iar decizia de achizitie poate fi usor dificila, cand ai o gama larga de modele din care poti alege. Materialele folosite pentru blatul de bucatarie sunt dintre cele mai diverse, unele te pot chiar surprinde. Fiecare tip de material are avantajele si dezavantajele sale, iar pentru a obtine in bucatarie designul dorit si a te bucura de o intretinere rapida si usoara, va trebui sa acorzi atentie acestui element decorativ si functional - blatul de bucatarie. Iti prezentam in continuare principalele materiale utilizate pentru blatul de bucatarie cu avantaje si dezavantaje, astfel incat sa poti lua o decizie potrivita cerintelor tale.
Stiai ca aproape 60% din timpul petrecut in bucatarie este la chiuveta (n.r. blanco-germany.com), fiind de altfel una dintre cele mai utilizate zone din intreaga casa? Pregatirea produselor alimentare, spalarea, curatarea, taierea acestora sunt actiuni zilnice care pot fi facute in mod eficient si rapid atunci cand ai chiuveta potrivita. Utilizarea inteligenta a spatiului, designul ergonomic, usurinta de curatare sunt aspecte pe care ti le doresti cu siguranta de la chiuveta de bucatarie. Alegerea acesteia devine astfel o misiune importanta si este necesar sa se potriveasca cu nevoile si stilul tau de viata pentru a te bucura de o bucatarie cu adevarat functionala. Pentru ca procesul de achizitie sa ti se para unul usor, afla criteriile de baza pentru alegerea chiuvetei potrivite, din randurile de mai jos.
Cantul este o fasie subtire de material, realizata din plastic sau hartie speciala, ce se aplica pe marginile mobilierului din PAL. Cantul asigura 3 beneficii importante: Joaca un rol important in perceperea unei piese de mobilier ca tot unitar; Protejeaza piesele de mobilier impotriva infiltratiilor de apa; Garanteaza un aspect ingrijit al pieselor de mobilier. Alegerea unui cant de calitate contribuie semnificativ la cresterea duratei de viata pentru cele 3 atribute de mai sus.
Vara este anotimpul in care preferam sa desfasuram cat mai multe activitati in aer liber. De aceea, persoanele care locuiesc la casa si au o curte suficient de spatioasa, opteaza adesea pentru construirea unei bucatarii de vara. Gratarele cu prietenii sau o pizza gustoasa in cuptorul cu lemne nu mai trebuie sa fie o corvoada. Daca o sa construiesti o bucatarie de vara si o utilezi corespunzator, nu va mai fi nevoie sa te deplasezi sa speli legumele, sa iei ustensilele necesare sau ca sa te speli pe maini. Indiferent de stilul de amenajare ales si de tipul constructiei, o astfel de anexa iti poate usura munca si va transforma gatitul intr-o activitate mai placuta in timpul verii. Afla cum sa construiesti bucataria de vara si de ce trebuie sa tii cont ca s-o amenajezi in functie de nevoile tale: